Здравно неосигурените – бичът на BG здравеопазването

Проф. Генчо Начев: Хубаво е да има втора здравна каса, но няма кадри
Обновена: 30 авг 2013 09:22 | 30 авг 2013 09:22,
104
Здравно неосигурените – бичът на BG здравеопазването
Снимка: архив, Булфото

Министерство на финансите трябва да помисли за това как да се събират повече здравни вноски от здравно неосигурените, препоръча проф. Генчо Начев, директор на болница "Св. Екатерина".

Пред Нова тв той припомни, че НЗОК не е към здравното ведомство, а към финансовото и само от него зависи какви мерки ще бъдат предприети, за да има по-голяма събираемост.

"Ако държавата си свърши работата, да направи така, че да се събират вноските, които по закон се изискват, 900 млн. лв. ще влязат допълнително в здравноосигурителния фонд", пресметна той.

Още по темата
"Много възможности има, но не трябва да се оставя проблемът на давенето на давещия се, защото в момента е точно така. Болниците сами трябва да си събират сумите, които трябва да плати касата за неосигурените пациенти. Това е абсурд", категоричен бе Начев и добави, че финансовото министерство трябва да помисли за налагане на санкции за невнасяне на здравноосигурителни вноски, било то по Наказателния кодекс или чрез създаване на финансова полиция.

В коментар на идеята вместо здравни вноски хората да разполагат с лични медицински спестовни сметки, проф. Начев заяви: "Това е много хубава идея, но тя е надграждаща идея. Трябва да запазим задължителното здравно осигуряване, което е принципа на солидарността, което прави държавата социална, и разбира се, да има това надграждане. Дали ще са лични вноски, дали ще е доброволно допълнително осигуряване, нишата, която имат тези фондове, трябва да бъде по-голяма".

Професорът смята, че наистина би било много хубаво да има повече от една здравна каса.

По думите му това обаче не трябва да става точно сега и веднага. Мнението на шефа на болница "Св. Екатерина" съвпада с това на здравната министърка Таня Андреева.

Той обясни, че за да има повече здравни каси, трябва да има експерти и специалисти, които дори в момента липсват.

"За да има две и повече каси, трябва да има достатъчно подготвени хора, които професионално да извършват тази дейност. Първо - администрацията се увеличава, второ – в България няма такива кадри. И вторият аргумент, който за мен е още по-съществен – че парите, които са за здравеопазването, са толкова малко, че дори една каса е много", добави проф. Генчо Начев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
20
 
! Отговори
Е га ти държавата преди 10 години
мдааа... Аз съм здравно неосигурена, като ида на лекар, си плащам, когато бях здравно- осигурена, пак си плащах... Синът ми е на 5 години и като здравно осигурен, го заведох на алерголог. Лекарката ни каза "Добър ден" и ни взе 40 лева за тестове- питам се, защо чаках час и половина за направление...
89
0
 
18
 
! Отговори
Аз преди 10 години
Татко не беше осигурен, беше сигурен, че това са изгубени пари. Разболя се тежко, внесохме осигуровките, но беше късно. Почина.Питам: Какъв бич са здравно неосигурените! Те просто умират.Това ли е справедливото? А вие пресмятайте къде са ви парите , когато не сте боледували. Косочели
88
4
 
28
 
! Отговори
патило преди 10 години
Докторите цицат от две бозки:1-ва от пациентите под форма на рушвет2-ра от здравната каса, изписвайки лечения, които не са правили.
87
1
 
24
 
! Отговори
БПФ преди 10 години
...от общата партида на всички фондове. Тоест срещу твоята вноска от 1000 лв можеш да ползваш лечение на обща стойност 2550 лева (разчетите са примерни, актюерите ги изчисляват).Който не се осигурява - плаща си в брой при нужда, който няма пари - проблемът е негов, да ходи по баячки или да търси помощ от благотворителни организации.Ама няма да го направят това - защото нито те ще има откъде да крадат, нито с какво да лекуват *** !!!!
86
0
 
22
 
! Отговори
БПФ преди 10 години
Справедливата система е проста - отпадане на монополът на нЗОК, конкурентни здравни фондове и лични партиди на хората. Всеки да си внася когато и колкото може и колкото иска.Внасяш 1000 лв. От тях 800 отиват по твоя лична, наследяема партида, 150 във взаимоспомагателна сметка, до която имат достъп САМО осигурените в твоя фонд, 50 лв в обща партида за клиентите на всички фондове.Разболяваш се. Първо ползваш твоите 800 лева. Ако не стигнат, можеш да ползваш още до 750 лв (5 х 150) от общата партида на твоя фонд. Ако и те не стигнат, можеш да ползваш още до 1000 лв (20х50) от общата партида н
85
0
 
