Безуханова в нов проект - не бил политически, нито на президента

В основата на "България може" не била Цветелина Бориславова
46
Безуханова в нов проект - не бил политически, нито на президента
Саша Безуханова. Снимка: Булфото, архив

Протестите през последния месец вдъхновиха няколко души  да създадат интернет платформа за дебат за приоритетите на България.

Създателите на „България може“ са Саша Безуханова - директор на направление "Публична администрация" в "Хюлет-Пакард" за Централна и Източна Европа, Кирил Петков от Института за развитие към Софийския университет "Св. Климент Охридски", преподавателят по право Христо Христев, Асен Асенов от платформата "Едно" и ученият по физика и химия Николай Денков.

В началния състав влизат още и създателката на "Заедно в час" Евгения Пеева и юристът Стефан Кючуков.

Амбициите на създателите на "България може" е да се възможност гражданската енергия да прерасне в дебат.

Проектът "България може" не е политически, а платформа, която да може да определи ясно приоритетите за това какво е България и къде ценностно принадлежим, както и да обединява в името на по-доброто й бъдеще, каза Саша Безуханова, цитирана от БТА.

Тя отхвърли предположенията, публикувани в някои издания, че в основата на идеята са Цветелина Бориславова или еврокомисаря Кристалина Георгиева. "Не трябва да се правят аналогии с политически клубове от миналото", каза още Безуханова в отговор на въпрос дали това може да е проект на президента Росен Плевнелиев, подобен на "АБВ" на Георги Първанов.

По думите на Кирил Петков сега е времето чрез отключването на обществената енергия и този дебат да се консолидират общи стъпки за изграждането на едно по-добро общество и споделен морал.

Според учредителите на новия проект моментът за неговото създаване е правилно избран.

"Не е възможно да има ефективна и работеща демократична система без активно гражданско общество и неговото участие, затова гражданските форми трябва да бъдат стимулирани" - така Христо Христев мотивира причината да е част от екипа на "България може".

Според него има опасна тенденция на страната ни да се отдалечава от определящите за Европейския съюз ценности и посочи, че ще насочи всичките си усилия това да се промени. Това означава възпитаване на нов тип култура на активност на българското общество, което да извади страната ни от ролята на статичен участник и вечния "лош ученик", в края на всички класации, до силен и определящ развитието на Съюза член.

България се намира в исторически момент, свързан с осъзнаване и обединение, които ще създадат ценностната система на развие на обществото ни през следващото десетилетие. Това е момент, в който гражданите се опитват да си върнат държавата от олигархията, посочиха авторите на проекта. Участието на всеки един от нас е отговорност към самите нас и към следващите поколения, отбелязаха те.

Цел на интернет платформата е дискусията в името на развитието и просперитета на България утре, както и кауза, която обединява за по-доброто бъдеще на страната ни, заяви Безуханова.

Завръщането си в България и отказът от високия пост на директор в "Хюлет-Пакард" тя мотивира с желанието си да види България просперираща. Провокацията дошла след участие в един отпротестите срещу кабинета "Орешарски" и последвалата равносметка от случващото се в страната. Като резултат на проекта Саша Безуханова очаква осъщественият дебат да излъчи хора с експертност, които биха могли да поемат допълнителни роли.

В отговор на въпрос инициаторите на "България може" не направиха пряка връзка между протестите и платформата, но и не скриха, че това наистина е начин за активно гражданско присъствие и формулиране на идеи.

Обединението ни срещу поруганото ни национално достойнство трябва да роди споделеното ни разбиране за развитието на страната ни. Перспективното бъдеще на България е наша обща задача и днес тя изглежда по-лесно решима с обединения интелект, истинската експертност и принос на всеки от нас в служба на тази кауза, каза още Безуханова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
sofia78 преди 10 години
Може и да не е на президента, но е на Иво Прокопиев, което е равносилно, Плевнелиев отново ще извлече изгода, защото обслужва корпоративните интереси на олигарсите от кръга Капитал.
33
1
 
