Губим близо 20 млн. лв. за безплатни прегледи

Парите са за профилактика на няколко ракови заболявания
Обновена: 27 авг 2013 07:07 | 27 авг 2013 07:07, Красимир Ангелов
35
Губим близо 20 млн. лв. за безплатни прегледи
Снимка: Булфото

Въпреки усилията в последните седмици, няма как да се усвоят 19,5 млн. лв., спечелени по европрограмата "Спри и се прегледай", съобщава "Труд".

Парите са предназначени, за да може до края на годината да се прегледат 400 000 българи от уязвими групи за рак на млечните жлези, на маточната шийка, на тънкото и дебелото черво. Равносметката към средата на август обаче е трагична, отчита изданието.

От 30 000 поканени на преглед за рак на гърдата са се явилите едва 1174 души, или под 4%. Още по-малко са явилите се на преглед за профилактика за карцином на маточната шийка. От 200 000 поканени са се отзовали едва 3909 души - под 2%. А при прегледите за тумор на дебелото и правото черво от 70 000 извикани, са се отзовалите едва 1004 души, сочи справка на здравното министерство.

Най-много пациенти, възползвали се от програмата, са от Пловдивско и Старозагорско. А най-малко са те в Кюстендил, Плевен и Кърджали.

Програмата "Спри и се прегледай" стартира на 21 май 2009 г., като краят първо бе фиксиран за 21 октомври 2010 г. После бе удължаван няколко пъти - последно до края на настоящата 2013 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
MD до 12 преди 10 години
Те решават, защото си има рискови фактори, които са възраст, пол и пр. Ако Вие искате да отидете на преглед - има си личен лекар за тази работа. Ако той/тя не Ви дава направления - сменете си личния лекар. А иначе - да кажа за Плевен - как да не е в дъното на класацията, когато в Плевен няма нито едно ДКЦ или самостоятелна практика, която да е сключила договор по тази програма. И най- близкото място за профилактика е известното средище на медицината гр. Ловеч....
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз получих писмо за преглед на маточната шийка, но когато се обадих да си запазя час се оказа, че в София преглеждат в един единствен кабинет. Естествено ми казаха, че няма места и да си запазя другаде. Когато отговорих, че това е единствения кабинет, жената от другата страна ми каза: "Ами запишете се в провинцията". Отново е недомислено. Как може в София да има един кабинет...толкова, колкото и в Ямбол например....
12
2
 
9
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
Вървете там от където сте излязли да се прегледата - обърнахте всичко в пари - кое губите бе *** - загубихме много повече с влизането си във възродената римска империя - колко са ни вноските и всички ограничения произтичащи от членството ни в ес??? Да ходя да се преглеждам при тия джелати - тия бакали дето наричате лични лекари - дето ти казват - вземи това, ако не ти мине ела ще ти изпишем друго, после ако не мине трето - ако не си умрял ще изпишем друго
11
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Губим, защото ВИЕ решавате кого да ПОКАНИТЕ на преглед, а не който иска да отиде!!!
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Днес"БГ ,осъзнайте се!! Пари не се губят като става въпрос за профилактични прегледи! Друг е въпроса,че поканените не ходят,а най-глупавото е,че вместо да се изберат други на тяхно място им се пращат отново покани!!!Ето така се "губят " тези пари!
9
0
 
9
 
! Отговори
Студентка преди 10 години
Грозно заглавие! Когато става дума за здравето на хората, не са загубени пари!
8
0
 
6
 
! Отговори
az преди 10 години
значи ГУБИМ 20 мил. лева за безплатни прегледи , значи губим аха... , а кой да ни даде за да си плащаме питам аз , с тази малка заплата как мога да изхранвам семейство , как мога да си зарадвам детето с най малкото защото е дете а да не говорим за болници , там не се пипа а тези правят статистика и казват само губим , пак някокое гърло не се е наяло ????? Губим пак ние а не ония с привилегията в парламента където всичко му е безплатно ,
7
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
мога да дам пример със "великата" ТОКУДА където все има уж безплатни прегледи за какво ли не,а като се обадиш да си запишеш час все са свършили и ти предлагат да си платиш за същия преглед,нищо че се обаждам във първият обявен ден и рано за да се оредя със час,че кога успяха да свършат тези часове?????????? МОШЕННИЦИ!Да не говорим как видимо източват касата като надписват повече дни ,че си лежал там.......и не си мислете ,че като си платите там отношението ще е супер,ще се разочаровате...
6
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
не знам колко са поканили . Аз съм личен лекар и нито един от мойте 1000пациента не е дошъл да ми каже че се е прегледал по тази програма или е получил такава покана ,нито мойте родители нито някйо от личните ми познати е получавал . А ако тази програма включва само прегледи без изследвания и после отново насочване за талони по здравна каса -отново само се отчита дейност .
5
0
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Целта на профилактиката е да няма такива заболявания, никой не прави нищо срещу факторите - храна, замърсена среда, стрес, безперспективност..........С тези "безплатни прегледи се събират пациенти за многото онкоцентрове, в които са вложени пари и чакат доходи.Ясно е отдавна, че на никого не му пука за нас.
4
0
 
17
 
! Отговори
някоя преди 10 години
Много са зле в здравното министерство! Поканиха мен за преглед за карцином на маточната шийка с писмо, но забравиха да проверят, че нямам нито матка, нито маточната шийка от 3 години.
3
0
 
22
 
! Отговори
Софиянка преди 10 години
За първи път чувам за такива прегледи.Има ли някъде реклама за тези прегледи или всичко е само на хартия в министерството на здравеопазването.Нищо чудно ,че никой не се е възползвал от това,просто никой не знае.Иначе от сутрин до вечер се тръби за тези, омръзнали на всички протести,но когато се касае за нещо толкова важно,като здравето,никой и дума не обелва.
2
0
 
18
 
! Отговори
Д-р Спок преди 10 години
Вчера при мене дойде пациентка,която в събота е преминала през т.н безплатен профилактичен мамологичен преглед,за да получи мед.направление за същият специалист извършил профилактичният преглед.Какво е безплатното....?
1
2
 
4
 
! Отговори
kaicheto преди 10 години
Ами ще ги губим, вижта какво правят измамниците: vbox7/play:305e94f21d