България е пред трета национална катастрофа!

Даваме 200 дни на доверие за правителството, каза шефът на БСК
Обновена: 3 юни 2013 18:48 | 3 юни 2013 10:14,
535
България е пред трета национална катастрофа!
Премиерът Пламен Орешарски Снимка: Reuters

България е пред трета национална катастрофа и са необходими спешни и радикални мерки, каза председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев пред Bulgaria On Air. Бизнесът има предложения за мерки, които да се приложат веднага и резултатите да дойдат след една година, обяви Данев, но отказа да коментира какви са те: „Когато правителството ни попита, ще му ги кажем“.

Той заяви, че бизнесът е щедър към правителството и дава 200 дни на доверие на новия премиер Пламен Орешарски, въпреки че икономиката е в драматично състояние.

Основният проблем в страната са приходите в бюджета, които отиват основно в социалната сфера, каза икономистът. По думите му обаче в нея се включват и заплащанията на държавните работници - „основните приходи идват от бюджетно финансираните заплати“.

Данев обясни, че е възможно БВП, който се представя, да не е истински, защото през миналата година в страната не е имало никакви инвестиции, потреблението е спаднало, дефицитът се е увеличил и „няма икономическа логика БВП да расте“. Той е категоричен, че икономическото състояние на страната е много тежко и заради парите, които предишното правителство е изхарчило – над 17 млрд. лева.

Необходими са реформи във всички сфери, защото няма система в страната, която да работи по стандартите на другите развити страни, смята Данев. Според него е необходимо да се раздели социалната система от пенсионната, защото обединението им, както е сега, е недопустимо за една държава.

Икономистът изрази мнение, че трябва да се привлекат инвестиции, които да спомогнат за нови работни места и страната да се развива. Той цитира данни, които показват, че през 2012г. е изнесен сто млн. долара повече капитал, което означава, че инвеститорите се ориентират навън, а не тук, защото няма бизнес климат, каза Данев.

Той припомни черната статистика, публикувана миналата седмица от швейцарски институт, според която България се е сринала от 38 на 57 място по конкурентоспособност за последните три години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


535
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
336
13
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сбогом БСП!сбогом лъжа и демагогия!
335
3
 
9
 
! Отговори
Гацо Бацо преди 10 години
Кога са били първите две ? По кое време ? И кога се очаква третета то е ясно ! Пълен смях : )
334
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Pozdrav za vsichki bulgari s The Doors - The end!
333
7
 
37
 
! Отговори
BG преди 10 години
"Даваме 200 дни доверие на правителството" - в превод - даваме яка доза страх на народа че да престане да протестира срещу новото турско робство и ограбване на държавата !Много странно изказване - точно след протестта !
332
8
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България вече е в 5-та национална катастрофа - от една седмица. Четвъртата беше по временто на Виденов.
331
35
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази статия да прочете Бойко и Яне който поведе народното недоволство .Решил да сваля правителство което не е започнало да работи.
330
5
 
24
 
! Отговори
jojo преди 10 години
Тия да променят нещата,малко ред да вкарат,че ако не направят нищо,ще стане страшно!Само дето силно се съмнявам да направят нещо съществено!
329
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
1996-1997 - *** година беше четвъртата национална катастрофа.Сега коя е поред?
328
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Samo kato go 4ue6 200 dni doverie i ti stava qsno,4e tozi sedi na nqkakav post samo da si vzema pari4kite bez da var6i rabota
327
3
 
33
 
! Отговори
Ставри преди 10 години
България от 23 г. е в национална финансова катастрофа,има ли още за изстрадване ?
326
1
 
38
 
! Отговори
Пенсионер преди 10 години
До Виновни агенти 393Не приятелю.Сигурно си до някъде прав с "окрадването" на труда ни ,но по -голямата трагедия е в това ,че вие младите разпиляхте плодовете на нашия труд.Вие младите позволихте да ви манипулират и да ви противопоставят едни на други. Вие позволихте да се противопоставят" сини на червени ",стари на млади ,работещи на пенсионери ,българи на *** ,лекари на пациенти и т.н и т.н. Усеща те ли се кой и защо го прави ? Събудете се , стига сте се псували. А който е крал- на съд.
325
8
 
46
 
! Отговори
Спонги преди 10 години
Ха ха ха ха ха . Третата национална катастрофа дойде със Съветската Армия. Сега се заформя петата. Четвъртата беше когато всички титани на мисълта завършили "Школата в Симеоново" станаха бизнесмени. Няма да има излизане от блатото докато бизнесът не бъде поет от нормални хора, а не от ченгета.
324
2
 
5
 
! Отговори
Мислещ преди 10 години
До Баба ГенкаЩо рече?
323
3
 
11
 
! Отговори
Баба Генка преди 10 години
Това кой го каза, оня шестак шефа им ли?
322
5
 
25
 
! Отговори
Мислещ преди 10 години
До също мислещЧе самите комунисти си растуриха всичко, какво мен ме питаш:-). За жалост баща ми бачкаше в едно такова предприятие и само ми разказваше как си слагат своите червени хора и точат ли точат. Така че...какво да ти кажа. :-).
321
26
 
31
 
! Отговори
@22 преди 10 години
А БЕ ГЕРБЕРСКИ ФОРУМЦИ ВСЕ КОМУНИСТИТЕ ВИ СА ВИНОВНИ!КОИ МИ КАЖЕТЕ СА ДЕМОКРАТИТЕ ЧЕ НЕМОЖАХ ДА РАЗБЕРА!ВСИЧКИ СА КОМУНИСТИ!!!!
320
7
 
8
 
! Отговори
също мислещ преди 10 години
Мислещ, не мислиш ли, че завода за инвестиционно машиностроене в Радомир беше необходим за да се преоборудван българската промишленост. Плюс това защо роботостроенето да е безумие, това е най-перспективното. Щвеция ( с население близко до това на България) е даже пред Япония в тази област. И накрая - когато България имаше външен дълг от 8 милиарда (пунктуално точно) Унгария и Румъния имаха по двайсет милиарда долара дълг. Но и тези цифри са смешни в сравнение със сегашното положение - Гърция има дълг от над 400 милиарда, а Франция - от над 1600 милиарда, а дългът на САЩ е от порядъка 12-14 би
319
6
 
27
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
Първо, оправданията няма да минат, Борисов се оправдава доста по-добре, но оправдания не са ни нужни, искаме действия и реформи в правилната посока.Второ, експертите ако са експерти са за това, да намират решения, а не оправдания.Трето, едни пари са изхарчени, когато минат през машината за ла*на, когато са вложени в дълготрайни активи са инвестирани, би трябвало един експерт икономист да го знае.Четвърто, дори положението да е трагично един министър председател трябва да вдъхва увереност в икономическите субекти, че ще се справи,
318
6
 
6
 
! Отговори
Мислещ преди 10 години
Тоя Румен е голям експерт. Румборака трака трака по клавиатурата. :D.
317
2
 
6
 
! Отговори
Мислещ преди 10 години
Нещо не ти е ясна позицията, хем викаш, че било имало икономика, хем после комунизма бил от запада дошъл, хем това, хем онова. Малко хаотично.:-).

Спонсорирани публикации