42-ма българи си имат самолети

Повечето машини са втора употреба
Обновена: 13 авг 2013 14:06 | 13 авг 2013 10:56, Камелия Цветанова
47
42-ма българи си имат самолети
Снимка: Булфото, архив

Българите, които имат лични самолети, са 42-ма, показва справка в Държавния регистър на въздухоплавателните средства на ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация", съобщи bTV.

Става дума за дву- и четириместни машини с тегло до 750 кг. Голяма част от тях са втора употреба. Цените им започват от 35-40 хил. евро и достигат няколко стотин хиляди евро в зависимост от възрастта и състоянието им.

С тези самолети се извършват само полети "за собствена сметка", т.е. летят само собствениците им и техни близки, но не се използват за търговски полети.

В хангарите на малките летища у нас като Лесново, Долна баня и др. има малки самолети, собственост на едри и дребни бизнесмени, както и на бивши пилоти от гражданската и бойната авиация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Освен това има един весел тип, който вече втори самолет проектира и сглабя сам. След това ги сертифицира и регистрира в ГВА. Има и китова които сам трябва да си сглоби човек и струват около 20 хил лв. Ама иска бачкане....
21
6
 
4
 
! Отговори
пиротъ преди 10 години
аз познавам повече българи с частни самолети.... и какво ?
20
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всеки с два апартамента в Люлин може да продаде единия и да си купи самолетче за 100-150 хил. И какво, ще ходи на работа с него ли? Както пише един по-долу, другия вариант бил конският впряг... Едно е да обичаш летенето и съвсем друго е да избиваш комплекси като новобогаташ. Тук не става дума за завист, както пише 123. Който иска и миниатомна подводница да си купи, ако мисли че така вече няма да е малък човек. Но много по-евтино е да се отиде на психолог.
19
1
 
7
 
! Отговори
макето преди 10 години
Абре на това дека се впрега магарето не видим оглавниците
18
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз не им завиждам, радвам се, че някои хора са открили хобито си и не се занимават с неща от които не разбират.
17
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЯХТИ ,САМОЛЕТИ,СМЕТКИ В ЧУЖБИНА и КРИЗАААААААААААААААА -няма как да се ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ-миньорите МОЖЕ И С 400лв ДА ПРЕЖИВЯВАТ!,ШИВАЧКИТЕ ПРОСТО СИ ШИЯТ за УДОВОЛСТВИЕ и 300лв!ПРОФСЪЮЗИТЕ много се ПРИТЕСНЯВАТ ДА ИСКАТ УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАПЛАТИТЕ,защото ГОРКИТЕ РАБОТОДАТЕЛИ ЩЕ ФАЛИРАТ!САМОЛЕТИТЕ са си техни,АМА ОТ ГРАБЕЖ И ИЗТОЧВАНЕ НА БЮДЖЕТА,НАГЛА КОРУПЦИЯ И НИЩОЖЕНИ РАЗХОДИ ЗА РАБ.ЗАПЛАТА!
16
10
 
21
 
! Отговори
123 преди 10 години
Плаче ми се, като гледам колко завистливи хора са по-голямата част от българите...
15
6
 
5
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Ами Волен с какво ще плати на свитата си! Ай, ай, ай!
14
11
 
18
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Ужас, ужас! Как може тия хора да се возят на самолети, вместо да вземат заем и да го дадат на Станишев! Жена и две деца му закачиха на врата пиарите, той с какво ще ги издържа !!!
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А за яхтите кога ще пишете
12
4
 
22
 
! Отговори
rio_de_oro преди 10 години
То бива кретения ама някои хора прекаляват.Хайде сега да нямаме и гражданска авиация щото някой не му харесвало.Ами да тръгнем с конски впрягове направо да не се дразни никой
11
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Явно трябват малко сметки, самолета от снимката е Evektor SportStar, на старо първата обява която ми излезна беше за един модел 2007 с прилично навигационно оборудване за 65 000 долара... Един пилот от гражданската авиация взима от 10 000 до 45 000 долара месечно. Подръжката на един такъв самолет е подобна като цени на евтина кола. Харчи около 15 литра 95 от бензиностанцията и лети с около 150 км/ч, тоест разход 10/100 л, кацане на летище лесново 5лв.
10
1
 
35
 
! Отговори
чеп преди 10 години
не четете ли бре, това са любители, с машини по евтини от нов мерцедес Е-класа, даже не е и С-класа. хора които им харесва да летят и дават всичките си пари за това хоби. виж луксозните джетове са друга стока. доколкото знам Софиянски има един, Цв.Василев има един, там парите вече са класи над тези които се споменават. ама да се поплюе малко нема да е зле, все пак е форум на ДНЕС.БГ
9
18
 
9
 
! Отговори
до 5 преди 10 години
Който е работил цял живот си цени парите и не вижда нужда от самолет в малка България, по скоро това са парвенюта с лесни пари от т.нар. Преход. На Софиянски на жена му за какво й е самолет, или пък паметник в центъра на София?
8
6
 
33
 
! Отговори
до vesko и подобни преди 10 години
Що се излагате, такива самоелти струват колкото една кола. И не сте им ги купили нито вие нито аз. Точно тия хора да са ни проблема....нека си ги карат със здраве.
7
3
 
27
 
! Отговори
4 преди 10 години
Какво е толкова интересно в тези самолети? Ами колко българи имат автомобили за над 200 000 лева и яхти за над милион? Тук говорим за малки самолетчета на стойност един чисто нов Мерцедес МЛ ама с най малкия двигател.
6
3
 
35
 
! Отговори
електорат матрялов преди 10 години
До vesko02 За един пенсиониран пилот от гражданската авиация не е проблем да си купи и подържа такова самолетче. Или трябва в знак на солидарност със нямащите да запали парите които е печелил с честен труд?
5
0
 
5
 
! Отговори
Крепсатен преди 10 години
Моля Ви, поканете ме на разходка!Можете да си го позволите :))
4
5
 
34
 
! Отговори
0 преди 10 години
Защото има хора които мога да си го позволят, това че си работил цял живот и имаш натрупани пари означава ли, че трябва да издърпваш всички, които не са си мръднали пръста сами да излезнат от калта? Въпрос на личен избор...
3
28
 
15
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Логичния въпрос е защо при оглозгана до кокал държава и милиони бедстващи хора има такива хора.

Спонсорирани публикации