Протестиращи няма да правят партия, готвят списък с експерти

Искат промени в Изборния кодекс и нови лица в политиката
Обновена: 4 мар 2013 09:23 | 4 мар 2013 09:19,
200
Протестиращи няма да правят партия, готвят списък с експерти
Снимка: БТА

Организаторите на протестите срещу монополите няма да правят партия и няма да участват в партийни листи за предсрочните избори на 12 май, обявиха Дончо Дудев и Йоана Иванова пред bTV.

Въпреки че са категорични, че трябва да има демократични избори, двамата отказват да се кандидатират, без да има гаранции за честността им и за реалната възможност да бъдат избрани в тях.

„Необходими са няколко промени в Изборния кодекс, защото в момента има ограничения за участието на Инициативни комитети и малки партии. Трябва да бъде намален необходимият брой подписи за регистрация, да отпаднат финансовите изисквания, както и 4-процентната бариера,” изреди Йоана Иванова.

Още по темата
„Освен срещу монополите в енергетиката ние се борим и срещу партийната олигархия. Само с натиск от улицата имаме възможност да си отворим вратички. От самото начало на протестите срещу монополите настояваме за граждански квоти,” допълни Дончо Дудев, който е категоричен, че в следващия парламент не трябва да влизат лица с политическа кариера от последните 23 години. Те се доказаха като провалени, категоричен е той.

По повод появилата се информация, че протестиращите ще правят национална протестна конференция в "Арена Армеец" Дончо Дудев обяви, че се чудят кой е наел залата.

„Не знам как се наема зала Арена Армеец, кой го организира, кой има подобни финансови възможности. Ние като хора от улицата не можем да си го позволим“, заяви той.

Двамата се познават от организацията СИЛА, която организира протестите срещу високите цени на горивата. Те обаче напуснали преди година и половина заради злоупотребите на членове, които имали интереси в сектора на горивата.

„Като всяко нещо, което набира популярност, трябваше да бъде разцепено или употребено отвътре,” коментира Дончо Дудев.

Двамата припомниха и че са напуснали Обществения съвет при президента заради участието на представители на олигархията. Според тях трябва досието на всеки член на Обществения съвет да бъде публично достъпно.

Въпреки че все още няма ясен механизъм за излъчване на гражданските представители, Дончо Дудев увери, че такъв ще бъде намерен, а в гражданските групи има способни и доказали се хора, които да се включат в гражданските съвети към институциите, когато такива бъдат създадени.

 

„Срещаме се с експерти, които са готови да помагат, но нямат възможност да реализират своите програми“, заяви още Дудев. Организаторите готвят списък с експерти, които биха могли да помогнат в различни области.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В парламента ще влязат тези за които хората гласуват.Откъде на къде магинали с "sekond hand" одежди ще казват кои трябва да влезе.Да се явят на избори заедно със старите партии и ако спечелят ,да управляват. Но според мен нямат никакъв шанс.Това не е да крещиш като ненормален по площадите.Нека се явят на избори да видим какъв процент от 3-4 милиона които ще излязат да гласуват ще ги подкрепят.Ама май не им стиска.
119
2
 
5
 
! Отговори
Джугашвили преди 11 години
Когато човек иска да бъде избран ( в политиката ), може да го направи самостоятелно - издигнат от инициативен комитет, събрал едиколко си подписа или като част от партия ( партиите са били измислени преди хилядолетия ). Излага идеите си и начините, по които да ги осъществи и ако му се вържат достатъчно на брай хора, бива избран. Няма гаранции. Другото не избор, а назначение. Тези май искат да бъдат служебно назначени във всластта. В това няма Демокрация!!!
118
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тренчев е скрита лимонка Аз съм от Варна и помня неговото участие в преговорите за корабния завод И какво направи-едно голямо нищо Посочете ми един завод на който той лично да е помогнал И сега пак ми се прави наборец за правда 20 години топли стола си в Подкрепа и се прави на много загрижен--Затова не му вярвайте-той не е човека който ще помогне
117
6
 
8
 
! Отговори
ДУДКОВ преди 11 години
Дончо ДУДЕВ, Ангел Славчев, Янко Петров и компания са анархо-комунисти, подобни на сатрапа Че Гевара, на Ленин или Сталин дори. ХЕЙТЪРИ !!!! Социални "месари", с месарско мислене. Те НЕ искат да участват в избори, искат гражданите да решават, плюят всичко старо - дори опитно и стойностно то да е. Кои граждани, Дончо ??? КОЙ ще ги избира ??? Какви ценности изповядват ??? Освен да не си плащат сметките, да искат национализации и да реват против чужденците ??? Хора без идеи, без разум !!!!!
116
1
 
