"Евронюз": Кои са българските протестиращи

Те чувстват, че младостта и надеждите им са излъгани
Обновена: 9 юли 2013 06:28 | 8 юли 2013 20:00, Елка Василева
265
"Евронюз": Кои са българските протестиращи
Хората се умориха да живеят в безвремие. Снимка: Булфото

След демократичните промени през 1989 г. животът в България стана твърде тежък, което обяснява протестите, белязали 2013 г. и накарали хиляди хора да продължават да протестират срещу правителството дни наред, пише българската журналистка Мария Спирова в статия в сайта на телевизия "Евронюз".

Протестиращите, обсаждащи сега парламента с искане за оставка на правителството, са от поколението, което около 1989 г. е било в началното училище и е израсло в общество на конфронтиращи се ценности и на трайна несигурност. Те обаче са част и от поколение, което има достъп до повече информация, възможности да пътува и да прави сравнения, и контрастът, който откриват между действителността в България и в останалите европейски страни, е огромен, отбелязва авторката.

Хората се умориха да живеят в безвремие. Досега 30-40-годишните българи мълчаха, заети с градене на кариера и с грижи за семейството си в среда на свиваща се икономика и растящо беззаконие и връзкарство или планирайки емиграция. Сега обаче те излязоха масово на улицата, заявявайки за първи път гражданската си воля.

Протестиращите пред парламента чувстват, че младостта, мечтите и надеждите им са излъгани - след близо четвъртвековен преход в живота им не са настъпили значителни промени.

Докато през 90-те години Западът вероятно имаше желание да помогне на България, сега страната се смята за голяма напаст, озадачаващ пасив в периферията на Европейския съюз.

Демонстрантите, които участваха в бдения в студените ноемврийски нощи на 1989 година, скандирайки "Времената се променят! Времето е наше!" чувстваха, че светът ги гледа. Светът беше с тях, Желязната завеса изчезваше, някой им се притичаше на помощ. Това, в крайна сметка, се оказа илюзия, но тя ги крепеше.

Днес децата на същите онези протестиращи упорито искат оставката на поредното морално банкрутирало правителство, стоят в горещите юлски нощи на същите жълти павета, пред същата сграда на парламента, но сега вече знаят, че времената не са се променили и че са сами, заключава журналистката.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
2
 
4
 
! Отговори
gerb преди 10 години
До кои са протестиращитА ти кой беше ве, ГЕЙ!??И да пишеш не можеш - "протестиращит"??? От ЯД си изял цяла буква, па и стихоплетстваш, ве!!!Смени дилъра, или чети листовките, УМНИК!
107
25
 
12
 
! Отговори
Искам оставка преди 10 години
Искам оставка на протестиращите! Това е една алчна, декадентна, корумпирана мафия! Те са високомерни и арогантни, агресивни и пълни с омраза. Те искат с брутално насилие да разрушат демокрацията и да въведат диктатурата на улицата! Искам други протестиращи конструктивни и креативни, обичащи България!
106
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Списващите комуноидо/депесаро/атакисти са пак в ЮРУШ на форума. Дадоха ви парчето пица за вечеря ли, другарки и другари? Безплатно е, щото са го крали от НАШИТЕ данъци! ПРОТЕСТ до дупка !!!
105
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да се обеси Орешарски за орехчетата за този 1 млрд. заем!!!!! Ние не искаме правителства дето ще ни оправят със заеми. Ние искаме правителства дето да правят нещо без заеми и ние сме тук за да работим, не да ви слушаме празните приказки.
104
12
 
8
 
! Отговори
с изтекъл срок на го преди 10 години
Т.н. протестиращи са слузести политически рептилии с изтекъл срок на годност, податливи на всякаква лъскава стръв от партийната въдица на агент Буда. Винаги готови да се откажат и от себе си ренегати, перманентно настроени веднага да сменят своята вяра, убеждения и лоялност, в зависимост от доминиращото стадно увлечение..
103
2
 
0
 
! Отговори
до 102 преди 10 години
едно хапче не ти стига пич
102
12
 
35
 
! Отговори
аз преди 10 години
Драги ревящи комунисти! Колкото и да ревете, от моите данъци пари НЯМА ДА ВИДИТЕ. Моите данъци не са предназначени за социални помощи за мързелива, *** и вечно пияна ***. Моите данъци са за БЪДЕЩЕТО на моите деца, а не за ЛЯБ за вас! Моите данъци са за инвестиции в България, не за дотиране на банкрутиращи комунистически предприятия.Още веднъж - комунисти - ДУХАЙТЕ ГО. Среден пръст за вас!! Утре пак на протести, пак ще блокираме София! Селото да не се обажда, а да копа!
101
1
 
