Протестиращи чакат депутатите, жандармерия блокира НС

Автобуси пристигнаха в София, няколко са спрени на "Църна маца"
Обновена: 16 авг 2013 12:46 | 16 авг 2013 09:22,
202

Снимка: БТА

 

Протестиращи граждани се събират пред сградата на парламента, където в 10 часа ще започне извънредното заседание заради ветото на президента върху актуализацията на бюджета.

Сградата на Народното събрание е оградена от полицаи и жандармерия. Разширен е периметърът от загражденията, които пазят народните представители.

Служебният вход на парламента е ограден с метални заграждения, зад които има полицейски кордон. Коли на жандармерията ограничават видимостта на протестиращите и те не могат да виждат депутатите от страната на служебния вход.

Протестиращи блокираха движението около храм-паметника „Александър Невски” в столицата. Блокирано е движението по бул. „Цар Освободител” в района около сградата на парламента - от кръстовищата му с бул. „Васил Левски” и ул. „Г.С. Раковски”.

Протестиращите развяват български знамена, чуват се освирквания. Очаква се пристигането на народните представители за извънредното заседание на парламента.

Хората на протеста обсъждат, че не бива да влизат в конфронтация и да се стига до сблъсъци с контрапротестиращите, те обаче очакват провокации и според тях контрапротестът е организиран именно за да се стигне до сблъсъци.

На контрапротеста пред президентството се събраха първоначално около 50 души, но автобуси от провинцията пристигнаха за протестите в столицата, предаде bTV.

По информация на телевизията по бул. "Тодор Александров" и бул. "Дондуков" има паркирани около 40 автобуса от страната. Събраните на "Дондуков 2" към момента са от Благоевград, Разград, Гоце Делчев, Перник, Кърджали, Стара Загора и др.

На всички бяха сложени табели „Случаен превоз”. Потърсени от БТА за информация, от пресцентъра на Столичната община казаха, че не са издавали съгласуване за паркирането на автобуси в столицата днес.

Пред Министерския съвет са пристигнали и още десетина автобуса с регистрация от Северна България - Видин, Враца, Ловеч, Плевен. Хората, подкрепящи кабинета, трябваше да са пред президентството, но около 10 часа вече започнаха да се отправят към Народното събрание, където е и протестът на недоволните от правителството на Пламен Орешарски.

Още по темата
Вчера в социалната мрежа се появи информация, че БСП и ДПС подготвят за днес истинска инвазия с автобуси.  

Шест автобуса са спрени на входа на София на „Църна маца“, предаде репортер на Dnes.bg. На мястото има няколко патрулки, които проверяват документите на пътуващите. Част от хората носят блузи с надпис „Протест“. Около СУ бяха забелязани два автобуса - от Бургас и Стара Загора.

Вестник „Преса“ съобщи, че в столична община има подадено уведомление за митинг на пл. "Независимост" от 9 до 21.00 часа от физическото лице Александър Александров.

Областният лидер на ДПС в Кърджали Бахри Юмер е заявил пред изданието, че изпращат 600 души с автобуси в помощ на контрапротеста, но още хора можело да тръгнат с личните си автомобили. Нека в София да знаят, че болшинството хора в страната подкрепят кабинета "Орешарски" и чакат да реши проблемите им, е казал Юмер. 

Заместник-председателят на парламента Мая Манолова заяви, че няма информация за организирането на автобуси, които да дойдат в столицата в подкрепа на Орешарски.

“Не се занимаваме с така организация. БСП не е използвало свои кметове, които да принуждават хора да протестират, което е практика на ГЕРБ“, отсече Манолова. Тя пък имала информация, че общински фирми в населени места с кметове на ГЕРБ принуждавали работниците си да се включат в днешния протест пред парламента против правителството.

*Информацията е актуализирана към 10.02 часа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още по темата: парламентветопротести
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И какво излиза, правителството само си създава размирици.
86
0
 
22
 
! Отговори
просто аз преди 10 години
Странен народ сме българите и няма на кой да се сърдим, за положението в което сме, освен на самите себе си. Забележете, какво се случва във форумите и по площадите . Гражданите на най-бедната държава в ЕС не протестират заедно, мощно срещу политическата класа докарала ги дотук, а протестират.....едни срещу други. Хубава работа,ама нашенска.
85
3
 
