КЕВР глоби ТЕЦ "Гълъбово" за укрита информация

Нарушен е еврорегламент
29 май 2024 16:45, Стела Стоянова
7
КЕВР глоби ТЕЦ "Гълъбово" за укрита информация
Снимка БГНЕС, архив

Комисията за енергийно и водно регулиране обяви, че е глобила "Ей И ЕС – 3С Марица-изток I" ("AES Гълъбово", известна и като едната от двете американски централи) за укриване на информация.

Централата е нарушила REMIT - европейския регламент за търговията с енергия. Регламентът задължава производителите на ток да уведомяват борсата, ако тяхно съоръжение внезапно излезе от строя. Но тецът в Гълъбово не е съобщил за "непланирана недостъпност на негово съоръжение за производство на електроенергия, а е било задължително да го направи -  на платформата за публикуване на вътрешна информация на Българската независима енергийна борса (БНЕБ)", поясняват КЕВР.

Нарушението е от октомври миналата година. Предприятието не е обжалвало санкцията. Тя е в размер на 10 000 лв, което за ТЕЦ гигант е "Бълха го ухапала".

От енергийния регулатор подчертават, че за първи път налага глоба за такъв тип нарушение на изискванията за прозрачност, заложени в чл. 4 на от REMIT.  Текстът гласи, че "всички участници на пазара за търговия на едро с енергия, регистрирани в Централизирания европейски регистър на енергийните пазарни участници, оповестяват публично, навременно и ефективно вътрешна информация, включително планирани или непланирани спирания на производствените си съоръжения.

Целта е информацията да достигне до възможно най-широк кръг от заинтересовани страни, като по този начин се гарантира прозрачността на пазара за търговия на едро с енергия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: КЕВРТЕЦ Гълъбово
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
До ахаПоследно като проверих още бяхме руска колония!
6
1
 
1
 
! Отговори
Сатир преди 1 месец
КЕВР глоби ТЕЦ "Гълъбово" за укрита информация. - Внимание към детайла - АЕС - МИ1 3ЦЕ не е ТЕЦ Гълобово на Ковачев! За кого пишете?
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия Главчев нвмями да ги сменя,работят за ерп
4
0
 
7
 
! Отговори
аха преди 1 месец
Държавата трябва да национализира двата американски ТЕЦ-а!!!Суверенна държава ли сме или колония на САЩ???
3
7
 
3
 
! Отговори
Боко и ШИШИ преди 1 месец
Никога повече комунисти мачкали България лагери затвори ГЕРБ ДПС ИТН БСП и Радев слуга на СССР и възбуждане -Атака и НДСВ НФСБ ВМРО бандата на прехода!!!!!всички ревът срещу ПП ДБ защото им объркаха сметките!!!! Хора гласувайте за които си решите но после да не страдате със замразени доходи и ниски заплати!!! Цялата ни фамилия ще гласуваме за ПП ДБ защото искаме България да бъде европейска държава а не КО ЧИНА на Боко тиквата и Пеевски свинята
2
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Решението е свободния пазар . В него има саморегулация.
1
1
 
9
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 1 месец
Трябва да се глобят всички Тарикати с ВЕЦ - те спират Централите когато цената на ТОКА е НИСКА , и се опитват да Спекулират за да се вдигнат Фактурите на Бедните Хора .