Младите вече искат да са и учители

Лекар, юрист и IT специалист остават най-харесваните професии
43
Младите вече искат да са и учители
Снимка: Булфото, архив

Младите хора от 2005 г. досега най-много харесваха професиите юрист, лекар и IT специалист. Това продължава да е така, но през 2013 г. сред тях се нарежда и професията на преподавателя, което е нетипично за годините на прехода. Това показват резултатите от Национално представително проучване "Българската младеж 2013", направено от Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ).

Увеличаването на престижа на професията на преподавателя е индикатор за положителна промяна в ценностната система на младите хора.

57% от участвалите в изследването дават приоритет на стандарта си на живот пред образованието си.  Това в по-голяма степен се отнася за мъжете, за хората на възраст от 25 до 35 години, за жителите на малките градове и селата, както и за младежите от етническите малцинства. 

Стандартът на живот, а не образованието е по-важен и за хората, които в момента са без работа, за невладеещите чужди езици и за младите хора, които вече имат деца.  Това означава, че безработицата не е стимул за повишаване на квалификацията.

За други 43% по-важно е да получат възможно най-доброто образование. Такова е мнението предимно на жените, на респондентите на възраст между 15 и 25 години, на студентите и на жителите на големите градове.

46% от интервюираните млади хора заявяват, че са плащали за частни уроци.

Сравнителният анализ на резултатите от проведеното изследване на НЦИОМ през 2013 г. с данните от 2010 г. показва, че въпреки промените в образователната система, относителният дял на младите хора, които са плащали за частни уроци, се повишава, макар и незначително (от 41% през 2010 г. на 46% през 2013 г.).

Проучването е проведено в периода 7-19 юни, сред 1100 респонденти на възраст между 15 и 35 години, в цялата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Кофтито е ,че по цял ден зяпаш в екрани" - ами *** да влачиш трупи на жегата тогава или с мотиката на къра!
16
9
 
7
 
! Отговори
kostandb преди 10 години
Всички си знаем, че повечето учители не са оплакване. Кофти може да е работата да работиш с обезумели деца, но пък има и частни урочета, "дарения" с цел повишаване на успеха и т.н.
15
4
 
19
 
! Отговори
Обективен преди 10 години
Младите масово са НЕориентирани. Слушат поп-фолк, пият, пушат и се татуират. Единици са тези, които знаят какво искат, образованието и приоритет за тях и имат някакъв план за бъдещето.
14
1
 
4
 
! Отговори
до 13 преди 10 години
не е баш тъй,ама карай ;)
13
3
 
8
 
! Отговори
Кратос преди 10 години
Да си ИТ специалист не е голям праз ,обаче поне плащат.Кофтито е ,че по цял ден зяпаш в екрани :/
12
13
 
8
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
до емирправ си за сравнението, освен това работния костюм на учителя е и официален, работната атмосфера приятна, няма норма за заработка, цяло лято е в отпуск дори миньорите нямат такава, по Нова година ваканция, април също а като се преработят при 4часа, си пускат дървена ваканция. Има една подробност обаче раждаемоста е ниска и се затварят училища от там няма работни места за даскали и те стават шивачки и миньори
11
18
 
13
 
! Отговори
KeepWalking преди 10 години
Но и да кажем,че даскала бачка от 8:30 до 13 или от 7:30 до 12:30 тоест по 5 часа на ден.......има лятна ваканция почти 4 месеца....Има шансове за втора работа,за частни уроци....и прочие......
10
2
 
17
 
! Отговори
BG преди 10 години
Ха, Ха - младите много харесвали професията IT специалист Ами едно е да искаш, друго да можеш !!! Особено като се видят резултатите от матурите по математика !!! Както знанията на тези дето завършват ТУ с подобна специалност - на бройка. За учителите да не говорим - спомняте ли си случея за ХАНКО БРАТ :)))
9
2
 
28
 
! Отговори
художника преди 10 години
Някой беше написал, че вече няма учители, има преподаватели! Преподавателя го мачкат, унизяват... бият и подиграват, защото е беден и смачкан от системата на образованието.Учителя те учи на ценностите в живота/кое е добро и кое не/, той се занимава персонално с всеки един ученик и оформя характера му в полза на обществото.Учителя всява респект, спокойствие и уважение!
8
1
 
18
 
! Отговори
макето преди 10 години
а за овчаре нема кандидати лошо тошо лошо
7
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До емирИди и работи като учител тогава, ако можеш и имаш ценз за това. То и един общ работник на строеж взима повече пари, ама всеки може да млати с *** и да влачи кофи, за това ум и разум не трябват.
6
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз не разбирам защо в тази държава се правят само анкети и констатации за това кой би имигрирал и кой не, кой би работил за толкова и кой не и т.н. вместо да оправят положението, да полишат стандарта на хората и да се сложи край с тази социална агония. На всички ви е ясно, че държавата ни е супер фалшива, уволняват те и не знаеш какво ще правиш другия месец, имиграцията изглежда трайно и най-добро решение. И няма как да не бъде. Защо просто не оправят държавата??!?!?!?!!?
5
2
 
16
 
! Отговори
typipros1 преди 10 години
Това чудо него ли закриха бре вече само ГАЛЪП и това е всички други отпадат
4
37
 
25
 
! Отговори
емир преди 10 години
Учителите в България са достатъчно добре платени-визмат по 600-800 лева нетна заплата за 4 часа труд...Докато една работничка в цех или фабрика работи по 10-12 часа за 300 лева...
3
3
 
28
 
! Отговори
KeepWalking преди 10 години
В цял свят учителите са зле платени да бъдем откровени.... Тука един даскал взема 400-500 лв....в САЩ 2500,ама и за там са малко,разбира се живее се по добре в САЩ с 2500$ от колкото в БГ с 500....но имаш пари за основните неща.......живееш работнически живот нищо повече....
2
1
 
21
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
Работата "учител" у нас още малко и ще придобие облика на средностатистическият учител обрисуван във филма "Директорът" - в главната роля Джеймс Белуши!
1
2
 
51
 
! Отговори
eeha преди 10 години
би било добре наистина да искат да са учители но черната истина е че учителската професия не се цени все още!