2
 
! Отговори
Спонги преди 11 години
До до 138Като сме започнали с поговорките и крилатите фрази ето ти една като за теб: "Видяла жабата, че подковават вола и тя вдигнала крак".$00 ненаяли се Велики депутати за 3-4 години. Не, мерси.
115
1
 
3
 
! Отговори
до 141 преди 11 години
"Сите са маскари"щом си пазят задниците едни други а заедно ограбват
114
3
 
3
 
! Отговори
до 138 преди 11 години
Всичко драги ми смехурко започва с Велико народно събрание което да направи необходимите промени!
113
0
 
4
 
! Отговори
Спонги преди 11 години
До до 132 ППАбсолютно съм съгласен. Изборният Кодекс може да се промени и от обикновено НС. Преференциалната листа не е нова идея, но големите партии я отхвърлят. Аз подкрепям такова становище. Не съм съгласен с тезата, че вси1ки са маскари и за забрана на партиите. Не съм съгласен и с Гражданските съвети - категорично. Това са други нови депутати, защото трябва да се избират.
112
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Демократични системи са разработени в света поне 100 вида само че партийната върхушка не ще и да чуе, щот ще си отиде рахатлъка!
111
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
po narejdane na drygariat parvanov ,koito vi darpa koncite.
110
0
 
1
 
! Отговори
Спонги преди 11 години
До до 132Аха, ще има значи пак партийна листа. Както казват шопите " И оти ручахме жабето"
109
1
 
3
 
! Отговори
до 132 преди 11 години
STV се използва в: Австралия; Ирландия; Малта; Шотландия; Северна Ирландия; Индия; Исландия Нова Зеландия; Пакистан; Някои градове в САЩ.За да се смени избирателната система не е нужно да бъде свиквано Велико Народно събрание. Обикновеното Народно събрание може да промени изборния закон.
108
1
 
2
 
! Отговори
до 132 преди 11 години
Предимства:Справедливо, пропорционално представяне на всички политически възгледи в обществото;Не се губят гласове;Недостатък: Усложнява се броенето на гласовете.Това не усложнява гласуването.Всеки човек завършил 4-ти клас може да подреди кандидатите по ред на предпочитание.
107
5
 
4
 
! Отговори
4 преди 11 години
От много години моето семейство живееме на Запад, но винаги гласуваме против БСП/ДПС, защото заради тях не сме си в Родината, сега на тези избори няма да е по-различно. Хората които познавам тук зад граница до един ще гласуваме отново за ГЕРБ, може да не са светици, но са единствената алтернатива, за да нема повече комунази и *** които да грабят като бесни от държавата и народа. Червеното ЗЛО не трябва повече да души този народ, той има право на добър живот.
106
1
 
4
 
! Отговори
до 132 преди 11 години
STV - Single transferable vote (Единичен прехвърляем вот)При STV се гласува за личности, които се подреждат по ред на предпочитание.Гласоподавателят директно избира хората, които да го представляват в парламента.За разлика от мажоритарната система обаче, тук няма загуба на гласове!Ако първият по предпочитание кандидат не бъде избран, гласът на избирателя не се губи, а се прехвърля към втория по ред на предпочитание кандидат.
105
1
 
3
 
! Отговори
до 123 преди 11 години
Ами събувай гащите пред парламента та отзад да ти се наредят партийните величия!
104
0
 
0
 
! Отговори
Спонги преди 11 години
До Анонимен 128И как ще ги изберете? Посочи точно, а не с общи приказки. А, ако мнозинството иска други, а не вашите?
103
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
в световен мащаб системата куца и трябва да се смени
102
1
 
6
 
! Отговори
Да се преброим преди 11 години
Незабавно трябва да се приемат два закона: 1. "Премахване на двойното гражданство"; и 2. "Въвеждане на задължително гласуване". Така ще се знае реалната воля на хората и ще се ограничи влиянието от купените гласове. Няма да влияят и гласове на хората, които изберат да не са български граждани. Много е лесно, но не се прави, защото най-много са хората с двойно гражданство сред властимащите и техните деца. Гласовете на доста от т.н. турци също ще отпаднат.
101
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какви квоти всички партийни структури ВЪН трябва ни парламент от независими експерти най много 120 на брой! а не всякакви мафиоти да се крият зад партията и да с обвиняват взаимно кои краде повече