Протестиращи няма да правят партия, готвят списък с експерти

Искат промени в Изборния кодекс и нови лица в политиката
Обновена: 4 мар 2013 09:23 | 4 мар 2013 09:19,
200
Протестиращи няма да правят партия, готвят списък с експерти
Снимка: БТА

Организаторите на протестите срещу монополите няма да правят партия и няма да участват в партийни листи за предсрочните избори на 12 май, обявиха Дончо Дудев и Йоана Иванова пред bTV.

Въпреки че са категорични, че трябва да има демократични избори, двамата отказват да се кандидатират, без да има гаранции за честността им и за реалната възможност да бъдат избрани в тях.

„Необходими са няколко промени в Изборния кодекс, защото в момента има ограничения за участието на Инициативни комитети и малки партии. Трябва да бъде намален необходимият брой подписи за регистрация, да отпаднат финансовите изисквания, както и 4-процентната бариера,” изреди Йоана Иванова.

Още по темата
„Освен срещу монополите в енергетиката ние се борим и срещу партийната олигархия. Само с натиск от улицата имаме възможност да си отворим вратички. От самото начало на протестите срещу монополите настояваме за граждански квоти,” допълни Дончо Дудев, който е категоричен, че в следващия парламент не трябва да влизат лица с политическа кариера от последните 23 години. Те се доказаха като провалени, категоричен е той.

По повод появилата се информация, че протестиращите ще правят национална протестна конференция в "Арена Армеец" Дончо Дудев обяви, че се чудят кой е наел залата.

„Не знам как се наема зала Арена Армеец, кой го организира, кой има подобни финансови възможности. Ние като хора от улицата не можем да си го позволим“, заяви той.

Двамата се познават от организацията СИЛА, която организира протестите срещу високите цени на горивата. Те обаче напуснали преди година и половина заради злоупотребите на членове, които имали интереси в сектора на горивата.

„Като всяко нещо, което набира популярност, трябваше да бъде разцепено или употребено отвътре,” коментира Дончо Дудев.

Двамата припомниха и че са напуснали Обществения съвет при президента заради участието на представители на олигархията. Според тях трябва досието на всеки член на Обществения съвет да бъде публично достъпно.

Въпреки че все още няма ясен механизъм за излъчване на гражданските представители, Дончо Дудев увери, че такъв ще бъде намерен, а в гражданските групи има способни и доказали се хора, които да се включат в гражданските съвети към институциите, когато такива бъдат създадени.

 

„Срещаме се с експерти, които са готови да помагат, но нямат възможност да реализират своите програми“, заяви още Дудев. Организаторите готвят списък с експерти, които биха могли да помогнат в различни области.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
2
 
2
 
! Отговори
до 77 преди 11 години
А ти защо си мислиш, че останалите, които не са на протеста са против него? Бива ли такива манипулации бе?
59
0
 
3
 
! Отговори
Кръглите масовици преди 11 години
1. Трябва да отпаднат ограниченията за досТЪП до "Кръглата Трапеза" !2. Трябва да "имаме възможност да си отворим вратички" за участие в борда на директорите на монополите !3. Организаторите "няма да правят партия", но "в следващия парламент не трябва да влизат лица с политическа кариера от последните 23 години !"
58
3
 
4
 
! Отговори
пожарникар преди 11 години
До ПАТРИОТ Защо ти са танкове,като има водоноски!?
57
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БСП щели да предложат експерти в следващите листи - над 50% от листите.... Някой се опитва да управлява в сянкаааа. Гъдо-гъди, Гейчо, я да видим кой прави пакости скришно.....
56
1
 
6
 
! Отговори
Раиан преди 11 години
До протестиращите,до като всички Политици и Бизнес кръгове и Фамилии не се махната от Постовете и Лостовете на властта и не се заведат под конвой в Съдебната палата и в съдебната палата не се махне целия Виж-съдебен съвет с главния Прокурор на първо място и не се подменят с честни хора няма да промените нищо.Те имат Милиарди и стотици милиони,могат да купят всеки и всичко.Дори да ви поръчат.Трябва да им се вземат парите и по този начин да им се отрежат ръцете.
55
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ех форумни мишчици, докато вие тука се плюнчите срещу протеста хората си защитават правата навън, а вас ви няма никъде, нито на протеста, нито извън него. Злобейте си, една шепа хора сте и никой няма да се съобрази с вас.
54
6
 
5
 
! Отговори
до 65 преди 11 години
За сега единственото,което постигате е едно голямо нищо.Това може да доведе до дестабилизация на държавата и анархия.Не благодаря, не искам да бъдете навън заради мен.Къде отиде искането за тока?Сега слушаме само за промяна на изборния закон-това ли вече е основното искане?Как решихте 100хил.човека да говорите от името на 6 млн.На избори ли ви избрахме,референдум ли имаше,какво?Или се опитвате да наложите диктатура?
53
9
 
