Ако с АЕЦ "Козлодуй" намалят цената на тока, ще фалира!

Това не е трайно решение на проблема, смята Мария Капон
Обновена: 26 фев 2013 11:03 | 26 фев 2013 10:53, Веселина Йорданова
278
Ако с АЕЦ "Козлодуй" намалят цената на тока, ще фалира!
Мария Капон. Снимка: архив, БулФото

Намаляване на цената на тока чрез включването на АЕЦ „Козлодуй” в енергийния микс на страната не е трайно решение на проблема с високите сметки. Ако това се случи, до няколко месеца централата действително ще фалира. Това заяви председателят на ЕНП Мария Капон пред bTV по повод обявеното намерение на кабинета в оставка да намали с 8% цената на тока от 1 март чрез вкарване на евтина електроенергия в микса за частните потребители.

По думите й на първо трябва да се има предвид, че държавата е в технически фалит – фискалният резерв е под минимума, а Националната електрическа компания е във фактически фалит.

Мария Капон посочи, че централата в Козлодуй има нужда от много средства за техническа поддръжка, за удължаване живота на реакторите, които идват от печалбата - около 150 млн. лева на година от продажбата на ток на свободния пазар.

Затова според нея трябва да се намери друго балансирано решение на проблема със скъпия ток. Такова предложили преди ден от КНСБ – държавата да намали таксата за пренос на електроенергия.

Според Капон монополите не са само при ЕРП-тата. „Какво стана с монопола при газа, с картели за цената на хляба, на олиото? Ако правителството подаде оставка, то олигарсите и картелите не са, те са си все там”, добави тя.

Според Надежда Сандолова, член на Европейската сметна палата, проблемът, породил протестите у нас, е скъсаната връзка между политиците и суверена, темата за отговорността и кризата на политическия морал.

„Излишно е да коментираме за какво протестират хората – толкова е широк спектърът, толкова е преляла чашата. Хората се чувстват никой, гласът им не се чува. А реално имаме възможности за браншови организации, за реална гражданска намеса в законодателството”, смята Сандолова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още по темата: Мария Капоненергетика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо насочвате вниманието към АЕЦ Козлодой? Намалете надутата цена на Мариците и Зелената енергия. Съд и отнемане на имущество на всички отговорни за това/едва ли има нужда от голямо разследване, кои са виновните/. И така за всяка област - Здравеопазване, Образование, Полиция, Прокуратура, Съдебна система, Президентство, Парламент, Министерски Съвет и т.н. Приемане модела на Исладния - ТОВА Е.
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
27 точно напротив , ако има някой който да печели от протестите това са БСП , ДПС и националистите , но за съжаление сте *** и няма как да го разберете.
30
2
 
4
 
! Отговори
някой преди 11 години
Ами ще фалира. Кой казваше миналия месец, че няма нужда от втора АЕЦ, защото тока, който се произвеждал сега, нямал пазар? Ей тая дебела еврейска *** на снимката!
29
0
 
6
 
! Отговори
ЯЗЕ преди 11 години
Оти пак по пързалката ни пущате, маскари? Никой не ще АЕЦ да сваля цената. Посредниците и"зелената енергия" са проблем.
28
3
 
5
 
! Отговори
бсп преди 11 години
само БСП
27
6
 
9
 
! Отговори
eli преди 11 години
Разбахте ли вече, че ни е необходима АЕЦ Белене? Тези близо 80%, които не гласуваха на рехерендума не бяха "против", а просто угодиха на Бойко. Дано вече поне пред себе си да си признават, че са сграшили.
26
4
 
1
 
! Отговори
bg преди 11 години
TRUDNO MILI4KA 6TE NI ZABLODI6 ....I TI SI PROSLOIKA NA BSP S NOVA VIZIA NO S EDNA CEL ....GRABEJ.......NEMA DA VI DADEM DA SE RAZMNOJAVATE VE4E ....IMAME LO6A VEST ZA BSP,,
25
3
 
5
 
! Отговори
ХА,ХА,ХААААААА... преди 11 години
НАМАЛЯВАТ ЦЕНАТА НА АЕЦКОЗЛОДУЙ , ЗА ДА ФАЛИРА -----ТАКА ЗОРЛЕМ ЩЕ НИ ПРИНУДЯТ ДА СТРОИМЕ АЕЦ-БЕЛЕНЕ!МНОГО ТАРИКАТСКИ КОМУНИСТИЧЕСКИ РУСКИ НОМЕРА------ЗА ДА ОСТАНЕ ХРАНИЛКАТА НА КОСТОВ , И КОВАЧКИ ЗА БКП/бсп...ХА,ХА,ХААААААААА...ОТ ТЕХНИТЕ ТЕЦОВЕ-"БРАКМИ"!"ИДЕИТЕ НА КУНЕВА" ---В НОВ КОМУНИСТИЧЕСКИ ВАРИАНТ....ХА,ХА,ХААААААААААА!!!!/няма да затваряме АЕЦ--Козлодуй---ЩЕ ГО "ФАЛИРАМЕ" /ЛЪЖАТ ВИ БЪЛГАРИ ----СТРИЖАТ ВИ ,КАТО ОВЦЕ!!!
24
0
 
