Заражда се нова вълна от българи, които отиват в чужбина

Работодателите търсят хора с добра компетенция, заяви Мария Шишкова
6 авг 2013 21:07,
201
Заражда се нова вълна от българи, които отиват в чужбина
Снимка: Bulgaria On Air

"Проблемът с недостига на висококвалифицирани кадри в България продължава да съществува. Това обаче не се дължи на завишени изисквания от страна на работодателя", коментира в ефира на Bulgaria On Air Мария Шишкова, управляващ съдружник в Aims Human Capital Bulgaria.

"В последните години се наблюдава нормализиране на критериите, по които се наемат кадрите. В сравнение с изискванията отпреди 15 години има завишение, защото се изравниха с тенденциите на глобалния пазар“, каза Шишкова.

Тя обясни, че най-важните компетенции, които се търсят, са гъвкавост и бързо учене. По думите й за компаниите от по-голяма необходимост са придобитите знания и умения от стажа до момента, отколкото наученото в университетите.

"Работодателите търсят хора с добра компетенция, а тя не означава само знанието, но и умението и отношението към средата", посочи Шишкова.

"Забелязваме една нова възможност в страната – на пазара се появяват много нови чуждестранни компании в различни сфери. Те налагат търсенето на разнообразни придобити компетенции“, каза още тя.

По думите й заплащането в страната не е високо и това привлича чуждите инвеститори, което ще доведе до насищане на пазара и уравновесяване на безработицата. "Очаквам скоро да започне да се понижава броят на хората без препитание", каза тя.

Шишкова посочи и основния приоритет за всеки един, търсещ работа - изучаването на чужд език, независимо в каква област се развива, а за младите – да започват стажове по време на обучението си за висше образование.

"Всеки един, който започва да търси работа след дипломирането си, ще е по-ограничен в доброто си професионално развитие. Стажантските програми са необходими, но не трябва да се въвежда задължително възнаграждение за стажантите, защото много фирми ще прекратят тази дейност“, каза тя.

Според нея е започнала една негативна за България тенденция: "В последните месеци, докато вниманието на всички е насочено към случващото се в страната, започна да се заражда една нова, засилваща се вълна от млади и не чак толкова млади хора, които отиват в чужбина“.

"Най-добрият начин да бъдат задържани кадрите е работодателите да успяват да разкрият пълния потенциал на всеки един, да се разкрие таланта му и да бъде назначен на подходящата позиция. Най-лесно е, ако се приеме, че във всеки един има скрит диамант", каза Шишкова.

Тя посочи, че социалните мрежи се използват максимално от консултантите за подбор на персонал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още по темата: Bulgaria ON AIRМария Шишкова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не е вярно, че работодателите търсят висококвалифицирани кадри. Търсят как по-малко да платят за висококвалифицирана работа. Аз ( и другите колеги ) бях в такава ситуация. От текилажна (пренос-превоз, пренасяне на товари по етажите) работа до специфични-сложни софтуеърни настройки. Нали се сещате, че сегашната територия не я броим вече и за държава. Хак да им са и печалбите и приватизациите и връзките с обществеността и...изгубихте ни...само стойте и гледайте.
43
19
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
***, да ми седите по цял ден в гепиме или елмаз не ви прави инженери, а *** и курв...и. вземете учете поне два езика, че за нищо не ставате. Срам ме е от бай *** дето се напрегат да се изкарат турбо айнщайни в нормалните страни. Ставате само за миячи на ***. Спецовете отдавна ви хрантутиме като ви вкарваме по 2 милиарда евро годишно в *** да не умрете от скръб. Ама ни писва вече. Даже и товя не може да опазите от мутрите да ви еб..а в прошляците. Никакви папи вече за вас
42
3
 
28
 
! Отговори
как? преди 10 години
до tt2,виждам, че цениш бизнеса в БГ. Не губиш надежда, за теб емигрантите са некадърници. Как да работя като проектант на кораби и плаващи съоръжения, когато корабостроителниците се затвориха? И български поръчки няма. Това, което умея да правя, за да тръгна ми трябва 50 000 евро за офис и 1 милион евро гаранция, за да имам първия клиент. Имаш ли идея как да се сдобия с парите, ако в БГ заплатата ми е била средно около 1500 лева чисто. А наема 300 евро.Дори на Запад не е за всеки тоя бизнес.
41
1
 
20
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 10 години
КАКВА ЧУЖБИНА....НАЛИ СМЕ В ЕВРОПА.....
40
2
 
26
 
! Отговори
Инженер преди 10 години
До МонархистКолега току що завършилият бакалавър или магистър не може да се каже, че е много в час, не може да се сравнява с човек работил 5 г. и повече в дадена сфера, защото аз като завърших се имах за голяма работа и после като започнах по специалността си се наложи да изчета няколко пъти повече книжки от тези, които бях прочел в университета и пак има какво ново да науча. След 7-та г. вече имах самочувствието на голям специалист доказал се в БГ и навън. За какви студентчета ми говориш...
39
1
 
43
 
! Отговори
ИЗБИРАТЕЛ преди 10 години
ПРОВЕЖДА СЕ ГЕНОЦИД СПРЯМО БЪЛГАРИТЕ КАКЪВТО НЕ Е ИМАЛО И ПО ТУРСКО И ПО БАЙ ТОШОВО ВРЕМЕ.
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Razkritiq kom faktor bg
37
3
 
