Протестиращи чакат депутатите, жандармерия блокира НС

Автобуси пристигнаха в София, няколко са спрени на "Църна маца"
Обновена: 16 авг 2013 12:46 | 16 авг 2013 09:22,
202

Снимка: БТА

 

Протестиращи граждани се събират пред сградата на парламента, където в 10 часа ще започне извънредното заседание заради ветото на президента върху актуализацията на бюджета.

Сградата на Народното събрание е оградена от полицаи и жандармерия. Разширен е периметърът от загражденията, които пазят народните представители.

Служебният вход на парламента е ограден с метални заграждения, зад които има полицейски кордон. Коли на жандармерията ограничават видимостта на протестиращите и те не могат да виждат депутатите от страната на служебния вход.

Протестиращи блокираха движението около храм-паметника „Александър Невски” в столицата. Блокирано е движението по бул. „Цар Освободител” в района около сградата на парламента - от кръстовищата му с бул. „Васил Левски” и ул. „Г.С. Раковски”.

Протестиращите развяват български знамена, чуват се освирквания. Очаква се пристигането на народните представители за извънредното заседание на парламента.

Хората на протеста обсъждат, че не бива да влизат в конфронтация и да се стига до сблъсъци с контрапротестиращите, те обаче очакват провокации и според тях контрапротестът е организиран именно за да се стигне до сблъсъци.

На контрапротеста пред президентството се събраха първоначално около 50 души, но автобуси от провинцията пристигнаха за протестите в столицата, предаде bTV.

По информация на телевизията по бул. "Тодор Александров" и бул. "Дондуков" има паркирани около 40 автобуса от страната. Събраните на "Дондуков 2" към момента са от Благоевград, Разград, Гоце Делчев, Перник, Кърджали, Стара Загора и др.

На всички бяха сложени табели „Случаен превоз”. Потърсени от БТА за информация, от пресцентъра на Столичната община казаха, че не са издавали съгласуване за паркирането на автобуси в столицата днес.

Пред Министерския съвет са пристигнали и още десетина автобуса с регистрация от Северна България - Видин, Враца, Ловеч, Плевен. Хората, подкрепящи кабинета, трябваше да са пред президентството, но около 10 часа вече започнаха да се отправят към Народното събрание, където е и протестът на недоволните от правителството на Пламен Орешарски.

Още по темата
Вчера в социалната мрежа се появи информация, че БСП и ДПС подготвят за днес истинска инвазия с автобуси.  

Шест автобуса са спрени на входа на София на „Църна маца“, предаде репортер на Dnes.bg. На мястото има няколко патрулки, които проверяват документите на пътуващите. Част от хората носят блузи с надпис „Протест“. Около СУ бяха забелязани два автобуса - от Бургас и Стара Загора.

Вестник „Преса“ съобщи, че в столична община има подадено уведомление за митинг на пл. "Независимост" от 9 до 21.00 часа от физическото лице Александър Александров.

Областният лидер на ДПС в Кърджали Бахри Юмер е заявил пред изданието, че изпращат 600 души с автобуси в помощ на контрапротеста, но още хора можело да тръгнат с личните си автомобили. Нека в София да знаят, че болшинството хора в страната подкрепят кабинета "Орешарски" и чакат да реши проблемите им, е казал Юмер. 

Заместник-председателят на парламента Мая Манолова заяви, че няма информация за организирането на автобуси, които да дойдат в столицата в подкрепа на Орешарски.

“Не се занимаваме с така организация. БСП не е използвало свои кметове, които да принуждават хора да протестират, което е практика на ГЕРБ“, отсече Манолова. Тя пък имала информация, че общински фирми в населени места с кметове на ГЕРБ принуждавали работниците си да се включат в днешния протест пред парламента против правителството.

*Информацията е актуализирана към 10.02 часа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още по темата: парламентветопротести
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
1
 
4
 
! Отговори
Георгиев преди 10 години
До ЧиновникДа,ние които работим и имаме право на отпуск сме нормалнипо субективни и обективни причини,но ако ни съкратят няма ли да смесъщите, или ставаме ненормални от беднотия и проблеми?
126
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Джурналисти разпалващи омраза, трябва да бъдат гонени като престъпници!
125
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Може Вогданчо, може! Президентът ти е ***...
124
9
 
23
 
! Отговори
Богдан преди 10 години
"КОНТРАТА" СА ДОКАРАНИ ОТ ДПС,ПЪЛНЯТ ПЛОЩАДА С *** ОТ ВСЯКЪДЕ И ПОЛИЦИЯТА ГИ ПАЗИ,СОФИЯНЦИ НЕ ГИ ДОПУСКАТ - ЕЛАТЕ БЪЛГАРИ НА ПЛОЩАДА,НЕ МОЖЕ ДА НИ КОМАНДВАТ *** И ПОМАЦИТЕ ПЛАТЕНИ ОТ СЪСЕЛА И МАЗНИЯ !!!!!!!!!ГЛЕДАЙТЕ КАНАЛ 3 ДОКАТО НЕ СА ГО СПРЯЛИ - ГОНЯТ ЖУРНАЛИСТИТЕ ОТ ПЛОЩАДА!
123
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега по бтв видински роми дадоха такива смислени отговори, че ми настръхна косъма, за разлика от интелигентните протестъри дето две думи не могат да свържат...
122
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След днешния ден Боко и Герб са само една жалка история, която ще бъде забравена! НАРОДЪТ НА БЪЛГАРИЯ СЕ СЪБУДИ!А оня дето спря автобусите на Черна маца ще види ЧЕРЕН МАЧОК!
121
6
 
