Пазят обществени поръчки само за фирми за хора с увреждания

Това ще стане със законови промени
Обновена: 20 авг 2013 15:11 | 20 авг 2013 15:10, Веселина Йорданова
35
Пазят обществени поръчки само за фирми за хора с увреждания
Даниела Бобева. Снимка: БТА

Незначителен брой обществени поръчки с участието на специализираните предприятия и кооперации, в които работят хора с намалена работоспособност, отчете вицепремиерът Даниела Бобева.

Бобева се срещна с национално представителните организации на хората с увреждания в Министерския съвет във връзка с готвените промени в Закона за обществените поръчки.

Целта на промените е да се стимулира достъпът на малки и средни предприятия до процедурите и да има превенция по отношение на корупционни практики.

Промените, които касаят предприятията и кооперациите на хора с увреждания, ще са свързани със задължение за запазване на определени поръчки само за такива участници. Ако предметът на поръчката е включен в списъка с продукция и стоки по Закона за интеграция на хора с увреждания, който всяка година утвърждава Министерският съвет, тя ще се изпълнява само от специализирани предприятия. Само при условие, че поръчката е неуспешна, възложителят ще може да обяви нова процедура по общия ред, в която да участват и други фирми.

Ще отпадне условието специализираните предприятия да могат да изпълнят най-малко 80 на сто от предмета на поръчката със собствено производство и ресурс.

Бобева съобщи, че през 2008 година са били обявени общо 25 „запазени” обществени поръчки. През миналата година процедурите са 5, също толкова са от началото на годината, но една вече е прекратена. Ако през 2008 година общата сума по тези договори е 14.3 млн. лева, за тази година е едва 458 хил. лв. Възложителите, сключили най-много договори по „запазени” поръчки, са МВР, МО и НКЖИ.

Според вицепремиера в условията на криза държавата трябва да се грижи за интересите на обществото, но най-вече да подпомага малките фирми, включително и тези, в които работят лица с ограничена трудоспособност.

Директорът на Агенцията за хората с увреждания Милчо Коралски каза, че обществените поръчки са „икономическата и хранителна среда”, в която могат да се развиват специализираните предприятия не само у нас, а и по целия свят. Цифрите показват, че сме подценили силно тази възможност както за социална интеграция, така и за икономически растеж, посочи той.

Васил Долапчиев, председател на Съюза на слепите в България, съобщи, че по неофициални данни от 2011 година у нас хората с различен вид и степен на увреждане в активна възраст са 200 000-220 000. Безработицата сред тях обаче стига 90-95%.

Сериозните държави гледат на хората с увреждания като на значим социален капитал, който може да допринася сериозно за развитие на икономиката, а не да бъде бреме. Без ангажиментите на държавата това е невъзможно, изтъкна той.

От 129 предприятия на хора с увреждания към момента в Агенцията по обществени поръчки е подаден списък с едва 26, които имат интерес към обществените поръчки. Според Даниела Бобева голяма част от тези предприятия не могат да участват в процедурите поради ограничения в настоящото законодателство.

По повод промените в Закона за обществените поръчки Бобева каза, че първоначално предвижданите промени са били 3, а вече става дума за 99 параграфа.

Не съм измислила нито един член в този закон, всички са предложения от бизнеса, от неправителствени организации, от министерствата, уточни Бобева.

Предстои промените да бъдат обсъдени на заседание на Министерския съвет, а после да влязат за разглеждане в Народното събрание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
8
 
34
 
! Отговори
Пешо преди 10 години
Не е чедно че социалст измисля такава схема, а се чудя имали Комисия за защита на конкуренцията и защо дреме. То нашта комисия като дреме има европейски комисар, който ще вземе отношение.
21
8
 
35
 
! Отговори
Пешо преди 10 години
Чудесна идея ще регулираме пазарните отношения със Закона за обществени поръчки. Създаваме монопол на едни фирми като забраняваме участието на нормални фирми в тези обществени поръчки. Фирмите в които работят хора с намалена работоспособност знаят, че за тези продукти нямат конкуренция от нормалните фирми и вдигат цените до небесата, държавата плаща едни обувки вместо по 50 лева по 100 но соцактива е доволен взели са мерки да подпомагат социално едни хора, но правилните хора.
20
8
 
35
 
! Отговори
амбри преди 10 години
ха дано, ама надали
19
8
 
40
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Искам да броя делфини.При определени обстоятелства съм глух и сляп.
18
9
 
