България е пред трета национална катастрофа!

Даваме 200 дни на доверие за правителството, каза шефът на БСК
Обновена: 3 юни 2013 18:48 | 3 юни 2013 10:14,
535
България е пред трета национална катастрофа!
Премиерът Пламен Орешарски Снимка: Reuters

България е пред трета национална катастрофа и са необходими спешни и радикални мерки, каза председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев пред Bulgaria On Air. Бизнесът има предложения за мерки, които да се приложат веднага и резултатите да дойдат след една година, обяви Данев, но отказа да коментира какви са те: „Когато правителството ни попита, ще му ги кажем“.

Той заяви, че бизнесът е щедър към правителството и дава 200 дни на доверие на новия премиер Пламен Орешарски, въпреки че икономиката е в драматично състояние.

Основният проблем в страната са приходите в бюджета, които отиват основно в социалната сфера, каза икономистът. По думите му обаче в нея се включват и заплащанията на държавните работници - „основните приходи идват от бюджетно финансираните заплати“.

Данев обясни, че е възможно БВП, който се представя, да не е истински, защото през миналата година в страната не е имало никакви инвестиции, потреблението е спаднало, дефицитът се е увеличил и „няма икономическа логика БВП да расте“. Той е категоричен, че икономическото състояние на страната е много тежко и заради парите, които предишното правителство е изхарчило – над 17 млрд. лева.

Необходими са реформи във всички сфери, защото няма система в страната, която да работи по стандартите на другите развити страни, смята Данев. Според него е необходимо да се раздели социалната система от пенсионната, защото обединението им, както е сега, е недопустимо за една държава.

Икономистът изрази мнение, че трябва да се привлекат инвестиции, които да спомогнат за нови работни места и страната да се развива. Той цитира данни, които показват, че през 2012г. е изнесен сто млн. долара повече капитал, което означава, че инвеститорите се ориентират навън, а не тук, защото няма бизнес климат, каза Данев.

Той припомни черната статистика, публикувана миналата седмица от швейцарски институт, според която България се е сринала от 38 на 57 място по конкурентоспособност за последните три години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


535
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
316
4
 
10
 
! Отговори
Мислещ преди 10 години
До HCDV!Не знам за какво говориш, аз не вярвам в конспиративни теории, понеже ми е ясно и историята показва, че всяка система се свлича. Точно за това искам веднъж за винаги да приключим с тази, но не искам да идва западен модел, а ние да достигнем до нещо, което работи за нас. Въпреки всичко имаме много богатства, потомци сме на много древен народ и има смисъл да се освободим от тези буклуци.
315
4
 
9
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
- АЛО-О-О, СТАНИШЕВ, ОРЕШАРСКИ1. В СВЕТА, ОСВЕН В БЪЛГАРИЯ И НА ТЕОРИЯ И НА ПРАКТИКА НЯМА ПЛОСЪК ДАНЪК БЕЗ... НЕОБЛАГАЕМ МИНИМУМ...- Но е пълна идиотщина да се облагат доходи под "социалния минимум" (566лв.), защото след това трябва да се дават социални помощи, при това те са "натоварени" с ненужни и значителни административни тежести.2. СТАВКАТА НА ПЛОСКИЯ ДАНЪК ЗАЩО Е 10%...??? - Тя трябва да гарантира минималните функции на Държавата... и минималната ставка за физическите лица и корпоративния данък печалба в този момент ОЧЕВАДНО трябва да е 20%....
314
1
 
5
 
! Отговори
ТАТИ преди 10 години
До Анонимене то на простия човек как да му обясниш че трябва да си поиска -парите
313
0
 
24
 
! Отговори
стамати преди 10 години
Дупката в бюджета ще се запълни лесно и ще има мнооого кинти ако затворят контрабандните канали, А бизнеса да го оставят да работи щото тоя излишък та ток говори много ясно за липса на производство
312
0
 
17
 
! Отговори
mihala преди 10 години
Летаргия е налегнала всички многознайковци. Какво са правили през всички тези години на геноцид на българския народ, та сега предлагат излизане от кризата. Докога ни лук яли ни... мирисали.
311
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Основният проблем идва от ниските доходи на хората, които задъхват потреблението и всичко това идва от алчността на бизнеса. Вземете за пример летните и зимните ни курорти. Всеизвестно е, че заплащането на бармани, сервитьори, готвачи и прочее е повече от мизерно, при положение, че се вадят достатъчно пари от бизнеса, за да се даде средна заплата от 1500 - 2000 лв. т.е. 1000 евро, каквито са средноевропейските заплати. Но те мачкат народа, а искат после той да харчи, за да върви икономиката.
310
2
 
22
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
"За тези, които обещават много, само и само да ги изберете да ви управляват, а после се отметнат от думите си, като кажат, че времената били трудни и те видите ли не предполагали, че такова е положението, наказанието е конфискуване на имуществото и изгнание извън пределите на Отечеството ни".Васил Левски
309
3
 
9
 
! Отговори
HCDV! преди 10 години
МИСЛЕЩ проблемът е че тези за които ми говориш, че правят нещо от 70 години са покровителствани точно от запада. Знаеш ли че през 90-та тогавашния US-посланик Сол Полански обяви не друг а Андрей Луканов за единствената опозиция в България. Просто искам да те убедя, че нищо не зависи нито от нас, нито от другите обикновени хора по света. А фашизма и комунизма бяха просто чернова на това, което се задава.
308
5
 
