България е пред трета национална катастрофа!

Даваме 200 дни на доверие за правителството, каза шефът на БСК
Обновена: 3 юни 2013 18:48 | 3 юни 2013 10:14,
535
България е пред трета национална катастрофа!
Премиерът Пламен Орешарски Снимка: Reuters

България е пред трета национална катастрофа и са необходими спешни и радикални мерки, каза председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев пред Bulgaria On Air. Бизнесът има предложения за мерки, които да се приложат веднага и резултатите да дойдат след една година, обяви Данев, но отказа да коментира какви са те: „Когато правителството ни попита, ще му ги кажем“.

Той заяви, че бизнесът е щедър към правителството и дава 200 дни на доверие на новия премиер Пламен Орешарски, въпреки че икономиката е в драматично състояние.

Основният проблем в страната са приходите в бюджета, които отиват основно в социалната сфера, каза икономистът. По думите му обаче в нея се включват и заплащанията на държавните работници - „основните приходи идват от бюджетно финансираните заплати“.

Данев обясни, че е възможно БВП, който се представя, да не е истински, защото през миналата година в страната не е имало никакви инвестиции, потреблението е спаднало, дефицитът се е увеличил и „няма икономическа логика БВП да расте“. Той е категоричен, че икономическото състояние на страната е много тежко и заради парите, които предишното правителство е изхарчило – над 17 млрд. лева.

Необходими са реформи във всички сфери, защото няма система в страната, която да работи по стандартите на другите развити страни, смята Данев. Според него е необходимо да се раздели социалната система от пенсионната, защото обединението им, както е сега, е недопустимо за една държава.

Икономистът изрази мнение, че трябва да се привлекат инвестиции, които да спомогнат за нови работни места и страната да се развива. Той цитира данни, които показват, че през 2012г. е изнесен сто млн. долара повече капитал, което означава, че инвеститорите се ориентират навън, а не тук, защото няма бизнес климат, каза Данев.

Той припомни черната статистика, публикувана миналата седмица от швейцарски институт, според която България се е сринала от 38 на 57 място по конкурентоспособност за последните три години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


535
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
376
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БСП комунисти ли бре? Че те ако бяха наистина комунисти сега живот щяхме да си живеем! Тия лакоми псевдо-социалистически лигльовци са толкова комунисти, колкото и кучето на Бай Стойно, ханджията. Комунистите в българия изчезнаха през 1989-та година, това да ви е ясно. Оттам насетне всички вече се превърнаха в мошенници, алчни *** и рушители на страната. И България тръгна надолу. Демокрацията ни уби, а "комунистите" са просто една от бръмките за унищожението на отечеството.
375
10
 
4
 
! Отговори
_GERB_ преди 10 години
.
374
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НЕ,ТОЯ НЕ Е ОТ АТАКА...ТОЙ СИ Е ОБИКНОВЕН РУСНАК,КАГЕБИСТ!ПАК ПРАХ В ОЧИТЕ НИ...АЙ СИКТИР!
373
1
 
15
 
! Отговори
шмекера преди 10 години
г-н Данев,какво стана с хилядите виатнамски работници ,който щеше да докараш ,да ни научат на труд -нас мързеливите и некадърни българи-изглежда те нещо нямат вяра във вашата предприемаческа способност да давате на другите ,а не само на себе си -чорбаджийското истинско мислене и съзнание се изгражда няколко поколения,а не за 20 години с откраднати от народа пари!
372
0
 
10
 
! Отговори
Shop преди 10 години
До също мислещзавода за инвестиционно машиностроене в Радомир------- Я се ощипи да се събудиш, бе. Какво е това инвестиционно машиностроене? А, ти си от Атака...
371
2
 
