"Амнести" ни критикува за ромите и хомофобията

Лошите условия в арестите също са посочени в доклада
Обновена: 23 май 2013 19:19 | 23 май 2013 19:19, Елка Василева
131
"Амнести" ни критикува за ромите и хомофобията
"Амнести интернешънъл" посочва, че продължава дискриминацията на ромите у нас. Снимка: архив, Reuters

В България продължава дискриминацията на ромите в области като образованието, пазара на труда, здравеопазването и жилищната политика. Условията в арестите не отговарят на международните стандарти за човешки права. Запазва се и хомофобското насилие. Това са акцентите за нашата страна в годишния доклад на "Амнести интернешънъл" за положението с правата на човека по света.

В раздела за България се посочва, че независим експерт на ООН по въпросите на малцинствата е изразил загриженост, че ромите остават на дъното на социално-икономическата стълба във важни области като образованието, заетостта, здравеопазването и жилищната политика, биват и принудително извеждани от жилищата си.

"Амнести интернешънъл" посочва, че Европейският комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отношение или наказание към Съвета на Европа е разкритикувал условията в българските арести, както и случаите на нечовешко и унизително отношение в български затвори.

По отношение на бежанците и търсещите убежище в доклада се констатира, че търсещите убежище продължават да срещат пречки при достъпа до международна закрила.

В доклада се констатира, че в България продължава хомофобското говорене, има и актове на насилие срещу хора с нетрадиционна сексуална ориентация. Посочва се, че в българското законодателство не са криминализирани престъпленията от омраза, извършени въз основа на сексуална ориентация или полова идентичност.

Отбелязва се, че през юни миналата година Прайдпарадът в София е минал без инциденти въпреки призивите за насилие от страна на противници на събитието и дискриминационни изказвания от страна на Българската православна църква и Светия синод.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
3
 
11
 
! Отговори
АМНЕСТИ преди 10 години
Амнести, Отворено общество и още около стотина от тези *** подкопават устоите на всяка страна, където имат дейност и работят за чужди интереси (и с чужди пари, разбира се. Помислете само, кой и защо ще плаща милиарди, за да поддържа дейността на такива организации по целия свят?)
85
3
 
13
 
! Отговори
ВЪЗМУТЕНИЯ преди 10 години
НА АМНЕСТИ (АМНЕЗИ) ТРЯБВА ДА ИМ Е ЯСНО, ЧЕ БУЛГАРИНЪТ НЕ Е ****ЕРАСТ!!! ДА ГЛЕДАТ ДРУГАДЕ.
84
3
 
24
 
! Отговори
Natural Dialectics преди 10 години
Интересно къде беше тая организация, когато французите и италиянците плащаха по 600 евро на *** за да го пращат обратно , тогава защо не защитиха изконното право на *** да превръща римските паркове в катуни и да краде, изнасилва и убива !?
83
4
 
19
 
! Отговори
Дедо Гаджа преди 10 години
България не се меси във вътрешните работи на Холандия, Дания и други страни от ЕС. Щом на тях им се нрави да си имат хомосексуални бракове - хубаво. Но в България хората са на друго мнение и е време тези хора да спрат да налагат на българите техните разбирания. Нека да направим един референдум за хомосексуалните бракове и за гей парадите и по този начин един път завинаги да им запушим устите!
82
2
 
16
 
! Отговори
Варна преди 10 години
Това Амнести нека провери кой краде милионите, отпускани за ***, а после им подхвърля по 50 лева за изборите!.. Да не си помислят, че са Станишев и Цветелин Кънчев, няма такова нещо...
81
3
 
23
 
! Отговори
Майнев преди 10 години
Амнести, що не вземете да си ги вземете *** у вас?! И Ама то това само на чужд гъ* е желателно, нали? От вас акъла, от нас гъ*а. АМИ НЯМА ДА СТАНЕ ПРОСТО!
80
2
 
12
 
! Отговори
набабаимфарчилото преди 10 години
като говорим за крадене там няма дискриминация .никой не ги ограничава в тази област
79
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ние тук ги дискриминираме, а те не ги искат и ги връщат. И това ако не е "Крадецът вика "Дръжте крадеца"...
78
2
 
21
 
! Отговори
Реалист преди 10 години
А кой ще каже нещо за дискриминацията на образовани и интелигентни българи по света!?
77
5
 
17
 
! Отговори
Дон Хетеро преди 10 години
Тези перверзници от Амнести...трябва да бъдат издавени или изгонени от БГ! Те работят срещу българщината, поощряват содомията и калят лицето на нацията! Да се съдят от Трибунал по ускорена процедура и в тридневен срок да се изпълняват смъртните им присъди! Но са се маскирали с уж "международни закони" и смучат добри "сребърници" за предателството си-гадовете му с гадове!
76
3
 
18
 
! Отговори
LINGVA BVLGARA преди 10 години
"Роми" ли?Може би имахте предвид "***"?
75
1
 
2
 
! Отговори
Blabla преди 10 години
Indiska sgan te indicite gi progoniha Sega cveta trqbva da im leje gaza chtoto sa imali chovechki prava Ami dasi hodqt v indiq i tam dasi gi tarsqt pravata kolkoto si islat indiq e bogata darjava tam ctesa podobre.ili indiq da im prachta pomochti za ciganetata
74
2
 
13
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 10 години
Аман от българофобски пасквили.
73
3
 
20
 
! Отговори
ЙЙ преди 10 години
НО за сметка на това , ромите пък са най големите търговци на гласове на изборите. Това защо не е споменато в доклада
72
11
 
6
 
! Отговори
проф. Евгений Дайнов преди 10 години
Написаното във форума за сетен път доказва разликата в приоритетите, които има българското общество спрямо развитите.
71
3
 
23
 
! Отговори
Един от многото преди 10 години
Това, че не обичаме *** и дупедавци е наше право ... някои не обичат чесън и лук и това си тяхно право. И изобщо, с Амнести и без Амнести изобщо не ни интересува нито критиката, нито похвалите, нито някой ви е питал.
70
3
 
27
 
! Отговори
нaсри преди 10 години
Aмнести ....кон дa им го нaмести
69
1
 
13
 
! Отговори
123 преди 10 години
Туй Амнести от центъра на София ли са го писали?
68
2
 
32
 
! Отговори
irikandji преди 10 години
Критикували!!! Що не вземат да дойдат и да си ги вземат като толкова ги е грижа за тези нечовешки същества. Нали по времето на социализма ги приобщаваха, даже класната ми ходеше да ги събира от махалата, едва ли не на сила .... е не става , това не са хора.
67
2
 
26
 
! Отговори
ХАМЕРиНе Си Ти преди 10 години
Ние мозък имаме! Не ни трябва!!!! Парите къде са???? Алооо АГЕНЦИЯТА......!? Ходи там където крадат! Да видим как ще оцеляваш? Не искам Българина да плаща на 10 броя ши*ани чавета! Както Англичанина да плаща на 300 гнусни пакита или индийци!