3
 
! Отговори
Nasko преди 10 години
:)))Г-жо Безуханова,Да достатъчно дълго Ви подготвяха за такъв "проект", поредния в който участвате, да се бяхте упражнявали по-дълго в Представянето му, а не с тази нечленоразделна реч, да сричате!Не искам в България, така наречените "Бизнес дами" да се олицетворяват с Вас!
32
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До damataЗаради такива ненормалници като теб сме на това дередже.Комунистическата държава, за която мечтаеш е държавата на хора без мозък да печелят сами. Все чакат държавата да ги храни - бедно и мизерно, но сигурно. Боже, кога ще свърши тоя електорат на БКП!
31
0
 
1
 
! Отговори
Без значение преди 10 години
До АнонименМоже и така да е, но ако само си мърморим и търсим някого виновен за нашия мързел, няма да се случи нищо добро, и в ЕС и извън него, ако не си седнем на з... (не че зависи всичко от нас, но доста хора в БГ ги мързи да поместят оттук до там)
30
1
 
0
 
! Отговори
Няма значение преди 10 години
До Сашка Васевапървосигнално, даже не разбираш за "кво" става въпрос
29
0
 
3
 
! Отговори
Кольо преди 10 години
Саше, виж Куневата, бе мило!
28
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази парцалетината като е БЕЗполова ( пардон без едно ухо) значи ли че трябва да прави пръдня (пардон, партия)??
27
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не познавам въпросната дама, но автобиографията и е впечатляваща. Гледам тука е пълно с много по успели хора от нея, които са я оплюли яко. Явно по си Ви кефят Станишев и Бойко. Явно е по добре да ни управлява човек с първи работен ден в живота си като министър председател или мутра - пожарникар. Жалко е но явно е истина - всеки народ заслужава управниците си
26
5
 
8
 
! Отговори
Балама преди 10 години
значиии...оставила си топлото кабинетче,екстрите,бонуси,голямата заплата с една дума "кариерата"...за ползу роду....-АЙ ДЕ БЕ...и.без лев...и "спонсори"....КОЙ ПЛАЩА МАСРАФА
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 22Ти може и да не знаеш, но има хора, които не само знаят, а и доста са видели било то ***, било то безушанки
24
18
 
9
 
! Отговори
Туфи преди 10 години
Това сме ние българите - само можем да плюем и да даваме оценки . Но никога и да кажем добро за хората, които правят нещо - за можещите. За това сме и на този хал и си го заслуважаме. До като не се промени мисленето на масата - няма да има оправия.
23
4
 
16
 
! Отговори
ЧОЧО САМ преди 10 години
Поредната "синя *а".Да се откаже от високата си заплата в НР и да си правипроект.Ами то е ясно, че някой е дал много пари.Познайте кой е?
22
3
 
14
 
! Отговори
Сашка Васева преди 10 години
Тази Сашка ми е адашка...И двете обичаме на задна прашка...
21
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хюлет-Пакард я избрали за шеф а ние още преди да знаем какво мисли да прави Безуханова я дамгосваме че не става.Можем да се сърдим само на себе си че си избираме некадърни управници.
20
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само като прочета че работи за HP и вече ми е ясно че за нищо не става :)
19
3
 
13
 
! Отговори
зидар от Храма преди 10 години
Не е туй пътя. Но толкоз им е акъла на основателите. Интересно и професор по физикохимия има за цвят и мирис. Ха нека опита момчето - тъкмо ще разбере разликата между маскари и молекули. А Сашето няма интелектуален капацитет и бързо ще се загуби из адвокатските дебри на българската политика.
18
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо ли някои люде си въобразяват че развитите европейски страни ще допуснат България да стане равностойна на тях. Те ще диктуват кой какво да произвежда. За нас остава да сме консуматори. Те ще са не само производители но и кредитори и печалбата им ще е двойна. При сегашната система богатият ще става по-богат а бедния по-беден, до пълното разрушаване на системата. Добрите икономисти могат да определят колко ще издържи с-та.
17
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Още една дето иска да прави гъзобрък на народа! Ама ей-й-й-й,не разбрахте ли ,че не желаем отново да гледаме крадливите ви муцуни!
16
1
 
23
 
! Отговори
112 преди 10 години
До 16 Лесно се живее и създава бизнес с крадени пари това го може всеки, а ти драги не се възхищавай на такива ,защото далече нe стигат.
15
7
 
33
 
! Отговори
Георгий Соросович преди 10 години
Товарищ Саша Безухановая-это настоящая советская женщина!Даже и име у не советское, русское...Да здравствует коммунизм!Да здравствует дружба и интернационализм между народами...!