ГЕРБ води на БСП с 3%, Волен и Кунева чукат на вратата на НС

НЦИОМ: Борисов е най-харесваният лидер на ПГ
Обновена: 15 юли 2013 16:23 | 15 юли 2013 12:11,
311
ГЕРБ води на БСП с 3%, Волен и Кунева чукат на вратата на НС
Борисов все още е най-харесваният лидер на ПГ. Снимка: архив, БТА

Ако изборите бяха днес, ГЕРБ печели доверието на 22%-23% от избирателите, а БСП печели симпатии в интервал от 19% до 20%.

Това сочат резултатите от национално представително проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ). Проучването е проведено в периода 3 - 10 юли и е първото на агенцията след парламентарните избори.

Налице е известно свиване на електоралната тежест на ГЕРБ, в рамките на 1-2%, докато БСП леко разширява електоралната си подкрепа в рамките на около 2-3%.

Данните показват, че в следващия парламент със сигурност би присъствало и ДПС с електорална подкрепа между 6% и 7%.

Няколко формации имат реални шансове да прекрачат прага на нов парламент – "Атака", Движение „България на гражданите“ (ДБГ) и НФСБ, всяка от които получава около 3% от електоралните симпатии на имащите право на глас.

Що се отнася до новоучредени формации, както и до заявения Реформаторски блок, все още е рано да се мери електорална подкрепа за тях, доколкото тези проекти засега остават в сферата на намеренията, дори според някои от учредителите им.

Протестите все още не раждат достатъчно значими политически алтернативи, различни от статуквото, коментира социолозите.

Три четвърти от хората, които са гласували за ГЕРБ на 12 май, твърдят, че биха повторили вота си и днес. Сред гласувалите за Коалиция за България, този дял е 85%, а сред избирателите на ДПС – 82%.

Държавният глава Росен Плевнелиев е най-одобряваният български политик. 54% от българите одобряват работата му, а 35% не я одобряват. За последните месеци не регистрираме съществени промени в рейтинга на президента.

Втора е Йорданка Фандъкова - с 49 на сто, а трети - Георги Първанов с 46 процента одобрение. Следва Пламен Орешарски с 37 на сто рейтинг, а пети е Бойко Борисов - с 34 на сто.

42-то Народно събрание започва работата си с 26% одобрение и с 65% неодобрение. За сравнение – стартовият рейтинг на 41-вото Народно събрание през август 2009 година е 42% одобрение и 33% неодобрение.

Сегашното НС получава най-високо стартово неодобрение в сравнение с предходните състави на парламента.

Сред лидерите на парламентарните групи в 42-то Народно събрание най-високо е одобрението за председателя на ПГ на ГЕРБ Бойко Борисов – 34%. Неодобрението за дейността му възлиза на 58%.

В сравнение с края на април Бойко Борисов е загубил 4% одобрение и е добавил 7% неодобрение.

Лидерът на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев запазва без промени както одобрението, така и неодобрението към дейността си в сравнение с края на април. Към 10 юли работата му одобряват 27% от българите, а 65% не я одобряват.

Председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан е одобряван от 16% от анкетираните– дял с 6% по-висок в сравнение с април 2013 г.

Волен Сидеров е одобряван от 8% от българите, дял с 6% по-нисък от рейтинга на председателя на ПГ на "Атака" от април 2013 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Последният шедьовър на Тикавата:"Като бях кмет на София предложих да се разруши Кремиковци и на негово място да построим бизнес център. Сега предлагам още по- гениална идея - да разрушим цяла България и на нейно място да построим най-големия Дисниленд в света!"
173
5
 
15
 
! Отговори
Революционер преди 10 години
Споко, до следващите избори ще забравите за герберската мафия.Атакистите вече забравиха за коалицията между ГЕРБ и "Атака", която продължи 2,5 години.
172
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поредният шедьовър на Тиквата: "Преди се протестираше за цени, а сега за ценности." Знаем ги неговите ценности и на такива като него - техните ценности са в банковите им сметки в чужбина.
171
4
 
