ГЕРБ води на БСП с 3%, Волен и Кунева чукат на вратата на НС

НЦИОМ: Борисов е най-харесваният лидер на ПГ
Обновена: 15 юли 2013 16:23 | 15 юли 2013 12:11,
311
ГЕРБ води на БСП с 3%, Волен и Кунева чукат на вратата на НС
Борисов все още е най-харесваният лидер на ПГ. Снимка: архив, БТА

Ако изборите бяха днес, ГЕРБ печели доверието на 22%-23% от избирателите, а БСП печели симпатии в интервал от 19% до 20%.

Това сочат резултатите от национално представително проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ). Проучването е проведено в периода 3 - 10 юли и е първото на агенцията след парламентарните избори.

Налице е известно свиване на електоралната тежест на ГЕРБ, в рамките на 1-2%, докато БСП леко разширява електоралната си подкрепа в рамките на около 2-3%.

Данните показват, че в следващия парламент със сигурност би присъствало и ДПС с електорална подкрепа между 6% и 7%.

Няколко формации имат реални шансове да прекрачат прага на нов парламент – "Атака", Движение „България на гражданите“ (ДБГ) и НФСБ, всяка от които получава около 3% от електоралните симпатии на имащите право на глас.

Що се отнася до новоучредени формации, както и до заявения Реформаторски блок, все още е рано да се мери електорална подкрепа за тях, доколкото тези проекти засега остават в сферата на намеренията, дори според някои от учредителите им.

Протестите все още не раждат достатъчно значими политически алтернативи, различни от статуквото, коментира социолозите.

Три четвърти от хората, които са гласували за ГЕРБ на 12 май, твърдят, че биха повторили вота си и днес. Сред гласувалите за Коалиция за България, този дял е 85%, а сред избирателите на ДПС – 82%.

Държавният глава Росен Плевнелиев е най-одобряваният български политик. 54% от българите одобряват работата му, а 35% не я одобряват. За последните месеци не регистрираме съществени промени в рейтинга на президента.

Втора е Йорданка Фандъкова - с 49 на сто, а трети - Георги Първанов с 46 процента одобрение. Следва Пламен Орешарски с 37 на сто рейтинг, а пети е Бойко Борисов - с 34 на сто.

42-то Народно събрание започва работата си с 26% одобрение и с 65% неодобрение. За сравнение – стартовият рейтинг на 41-вото Народно събрание през август 2009 година е 42% одобрение и 33% неодобрение.

Сегашното НС получава най-високо стартово неодобрение в сравнение с предходните състави на парламента.

Сред лидерите на парламентарните групи в 42-то Народно събрание най-високо е одобрението за председателя на ПГ на ГЕРБ Бойко Борисов – 34%. Неодобрението за дейността му възлиза на 58%.

В сравнение с края на април Бойко Борисов е загубил 4% одобрение и е добавил 7% неодобрение.

Лидерът на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев запазва без промени както одобрението, така и неодобрението към дейността си в сравнение с края на април. Към 10 юли работата му одобряват 27% от българите, а 65% не я одобряват.

Председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан е одобряван от 16% от анкетираните– дял с 6% по-висок в сравнение с април 2013 г.

Волен Сидеров е одобряван от 8% от българите, дял с 6% по-нисък от рейтинга на председателя на ПГ на "Атака" от април 2013 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
9
 
3
 
! Отговори
Революционер преди 10 години
До г-н ТауЯд те е, че виждаш лик на Волен Сидеров с турското знаме? Това е самата истина! Внимавай с обидните реплики към мен, ще си търся правата!
193
7
 
3
 
! Отговори
Богдан преди 10 години
БОРИСОВ ,само да си посмял да се върнеш в НС или да подкрепиш правителството вместоСидеров..смятай че тогава си свършен!!!
192
8
 
8
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
До зълАми не виждам някой да пропищя 4 години, освен разните ***.
191
2
 
3
 
! Отговори
хех:) преди 10 години
това, което разбрах е-турците се обединяват около лидера си. Що ли? Ми може би щото протестите имат расистка отенка
190
0
 
8
 
! Отговори
г-н Тау преди 10 години
Препоръчвам документалния филм "На изток от рая"..доста заинтригуваща история за обикновените хора ,които не знаят от къде започва олигархията в БГ...задължителен е за гледане;)
189
1
 
