"Положението в здравеопазването е драматично"

Бившият зам.-министър Емил Райнов пред Dnes.bg
23 фев 2013 17:00,
161
"Положението в здравеопазването е драматично"
Емил Райнов. Снимка: Булфото

Положението в здравеопазването е драматично и ще се наложат драстични промени в цялата система, алармира Емил Райнов пред Dnes.bg.

Експертът на БСП, който е бивш зам.-министър на здравеопазването и ексшеф на управителния съвет на Здравната каса, бе категоричен, че вина за хаоса в болниците, които заплашват със стачки заради свършване на парите, носи не само шефът на Здравната каса Пламен Цеков, но и цялото нейно ръководство, в което има и двама зам.-министри.

Те всички вкупом съгрешиха, но сега не е време да се ронят крокодилски сълзи, както правят управляващите, уточни Райнов.

Според него проблемите са се натрупвали в последните три години заради лошото управление на ГЕРБ, но медиците са били притиснати до стената и не са имали сили да реагират на случващото се.

Показните саморазправи с лекарите в Горна Оряховица, които бяха набедени за убийци не бебе или колегите им в Благоевград, които бяха незаслужено арестувани за фалшиви болнични, нагнетиха напрежение в гилдията, смята бившият зам.-министър.

Обикновените лекари са прави да протестират, защото въпреки че парите за здраве в бюджета се увеличават всяка година, до тях не стига нищо, докато определени болници получават с пъти по-голям бюджет и не могат да го разходват, категоричен бе той.

За липсата на адекватна финансова политика доктор Райнов даде за пример и публикувана днес статистика, според която сърдечно болните у нас продължават да са огромен брой, въпреки налетите милиони в сектора. Според него цените на лекарствата също остават несъразмерно високи, въпреки обещанията на управляващите за тяхното сваляне.

От дни големите болници в страната алармират, че може да се наложи да спрат приема на пациенти по определи клинични пътеки, защото са изчерпали лимитите си. Положението е особено тежко в ”Пирогов”.

Вчера ръководството на болницата обясни, че ако спазва правилата на НЗОК трябва да спре приема на пациенти за следващите три месеца. В отворено писмо служителите на болницата заявиха, че налагането на въпросните лимити противоречи на Конституцията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Резервите на здравната каса вместо да останат за следващата година за болните, се използваха от Дянков за финансиране на изборите на ГЕРБ, подслушване и за субсидии на земеделските милионери.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимени връщане на социализъма, където лекарите са винаги длъжни, само така и аз те подкрепям
14
1
 
12
 
! Отговори
Nikol преди 11 години
В България нямаш право да си: болен, пенсионер, майка. . ., но си длъжен да плащаш здравни и пенсионни осигуровки. Дори само да се забавиш и месец тегне над главата ти опасност от глоби в големи размери. Нормално ли е, човек да плаща съвестно осигуровките си, а ако се разболее, да му кажат от болницата: Почакайте другия месец, за този ни свърши лимита.
13
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво друго може да се очаква след управлението на Буда Тиквата ,освен потоп!!! Тиква превърна ни в бананова република!!!
12
2
 
9
 
! Отговори
тими преди 11 години
така е взеха се от много пера пари за магистрали за вътрешно финансиране на проектите защото еврофондовете са намалени на половина и не покриват разходите на магистралите и по тази причина и сега имаме гласувани наи много пари от бюджета за магистрали 520 милиона лева разбрасе че парите от европа не покриват всичко както се твърдеше
11
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Закриване на здравната каса и никакви джипита.
10
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колкото и пари да се наливат в здравеопазването, все няма да стигат, защото държавата лекува за сметка на бюджета огромен брой *** "социално слаби" и безбройното им потомство! А те стават все повече!
9
3
 
9
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 11 години
ЗА МЕН...ВСЕКИ КОЙТО СТЪПИ В БОЛНИЦА И ДА Е ЗДРАВ...СТАВА БОЛЕН...СЛЕДОВАТЕЛНО ЕДВА ЛИ ИМА ФАЛШИВИ МЕДИЦИНСКИ УДОСТОВЕРЕНИЯ...
8
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дянков източи държавата и избяга в Световната банка да точи от бедните държави в Африка и Азия.
7
2
 
6
 
! Отговори
тими преди 11 години
и тук е много зле положението както в всички ресори на държавата и тук стана ясно че здравната каса е пред фалит като взимаш в нарушение на законите 60 милиона лева зада покриеш други пера без да покриеш тези разходи на бенифициента просто за последните 4 год държавата се съсипа тотално никога не е било толкова трагично положението както е сега благодарение на последното правителство
6
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ източиха здравната каса заради метрото и магистралите.
5
0
 
2
 
! Отговори
Lyiadjev преди 11 години
mdaaa... ezika e mnogo bolen, siiiiilno zacherven i s mnoooogo nalepi...ama mojem lesno da go smenim... i da prisadim edin nov...
4
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ и Дянков докараха държавата и гражданите до колапс.
3
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Положението е трагично и трябва тотална реформа, каквато всички знаем, че вие в БСП не правите! Само с увеличение на парите няма да стане.
2
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДА, ЗНАЕМ КОЛКО НЕКАДЪРНИ ДОКТОРИ ИМА, НАИСТИНА Е ДРАМАТИЧНО
1
8
 
10
 
! Отговори
знам преди 11 години
Ами болниците да спрат да работят за 3 месеца , и ще имат поне по малко 30 хил . пациенти и толкова пенсии по малко!!