9
 
! Отговори
Grom преди 10 години
Това, което СПЕШНО трябва в тази държава тип "полуфабрикат" е СПЕШНА реформа на ЦЯЛАТА неефективна държавна администрация - и тук е важно да се подчертае, че НАП е от реформираните институции! Там знаят какво е компютър, как изглежда и за какво се използва. Изостават с USB-тата наистина, но - да не сме придирчиви. Всички останали държавни и общински институции са БАВНИ, ТРОМАВИ и работят само на хартия.Икономиката ще тръгне, когато електронните услуги станат масово явление, а не изключение!
370
1
 
3
 
! Отговори
Иван Митев преди 10 години
Господин Данев, защо реално сте съгласни с наличие на причина за сегашна криза - негоден за парите начин на държавно управление, но сте недоволни от нейни последици.
369
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До удри
368
2
 
6
 
! Отговори
удовлетворен преди 10 години
Ураааа! Най-после я махнаха от Община-Бургас, Красимира Черкезова - гадната корумпирана ку*ка. Кметът започна да се усеща, че старите кадри му вредят на работата и хората губят доверие, ако не ги махне. Васко Василев беше уволнен през 2012 и пак ликувахме..А сега нека да ги подхване прокуратурата и двамата да си докажат имотите и парите - ко*елета крадливи! Има още за чистене - давай кмете, чакаме...всеки да си намери майстора!!!Затвор и конфискация за такива и ще спасим България от катастрофа
367
2
 
9
 
! Отговори
Мамантос преди 10 години
Пука ми да вашата криза, сатанисти мръсни!!
366
2
 
11
 
! Отговори
Мамантос преди 10 години
Бизнесът, та бизнесът! Това е важно за всички куртизани на Брюксел. А човекът, особено бедният и слабият, за вас е нищо, *** кръвопийски!
365
2
 
8
 
! Отговори
эллл бэнди преди 10 години
Сега сме пред с твоя помощ ще сме в ПЕТА нац.кататастрофа.Вие вече две докарахте.Не се прави на непомнещ.
364
9
 
11
 
! Отговори
PS3 преди 10 години
Ей ком.унисти нали имахте програма, нали само вие можехте да изкарате държавата от "ситуацията". Сега какво ми се оплаквате, ако нямате идеи за ефективно управление (в което наистина се съмнявам), ами чао - оставете на тези които искат и ще направят нещо. А не да ми мрънкате само и да крадете с проекти като АЕЦ Белене или Цанков камък. Имате 3 месеца - после шута - м/у другото и те са ви много. И все пак успех - работете. Ако въобще знаете как и какво.
363
1
 
5
 
! Отговори
kenef преди 10 години
siromashkia narod njama kakvo da gyibi katastrofata shte e za kradlivite korympirani novobogatashi slygi na djavola.smart bez sad i prisada na tezi yrodi barabar sas policeiskite im podrajnici
362
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЧЕСТИТ ВИ КОМУНИЗЪМ, ДРУГАРКИ И ДРУГАРИ! ГРАДЕТЕ СИ ПАК СВЕТЛО БЪДЕЩЕ!АЗ ПЪК ЩЕ ГРАДЯ МОЕТО БЪДИЩЕ ДАЛЕЧ ОТ ВАС И КОМУНО-СТАН!
361
7
 
11
 
! Отговори
касапяяя преди 10 години
бутай те стола на парламентарните маймуни и да идват от чужбина да ни управляват!
360
13
 
41
 
! Отговори
памет българска преди 10 години
Досега след всяко идва не на БСП на власт е следвала национална катастрофа!
359
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
3 koaliciq =3 TA NACIONALNA KATASTROFA VE4E E FAKT KUMUNDEL TAPPPPPPP
358
4
 
15
 
! Отговори
Mina преди 10 години
Ne sa vi neobhodimi na vas komuniagite reformi, a samo dalaveri I lapa4ka. Na tova e pod4inena vsiaka va6a stupka. GERB napravi mnogo, a vie sasipvate vsi4ko.
357
11
 
40
 
! Отговори
От селянин преди 10 години
По голяма национална катастрофа от това да ни управлява ДПС има ли ???

Спонсорирани публикации