Днес махат Ботев, утре – "Под игото"

Янка Такева възмутена: Възпитанието не е шега
Обновена: 21 юни 2013 06:11 | 20 юни 2013 23:52,
243
Днес  махат  Ботев,  утре – "Под игото"
Снимка: Impact Press Group

Отпадането на творби на Христо Ботев от учебните програми по български език и литература е обезродяване на България. Това заяви пред  „Фокус” председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева в коментар на проекта на образователното министерство, който предвижда творби на класически български автори като Христо Ботев и Димитър Димов да отпаднат от учебните програми.

Предвижда се романът "Тютюн" да отпадне от учебната програма и вместо него да се изучава друг роман на Димитър Димов – "Осъдени души".

От програмата отпада и стихотворенията "Майце си" и „Моята молитва“ на Христо Ботев, но ще бъде включено стихотворението "Колко си хубава" на Христо Фотев.

По думите на Такева това са произведения, които носят същността на нравственото и патриотичното възпитание на младото поколение.

Според председателя на СБУ министърът на образованието Анелия Клисарова е трябвало да направи обстоен преглед на учебните планове.

Още по темата
 „Образователната система и възпитанието не е шега работа и трябва да се подхожда изключително професионално. Аз очаквам, да махнат и „Под игото” и „Аз съм българче”. Вече всичко може да се очаква”, каза Янка Такева.

Такева подчерта, че въвеждането на повече часове за упражнения и граматика не трябва да бъдат за сметка на произведения, които формират патриотичното и нравствено възпитание на младите.

По думите й независимо, че живеем в глобален свят и Обединена Европа, трябва да запазим националната си идентичност и култура. Тя посочи още, че промените в учебната програма не са били съгласувани със Синдиката на българските учители.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още по темата: Янка Такеваучебници
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
8
 
2
 
! Отговори
xx преди 10 години
Умен даскал и зелен кон не съм виждал!!!
131
3
 
10
 
! Отговори
ТИКВАta БОЙКО преди 10 години
ЗА ВСИЧКО ТОВА СА ВИНОВНИ ТУРСКИТЕ *** ОТ МАФИЯТА ГЕРБ НАЧЕЛО С ТУРСКАТА ТИКВА БОЙКО ПРЕДАТЕЛЯ.
130
2
 
9
 
! Отговори
поета от нета преди 10 години
МОЯТА ЕПИТАФИЯНе чакам никой да заплачеЩом се преселя при предцитеНай-много сълзи са проляниЗа най-жестоките тирани.Тълпата плаче за палачиИ се присмива на светците.
129
1
 
3
 
! Отговори
gg преди 10 години
cherveni plateni draskachi .... Vie ste gotovi i maikite si da prodadete !!!!! Gnidi ... Dano dps vi podariat i po edno kilimche .. A na precedatelite v parlamenta po edin koran da se klanqte na dogan .... Mishoci prodajni .....vie ste sram za bulgarskia narod i za bulgarskata istoria ..bulgaroubiici!!!!!
128
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
абсолютно неподговени промени. Не може да обяснява , че ще прави по атрактивно средното обазование и ще маха произведения . Тя първо е медик, ренгенолог ли е морски медик ли .Странна специалност е завършила. Моите уважения за разработките и в областта на морската медициана, ама да не се изказва за неща , от които нищо не разбира. За да махнеш Ботев се иска обществен дебат, най малко мнения на литератори, преподаватели по литература в средни и висши училища. После литературата възпитава.
127
2
 
8
 
! Отговори
Буревестников преди 10 години
ДО КОМЕНТАР 143 : Чисто и просто Турция си ПЛАЩА ЗДРАВО за да изчисти , доколкото може , смрадливата си и пропита с кръв история.... за да се "докара" пред ЕС и да ги приемат!!! Проводника им в България е ДПС! С АРМЕНСКИЯТ ГЕНОЦИД НЕ Е ЛИ СЪЩОТО , А?!?! И там се опитват да плащат и да чистят срамни петна! Тук искат ако може "да забравим" Ботев, Левски , Брациогово , Панагюрище , ЦЪРКВАТА В БАТАК....!!! НО НИЕ НЯМА ДА ЗАБРАВИМ ! НЯМА ДА ПРОСТИМ ! НИКОГА! Поне що се отнася до мен !
126
4
 
13
 
! Отговори
"Тютюн" преди 10 години
го махат напълно целенасочено. Да се изтрият всички спомени за тогавашното време и робския труд на българите в името на забогатяването на шепа арогантни, ненаситни търговци, които в крайна сметка умират болни и нещастни, предпочели парите и измамата пред любовта и честността,Но ние никога няма да ви позволим тази наглост, драги "специалисти в образователната сфера"!29-годишна БЪЛГАРКА
125
1
 
