България е пред трета национална катастрофа!

Даваме 200 дни на доверие за правителството, каза шефът на БСК
Обновена: 3 юни 2013 18:48 | 3 юни 2013 10:14,
535
България е пред трета национална катастрофа!
Премиерът Пламен Орешарски Снимка: Reuters

България е пред трета национална катастрофа и са необходими спешни и радикални мерки, каза председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев пред Bulgaria On Air. Бизнесът има предложения за мерки, които да се приложат веднага и резултатите да дойдат след една година, обяви Данев, но отказа да коментира какви са те: „Когато правителството ни попита, ще му ги кажем“.

Той заяви, че бизнесът е щедър към правителството и дава 200 дни на доверие на новия премиер Пламен Орешарски, въпреки че икономиката е в драматично състояние.

Основният проблем в страната са приходите в бюджета, които отиват основно в социалната сфера, каза икономистът. По думите му обаче в нея се включват и заплащанията на държавните работници - „основните приходи идват от бюджетно финансираните заплати“.

Данев обясни, че е възможно БВП, който се представя, да не е истински, защото през миналата година в страната не е имало никакви инвестиции, потреблението е спаднало, дефицитът се е увеличил и „няма икономическа логика БВП да расте“. Той е категоричен, че икономическото състояние на страната е много тежко и заради парите, които предишното правителство е изхарчило – над 17 млрд. лева.

Необходими са реформи във всички сфери, защото няма система в страната, която да работи по стандартите на другите развити страни, смята Данев. Според него е необходимо да се раздели социалната система от пенсионната, защото обединението им, както е сега, е недопустимо за една държава.

Икономистът изрази мнение, че трябва да се привлекат инвестиции, които да спомогнат за нови работни места и страната да се развива. Той цитира данни, които показват, че през 2012г. е изнесен сто млн. долара повече капитал, което означава, че инвеститорите се ориентират навън, а не тук, защото няма бизнес климат, каза Данев.

Той припомни черната статистика, публикувана миналата седмица от швейцарски институт, според която България се е сринала от 38 на 57 място по конкурентоспособност за последните три години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


535
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
296
5
 
25
 
! Отговори
някой от народа преди 10 години
ХЕЙЙЙЙЙЙЙЙЙ, съсел мазен, като ви гледам биографиите в government.bg направо се хващам за главата. От колко години сте във властта и нищо не сте постигнали - НИЩО, та сега ли ще се правите на много работни. Знаете само да крадете. БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД НЕ ИСКА БЕЛЕНЕ, НЕ ИСКА УПРАВНИЦИ КОМУНИСТИ, ТУРЦИ И БОЛНИ СИДЕРОВЦИ.
295
2
 
6
 
! Отговори
БКП преди 10 години
Няма как в България комунизма да се изкорени, това е все едно да се разделят родители и деца завинаги.Толкова дълго е било и управление на комунистите и не може да се сложи ганица, до тук и оттук друго.А и най важното за любителите на ББ, ми че той е от най-долните омунисти, от тия некадърните дето от първи път са ги слагали охрана и шофиори / щот те за това имат капацитет/
294
2
 
2
 
! Отговори
Мислещ преди 10 години
HCDV!, съвсем малко по-млад съм от теб и "икономиката" беше нещо напомпано изкуствено, което си даде плодовете после. Да имало е някакъв износ, имало е и съвсем малко полижителни неща, които на фона на престъпленията от комунизма са нещо почти несъществуващи.
293
2
 
10
 
! Отговори
Vesko преди 10 години
До ?Не с какво, а с КОГО + КАК. Два са въпросите. Системата трябва да се смени и хората трябва да се сменят. Усеща се, че има нужда от генерална промяна. Кой ще дойде ... ще се намери. Но докато столовете са заети няма да има място за новите хора. Гледайте фактите хора, не вярвайте на празни думи. Колко години наред сме на едно и също управление + едни и същи хора. Явно проблема е концептуален и трябва да се промени. Как може да власт да дойде партия, която има малко гласове от водещата??
292
9
 
12
 
! Отговори
Мислещ преди 10 години
Какъв Бойков геноцид, я вземете се образовайте. Факта е, че вие 70 години имате властта, Бойко 3 и половина. Омазването е ваше, но на нас младите ни писна. ИзЧЕЗ-вайте!
291
2
 
14
 
! Отговори
HCDV! преди 10 години
Не МИСЛЕЩ, около 40-те съм. И между другото съм от семейство на репресирани от комунистите. Само че в момента ти говоря не за политика, а за икономика. Факт е и всеки образован човек ще ти каже, че преди 23 г. бяхме страна със средно развита икономика и много предприятия изнасящи продукцията си не само за СССР, но и на запад - Балканкар, ЗММ и др. Имахме и най-високотехнологичното предприятие в изт. Европа - ДЗУ, което Костов по заповед отвън продаде на унгарци и те почти го ликвидираха.
290
9
 
16
 
! Отговори
Эээ преди 10 години
Е щом *** и турците взеха властта, ясно е, че ще има национална катастрофа. То какво друго да очакваме от тези ***?!! Най-добре е да се вдига революция и народен съд гей Сергей и другарите му!! Нов Белене да има за тях!
289
0
 
1
 
! Отговори
Val преди 10 години
Nie sami si go izprosihme ....:)
288
4
 
18
 
! Отговори
Виновни агенти преди 10 години
Божидар Данев,мълчи милиционер агент.Вие окрадахте труда на нашите родители и станахте милионери.
287
19
 