17
 
! Отговори
Бай мъдо преди 10 години
До Kaleko AlekoКолега хората от тези автобуси както казах не знаят защо са тук и смело мога да твърдя, че голяма част от тях са бавноразвиващи се :-( до къде стигнаха да експлоатират подобни хора за загубената си кауза :-(
84
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сбиха се! БСП и ДПС подпалиха гражданска война!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
83
1
 
4
 
! Отговори
! преди 10 години
Медиите да попрочетат форумите и да направят корекция: протестиращите са не само умни и красиви, но и в много случаи неграмотни, но осведомени!
82
12
 
7
 
! Отговори
демократ преди 10 години
Герб осигуряваха хора за протестите от провинцията с леки коли, тъй като не бие на очи такова предвижване. С рейсове се вижда и журналистите веднага ги откриват.Тази информация я знам от висш гербаджия, който без да си иска издаде това извозване на хора за да се поддържа огъня на протестите. Кои хора са ходили до София? Служители от общини и общински фирми с кмет от Герб, които не могат да откажат.
81
1
 
7
 
! Отговори
Изненадан преди 10 години
Толкова много полиция не съм виждала дори по време на многохилядните протести. И това още в 8:30 сутринта, а протестиращи 0...
80
2
 
18
 
! Отговори
Богдан преди 10 години
Всичко отцепете,бодлива тел с ток пуснете, една БТР-ка изкарайте до храм Александър Невски за подкрепа на жандармерията,червения килим постелете и с благословията но Сидеров приемете каквото искате...след време ще се убедите за пореден път - от НАРОДА СИ НЕ МОЖЕ ДА СЕ СКРИЕТЕ...ДОРИ И ЗА 1 МИЛИАРД!!
79
5
 
19
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Голям смях... Кутев, ако не са автобусите от цялата страна, не може да събере 50 човека... Утре сигурно ще разправя, че са били поне 2000 автобуса :D
78
1
 
18
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
До WhenYоuПровокацията е явна ! Играят ВА БАНК !
77
1
 
11
 
! Отговори
WhenYоu преди 10 години
АФП : Също така хиляди членове на Атака са в околностите на София докарани с автобуси от страната,в очакване на нареждане да тръгнат също към Парламента !
76
0
 
10
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
До en taro adunЖалко е !За всички нас !
75
2
 
15
 
! Отговори
Бай мъдо преди 10 години
Не са 20 а са малко повече дори, ескортирани от полицай хахахаха няма такъв цирк заклевам се.Хората в тези автобуси дори не знаеха за що са там.
74
0
 
10
 
! Отговори
WhenYоu преди 10 години
АФП :Става напечено:Хиляди контрапротестиращи тръгват към парламента !Намеренията им са дa се смесят с противниците на Орешарски !
73
0
 
9
 
! Отговори
Ебалсъмгивсички преди 10 години
Полицията строго охранява народните избраници...Някой може ли да ми посочи поне един от тях,който пряко е избран от народа?Всички до един са мекерета,платили си да влезнат във властта с единствената цел да откраднат за себе си колкото могат.Хора!!!Спрете да се карате помежду си заради тях.Те на това разчитат за да продължават да ни смучат.Прочетете надписа над входа на Парламента и се замислете!
72
4
 
2
 
! Отговори
! преди 10 години
До en taro adunА нима ние и ти не изкарваме пенсиите и на твоите родители? Отново твърдя, че вие протестиращите сте нетолерантни. И тук, както е видно от изказването ти не става дума само за *** и турците, а и към възрастните хора.Защо не вземете със закон да ги избиете, за да има пари за вас и кукловодите ви? Защо не задавате въпроси за финансирането на гласящите се за нови политически субекти? Страхливци, ревящи не само срещу кабинета, но и срещу възрастните!
71
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ВНИМАНИЕ - в София са пристигнали около 20 автобуса с ВЪОРЪЖЕНИ привърженици на правителството. Пазете се от провокации!!!
70
2
 
8
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
"Вчера в социалната мрежа се появи информация, че БСП и ДПС подготвят за днес истинска инвазия с автобуси. "Появи се информация да си приберем децата ! За това ли е -бабите и дядовците срещу внуците ?!А от ГЕРБ не ни се обадиха .
69
1
 
2
 
! Отговори
ЗОРО преди 10 години
До en taro adun-УСПЕХ!!!
68
7
 
27
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
ЗАПОЧНА УЗАКОНЯВАНЕТО НА КРАЖБАТА ВЕЧЕ,ПРЕДАВАТ ДИРЕКТНО .