9
 
! Отговори
Коко преди 10 години
ХЕЙ АНОНИМНИЯ, ОМРЪЗНА МИ ДА ТИ ЧЕТА ПРОСТОТИИТЕ. НЯМА ЛИ ДА ПРОЯВИШ МАЛКО ПОВЕЧЕ СДЪРЖАНОСТ И РАЗУМ? ПРЕВЪРНАЛ СИ СЕ В КОНСЕРВИРАНО ЗЕЛЕНО ЧОВЕЧЕ, КОЕТО ПО ЦЯЛ ДЕН БЪЛВА ОБИДИ, ОМРАЗА И ЛЪЖИ.
170
22
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** станаха от следобеден сън и се активизираха!
169
11
 
8
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
До Криви сметкиРеформаторският блок е само една въздушна кула, обитавана от лузъри - Радан Кънев и от сорта.Затова *** ви казват: като убием Бойко и Цецо, гласувайте за който си искате.
168
4
 
13
 
! Отговори
Избери си народе преди 10 години
Между БКП1-ГЕРБ, БКП2-БСП, ДПС и Атака. Имаш избор - един голем и който влиза - ***
167
4
 
5
 
! Отговори
Иво-000 преди 10 години
До Пожарникар ли ***?Този сарказъм си го запази за себе си
166
5
 
22
 
! Отговори
Пожарникар ли чука? преди 10 години
На народа все му се иска некой силен и *** с голем маркуч да го оправи, на задна прашка. Иска му се на народа още още!!!! Пожар му гори отзад иска си пожарникаро, искаме те Бойко ела да ни опрайш пак, че не ни стига!!!! Ела си пак да ни удариш един маркуч, по- дебел и по твърд ако може....!!!! Бойко къде си бе бате, на кого ни остаяш бе бате, ела си при нас и чукай колкото си искаш
165
8
 
8
 
! Отговори
Иво-000 преди 10 години
Хората искат всички да се махат от НС,не Борисов Станишев и тн.всичкииии търтей които толко години хрантутим
164
4
 
16
 
! Отговори
Иван преди 10 години
е сега да преведем на български "оставка" - май звучи "искаме си тиквата"той *** ние прости, всичко е точно
163
1
 
6
 
! Отговори
Иво-000 преди 10 години
До Резултати веднага!Статистика тук ли си правите проучванията
162
12
 
3
 
! Отговори
Криви сметки преди 10 години
Това са криви сметки - десните ще са все по-активни с Реформаторския блок и ще разбият на пух и прах всички партии на статуквото.
161
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Може би на нови избори всички ще са по-бдителни и няма да позволят *** и фесовете да манипулират толкова много резултатите от изборите! Те затова са се запънали като магаре на мост! И партенки от рода но костинбродски бюлетини и катерушки няма да минат!
160
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До за когото си искате!Естествено.Това доказва, че само от тях се страхувате.Добре, че протестите махнаха Пеевски, че досега да са организирали на Бойко един инфаркт в ареста.
159
4
 
15
 
! Отговори
Дръндер преди 10 години
Абе ПръЦИОМ Бойко вече не е премиер не му се натягайте!
158
6
 
9
 
! Отговори
681 преди 10 години
До ВъхНещо не искам да повярвам че този Волен ще събере 3 % .Ако това се случи жалко за хората.Това значи че всеки може да прави каквото си поиска и пак ще е на власт....
157
2
 
1
 
! Отговори
Въх преди 10 години
Б.х,мама му,тоя Революционер-43,къде е тръгнал да прави революшън...да се ограмоти първополитически/ако,може,де!/и после да изрежда виновниците за прехода...,а госпойца 123--46,дапие,първом една валериана,преди да атакува Атака...,щото няма кака да и се отвори парашута!
156
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
имаме волята да крадеме още повече
155
4
 
4
 
! Отговори
Гюро Михайлов първи преди 10 години
Като има залухав народ- ще води.

Спонсорирани публикации