БСП и ДПС още не са решили да вземат НСО от президента

ГЕРБ настоява службата да е на подчинение на държавния глава
Обновена: 26 авг 2013 14:43 | 26 авг 2013 14:40, Камелия Цветанова
61
БСП и ДПС още не са решили да вземат НСО от президента
Ще премине ли НСО към МС? Снимка: Булфото, архив

Никой няма интерес прибързано да решава проблеми, които касаят националната сигурност, заяви председателят на вътрешната комисия в Народното събрание Атанас Мерджанов пред БНР.

Според него е по-разумно политиците да помислят съзнателно за това как да разположат дебата по проблемите на сигурността, защото се изискват преди всичко професионална експертиза, широка публичност и политическо решение.

Преди дни стана ясно, че уравляващите обсъждат нови закони в сектора за сигурност. Една от идеите предвижда парламентът да назначава шефовете на Националната служба за охрана (НСО) и на разузнаването, а не както е сега – това да става с президентски указ.

„Имаше проекти на ГЕРБ - пакет от 4 закона, които не видяха бял свят заради болезнените амбиции на тогавашния вътрешен министър“, коментира днес Мерджанов. Той припомни, че в края на 2012-а имаше съгласие до голяма степен сред политическите сили по тези въпроси.

„Очевидно развръзката през следващите месеци, не без поведението на самия президент, допринесе за някои разногласия в това направление, коментира Мерджанов. Според него обаче протестите срещу правителството не могат да се обвързват с неприемането на този пакет закони.

Относно въпроса дали НСО трябва да бъде преместена или да остане към президента, Мерджанов обясни, че още няма решение.

„Изказана е една хипотеза, която не е лишена от смисъл и логика, от гледна точка на поведението на президента през последните няколко месеца. Той претендира, че държавният глава е обединител на нацията, но неговите действия напоследък съвсем не водят в това отношение. Един подобен въпрос би следвало да се обмисли още веднъж от експертите при максимална публичност и тогава да бъде взето политическото решение“, разясни Мерджанов.

Депутатът Янко Янков от ДПС, който е председател на комисията по отбрана, коментира, че НСО не е охранителна фирма, а е част от службите, призвани да отговарят за националната сигурност на страната.

В същото време и той призна, че въпросът за евентуалното преместването на НСО към МС не е обсъждан на политическо ниво. Неговото лично мнение обаче е, че НСО трябва да бъде там, където са и другите служби.

Той даде пример с Великобритания, където към премиера има съвет на разузнаването, в който са всички служби. В определен момент те се събират, вземат решение и носят отговорност.  Президентът трябва да бъде част от тази система, но не може никой да я доминира, категоричен е Янков.

Според депутата от ГЕРБ Веселин Вучков НСО трябва да остане към президентската институция, защото тя трябва да е равно отдалечена от всички власти.

Все още вярвам, че по темата за сигурността може да се постигне някакъв консенсус. Той е необходим, категоричен бе депутатът.  Според него идеите за промени в законите не са заради война между институциите.

„Балансиращата роля на президента при назначаването на висши служители в сферата на сигурността е изключително необходима. Тук промяна не трябва да се прави“, каза още той. 

Атанас Мерджанов от левицата увери, че част от законопроектите на ГЕРБ ще бъдат взети като основа.

„Двата закона – за разузнаването и военна информация, бяха относително готови и по тях ние и тогава нямахме драстични забележки, по-скоро ги бяхме приели като възможните и нужни закони“, припомни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
3
 