3
 
! Отговори
питащ преди 11 години
Тъй като цената на тока от АЕЦ е по-евтина и се изнася ,а на Мариците е по-скъпа ,не може ли да се направи обратното - за вътрешно потребление да остане тока от АЕЦ,а да се изнася от Мариците ?
23
2
 
6
 
! Отговори
ОХООООО преди 11 години
ТАЯ ДЕБЕЛА ПРЪДЛА ОЩЕ ЛИ СЕ ИЗЖИВЯВА КАТО ЕНЕРГЕТИК
22
0
 
10
 
! Отговори
до 10 преди 11 години
Така, както е стигал преди електроразпределителните дружества да се наредят на масата и да разчупят питата.70% от инфраструктурата е построена много отдавна (жици, стълбове и т.н,). Всичко това се е строяло с държавни пари, а сега ЕРП-тата ни дерат кожата за преноса на ток по тази мрежа.И какви са тези невъзстановяеми разходи.Аз утре като отида на магазина да си купя хляб, ще струва ли той 2лв., вместо 1, защото шофъорът дето го доставял спукал гума?
21
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма отърване от тези дебели нахални жени, а тази е и богата което прави комбинацията непоносима. Тя ще досажда на зрителите и публиката докато е жива.
20
3
 
10
 
! Отговори
Ангелов преди 11 години
Капон много разбирала от енергетиката и фалитите.Много ми прилича на "експертите" Надежда,Кристалина,Федосова и т.н. Те се заблуждават,че като гримират,пудрят и стягат с колани телата,то тялото е различно.Лошото е че вечер трябва да се съблечеш и да се погледнеш на огледалото.А сега властта се съблича,но не иска да погледне в огледалото.
19
1
 
0
 
! Отговори
Паламарка преди 11 години
До АнонименМда... само жена, но ако не е в мензис.
18
2
 
5
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Тая Ал Капон,от всичко...разбира.Как не я...усети Бат Бойко,да и повери 2-3 министерства,че да...фръкнеме,ами наслага едни пуффкави голишари,дето го...фалираха.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
13 тъпче тока от БЕЛЕНЕ няма да е на цената на Козлодий поради простата птричина че някой трябва да плати инвестицията
16
3
 
8
 
! Отговори
Пастир преди 11 години
Таз п*ча е много ***, толкова проста, че си мисли, че и народа е ***. Да ама не. Марш на бунището веднага!
15
0
 
10
 
! Отговори
Oleee преди 11 години
А защо трябва да намаляме цената на АЕЦ-а или бюджетните постъпления? Защо не намалим изкупните цени на ТЕЦ-ве, ВЕЦ-ве, ВЕИ-та и прочие? Откъде-накъде тяхната цена само ще се увеличава?
14
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АБЕ И ТАА Е БАСИ КОМИСИОНЕРКАТА, КВО МИ ЗАЩИТАВАШ , ИСТИНАТА Е, ЧЕ САМО НА РУСИЯ И ПУКА ЗА БЪЛГАРИЯ, ШОТО ПОСЛЕДНИТЕ 20 ГОДИНИ АМЕРИКАНЧЕТАТА ЕДИН ПИРОН НЕ СА ЗАБИЛИ, ВСИЧКО ПОСТРОЕНО В БЪЛГАРИЯ Е С РУСКА ПОМОЩ, *** ПРОДАЖНИ, ШОТО ИСКАТ ДА НИ НАПРАВЯТ БАНАНОВА РЕПУБЛИКА, БЕЗ ИНДУСТРИЯ, БЕЗ БЪДЕЩЕ
13
4
 
12
 
! Отговори
народа преди 11 години
нещо не мога да я разбера тази Как ще фалира АЕЦ като цената на тока от нея остава същата Нещо май друг е нейният замисъл Дали няма връзка с фирмите дето изнасят ток Май излиза че наистина имаме нужда от такива централи Ако Буда беше умен сега щеше вече да работи един блок на Белене и ето ти евтин ток