Всеки втори българин никога не е дарявал кръв

Всеки четвърти пък никога не би дарил доброволно
25 юни 2013 11:33,
7
Всеки втори българин никога не е дарявал кръв
Снимка: архив, Булфото

54 на сто от българите никога не са дарявали кръв, а 25 на сто никога не биха дарили доброволно, сочи национално проучване, цитирано от Иван Иванов от Български алианс за кръводаряване.

Проучването е извършено през май тази година сред 1044 души.

От запитаните 62 на сто изразяват готовност да дарят кръв безвъзмездно. Редовните кръводарители са 11 на сто.

Най-честата причина, поради която има нужда от кръводарители, са пътно-транспортните произшествия, като едно кръводаряване може да спаси 3 човешки живота чрез разделяне на всички кръвни компоненти, обясни проф. Фани Мартинова, директор на Националния център по трансфузионна хематология.

От началото на годината в страната са станали 2602 тежки катастрофи, в които е имало 204 загинали и 3236 ранени, допълни тя.

Днес членовете на Българския алианс за кръводаряване препоръчаха да се създадат оборудвани мобилни пунктове за кръводаряване, национален регистър на донорите, национален план за действие и да има стратегически резерв от кръв за пет дни в случай на нужда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
вече не преди 10 години
До номер 5:И аз имам подобна случка. От тогава си казах (колкото и гадно да звучи), че вече няма да дарявам, освен ако не е за близък!
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как да дарява като кръвчицата му я изпиха политиците на прехода. Капка не му остана. А иначе казано това е супер хуманно дело. През соца това беше държавна политика и хората даваха по казарми, предприятия и т.н. Никога нямаше недостиг на кръв. За това хора - дарявайте! Още повече, че е полезно и за самия организъм.
5
1
 
11
 
! Отговори
Натали преди 10 години
Досега съм дарявала безвъзвездно кръв всяка година по два пъти /повече от 10 год/. Преди две години спрях да го правя, защото се наложи операция на мой много близък човек, ане ми признаха нито едно кръводаряване а даже трябваше да търся 5 дарителя. И накрая какво се оказа: дарявала съм новече от 20 пъти кръв, а когато от кръв се нуждаеше мой близък-няма. Това е порочна система, създадена за облагодетелстване на ***, които търгуват с кръвта си.
4
1
 
6
 
! Отговори
Г.Т. преди 10 години
И да искам не мога. Първо заради порок на сърцето, което ми е по рождение. Второ не се притеснявам, но ми пада рязко кръвното като ми взимат кръв и припадам. Не съм мека Мара, достатъчно съм си "трошил" артериите и нямам проблем да гледам кръв. Трето, пийвам и пуша и не бих причинил на някой да "пие" от моята кръв. и Ся съм виновен, че не дарявам, аре благодаря, довиждане!@
3
1
 
8
 
! Отговори
batevale преди 10 години
До сега съм връщан само един път--заради високо кръвно налягане....За децата си съм готов да дам не само кръвта си ,но и да бъда "разглобен за части"!!!
2
4
 
3
 
! Отговори
Лош кръводариел преди 10 години
Аз не съм дарявал, отидох да дарявам кръв в казармата и ме върнаха. И аз попадам в тази статистика. Не е правилно така, какво да направя че съм боледувал от болести които не позволяват кръводаряване. :(
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз съм дарявал 2 пъти. Веднъж с казармата, за 5 дена отпуск и веднъж за близък, пострадал в катастрофа!