1
 
! Отговори
СОЦИАЛИСТ преди 10 години
До ДА ,АМА НЕ: АЛО-О-О ,БЕЗХАБЕРНИК БАТ БОЙКОВСКИ ,ТИ ПЪК ЗАЩО СИ МИСЛИШ ,ЧЕ ЗАКОНИТЕ НА ТРИСТА КИЛОГРАМОВОТО ПРАСЕ ОТ ГЕРБ И НА БЕЗХАБЕРНИКА ,КОЙТО НЕ ЗНАЕ КАК ДА ГЛАСУВА С ТЕХНИКАТА В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ,СА ПЕРФЕКТНИ ? НАРОДА ИМ ПОКАЗА ПРАВИЛНИЯ ПЪТ И ТОЙ Е КЪМ СМЕТИЩЕТО - ПРИ БАЧО ИМ ИВАН КОСТОВ ! ТОЧКА ПО ВЪПРОСА !
46
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Той така нареченият Президент е еднакво отдалечен от всички честни хора, а пък назначеният от Тиквата шеф на НСО е еднакво отдалечен от всички нормално мислещи! Че и двамата са неподготвени за "назначенията" си видяхме както с мрънкането на измисления Генерал при атентата над Доган, така и с брътвежите на Плевнелиев, че е Президент на всички българи, а не платен слуга на Мутрата, дребен хитрец и виден офшорковец!
45
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е, логично - не успяха да набутат Пеевски в ДАНС, сега трябва да си поделят нещо друго навсякъде да играят те. Вие кво си мислите, че бсп и дпс не са мафия? Хах, абе хора, не виждате ли как взеха властта?
44
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Президентът докато не го уволниме няма да го оставиме на мира!!!
43
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до дийВече я видяхме по вестниците г-жа Президентшата с неРоско!Мани пиши глупости, та да не ти отговаряме с неща нелицеприятни...
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БудОКО ще векува! Гееерп!
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бравос г-н Василев, най-накрая се научихте да пишете хубаво и исторически достоверно! Похвалявам ви с рукоплескания!
40
5
 
3
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 10 години
А ГЕРБ не настоява ли да е на подчинение на Буда "докато остарее"? Не е важно на кого ще е подчинена службата, важно е да не охраняват с нашите пари шубелиите Цецо и Буда, които така или иначе толкава са откраднали, че могат и сами да си платят, да не говорим, че в момента не са никакви: единият е кандидат пандизлия, вторият е футболистче.
39
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До колкото знам 90% от НСО-то вардят Боко и Чоко от НАРОДНАТА ЛЮБОВ! Аре стига толко!
38
0
 
4
 
! Отговори
Ели преди 10 години
Да, добре. Мисля, че от голяма радост НСО ще пропусне да ги извади от народното събрание следващия път. А хората това и чакат - да ги оставят на "народната любов".
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вечно? И 45 години ни стигат! И пак! И пак и така до края на света, който ще е след 270 години по ПЛАН, без обаче демоНОкратите да нападат Сирия...иначе УВО 2013!ХАХАХАХАХАХА!
36
1
 
7
 
! Отговори
Бисер преди 10 години
Президента е умен и талантлив не се занимавайте с него!!!!
35
1
 
8
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
до пилето нямат президент защото си имат кралица и долна и горна камара на парламента бе бай х-и. Незабавна оставка, президенска република, 100 депутата и забрана на всички партии, формирането на две "леви" и "десни" това е истината
34
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нубавата новина е ,че Бойко си замина ,а ЛОШАТА Е ЧЕ ,...ДПС/БСП дойдоха отново на власт ,макар и ------временно!
33
0
 
11
 
! Отговори
ДА ,АМА НЕ преди 10 години
ALOO,ДПС/БСП ?Защо СЪТВОРЯВАТЕ ЗАКОНИ ,...КОИТО СЛЕД ТОВА СЕ ---ОБРЪЩАТ---,С/У ВАС САМИТЕ !НЕ СИ МИСЛЕТЕ ЧЕ ЩЕ УПРАВЛЯВАТЕ ----ВЕЧНО !
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До piletoВъв Великобритания няма и конституция, но за техен къзмет няма станишев доган и болен и няма кой да ги избере.
31
11
 
4
 
! Отговори
Ghero преди 10 години
Само бой за Гербавите!
30
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да г-н Шоп и мене ми се чини, че гербер няма да остане! Хващайте още сега терминалите щото знаете, ние *** хич не сме демократи...
29
1
 
7
 
! Отговори
Държава на мафията преди 10 години
Службите са обект на постоянни чуистки и преразпределяне между институциите от мафията, според това, кой ги обслужва !
28
2
 
4
 
! Отговори
pileto преди 10 години
във великобритания нема президент баси наглите ко*елета