14
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н Атакист,Това, което исках да кажа, беше простичко - че няма ли ги автобусите, на Пилоните, пред общината, Президентството или където има контрапротест, няма повече от 50 човека. И това е факт. Толкова ли сложно се изразих?
120
4
 
23
 
! Отговори
stoneg преди 10 години
Етническо-турска партия и наследниците на бившите комунисти са управляващите органи във държава членка на ЕС дори звучи гадно а за коментар незнам.
119
2
 
8
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н Атакист,Попрочетете го пак и може и да Ви светне :D А ако прочетете и изказването на г-н Кутев за 700-те автобуса на Бузлуджа, може и да съзрете иронията :)Ама то не става само с хейт, трябва и малко мисъл, нали така ;)Хайде сега, прочетете го пак, ама по-бавно, но преди това задължително вземете един валидол, защото май сте превъзбуден.
118
5
 
25
 
! Отговори
жоро преди 10 години
Има много стройна организация на ДПС за докарване на автобуси с хора в София, /както правят за изборите/ да се покажело колко хора искали това правителство, иначе не изглеждали сериозно. Не помня от коя година не са пазени депутати от любовта на народа с целия ресурс на полицията и жандармерията /СРАМ/. Не помня толкова нагло и безморално натискане на управлявящи да управляват с цената на всичко. Въобще всеки ден е пропуснат ден за развитието на България.
117
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
СТИГА СТЕ НИ ЗАНИМАВАЛИ С ТЕЗИ ГЕЙБЕРАСКО-СЕДЕСАРСКИ ***..ЖАНДАЛМЕРИЯТА ДА ДЕЙСТВА СЪГЛАСНО ЗАКОНА..ТЕЗИ ТЕРОРИСТИ ТРЯБВА ДА СЕ МАХНАТ ОТ ТАМ--ПЛАТЕНИ КЛАКЬОРИ!!!!! ОТ СТРАХ И ДЕЦА ПОЛЗВАТ ЗА ЩИТОВЕ---СТРАХЛИВЦИ!!! ЗАКОНА Е ЯСЕН--КОЙТО ИЗЛАГА МАЛОЛЕТНИ И НЕПЪЛНОЛЕТНИ НА РИСК-СЪД--ВРЕМЕ Е ДА СЕ ПРИВЕДЕ В ИЗПЪЛНЕНИЕ!!
116
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колега Никога повече Герб, прав си както винаги, но махни тая с банана щото ще се из.празня вече! Хи!
115
5
 
10
 
! Отговори
гофус преди 10 години
хе,хе, платените ,,протестиращи,, на ,,правителството,, . по колко ли плащат станишев, волен и местан. и аз искам пари. оставка орешарски. веднага я подавай. има опасност да се превърнеш в най-злокобния министър-председател за всички времена.
114
5
 
23
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н Атакист,Забелязвам, че нервите Ви са опънати нещо и май не четете какво Ви се пише :)Реално БСП трябва да мъкне рейсове от села и паланки, че да добута поддръжниците си до 1000-2000 човека (явно за толкова нафта и кибапчита има пари). Ако ги няма, ще дойдат макс 20 пенсионера + Мишо Шамара :D
113
3
 
25
 
! Отговори
АнтиКутев преди 10 години
Естествено, че хората от София, Варна, Бургас и Пловдив ще казват кое е наред и кое не е с политиката в БГ. Само в тези градове има реална икономика. Там където хората работят, там има и класова борба. В остналата част на страната са пенсионери, моето уважение към тях, и малко млади хора сграбчели наследствена панелка и си кретат. Всияки ги е страх из малките ргадове и села да мръднат и д анадигант глас. Успех на борещите се за нова и морална България!
112
3
 
17
 
! Отговори
so преди 10 години
Приличат ми на някакъв башибозук, изпратен да потуши размириците в разбунтувалото се градче. Всяка прилика с исторически събития, например от 1876, е случайна.
111
2
 
7
 
! Отговори
КТ Подкрепа преди 10 години
Какво ни занимават с Протестите , кой го интересува въобще , вместо това има толкова неща в България къде по интересни , като КТ Подкрепа например която като трафикант на ефтина работна ръка от България ипрати умишленно 200 Българи на работа в Братислава при това въобще не отговарящи на квалификация с съдействието на Тренквалдер и MS АТЛАС
110
1
 
11
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
българската партия ДПСГ-не, Вие сериозно ли го казвате това? Че Бейхан Дуран какъв българин е?
109
17
 
4
 
! Отговори
Чиновник преди 10 години
Раята и будалите крякат по площадите, а нормалните, интелигентни хора сме в отпуск и си гледаме кефа на морето.
108
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КАКВО ВИ СТАВА ХОРА ВИЕ НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ ЧЕ СА ЕДНИ И СЪЩИ ЗА КАКВО БСП ИЛИ ГЕРБ ИЛИ КОЙ ОЩЕ НЕ ,ВСИЧКИ ТЕЗИ ПОЛИТИЦИ СА АБСОЛЮТНИ *** .ТЕ НОСЯТ САМО ВРЕДА ЗА БЪЛГАРИЯ И ТРЯБВА ДА ГИ МАХНЕМ ОТ ПАРЛАМЕНТА.