5
 
! Отговори
ТНТМ преди 10 години
В другите водещи страни от НАТО, като в Германия например, се работи за изграждане на обществени мрежи и центрове, с което се подтикват към обсъждане в поширок кръг на тези въпроси между представители на силовите ведомства, икономиката, науката, медиите, гражданските организации с цел интегриране на общественото мнение по проблемите на вътрешната и външната сигурност. В България се избягват подобни действия, участието на отговорни лица в обсъждането на проблемите е епизодично. Президент, парламент, министър-председател и правителство следват събитията и се задействат само когато възникне про
188
1
 
3
 
! Отговори
Олигархиня-просекиня преди 10 години
Олигархиня-просекиня проситуира-протестира срещу Олигарсите! Да ти имам хитростта, сврако, -тутка!
187
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен220 :))))))))))) Околешна мечта на двете прасета Цацаров и Пеевски...................
186
2
 
15
 
! Отговори
megi 55 преди 10 години
Стига лъгахте и манипулирахте хората с нереални данни!
185
1
 
5
 
! Отговори
г-н Тау преди 10 години
До Революционеркакто вече казах ...смени си аватара..Левски не е подходяща картинка за теб...оли*офрен
184
2
 
14
 
! Отговори
Валентин преди 10 години
Оная Мира ква беше кога ще си пусне и тя нейните статистике с 50 % за Герб и по 5% за осатаналите.?
183
0
 
0
 
! Отговори
г-н Тау преди 10 години
До г-н Таузасичам време за бан;)
182
0
 
4
 
! Отговори
г-н Тау преди 10 години
тука все едни и същи пИдали ли дращете...прозрачни сте...баси тъпия сайт
181
6
 
1
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
До зълИ ти си един от най-смешните, но това какво общо има?И какво ме интересува какви са били преди?Интересува ме да правят дясна политика и да вървим напред, а не назад към Азия.
180
9
 
1
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
До СпонгиЗа мене ти самият ти си ляв, след като раздуваш глупости и се опитваш да разцепиш дясното.Ти се декларираш за десен, а в същото време обявяваш милион човека с десни възгледи едва ли не за ***, защото са гласували за ГЕРБ.това означава, че си или заблуден и немислещ или непочтен.А това е характерно за левите.
179
6
 
3
 
! Отговори
Революционер преди 10 години
Все пак благодаря на ***, че изтри този обиден коментар към мен от потребител г-н Tay !
178
1
 
8
 
! Отговори
МРАВКА преди 10 години
САМО НАЦИОНАЛИСТИ БИХА ИЗВЕЛИ СТРАНАТА ОТ БАТАКА В КОИТО Е СЕГА.ВСИЧКИ ПАРТИИ СЕ ИЗРЕДИХА ПО НЯКОЛКО ПЪТИ В УПРАВЛЕНИЕТО НА СТРАНАТА И СЕГА СМЕ МНОГО ПО-ЗЛЕ ОТ 1988Г.ТЕЗИ ПАРТИИ ЗА 24Г.СЪСИПАХА ВСИЧКО ПОСТИГНАТО.ИМАХМЕ КОМБИНАТИ.ЗАВОДИ ,ФАБРИКИ,СЕЛСКО СТОПАНСТВО,ЖИВОТНОВЪДСТВО.БЯХМЕ ЕДНА ДОБРЕ РАЗВИТА СТРАНА С ИКОНОМИКА И ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ.СЕГА СЛЕД 24Г. СМЕ ЕДНА КОЛОНИАЛНА СТРАНА НА КОЯТО ВСИЧКО СЕ ДИКТУВА ОТ Е.С. ,И АМЕРИКА.ПРОДАЖНИТЕ ПОЛИТИЦИ СА ВИНОВНИ ЗА ВСИЧКО ТОВА.
177
7
 
4
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
До СпонгиМислещите хора с дясна ориентация биха гласували за реална дясна сила, а не за някаква фикция, или холограма. Един десен човек е преди всичко реалист и почтен.Ако гласува за имагинерни неща и вярва на лъжи, той не е разумен и почтен, следователно е ЛЯВ.
176
9
 
7
 
! Отговори
Революционер преди 10 години
До г-н ТауДобър повод господин *** да те блокира по IP за обидни реплики към мен, а аз да те осъдя за обида! Да те видя къде ще избягаш. Атакистите падат много ниско, не се и учудвам-това да псуват, обиждат и хулиганстват е нещо типично за тях и тяхната партия!
175
3
 
14
 
! Отговори
Спонги преди 10 години
До Шoп 199Мечтай си. Хората прогледнаха и видяха червеното дупе на Вожда ти. ГЕРБ е болшевишка партия, а ББ е дружка с Агент Гоце. Мислещите хора с дясна ориентация не гласуват за мимикрирали комунисти.

Спонсорирани публикации