Демократични избори или битак за гласове?

Прокуратурата в Етрополе се самосезира за търговия с гласове по ТВ репортаж
10 апр 2013 13:39,
302
Демократични избори или битак за гласове?
В хотела на този човек - Емил Димитров, бивш депутат от ГЕРБ, се е провела скандалната "лекция". Снимка: Булфото, архив

Районна прокуратура-Етрополе е започнала проверка относно предизборна агитация за купуване на гласове.

Тя се е самосезирала по повод предаването „Темата на Нова”, излъчено на 7 април т. г. по Нова  телевизия, съобщават от прокуратурата.

„Образувана е прокурорска преписка, по която е възложена проверка по реда на Закона за съдебната власт, с оглед данни за престъпление против избирателните права на гражданите. Предмет на проверката е да се установи налице ли е организиране, предлагане или даване на имотна облага с цел склоняване упражняването на избирателно право в  полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция“, се казва в съобщението на Районната прокуратура в Етрополе.

Причина за това прокуратурата да се самосезира е скандален запис, излъчен по „Нова телевизия“, който показва как в хотел в Етрополе, собственост на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров, на 2 април се провежда инструктаж на тема: „Как се организират избори, така че да се спечелят с огромно мнозинство“. „Инструктираните“ са представители на протестиращите студенти, които избраха за свое "лице" футболиста Христо Стоичков.

Още по темата
Участник в „лекцията“ е и председателят на младежката структура на ГЕРБ в Свищов Златомир Цаков, както и един от тарторите на агитката на ЦСКА Димитър Ангелов–Дучето.

„Лекторът“ на семинара подхвърля на присъстващите, без да знае, че в това време го снимат с камера, скандални реплики. „Има извадено всичко, само да ви се работи. Всеки чепик, който носи 30 гласа, е изваден. Вече въпрос на подход е да го стигнеш, да го намериш, да го заковеш. И тия гласове ще дойдат при теб“, заявява той на слушателите си.

„Аз смятам, че това обединение може да извади 30 хиляди застъпника. Вярно, че времето е кратко, вярно, че е на зор, но ако извадим 30 хиляди застъпници, гласовете ще дойдат, повярвайте ми! Няма човек, който не може да закара 10 човека да гласуват!“, продължава със скандалните си изказвания лекторът и след това изстрелва притеснителните думи: „Такъв човек аз не познавам. Дали ще го черпи, дали ще го пои, така.. дали други работи, така..“.

Участникът в семинара, който е снимал със скрита камера, разказва, че за цялата организация ще се заплати по една минимална работна заплата за всеки от застъпниците плюс по 30 лв. в деня на изборите. Тези 30 лева щели да бъдат за всеки човек, който гласува, а всеки от застъпниците щял да получи още по 30 лв. за 10-те часа, в които ще бъде в изборната секция.

Момчето със скритата камера продължава скандалните разкрития, обяснявайки, че всеки щял да има ресурс, с който да „черпи“ хората, които ще гласуват, а освен това щял да има достатъчно гориво, за да обикаля района си и да подсигури колкото се може повече гласове.

Освен това щяло да има момичета, които да контролират по телефона застъпниците. Щабът им щял да бъде в хотела на Емил Димитров, а „лекторът“ по този повод се изцепва: „Момичетата са на Емо, не са мои. В смисъл, не че не са мои, аз ги обичам всичките и ги уважавам. Само че да не кажете, че има съмнение по мен. Плюс това записите се записват, така че няма грешка".

Проверка щяло да има и на хората, които са обещали да гласуват. Въпросите щели да са два: най-напред „момичетата на Емо“ щели да питат „Ще гласуваш ли?“ и ако човекът кажел „Не“, щели директно да затварят телефона. А ако отговорели с „Да“, щели да ги питат „За кого?“. Пред името на всеки щяло да има парола, „например „Шапчица“, обяснява „лекторът“, задължение на застъпниците било да я измислят. Важното било паролата и отговорът да бъдат еднакви.

Изненадващо в ресторанта на хотела вечерта се появява и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Самият той обяснява, че минал на срещата само за 15 минути, за да поздрави присъстващите хора.

Емил Димитров развали отношенията си с ГЕРБ, след като бе уличен в конфликт на интереси, докато е бил депутат. Самият Димитров скочи на Искра Фидосова и Цветан Цветанов, които обвини, че са изкадрували Комисията за конфликт на интереси. Емил Димитров не е в листите на ГЕРБ за предстоящите избори.