5
 
! Отговори
3M преди 10 години
Тези не са българи
124
3
 
3
 
! Отговори
учител преди 10 години
Янка Такева от 100 години дава акъл на учителите как да работят и какво да преподават. Отдавна трябваше да е в пенсия. Не учени , профсъюзни деятели да дават акъл какво да се учи. Нека се пита редовия учител, който е в учебната стая заедно с децата и преподава на тези деца. Той знае най-добре какво интересува учениците и какво искат да учаи.Мисля ,че подвига на Лила , и Радините вълнения не достигат до сърчицата им.
123
1
 
7
 
! Отговори
detelina преди 10 години
Боже,що за народ сме!?ПРАВИМ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ СИ ГЕРОИ,А ГЕРОЙТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ!
122
4
 
7
 
! Отговори
родолюбец преди 10 години
А кога ще махат Гео Милев и поемата му 'Септември'
121
1
 
2
 
! Отговори
Буревестников преди 10 години
ДО КОМЕНТАР 143 : Разбира се, че точно това е ИДЕЯТА , братко ! Идеята е каквото могат и каквото им позволят да "изчистят" от "тъмното минало" на Турската Империя с течение на годините! Както се казва... капка по капка! :( И ние им позволяваме.... защото е пълно с продажници! Турски сериали? НЕ - ТУРСКО РОБСТВО, а вече е "модерно" да се казва - "ОСМАНСКО ПРИСЪСТВИЕ" , а?!? Завземане на повече от половината Майка България от ТУРСКИ КАПИТАЛИ? Започнаха вече да НИ бъркат и учебниците! Какво е това?
120
1
 
3
 
! Отговори
Мария1 преди 10 години
До 65432И това за да може да се случва, самата образователна система го направи. Не може деца (особено от ромски произход) да не могат да пишат имената си правилно в 4-ти клас и да нямаш прави да ги оставиш на поправка. Тези деца идват на училище без изобщо да знаят български. Не може и деца, които видимо имат някакво умствено изоставане, без наличието на работа с психолог, да се изисква от тях да напредват със същата скорост. Толкова ни е сбъркано всичко....
119
3
 
3
 
! Отговори
tsolov преди 10 години
До dedo герберче ли си та пишеш лъжи жената ти каза че това е подготвено от предишното правителство а то случаино да беше от герб
118
6
 
8
 
! Отговори
БОТЕВ преди 10 години
Голяма истерия, голямо родолюбие!Половината от вас пишат неграмотно и неправилно ме цитират, а се държат като ощипани моми. За повечето т.нар. български патриоти и патриотки Ботев е просто едно име, лозунг, чрез който да рекламират измислената си любов към отечеството. Наизустените мои творби не ви правят истински родолюбци, приятели мои!Предпочитам по собствено желание да ме четете и разбирате! Ние имаме великолепни поети и писатели, чиито имена остават в сянка само заради догмата...
117
1
 
5
 
! Отговори
dedo преди 10 години
Не се възмущавайте сега,а когато назначават псевдо специалисти за зам. министри!С тая отвратителна *** зам. министърката на турските *** друго не може да се очаква!Първо ще изхвърлят патриотичните произведения на нашите национални герои,а после ще пренапишат и историята!А в този момент един НЕНОРМАЛНИК ще обикаля студията да се величае като голям патриот и защитник на нацията!Като човек който не подкрепя правителството,а е против БОЙКО и ПРЕЗИДЕНТА! СИДЕР БЕЙ ще ви ОПРАВИ!
116
2
 
2
 
! Отговори
Буревестников преди 10 години
ДО КОМЕНТАР 130 : Не се напъвай , турченце!!! Отдалеч си личи , че си някой ДПС активист ;) един от малкото , които могат да вържат два ПРАВИЛНИ лафа и изречения на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ;) и може би затова си назначен от Български "*** на турски з_ _ ници" на някое "топло местенце" в БЪЛГАРСКО Държавно учреждение за да пишеш , че Христо Ботев - "НЕ Е интересен? НЕ Е полезен? И вероятно е Патриотично настроен наивник?" .... Ако ми падне такъв като теб.... ще се "разправяме" по други начини,б_ _лук!
115
1
 
7
 
! Отговори
патриот преди 10 години
Отвратително,децата ни неграмотни не могат да пишат и четат, като хората сега вече ще забравят и,че са Българи. Някой болен мозък ги ражда тези велики идеи,а може би това е идеята.
114
0
 
20
 
! Отговори
Patriot преди 10 години
Защо им гледате тъпите турски сериали??? Това направо си е зомбиране...
113
0
 
4
 
! Отговори
8765 преди 10 години
Броят на учениците, които изучават факултативно турски език, е спаднал 16 пъти от 1993 г. досега. Но не си мислете, че в резултат автоматично се повишава успеваемостта при обучението по български език. Напротив - и при него резултатите са спаднали катастрофално, ако се съди по изводите от външното оценяване в 4-ти и 7-ми клас и от оценките на матурите през последните две години - както на национално, така и на местно равнище.