3
 
! Отговори
Ivan83 преди 10 години
https://facebook/events/515265125212955/?ref=3 - Протести всеки ден от 17:00 часа на пл. Народно събрание и общините на всички градове. Събота и Неделя - от 12:00 часа.
307
1
 
3
 
! Отговори
Spas Tito преди 10 години
Zapocna da stava interesno tuk v sayta.:) ima li nekoy po interesni istorii da pise ha??? skombaci ste vsicki koyto nema drugo kvom da pravi....smahnati ste vsicki do edin...otteglem se do skoro ce trebva da otida da backam....nemoga da sede cel den i da pisa gluposti kato vas....:)
306
13
 
22
 
! Отговори
инженер преди 10 години
Трета комунистическа катастрофа!
305
7
 
1
 
! Отговори
Val преди 10 години
E i kvo??? kura mu yanko....neka da ima i 4 nacionalna katostrofa.. az sim si dobre v cujbina...:)
304
3
 
10
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Националния ни интерес е ясен БЛАГОДЕНСТВИЕ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ!!!ИСКАМЕ ПРЕМИЕР ЗА ДА УПРАВЛЯВА..., А НЕ ДА СЕ ОПРАВДАВА, с некадърните си министри и Правителството с адекватен Бюджет, защото едновременно бушуват:1. Световна финансова криза;2. Световна продоволствена криза;3. Световна рецесия;4. Световна екологична криза;5. Предпазарно сторанство и структурно-управленска криза;Изхода е НОВ ПАРЛАМЕНТ, РЕФОРМИ и ТОЧНО ПРИЛАГАНЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА!.
303
3
 
3
 
! Отговори
Мислещ преди 10 години
До HCDV!FEMA concentration camps exist in the mind of a particularly loopy bunch of conspiracy theorists.Tова ли? :-). Не знам какво защитаваш и се бориш. Да, аз не съм про-запада, там системата е друга, но съм ПРОТИВ тези тука, дето 70 години унищожаваха страната ни и най-жалкото още продължават!
302
2
 
3
 
! Отговори
HCDV! преди 10 години
МИСЛЕЩ, какво разбиращ под икономиката беше нещо напомпано изкуствено. Да имаше безумия като роботостроене, завода за тежко машиностроене в Радомир и др. Всъщност отвори сайта usdebtclock.org и ако си наистина мислещ ще разбереш какво значи изкуствено напомпана икономика. Колкото до репресиите виж и това rationalwiki.org/wiki/FEMA_concentration_camps и не си мисли, че няма да сме съвременници на нещо още по-страшно което предстои в целия свят не само във Великата задокеанска демокрация.
301
5
 
23
 
! Отговори
един преди 10 години
Трябваше БСП и ДПС отдавна да ги забранят и нещата в милата ни Родина щяха да тръгнат-вижте къде е Унгария...Докато ги има все още тия ще се правят 1 стъпка напред,2-назад.Чакайте да се оправи БГ...
300
4
 
13
 
! Отговори
Мислещ преди 10 години
Още през октомври 1987 Живков получава конфиденциална информация от тогавашния председател на БНБ Васил Коларов, в която ясно е посочено, че външният дълг на страната е нараснал застрашително и вече целият годишен износ не е в състояние да покрие плащанията по външните кредити. Има достаъчно информация за "икономиката"...
299
3
 
5
 
! Отговори
Мислещ преди 10 години
Попаднах и на интересна статия за фалитите на комунизма: За годината на втория реален фалит на българската държава при комунизма следва да се смята не 1990 г., когато официално беше обявен, а 1987 г. Тогава външният дълг на страната надхвърля 6 млрд. долара и обслужването му през следващите две години се осъществява изключително чрез нови външни кредити, разкриват секретните документи по дело 4.
298
13
 
6
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
КатастрофатаДоскоро олигархията, чрез БОКО ни ЛЪЖЕШЕ, че сме постигнали икономическа и стабилност и забраняваше да се ГОВОРИ за инфлацията ГЛАДА И САМОУБИЙСТВАТА. - НО ЦИРЕЯ ИЗБИ!Изкуствено, ЧИСТО ПО КОМУНИСТИЧЕСКИ, бе поддържан нисък дефицит. Въпреки че ЛЪЖЕЦА Дянков се хвалеше с финансова стабилност, ТОЧНО ЗАРАДИ ПРЕСТЪПНИТЕ МУ ФИНАНСОВИ ДЕЙСТВИЯ фирмената задлъжнялост КАТАСТРОФАЛНО расте и води до драматична инфлация. БОКО И ЦОКО НИ ДОВЕДОХА ДО СОЦИАЛНО-ИКОНОМИЧЕСКА КАТАСТРОФА!!!
297
3
 
17
 
! Отговори
баба Тонка преди 10 години
Щом сте вие на власт,националната катастрофа ни е в кърпа вързана!За пореден път!Ама дано този път протестите,които уж не са граждански,ви изметат завинаги от политиката у нас!

Спонсорирани публикации