Губим близо 20 млн. лв. за безплатни прегледи

Парите са за профилактика на няколко ракови заболявания
Обновена: 27 авг 2013 07:07 | 27 авг 2013 07:07, Красимир Ангелов
35
Губим близо 20 млн. лв. за безплатни прегледи
Снимка: Булфото

Въпреки усилията в последните седмици, няма как да се усвоят 19,5 млн. лв., спечелени по европрограмата "Спри и се прегледай", съобщава "Труд".

Парите са предназначени, за да може до края на годината да се прегледат 400 000 българи от уязвими групи за рак на млечните жлези, на маточната шийка, на тънкото и дебелото черво. Равносметката към средата на август обаче е трагична, отчита изданието.

От 30 000 поканени на преглед за рак на гърдата са се явилите едва 1174 души, или под 4%. Още по-малко са явилите се на преглед за профилактика за карцином на маточната шийка. От 200 000 поканени са се отзовали едва 3909 души - под 2%. А при прегледите за тумор на дебелото и правото черво от 70 000 извикани, са се отзовалите едва 1004 души, сочи справка на здравното министерство.

Най-много пациенти, възползвали се от програмата, са от Пловдивско и Старозагорско. А най-малко са те в Кюстендил, Плевен и Кърджали.

Програмата "Спри и се прегледай" стартира на 21 май 2009 г., като краят първо бе фиксиран за 21 октомври 2010 г. После бе удължаван няколко пъти - последно до края на настоящата 2013 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
4
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
кой ги губи тези пари, в никакъв случай болните, което се опитва да внуши статията щото имам двама болни от рак роднини, които в момента не могат да си купят предписаните след химиотерапията животоспасяващи лекарства, да си купят а не да им ги подари държавата. Няма ги изобщо в аптечната мрежа на България, търсим възможност от Гърция дето е в криза!!!ОСТАВКА незабавно на кабинета и парламента и избори до дупка вашта м---а недоносена комунистичаска плуто-олигархо-депесарска!!!!
33
0
 
4
 
! Отговори
ГражданинътКарбовски преди 10 години
В продължение на коментара ми под номер 33.... В това филмче има доста интересни доказателства и неща , казани за едно от най тежките заболявания в нашето време , които явно има защо да се "премълчават" от Световните фармацевтични конгломерати, правещи милиарди "оборот" на гърба на мъката на болни хора! :((( Иначе на всички нас , живеещи в Абсурдистан , желая най вече - ЗДРАВЕ,ЗДРАВЕ и пак ЗДРАВЕ! М_ _ната му на парите! Като ни знам здравната система и какви са ни повечето "лекари"- САМО ЗДРАВЕ!
32
1
 
4
 
! Отговори
ГражданинътКарбовски преди 10 години
........ Има едно филмче - в ютубето - продължителност : около час и 15 мин. - наименование - "ДОКЛАД ЗА РАКА"........ Силно ви препоръчвам да го изгледате внимателно,ако имате време и желание за това,разбира се!!! Какво предизвиква химиотерапията... какво предизвикват голяма част от онкологичните лекарства... и най вече - КАКВО ПРЕДИЗВИКВАТ ОГРОМНА ЧАСТ ОТ "ЧИСТИТЕ ХРАНИ",КОИТО КУПУВАМЕ БЪКАНИ С ГМО И "Е-СТАБИЛИЗАТОРИ"?!?! ОТ ГОЛЕМИТЕ СУПЕРМАРКЕТИ!!! Филмчето е добре направено определено!....
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Днешните лекари са толкова *** и необразовани, че и на специални машини не могат да откриват болести. Едно времешните диагностици ги няма вече, където по езика, по склерите по други изменения на нормалния външен вид , с палпация, веднага ти определят водеща диагноза.Като ходите на лекар , случва ли ви се да ви направят едновремешен преглед? Май не а ?
30
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Майка ми отива на "безплатен преглед" за рак на гърдата, защото има стара мастопатия . Там оня и прави първо безплатните снимки и веднага и казва , че вижда нещо , дето трябвало да и направи нови снимки под друг ъгъл само че вече за 23 лева. Майка ми естествено се изплашила прави под новия ъгъл снимката. Доктора казал " Ами да, каквото си и мислех. Ще трябва да отидеш при еди кой си професор за мнение" , а този професор преди време и казал за същото мастопатия. Изхода: Мастофит на др. Тошков и
29
0
 
