Пазят обществени поръчки само за фирми за хора с увреждания

Това ще стане със законови промени
Обновена: 20 авг 2013 15:11 | 20 авг 2013 15:10, Веселина Йорданова
35
Пазят обществени поръчки само за фирми за хора с увреждания
Даниела Бобева. Снимка: БТА

Незначителен брой обществени поръчки с участието на специализираните предприятия и кооперации, в които работят хора с намалена работоспособност, отчете вицепремиерът Даниела Бобева.

Бобева се срещна с национално представителните организации на хората с увреждания в Министерския съвет във връзка с готвените промени в Закона за обществените поръчки.

Целта на промените е да се стимулира достъпът на малки и средни предприятия до процедурите и да има превенция по отношение на корупционни практики.

Промените, които касаят предприятията и кооперациите на хора с увреждания, ще са свързани със задължение за запазване на определени поръчки само за такива участници. Ако предметът на поръчката е включен в списъка с продукция и стоки по Закона за интеграция на хора с увреждания, който всяка година утвърждава Министерският съвет, тя ще се изпълнява само от специализирани предприятия. Само при условие, че поръчката е неуспешна, възложителят ще може да обяви нова процедура по общия ред, в която да участват и други фирми.

Ще отпадне условието специализираните предприятия да могат да изпълнят най-малко 80 на сто от предмета на поръчката със собствено производство и ресурс.

Бобева съобщи, че през 2008 година са били обявени общо 25 „запазени” обществени поръчки. През миналата година процедурите са 5, също толкова са от началото на годината, но една вече е прекратена. Ако през 2008 година общата сума по тези договори е 14.3 млн. лева, за тази година е едва 458 хил. лв. Възложителите, сключили най-много договори по „запазени” поръчки, са МВР, МО и НКЖИ.

Според вицепремиера в условията на криза държавата трябва да се грижи за интересите на обществото, но най-вече да подпомага малките фирми, включително и тези, в които работят лица с ограничена трудоспособност.

Директорът на Агенцията за хората с увреждания Милчо Коралски каза, че обществените поръчки са „икономическата и хранителна среда”, в която могат да се развиват специализираните предприятия не само у нас, а и по целия свят. Цифрите показват, че сме подценили силно тази възможност както за социална интеграция, така и за икономически растеж, посочи той.

Васил Долапчиев, председател на Съюза на слепите в България, съобщи, че по неофициални данни от 2011 година у нас хората с различен вид и степен на увреждане в активна възраст са 200 000-220 000. Безработицата сред тях обаче стига 90-95%.

Сериозните държави гледат на хората с увреждания като на значим социален капитал, който може да допринася сериозно за развитие на икономиката, а не да бъде бреме. Без ангажиментите на държавата това е невъзможно, изтъкна той.

От 129 предприятия на хора с увреждания към момента в Агенцията по обществени поръчки е подаден списък с едва 26, които имат интерес към обществените поръчки. Според Даниела Бобева голяма част от тези предприятия не могат да участват в процедурите поради ограничения в настоящото законодателство.

По повод промените в Закона за обществените поръчки Бобева каза, че първоначално предвижданите промени са били 3, а вече става дума за 99 параграфа.

Не съм измислила нито един член в този закон, всички са предложения от бизнеса, от неправителствени организации, от министерствата, уточни Бобева.

Предстои промените да бъдат обсъдени на заседание на Министерския съвет, а после да влязат за разглеждане в Народното събрание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
9
 
55
 
! Отговори
georgi.ishkitiev преди 10 години
Закон за обществените поръчки. Възможно ли е изобщо да съществува такова нещо в нашата корумпирана държава и то да не е опропастено.Какви ли не врътки не правиха с този закон, само и само да могат да го използват както им е удобно. Какво ли не беше - високи обороти, голям персонал, много техника, сега вече и инвалиди трябва търсим, за да отидем изобщо на търг. За печелене и дума не става! Вместо държавата да помага на малкия и среден бизнес, тя НАСЪРЧАВА корупционни практики сред големите фирми
1
12
 
53
 
! Отговори
Асен преди 10 години
сега на борсата ще има обяви че се търсят хора с увреждания, без значение дали могат нещо да правят, или имат някаква грамотност