44
 
! Отговори
Богдан преди 10 години
Сега хората с увреждания като подхванат един строителен бизнес,една търговия,внос на коли,няма да имат време да слезнат от инвалидните джипове да се поразходят,както казваше един другар "Знаете ли ,че в Градския транспорт се возят 100 000 инвалиди,толкава карти сме продали за хора с увреждания"! Червените ескадрони настъпват в галоп!
17
9
 
43
 
! Отговори
788 преди 10 години
Европейски намерения с българско изпълнение ! Идеята е чудесна , но ....
16
9
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Корупция и точене на държавни пари по нов начин.Както в ТЕЛК се взимат фалшиви документи,така ще стане и с тези поръчки.Но като ПР е много добър ход-ето вижте ние мислим за хората с увреждания ще каже Манолова Мая!!!Създайте инфраструктура за тези хора като в Западна Европа да имат лесен достъп навсякъде в университети,болници, обществени сгради, улици, гари и т.н.Облекчете им живота първо.Пък после си правете ПР с обществените поръчки на гърба на тези хора.
15
9
 
42
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
Tochno tuk ne triabva da ima obshtestveni porachki ! Hora s uvrejdania triabva da rabotiat kam obshini i kmetstva. Darjavata vmesto da dava vazmojnost na nai lesnata korupcia da pomisli malko poveche po vaprosa! Zashto parite za truda na horata s uvrejdane triabva da minavat prez sitoto na chastnika ?Darjavata tarsi nai lesnia za korupcia kontrol !!ZASRAMETE SE !!
14
9
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пазят обществени поръчки само за свои хора.
13
9
 
53
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
Запoчна ce ! Toвa e caмo нaчaлoтo ! Kорупционнта схема e измислeна и дoбpe изпpoбванa ! При миpeн и зacпaл нapoд paбoти бeзoткaзнo !
12
9
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Како, пак глупости. ... гледаме ги паркирани из София джипове и лимузини с инвалидни стикери, от които излизат момчета със спортна походка и бързат за фитнес или чалга клуб ... за техните фирми ли сте запазили бизнеса ..
11
10
 
51
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н pamet,е, сега системата просто ще се усложни, защото вече ще трябва да се минава честичко през "инвалидната фирма" и доста хора изведнъж ще си вземат ТЕЛК, за да се намърдат на софрата. Няма що, големи нововъведения.
10
8
 
51
 
! Отговори
pamet преди 10 години
До дъртанянСхемата е добре отработена и работи от години.И сега фирмите на инвалиди имат предимства в някои търгове,основно на МВР,МО и др.Поръчката печели инвалидна кооперация така елиминира останалите участници по силата на привилигированото си положение а след това поръчката отива при "нашата"фирма подизпълнител
9
8
 
61
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Да не говорим, че има куп хора с фалшива инвалидност в България - здрав и прав човек, но с добър познат в ТЕЛК, който му осигурява съответният документ :(
8
8
 
66
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Нищо лично към хората с увреждания, но това е пълна глупост. Ще стане като с мерцедесите по Графа, които имаха инвалиден стикер на предното стъкло.
7
9
 
56
 
! Отговори
sante_dog преди 10 години
"Ще отпадне условието специализираните предприятия да могат да изпълнят най-малко 80 на сто от предмета на поръчката със собствено производство и ресурс." - Ясно, ще дадем поръчката на наш човек без идея за какво иде реч, с вчера основана фирма, той ще си прибере парите и ще даде една малка част на подизпълнители които реално ще свършат работата. Браво Бобева! Добра работа!Да се задавиш дано ***!
6
9
 
56
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
О чудо!Изведнъж всички общесвени поръчки зопочват да се печелят от хора с увреждания.СЗО започва проучване защо почти всички българи са трудоустроени пенсионери по болест.
5
10
 
64
 
! Отговори
тома неверни преди 10 години
Боже мили,нищо ново под българското слънце.Само да припомня,стотиците джипове и луксозни коли,на името на инвалиди.Без да съм Ванга,вече се търсят подходящите,и нищо не подозиращи жертвички,на които заради лешперите,ще отнемат и панелената боксониера.У нас,и най благородната кауза,ще бъде опорочена,просто сме такива
4
11
 
46
 
! Отговори
Хм преди 10 години
Мда - заради подобни простотии армия и полиция носят за кубинки най-долните ***!! Кой знае колко още поразии минават покрай тия жалки закони и наредби!!
3
12
 
50
 
! Отговори
tom kruz преди 10 години
а Бобева знае ли за господин Васил Панев който е прецедател на съюза на глухите хора от 48 ГОДИНИ ???? и още 11 е бил 1-рви замесник ? комунизма още го има и то при тези щепа хорица