9
 
! Отговори
ПАТРИОТ преди 11 години
ПУСНЕТЕ ТАНКОВЕТЕ И МАХНЕТЕ ТАЯ ПАПЛЧА ОТ ПЛОЩАДИТЕ ! ЗАЩО ГИ ТЪРПИТЕ ТИЯ ЛУЗЕРИ?
52
0
 
6
 
! Отговори
Атака преди 11 години
Хех, тези експерти ще ги купят много лесно! Важно е кой ще контролира, кой ще контролира контролиращите и кой ще носи отговорност! Готови ли са тези експерти да устоят на финансови изкушения и на заплахи срещу семействата им?Иначе експерти всеки може да намери!
51
6
 
3
 
! Отговори
до 63 преди 11 години
Колко и плюсчета да си удариш сам, изказванията ти са показател за липса на всякакво себеуважение. Ти си един никой.
50
8
 
4
 
! Отговори
Адриан преди 11 години
ГЕРБ яко са мобилизирали хора да плюят по протестиращите обаче...Вчера в Лисабон имаше протест съставен от 200 000 човека btw...;)
49
5
 
6
 
! Отговори
e преди 11 години
От много години моето семейство живееме на Запад, но винаги гласуваме против БСП/ДПС, защото заради тях не сме си в Родината, сега на тези избори няма да е по-различно. Хората които познавам тук зад граница до един ще гласуваме отново за ГЕРБ, може да не са светици, но са единствената алтернатива, за да нема повече комунази и *** които да грабят като бесни от държавата и народа. Червеното ЗЛО не трябва повече да души този народ, той има право на добър живот.
48
2
 
6
 
! Отговори
педофил мераклия преди 11 години
Тия две момета отпред се басирам,че се праскат отпреди да са се окосмили.
47
9
 
0
 
! Отговори
DO 59 преди 11 години
BRAVO PRIATEL , NO SME MALKO , KOITO GO OSAZNAVAME!
46
15
 
5
 
! Отговори
... преди 11 години
Да наричате 200000+ *** и лузери (:D) е леко смешно!Ние сме навън и заради вас!Ще го разбберете,но мисля,че ще е доста късно.Лора-със св*рки и цепка между чатала е лесно в днешно време :-}
45
0
 
11
 
! Отговори
до 56-Т.Дончева? преди 11 години
Да разбирам ли буквално,че Ангел Славчев е ГАДЖЕ на др.Станишев?
44
9
 
17
 
! Отговори
Миро преди 11 години
Гледам протеста и ми се плаче.....това ли е българския народ? Не неискам да повярвам, че тези прошляци са българския народ !!!
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
KAK DA GO OBESNIM ? NIKOI NE PROTESTIRA SRESTU SADA I PROKURATURATA , SRESTU KORUPCIATA SRESTU KRADCITE OT PREHODA ........ ZASTOTO TOVA E PROBLEMA, TOVA RAJDA MONOPOLITE I BEZOTGOVORNOSTA ...... PROST NAROD E BALGARSKIA . JALKO!
42
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Искат да падне бариерата за да може да влязат в парламента.Защото е явно,че за тези "протестиращи",ще гласуват само техните роднини.За това се пънат толкова.И още от сега тръбят,че ако не влязат вота ще е манипулиран-застраховат се предварително от неуспеха,който е ясен.
41
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
20 ДНИ СЛЕД ЗАПОЧВАНЕ НА ПРОТЕСТИТЕ НЕ ВИЖДАМ НИКАКВИ РЕЗУЛТАТИ. ИСКАНИЯ МНОГО НО КОЛКО ОТ ТЯХ СА ЗАПОЧНАТИ ДА СЕ ИЗПЪЛНЯВАТ? САМО ЕДНО Е ИЗПЪЛНЕНО И ТОВА Е 6 % НАМАЛЕНИЕ НА ТОКА КОЕТО Е ПРАХ В ОЧИТЕ НА СЛЕПЦИТЕ. МНОГО ОТ НАС КОИТО ПРОТЕСТИРАМЕ СИ МИСЛИМЕ ЧЕ ТАЗИ МАФИЯ КОЯТО Е ХВАНАЛА КОКАЛА ОТ 23 ГОДИНИ ЩЕ СИ ОТИДЕ ДОБРОВОЛНО. ТОВА Е НАЙ ГОЛЯМАТА ЗАБЛУДА. БЕЗ БОЙ ТАЗИ МАФИЯ НЯМА ДА СИ ОТИДИ НИКОГА. ЩЕ ВНЕДРЯТ СВОЙ ХОРА МЕЖДУ НАС И ЩЕ НИ УПРАВЛЯВАТ ОТ ПАЛАТИТЕ СИ.