По последна информация бившият депутат обеща, че ще разкрие тайни пред нотариус в европейска страна. Той е заминал с децата си в чужбина, защото го е страх за живота им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


302
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прочетете статията "Поредни или последни избори" в Дневник. Не гласувайте за ГЕРБ. Спасете България!
198
6
 
2
 
! Отговори
ив преди 11 години
Абсолютно правилни и честни избори. Аз харесвам партия ГЕРБ и ще си дам гласа отново за тях :)
197
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Говори се,че *** са събрали толкова пари за изборите реално се чудят как да ги изхарчат.. става въпрос за сума над 100 милиона лева.. сами си направете сметка за колко гласове и какво купуване ще става въпрос. трябва да си много сляп глупав и ***, за да не можеш да разбереш че БСП се опитаха да купят президента преди 2 год и сега ги е много яд и искат пак да пробват да краднат властта
196
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тези дори и 1 милиард да набутат в изборите и да ги купят и победят с 90% народа ще ги изрита като мръсни котета.. Тези протести ще им се видят като детска игра. Ако тези вземат пак властта излизам на улицата въоръжен не ме е*е. Имам 2 деца не искам тези да определят бъдещето им
195
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Говори се,че герберите са събрали толкова пари за изборите реално се чудят как да ги изхарчат.. става въпрос за сума над 100 милиона лева.. сами си направете сметка за колко гласове и какво купуване ще става въпрос. трябва да си много сляп глупав и ***, за да не можеш да разбереш че ГЕРБ си купиха президента преди 2 год и сега искат да си купят и властта
194
1
 
5
 
! Отговори
нона преди 11 години
всички герберски истории са свързани с пари.МНОГО ПАРИ.
193
7
 
0
 
! Отговори
Гергана преди 11 години
Пак започваме с черен пиар , и платени телевизии , радиа и преси .Ясно , че обществото не иска друг освен правителството на ГЕРБ , всички Ви видяхме , сърбахме ви попарата , освен с грешки и провали няма с какво да се похвалите .Днес хората са будни , те са будни не за протестите по улиците , който бяха режисирани -ДОКАЗАНО.Хората са будни , защото видяха кой какво постигна.Напълно прозрачно управление , работа , работа и пак работа за предвижването на България към една европейска държава
192
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
според мен ГЕРБ се натиска пак за власт, защото Цвъки иска да ги направи апартаментите поне 12, а Боката се дразни на 2 милиарда и се е зарекъл поне още 2.
191
0
 
7
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Прокуратурата защо не го подведе за прикриване на углавно престъпление?
190
0
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Този Емил Димитров кога ли ще пропее?
189
0
 
6
 
! Отговори
той преди 11 години
Съгласен съм, нека всеки един сигнал бъде проверяван.
188
1
 
8
 
! Отговори
бамя преди 11 години
време е да разберем, че тези човечета там на върха на пирамидата са малки, изцапани, страхливи и неинтелигентни. разбирам, че спонтанни революции няма и все пак, правят ни на магарета глутница дребни душици. боко ми бил диктатор, къв диктатор е, боко е актьор, гледа мрачно но го е шубе та дрънка. ние сме виновни, че даваме възможност на ортодоксални недоразумения като това от снимката или силно глупавия и неук цецо с багера или жалкото същество борисов. кви управници, кви пет лева, джуджета
187
2
 
14
 
! Отговори
Буратино преди 11 години
толкова много лъжат, че и те самите не си вярват, че ще спечелят честно изборите Лъжат и крадат. Вижте само колко много наши пари похарчиха на конференцията си за знаменца с лика на бащицата Борисов и за карти за игра,Можеха да са по-скромни и да са съпричастни с беднотията на народа .
186
2
 
9
 
! Отговори
П.Петров преди 11 години
ГЕРБерчета, Емил Димитров да не си е гласувал сам законите, които пряко уреждат финансовата му изгода ? Гласува ги заедно с другарите си от ГЕРБ. В България има само една демократична, дясна партия, която може да е алтернатива на другарите от БСП,ДПС,ГЕРБ и тя е ДСБ. Ще го разберете следващата зима, ама ще е късно.
185
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Резултатът от прокурорската проверка ще е нулев . ГЕРБ си подсигуриха спокойствието с назначаването на гл . прокурор и могат да си правят каквото искат . Пределно ясно е , че изборите ще бъдат маниполирани от Борисов и Цветанов безпроблемно !
184
16
 
3
 
! Отговори
Krasimira преди 11 години
Ще си гласувам за ГЕРБ и хич не ми дреме! Имам ли друга алтернатива, за Доган ли - НИКОГА, за Станишев ли - НИКОГА!!! Добре, че тоя Емил вече не е в ГЕРБ, тази гадина!
183
9
 
3
 
! Отговори
Ани преди 11 години
Тези които пишат за ГЕРБ май твърде бързо забравиха за семинара и раздадените лаптопи на Кирил Добрев - Сумиста.
182
0
 
8
 
! Отговори
менте преди 11 години
търся си работа като раздавач на кебапчета
181
7
 
17
 
! Отговори
ох преди 11 години
Гласувайте за ГЕРБ. Няма да ги сбъркате. Виждате ли нагли,корумпирани, кариеристи неспиращи се пред човешкото достойнство, грубияни и простаци, недоучени и лъжци,ченгета и подлеци, това са вашите хора, гласувайте за тях,те напълно ви заслужават.
180
7
 
9
 
! Отговори
ЕтрополеОле преди 11 години
Абе евалата на ГЕРБ че го изритаха известния ЕМО ФАСА, че като го знаем тука в областта какъв е ***... хич не го слушам кви ги говори