9
 
! Отговори
5f5 преди 10 години
До Анонимен 108Най после едно компетентно мнение! Аз даже си мисля че данъците ще ги вдигнат наесен преди да се направи бюджета,защото трябва да се балансират социалните разходи не може да пише -ще взема заем......
100
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 109Комунист ли е-чугунена глава си остава и това е!Абе рибешки хаивер,абе скапана комунистическа кратуно-тук не става въпос за Гейб или за спинозните или за ПРОТОВОКОНСТИТУЦИОННИТЕ Доган Парите Сви или за онзи болен психопат(С депутатския му имунитет,да си го завре в депутатския г*з),АМИ СТАВА ВЪПРОС ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД БЕ!!ИЛИ ТЕ,ИЛИ НИЕ!Колко сте твърдоглави вие червени кратуни!Как не ви побира малкото мозъче,че всички ни крадат вече 24 години!ВИЕ КАТИЛИ ЛИ СТЕ?Или сте тяхни синчета?
99
13
 
6
 
! Отговори
Червена Зора преди 10 години
До Анонимен108 , ама какво говориш , днеска излезе поредната калинка с огромни бонуси , колко станаха вече ? А протежето на СБ - Дянков , трябва да отговаря за геноцид и престъпления срещу човечеството !
98
6
 
13
 
! Отговори
спинокомунисти преди 10 години
До 98 "Моля, дайте ми обяснение за комунист". Не човек, а желязо. Бившите социалистически страни се оправиха защото отдавна изгониха комунистите. Ние сме най-бедните, защото *** издевателстват върху българския народ вече 65 г. Буров е казал: "Коза и комунист нямат наяждане"
97
17
 
12
 
! Отговори
варварски расизъм преди 10 години
Вас, протестиращите, изобщо не ви интересува правителството! Основната ви цел е да начешете вродената си ксенофобия и да се самозадоволите, този път срещу цяла България. Задръстени сте от средновековните си и ориенталски предразсъдъци. Отдавна сте се откъснали се от европейския хуманизъм и от европейската култура. Ударили сте го на примитивен фашизъм, див и варварски расизъм и подклаждате дискриминация спрямо хора от различна раса, различни възгледи, народност, етническа принадлежност! С тази своя нагласа сте стигнали до достойна за вас позиция възможно всички последни места в Европа.
96
3
 
9
 
! Отговори
Карнобатман преди 10 години
Тези хорица протестират на неправилното място - трябва да се протестира пред офисите на чорбаджиите-кръвопийци или, както е модерно сега, "работодатели"!
95
9
 
5
 
! Отговори
кои са протестиращит преди 10 години
В болшинството си са комсомолци, комунисти, атеисти и безбожници, без всякакъв морал. Бивши мутри, сега бизнесмени; откровени неквалифицирани дилетанти; раболепни хамелеони; желирани плазмодии, лепкави странстващи девалвирали политически ***, готови по всяко време да сменят своята форма, цвят, вкус и съдържание; надуваеми политически кукли, винаги влажни и казващи да; обтекаеми, покрити с тефлон политически хибриди.
94
8
 
3
 
! Отговори
до 107 преди 10 години
Забавен си. Като не искаш тояга, направо ви пускаме по един в тила и в масов гроб в Банкя. Гербер = *** и ***.
93
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Червена зора, предишния финансов министър не даваше пари за нищо и казваше колкото си изработим толкова ще харчим. Сега новите управляващи взеха 1 млрд. - ДА 1 млрд евро заем за да раздават на всеки , който има нужда. Това добре - хората имат нужда, но някой някога трябва да плаща. Плащането е отложено за по-късен период и ще бъде извършено от тези,които работят. Т.е.сега като това правителство падне - следващото трябва да вдигне данъците и така докато стигнем до Виденовата Зима.
92
5
 
5
 
! Отговори
5f5 преди 10 години
Как ще ни трепеш като ти вземем бастуна..?
91
5
 
5
 
! Отговори
5f5 преди 10 години
Как ще ни трепеш като ти вземем бастуна..?
90
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Млади меринджеи.А номер 102, паламарката ще я ядете ти и Цецо заедно. Не си правете илюзии, че ще се върнете на власт, герберчета. Ще ви трепем с тояги.
89
5
 
18
 
! Отговори
5f5 преди 10 години
До Червена ЗораНа Дянков бюджета още се изпълнява включително и за юни,ами на Орешарски не му се получава.....