17
 
! Отговори
ОРИЕГА преди 10 години
Стига с това комунисти, некомунисти ФАКТ Е ЧЕ БОЙКОВИЯ ГЕНОЦИД БИЕ ВСИЧКИ ДРУГИ РЕЖИМИ ПО СВЕТА!
286
2
 
4
 
! Отговори
ПИЧ ОТ ПЕРНИК преди 10 години
До МислещХей, Мислещия... Като си толкова умен и напред с материала, ще не се уговориш с Орешерски да се менкате, а ???Мрънкаш като вдовица за х-й. Ако всичкото това време, в което висиш тук го работиш... със сигурност по-добре щеше да живееш
285
7
 
11
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
ВЕЛИКИЯТ БЪЛГАРСКИ НАРОД Е КАЗАЛВЪЛК КОЗИНАТА СИ МЕНИ, НРАВА НИКОГА! БУДА-лите водеха ПОЛИТИКА ЗА ИКОНОМИЧЕСКО РАЗОРЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ! БОКО харчеше за МАГИСТРАЛИ, а ИКОНОМИКАТА ЗАГИВАШЕ - ЗАТОВА НЯМА ИКОНОМИКА, ПЕНСИИ, ДЕТСКИ И МАЙЧИНСКИ, откраднати са и парите за ВАЛУТНИЯ РЕЗЕРВ!- Помощите за ***, вместо ОБРАЗОВАНИЕ и трайни работни места ДОУБИВА ИКОНОМИКАТА!
284
1
 
9
 
! Отговори
СиДянков преди 10 години
Трява държавата да вземе мерки срещу банките и да защити бизнеса !
283
4
 
7
 
! Отговори
Мислещ преди 10 години
До HCDV! А изглежда ти си доста дърт и с достатъчно промит от комунистическия режим мозък:-). Фактите са, че след години репресия тоталитарния ви режим се строши, но пък веднага си разпредели парите, но както виждам още иска да цоца.
282
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
6. Социалистът Орешарски е доказан лобист на бизнесмена Васил Божков-Черепа 7. Георги Кадиев /зам.министър на финансите/ казва по този повод: Министърът на финансите Пламен Орешарски работи за един сектор- за хазарта, а там основен играч е Еврофутбол, което означава, че министърът работи за Васил Божков. Изказването на Кадиев е по повод искането на Орешарски за намаляване данъка на хазарта. 8. През 2003 г., Орешарски бе кандидат на СДС за кмет на София, но Надежда Михайлова го отстрани от надпреварата, заради среща със същия Васил Божков-Черепа. 9. Орешарски участва в най-срамната
281
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
10 факта за Орешарски, които никога не трябва да забравяме 23.05.2013 1. Пламен Орешарски е политически номад /работил е за БСП, СДС /зам.председател/, отново БСП/ 2. Той носи пряка отговорност за скандала Батко и Братко 3. Орешарски като финансов министър проспа далаверите на подчинения му шеф на Пътния фонд Веселин Георгиев за 164 млн.лв. 4. Пламен Орешарски има вина, че Еврокомисията блокира европейските средства от Пътния фонд 115.4 млн. евро по ИСПА и около 50 млн. евро по ФАР 5. Орешарски е засекретил скандален доклад на международния одитор KPMG за усвояване на парите
280
6
 
9
 
! Отговори
IQ146 преди 10 години
На третия опи, чак през 2013 г., КОМУНОИДНИТЕ КРАДЦИ най-накрая ще си получат заслуженото - партиите на КРАДЦИТЕ - БСП и ДПС - забранени и лустрирани! Но не с палиативни мерки, а с огън и меч трябва да бъдат изкоренени от България! Иначе - тежко ни!!!
279
2
 
11
 
! Отговори
HCDV! преди 10 години
МИСЛЕЩ, я ми обясни хубаво как така "точно тези "хубави" неща които за вас са били безплатни, сега ние младите ги изплащаме". Но явно си много млад и манипулиран от някои посткомунистически мислители.За сведение ти казвам, че на 11.11.89 г. България осъмна с външен дълг 10 млрд. $ и БВП на глава по-висок от Гърция, Турция, Полша, Румъния, СФРЮ, Унгария и др.Ето ти един сайт с информация на ЦРУ, на което предполагам много му вярваш.theodora/wfb/1990/rankings/gdp_per_capita_1.htm
278
3
 
6
 
! Отговори
петко преди 10 години
тоя платения *** румен221 би трябвало да му забранят да замърсява форумите,надявам се повечето хора тук разбират че е загуба на време да го четат
277
4
 
4
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
До Мислещ- Още чакам обещания от Костов списък с озлочестените от комунизма интелектуалци... (ИЗВИНЯВАМ ГИ ЗА ТОВА, ЧЕ ПОЛОВИНАТА ОТ ТЯХ СА ДОНОСНИЧЕЛИ ЗА ДРУГАТА ПОЛОВИНА И ОБРАТНОТО...)- Още чакам и ВЕЛИКИТЕ ИНТЕЛЕКТУАЛНИ СЪТВОРЕНИЯ НА ТЕЗИ ВЕЛИКИ ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ, ОЗЛОЧЕСТЕНИ ОТ КОМУНИЗМА...- И ТАКА ЧАКАМ ВЕЧЕ 23 ГОДИНИ... ОЩЕ КОЛКО ДА ЧАКАМ....

Спонсорирани публикации