41
 
! Отговори
имигрант преди 10 години
Аз съм обикновен шофьор със заплата едва 1400 паунда, но подкрепям думите на 37 електроинжинера на 100 %. Не си губете времето в това блато
36
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-смешни и прости са некакви мижетурки дето казват ако бяхте кадърни то щяхте в българия... ала бала. В *** не се гледа колко си кадърен, а дали си на някого и дали можеш да ***. Най-скорошен пример са калинките. ***, когато преценявате някого не го сравнявайте със себе си. *** ***. Да ми ядете рез....я, дето отдавна си знае цената. Вие, седейки и блегейки дирника на вожда си може би се чувствате страшно кадърни.... ***....и.
35
1
 
28
 
! Отговори
stoneg преди 10 години
Кой нормален човек ще стой в БГ алооооо те бежанците бягат вие за българите се притеснявате хахахахах
34
3
 
51
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 10 години
КАК МЛАД ЧОВЕК СЪС ЗАПЛАТА ОТ НЯКОЛКОСТОТИН ЛЕВА ЩЕ СТАНЕ СЕМЕЕН И ЩЕ ИМА ДЕЦА
33
9
 
43
 
! Отговори
Електроинжинер преди 10 години
Който е кадърен и знае чужд език да не се мота а да заминава за чужбина. Не се надявайте че скоро или изобщо нещо ще се подобри в България докато има комунисти и властта е в тях. Аз избягах от страната преди 6 години при предното управление на комунистите и сега получавам над 6,000 евро на месец + служебен апартамент 150м2 и нов служебен джип. Оставете *** и пенсионерите и любимите им комунисти да ги управляват, емигрирайте и си оправете живота.
32
4
 
34
 
! Отговори
Монархист преди 10 години
Когато се научите да оценявате труда, който е положил един кадър за да научи определени неща и да може да ги прилага в необходимите за това ситуации, тогава можете да имате претенции. Още повече не мисля, че студент, учил четири или пет години (бакалавър или магистър) заслужава 500лв. стартова заплата по специалността си, и то само заради липсата на т.нар. стаж.
31
1
 
28
 
! Отговори
987 преди 10 години
За Биологически науки - Германия, Австрия, Швейцария и Швеция. Имам двама колеги, които отидоха и в Дания - единият е доволен, другият - не. Зависи от много неща.Езикът е много важен за бързо свикваме в новата среда. Немски поне на ниво B2. Английския не го коментираме, той при всички положения е задължителен.
30
65
 
6
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
Вие избягалите ако бяхте кадърни щяхте да работите за себе си тук - не да ми се оплаквате колко лошо било тук и за това сте избягали.
29
2
 
31
 
! Отговори
Илиан преди 10 години
Гложди ме черна завист! Аз ако изрека толкова глупости в 14-15 реда, колкото госпожата, ще ме изгонят тутакси от работното ми място. А на нея заплата и плащат - "управляващ съдружник", не какво да е...
28
2
 
44
 
! Отговори
platecbezumen преди 10 години
"Най-лесно е, ако се приеме, че във всеки един има скрит диамант" - пълна глупост. Всеки работодател мисли работниците си за крепостни селяни. Те не трябва да имат личен живот и собствено мнение и в никакъв случай да не се опитват да го изкажат. Синът ми си скъсваше *** от работа за един ***, който за благодарност без малко да скочи да го бие, за да се направи на мъж пред другите работници и това след като разбра че е приет в университет. Е, какво ще го задържи в България???
27
3
 
26
 
! Отговори
POLIIIIIIIIIIIIII преди 10 години
НИЩО НЕ РАЗБРАХ ОТ ИЗКАЗВАНЕТО НА ВЪПРОСНАТА ГОСПОЖА ЗА КАКВИ СТАЖАНСКИ ПРОГРАМИ СТАВА ДУМА И ЗА КАКВО ЗАПЛАШАНЕ АКО В СОФИЯ ИМА ТАКОВА НЕША ТО В ОСТАНАЛАТА БЪЛГАРИЯ НЯМА КАНДИДАТСТВАТЕ 20,50.ДОРИ 80 ЧОВЕКА САМО ЗА 1 МЯСТО И ПОЗНАЙТЕ КОЙ ИЗБИРАТ АМА В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ Е ТОЗИ С НАЙ ГОЛЕМИЯ ОПИТ А КАКВО ДА КАЖЕМ ЗА МЛАДИТЕ ВИШИСТИ О ТЕ СА НАПРАВО ОБРЕЧЕНИ АКО ОЧАКВАТ ЧЕ ШЕ СИ НАМЕРЯТ РАБОТА ПО СПЕЦИАЛНОСТТА СИ АКО НЯМАТ ДОБРИ ПОЗНАТИ ЗА ДА ИМ ПОМОГНАТ
26
5
 
27
 
! Отговори
емигрант преди 10 години
Като емигрант ви препоръчвам следните държави за емиграция-Германия, Австрия, Холандия, Белгия и Скандинавските страни. С другите си губите времето. Най-добрата е Швейцария. Учете език.
25
7
 
57
 
! Отговори
987 преди 10 години
До 4okoТочно така!Искат висококвалифицирани, но ако могат да плащат по-малко, отколкото на миячи и боклукчии. Няма да стане!За след магистър ми предлагат работа за 450-500 лева... алооо, БГ работодателите, къде се намирате? Един молекулярен биолог в Германия взима 2700-3000 Евро чисто!Не само парите, в България манталитетът и изобщо качеството на живот (инфраструктура, образование, здравеопазване) става все по-отвратително!Съжалявам, довиждане!