3
 
! Отговори
Ванката преди 10 години
До Анонимен 28Мно`о си ***, Саше!
28
0
 
1
 
! Отговори
до 26 преди 10 години
До АнонименЗащото не всеки е сключил договор да работи по програмата. Кой ще му плати на лекаря и лабораторията иначе. Тези скринингови изследвания и прегледи не са по здравна каса.
27
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Радвам се,че доверието в така наречената традиционна медицина спада. Мисля,че е крайно време да излезе някой и да обясни колко е вредно да се подлагаш на рентенови снимки,на ЯМР и какви са ползите от химио и лъче терапии. Но явно здравната мафия не и стига,че всяка година убиват около 30000 човека от нас. Сигурно постъпленията им са недостатъчни?
26
0
 
1
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Чудя се тия хора до кога ще ни търпят селските номера.
25
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А да попитам, като са поканени хората... БЕЗПЛАТНО, защо трябва да ходят при точно определен лекар / специалист?? Само тези ли специалисти разбират, могат, знаят... ???? Или това са нашите хора...и трябва да ги подкрепяме....Жена ми "спечели" един такъв преглед, при гинеколог. Но разбира се, не могло при личния й. Трябвало при точно определен.... А Защо ? Не мислят ли, че личния лекар е личен, както и зъболекара... а също и гинеколога...
24
0
 
8
 
! Отговори
Никодимчо преди 10 години
То да са 20млн. загубените пари, с мед да ги намажеш. Цялата програма е пълно шменти-капели. Парите се "усвоени" в промотиране на програмата (реклами, клипчета, брошурки, турнета из мамковината), а не са вложени за прегледи и изследвания. В цялата страна я има 5 кабинета и 2 лаборатории, сключили договор по нея, я не.
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Получаваш покана???? И как определят кого да "поканят"??? Вероятно поредния начин да се усвоят "едни пари".
22
0
 
0
 
! Отговори
До № 6 преди 10 години
На моята поката (за преглед на маточната шийка) пише, че съм една от 250 000 поканени , и че това включва и цитонамазка!
21
0
 
4
 
! Отговори
до 18 преди 10 години
Занимава ни,защото иска да си проповяда сектанските глупости за възродената римска империя и конспиративните психарии. И такива хора имат избирателни права и ни решават жовота като гласуват за Болния,естествено.
20
0
 
4
 
! Отговори
Neva преди 10 години
Аз получих покана за такъв преглед едва вчера. На поканата е упоменато, че срокът й е до края на септември, т.е. още почти месец и половина. Та мисълта ми е, че няма как да преценят колко хора ще се възползват от безплатните прегледи. Аз лично ще го направя, но може би чак следващата седмица, все пак трябва планиране на времето, запазване на час за преглед и т.н.
19
1
 
14
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 10 години
Ми то нали на викат на бесплатно сека година на приглеждат бе и кат ида при докторката и вика-дедо имаш кръвно ами викам-яз ако немам как ша дода при теб ***,требва попат при мен да идва...и тай до другата година и затуй кво му плаща дръжавата бе-таз докторка земала пари дет за три минуте ми казала,че кръвно имам-ай да му са невиди,доктор да бех станал ама многу седене при тех бе,яз сам свикнал да одя по по цел ден и нещо да прая,па на онят техният стол майсъл ша *** фане па то лоша работа бе...
18
0
 
2
 
! Отговори
до 17 преди 10 години
Спешната помощ (в Бърза помощ) е безплатна, независимо дали си осигурен или не. Ако ти искат пари - искай касова бележка (понеже не носиш лични пари, а служебни, примерно). И оттам нататък ти е ясно...
17
5
 
2
 
! Отговори
MD до 16 преди 10 години
Теб пък какъв личен лекар те е подгонил? Тук става дума за специализирани прегледи при СПЕЦИАЛИСТИ. Или чул, недочул - ти да си кажеш. Където искаш и ако искаш ходи, какво ни занимаваш...
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колкото пъти ми се наложи да ползвам спешна помощ, толкова пъти ми искаха пари. А навсякъде се тръби че щом си здравно осигурен тя е безплатна.
15
4
 
5
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
Нямам никакво намерение да ходя на личен лекар - да ме заразят с нещо и да плащам на корпорациите - намалявайте си световното население без мен.