Младите вече искат да са и учители

Лекар, юрист и IT специалист остават най-харесваните професии
43
Младите вече искат да са и учители
Снимка: Булфото, архив

Младите хора от 2005 г. досега най-много харесваха професиите юрист, лекар и IT специалист. Това продължава да е така, но през 2013 г. сред тях се нарежда и професията на преподавателя, което е нетипично за годините на прехода. Това показват резултатите от Национално представително проучване "Българската младеж 2013", направено от Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ).

Увеличаването на престижа на професията на преподавателя е индикатор за положителна промяна в ценностната система на младите хора.

57% от участвалите в изследването дават приоритет на стандарта си на живот пред образованието си.  Това в по-голяма степен се отнася за мъжете, за хората на възраст от 25 до 35 години, за жителите на малките градове и селата, както и за младежите от етническите малцинства. 

Стандартът на живот, а не образованието е по-важен и за хората, които в момента са без работа, за невладеещите чужди езици и за младите хора, които вече имат деца.  Това означава, че безработицата не е стимул за повишаване на квалификацията.

За други 43% по-важно е да получат възможно най-доброто образование. Такова е мнението предимно на жените, на респондентите на възраст между 15 и 25 години, на студентите и на жителите на големите градове.

46% от интервюираните млади хора заявяват, че са плащали за частни уроци.

Сравнителният анализ на резултатите от проведеното изследване на НЦИОМ през 2013 г. с данните от 2010 г. показва, че въпреки промените в образователната система, относителният дял на младите хора, които са плащали за частни уроци, се повишава, макар и незначително (от 41% през 2010 г. на 46% през 2013 г.).

Проучването е проведено в периода 7-19 юни, сред 1100 респонденти на възраст между 15 и 35 години, в цялата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
Нискообразован!!! преди 10 години
Що се хабите да оставяте коментари до Калинкамалинка". Тя сама се определила като КАЛИНКА, каква стойност има нейното мнение
36
0
 
3
 
! Отговори
ккк преди 10 години
do kalimkamalinkaЩом смяташ, че учителите нищо не правят и дъвчат едно и също, заповядай в училище. Ако смяташ, че от 7:30 до 14:30 са 4-5 часа значи моята математика не е наред. Проверката на писмените работи и тетрадките отнемат повече от 8 часовия работен ден. Дори бивши учители, пенсионери вече, като дойдат да замстват и бързат да се махнат, защото децата вече не са онези в добрите стари дни. А и децата на учителите ходят най-евтино облечени.
35
0
 
5
 
! Отговори
gaw преди 10 години
Уважаема kalinkamalinka,Тъй като сте доста компетентна по въпросите засягащи учителите, явно имате и добро самачувствие, предлагам Ви да постъпите на работа в училище. Ще се възползвате от благините на учителската професия, пък и ще успеете да промените имиджа на малко образованите (според Вас) даскали.
34
10
 
2
 
! Отговори
kalinkamalinka преди 10 години
даскалите са с най- ниско образование !
33
2
 
4
 
! Отговори
Aia преди 10 години
До kalinkamalinkaТова виц ли е? :)))
32
13
 
3
 
! Отговори
kalinkamalinka преди 10 години
цял живо" дъфчат" едно и също и какво се подготвят?. Няма да променят зер историята , литературата , химията , математиката ,физиката и т. н. При тях е :ден да мине , друг да дойде и затова децата излизат неграмотни.
31
10
 
4
 
! Отговори
kalinkamalinka преди 10 години
учителите имат сигурна държавна работа , която не е лошо платена , както се оплакват , защото според квалификацията им ,заплатите им достигат до 1000лева и повече и като се сложат и другите привилегии :4-5 часа работен ден, отпуск 3 месеца , ранно пенсиониране , частни уроци става една от най- добрите професии.
30
1
 
5
 
! Отговори
лекар преди 10 години
Медицината определено не е доходоносна.Всичко друго е по добро.Освен ако не се занимаваш с по скоро писане,отколкото с лекуване.
29
0
 
6
 
! Отговори
Anton Zahariev преди 10 години
maika mi e uvhitelka i vzima 500lv zaplata chisto. vakanciq lqtoto mesec i polovina. celiq juli gi zaduljavat da hodqt na uchilishte dori i kato nqma deca stoqt ot 8 do 5 sletobed. rabotela po 4 chasa -GLUPOSTI. PODGOVRQ UROCI I PROVERQVA PO 100 KONTROLNI NA SEDMICA. i e na 55 godina .ako si bez 20 godini staj vzimash 350 lv. prepodava maika mi ot 1 do 4 klas i nqma chasni uroci.roditeli idvat i i biqt shamari.Az zavurshish matematicheska gimnaziq posle injenerno i nqma da rabotq uchitel
28
0
 
