Дядо Николай към политиците: Чуйте съвестта си, ако имате такава

"Живеем във времена на безвластие, времена на липса на държавност"
Обновена: 6 авг 2013 18:47 | 6 авг 2013 18:46,
130
Дядо Николай към политиците: Чуйте съвестта си, ако имате такава
Митрополит Николай. Снимка: Булфото

Възлюбеният Бог не даде властта никому, на никой от тези, които се опитваха да управляват България през тези над 20 години, защото те не я заслужават, обяви пловдивският митрополит Николай по време на проповед в храма "Свето Преображение Господне".

"Живеем във времена на лукави, на изпитания, времена на разделение на нашето общество, на агресия, на безвластие, времена на липса на държавност. Времена на протести, на несъгласие, на липса на справедливост, времена на липса на мир в душите, в семействата, на обществото, в което живеем и се трудим", допълни дядо Николай.

Според него тези хора, които искат църквата да отправя молитви за единение и благоденствие на нашия народ, не знаят, че вече 1100 години Българската православна църква не спира да отправя молитви за българския православен народ.

"Ние не спираме да се молим за мир и единство на народа ни, единство на основата, не на някаква политика или бизнес интереси, а на основата на божествената истина", каза митрополитът.

След това владиката отправи остри упреци към политиците и управниците, които са забравили, че трябва да бъдат солидарни със своя народ.

"Когато изпращат близките си да се лекуват в чужбина в модерни болници, мислят ли за онези милиони българи, които нямат възможност да се лекуват в чужбина и остават тук. Когато изпращат децата си да учат в чужбина, мислят ли за тези деца на българския народ, които остават в страната ни?", попита митрополитът.

"В тези 20 години на промени, когато силните подритваха слабите, мислиха ли, че ще дойде време, когато слабите ще дойдат да ги изритат", добави той, цитиран от "Фокус".

По думите на владиката тези същите управници, когато вдигат ръката да се гласува за закони, уж за доброто на своя народ, са забравили да се вслушат в най-важния закон – Божия.

"Забравили са да се вслушат в гласа на съвестта си, ако имат такава. Църквата няма да каже нищо ново на българския народ въпреки тежките времена на протести. Ако придобиеш цял свят и погубиш душата си, каква полза", попита митрополитът.

Според него нашите управници като че ли искат да придобият целия свят, но да погубят не само своята, но и душите на своя народ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
20
 
38
 
! Отговори
asdf преди 10 години
Попе,няма лошо,но кажи нещо и за проклятието на Богомилите,което тегне над тази земя.Проклинаи в молитвите си и тези безродни кучета комунистите и се моли гръм да ги удари.
56
9
 
50
 
! Отговори
ПОКАЙТЕ СЕ преди 10 години
E,ТОВА МИ ХАРЕСА-СТРАХОТЕН ПРИЗИВ!
55
14
 
35
 
! Отговори
dimitar преди 10 години
dokato ima ovce ste ima i valci.kogato namaleyat ovcete ste namaleyat i valcite.mejdu boga i mene posrednici neiskam.horata ne hodyat v carkvata zaradi prodajnite popove a za da pochustvat za mig boga po-blizko do sebesi,da se zaredyat ot energiyata mu.
54
14
 
47
 
! Отговори
Majstora преди 10 години
Бих послушал какво ще ми каже отец Иван от Нови хан , но не и оялите се архиреи и особенно Дядо Николай.Преди да упрекваш другите , трябва да се погледнеш в огледалото да видиш дали имаш право да даваш съвети.Явно бляскавият часовник на ръката на митрополита го заслепява и не му дава възможност да види кривиците си.
53
16
 
44
 
! Отговори
patica s laina преди 10 години
Да чуят съвестта си, ако имат такава изобщо, щото ти нямаш, нали бат Николае?
52
24
 
38
 
! Отговори
Християнин преди 10 години
Чуйте Митрополит Николай, славете Бога, вярвайте в Него и се страхувайте от Него.Преклонете глави, низвергнете всичко друго и Му се отдайте, защото иначе Той ще накаже децата и внуците в с тежки наказания и зла участ.Защото Бог е страшен и ревнив. Бог наказва неверниците до трето и четвърто коляно. И изпрати Исус да постави не мир, а нож. Така пише в Библията.
51
11
 