9
 
! Отговори
Bahura преди 10 години
Кратосе... мамин сладък. Да си ИТ "специалист" не е голяма работа. Ама да стенеш ИТ специалист е, повярвай ми. Иначе в момента поне 50% от ИТ заетите са едни сополи, които не знаят какво правят, с целта скоро да спрат и да се качат на мениджърска позиция в сферата... Ако им е стигнал акъла. Да си компютърджия не е работа, а призвание - такъв се раждаш :)
27
4
 
12
 
! Отговори
преди 10 години
Учителите работят поне 16 часа на ден и това е истината. Става въпрос за свестните учители.
26
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лекар и юрист най-предпочитани.... ужас. Не се захващайте с глупости. Имате ли усет за търговия това е далаварета. Алъш вериш да има. Вземане-даване. Стокообмен. Търговийка Купуваш за 1 лев продаваш за 10 лева. Хората така правят пари. Богати лекари и юристи няма само имитират висок стандарт. Защото трябва. Ама бизнесмени с какви коли има. С какви костюми. Икономистите и мениджърите това са професиите. Юристи и лекари. Глупост , човешка при това.
25
2
 
19
 
! Отговори
Хаджи генчо преди 10 години
До емирЗабравяш, че работата на учителя не е само да преподава по 4 часа на ден. Сложи поне още по 2 часа подготовка на часовете, срещи с родителите, работа като класен ръководител и т.н. - и ще видиш, че учителите работят най-малко по 8 часа на ден. Както, да кажем, един артист играе 2 часа в една пиеса, но зад тези 2 ч. стоят поне 100 часа репетиции и още толкова за сглобяване на пиесата. А държавата не може да осигури условия на труд за извънучебната дейност и учителите работят и вкъщи.
24
0
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Прав си даскал Ботьо! 17 г. бях учител, сега съм обикновен работник, със заплата около 500 лева, колкото учителската и няма крякане и няма унижение!
23
6
 
14
 
! Отговори
BG преди 10 години
Абсолютно съм съгласен с НЦИОМ че учителската професия е "желана" - сто на сто има опашки от чакащи за мизерните заплати и меко казано адските условия на труд !!!Или просто НЦИОМ реши да удари едно рамо на министър Клисарова ! Добре, като има толкова много желаещи, що училищата реват на умряло че нямат учители ?!*** комунисти - непрекъснато си противоречат !
22
2
 
41
 
! Отговори
Даскал Ботьо преди 10 години
Какъв престиж на професията, какви пет лева?! Просто младите няма какво да работят, а след година - две няма да има учители вече!Те се ориентират сега да стават даскали, но като влязат в час и трийсе говедца им се разкрякат, ще ги видим тогава!Ще запеят друга песен после!Да си учител днес в България е една от най-неблагодарните, ниско заплатени и напрегнати професии! Само учител - апостол би издържал!
21
5
 
6
 
! Отговори
johnny be good преди 10 години
До ОбективенЧе защо татуирането, пиенето и пушенето да са взаимоизключващи се с желанието за учене и образоване? Специално татуирането в последните години се разви много и си е голямо изкуство. Виж, за чалгата съм съгласен: тая проста музика я слушат предимно простите хора, а покрай тях и немалко що-годе интелигентни и с акъл им се налага да се прежалят, за да не се цепят от колектива и приятелите си и щото има готини мацки по заведенията.
20
4
 
22
 
! Отговори
бял ден преди 10 години
Много просто - за педагогическите специалности се приемат хора с по-нисък бал, и който няма шанс да влезе другаде, там го приемат с разтворени обятия. Номера е да се сдобие с диплома за висшО, пък става ли, не става ли - не е важно!
19
2
 
6
 
! Отговори
Богдан преди 10 години
Искат,защото им трябва стаж са CV -то в Европа!
18
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да бъдеш учител е все едно да си сървайвър.Първата ти мисия е да оцелееш психически,втората да оцелееш след постоянно сменящите се програми,държавни изисквания ,учебници и прочие.Мисия 3 е да се превърнеш в много харизматична и удобна личност за директора,учениците и родителите.Прибирайки се вечер / с глава в която бият чукове от цял тенекиджийски цех/ да пребориш умората,да не си го изкараш на семейството и най-вече да светнеш дали да платиш първо тока и после парното или обратното.