36
 
! Отговори
1 преди 10 години
vie nikoi ne priemate ,,horata,, ako shte i papata da vi go kaje za vas vinagi e sas nqkakva cel
50
16
 
47
 
! Отговори
Аз преди 10 години
Вярващ християнин съм,но наместниците между мен и Бог са ми малко в повече!
49
15
 
51
 
! Отговори
Аз преди 10 години
Вярващ християнин съм,но не искам да имам посредници между мен и Всевишния!!
48
13
 
40
 
! Отговори
PD преди 10 години
Точно 1100 г. откакто предадохме Бога, заменяйки го с Византийската дивотия. За това молитвите Ви, Николайчо , са безплодни.Мъдростта и божествеността заменихме с книжност и фарисейщина.И злините не спрат да ни преследват. Иде времето да се раздели зърното от плявата.Кураж братя. Може би бъдещето няма да е това, което Ви предлагат продавачите на илюзии. Може би, сте сред плявата, а не сред зърното, но не с приказки, а с действия може да променим нещата. От малкото към общото, съзнателно, с Вяра
47
16
 
48
 
! Отговори
Иво-000 преди 10 години
Щом и това *** заговори за съвест, го закъсахме.............
46
11
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дядо Николай, днес е време на капитализъм, а като някой е казал, че в такова общество човек за човека е вълк. Тъй, че не чакай, вълкът и агнето да живеят в мир.
45
19
 
38
 
! Отговори
Борис преди 10 години
До АНТИМУТРА"Но всеки който не вярва, че има Бог и сме се пръкнали от нищото е изключително глупаво парче!"Защото пък за да вярваш, че Вселената е на правена за шест дни от Говорящ дух с еврейско самосъзнание, притежаващ чисто човешки характеристики - обича, мрази, убива, наставлява, изисква, прощава, възпроизвежда се, ревнува и прочие......, трябва да си изключително умен.
44
13
 
49
 
! Отговори
Злопаметна преди 10 години
Институцията на Църквата няма нищо общо с Вярата и Христианството вече, приятели... Колкото сладко и да ни пеят владиките и патриарсите, предпочитам разговор със свещеник в някое забутано село, който не ошушква паството си и не си е продал душата за пари. Има ги. Ама все по-трудно се намират....
43
13
 
43
 
! Отговори
Злопаметна преди 10 години
До Властта е болест 52Не всички.Има истински свещеници, които са много малко, които не са от висшите ешелони, а са в пъти по-голяма помощ за вярващите.Но за владиките и за патриарсите това не важи. Там наистина раков тумор от властолюбие на лице. Жалко е за българина, който дори да иска да почука на портите на църквата, ще се окаже че тя е затворена за поредната ревизия.
42
12
 
48
 
! Отговори
Властта е болест преди 10 години
тоя поп и изобщо църквата в Бя е най долната *** седнала да ми проповядва вяря
41
15
 
41
 
! Отговори
мнооо зле преди 10 години
мноо сте зле - виждате треската в очите на другите, а не виждате летвата в своята. Ако имате очи да гледате изобщо. Относно господина или госпожата, който или която пости и попа със сладоледа. Аууууууууу, голяма новина няма що, Вие, заради това ли постите? За да се възмущавате от хора, които не постят. Този свещеник ще бъде съден, не се притеснявайте, а помислите Вие как постите и дали просто не се мъчите?
40
10
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да, да 20 години капитализъм опакован в демокрация, докъде ни докара, попвете да плачат за миналото време
39
11
 
41
 
! Отговори
Pисте преди 10 години
Според него тези хора, които искат църквата да отправя молитви за единение и благоденствие на нашия народ, не знаят, че вече 1100 години Българската православна църква не спира да отправя молитви за българския православен народ. Което ще рече, че файда от молитви няма, а всичките тия духовници от всякакви религииса най големите лъжци, мошеници и търтеи, които живеят на гърба на простия народ и му пият кръвчицата, като кърлежи.
38
24
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
то с този президент прецедент каква държавност