22
 
! Отговори
българка преди 10 години
ХЕЙ АКУЛИ И КАКВО КАТО ВНАСЯМ,ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ И СИ ПЛАЩАМ ПАК ТАКСИ ЗА ИЗСЛЕДВАНИЯ,НЕ СЪМ БОЛЕДУВАЛА ОТ ГОДИНИ И КЪДЕ СА МОИТЕ ПАРИ,ПРИ *** ЛИ ,ТРЯБВА САМО ДА ИМА ЗДРАВНИ ЗАСТРАХОВКИ,ТЕЗИ КОИТО СИ ПЛАЩАТ ДА СА НАЯСНО.
84
0
 
28
 
! Отговори
Въпрос преди 10 години
Как да плащам здравни вноски след като за 16,80 лева на месец трябва да дам 6 лева на СиБанк?Вие нормални ли сте?!
83
0
 
24
 
! Отговори
БГ преди 10 години
ПРАЗНИТЕ МУ ПРИКАЗКИ СЛУШАМЕ ОТ ГОДИНИ ,НО НЕ КАЗВА КАКНО ДА СЕ ПРАВИ СЪС ЗДРАВНОНЕОСИГУРЕНИТЕ ,КОИТО ЦИЦАТ ОТ НАС ,КАКТО НЕ КАЗВАТ И ВСИЧКИ УПРАВЛЯВАЩИ
82
0
 
36
 
! Отговори
БПФ преди 10 години
Абе *** - по Конституция осигуряването е ПРАВО, а не задължение - какви санкции, какъв Наказателен кодекс ???? А това, че работещите хора са ДИСКРИМИНИРАНИ за сметка на групи държавни служители (ушеви) и "социално слаби" (***)? Значи на отказващия да работи *** държавата му плаща осигуровките, защото е "социално слаб", а безработният Българин да си ги плаща сам - сигурно защото е социално дебел?Знаем и какво разбирате под "солидарност" - Българинът плаща, *** се лекува без пари !
81
1
 
24
 
! Отговори
дамн преди 10 години
"Трябва да запазим задължителното здравно осигуряване, което е принципа на солидарността, което прави държавата социална....."Е да де, ама ние още в социализма ли сме????
80
0
 
23
 
! Отговори
HST преди 10 години
Защо в заглавието не смените "Здравно неосигурените" с "***", "***" или нещо от сорта?
79
0
 
19
 
! Отговори
торбалан преди 10 години
алУУУУ българио къде си *** , за редовните и плащащи граждани си душманин , а за паразитие закрилница , еей стига бе , стига сте ни скубали като гъски , който си плаща да се лекува ,който не си плаща на здравната система , да си плаща цялостното лечевние на болниците на място по цени определени от здравното заведение и стига си ни градила "нови стълбове" БЕ българио ами си събери версиите от *** чак тогава ми вдигайте вноските ....малоумноци
78
3
 
25
 
! Отговори
77777 преди 10 години
Здравнонеосигурени:70% - избягали в чужбина, но НАП ги води здравнозадължени20% - цигани5% - безработни5% - други.Процентите ми са на око, но вероятно не съм далеч от истината.Какво правим?
77
0
 
18
 
! Отговори
нси преди 10 години
В предния пост е проблема. Тотално смазана лична инициатива. Спадащите инвестиции в хипермаркети, молове и кол центровеще ще увеличават безработицата. Ако кол центровете намерят по-добри условия, ще се изтеглят за отрицателно време. Хипермаркетите също затварят бързо ако няма достатъчно зомбита(справка провинцията където хората още помнят истенският вкус на някой храни и ги игнорираха). Икономика на глинени крака води до рухване на социалната и икономическа система.
76
3
 
19
 
! Отговори
Анна преди 10 години
Това , за което плащаме ЗО да не би по някаква случайност да е здравеопазване ?И говорите за "бичове"- истинския бич е самото здравеопачване- четете за лекарските грешки и стотиците хиляди загубени човешки животи от некадърниците
75
0
 
20
 
! Отговори
нси преди 10 години
Над половината българи в трудоспособна възраст не работят. Това показват данни на Националния статистически институт. Според тях през второто тримесечие на 2013 г. 47% от хората на възраст над 15 години са заетите у нас. Това означава, че над 50 на сто не изкарват сами прехраната си. Работодателите се едва 3,8 на сто от общия брой на работещите. Хората, които имат шефове "на главите си", са над 88% от всички работещи, или над 2,500 млн. души. Основният процент от трудещите се са заети в частния
74
1
 
22
 
! Отговори
Пасам преди 10 години
Съгласен съм с Нина и повечето писали в този смисъл.Хората НЕ СА спрели да плащат от много ХУБАВО!Аман от доктори-всезнайковци!Тази уж 'социална' държава за която се жалва доктора съществува само с цел да бъде крадено и някакви тарикати да източват касата, а политиците да печелят избори посредством лъжите за 'социалност'.Оставате парите у хората и стига сте им се правили на благодетели!Парите са малкия проблем на БГ здравеопазването.Големия проблем е тоталната бъркотия.
73
2
 
26
 
! Отговори
xxx преди 10 години
През 2003 г. бюджетът за здравеопазване беше 1 милиард лв.През 2012 г. лошия Дянков им даде над 3,6 милиарда.За тези 10 г. здравеопазването става все по-скъпо и по-недостъпно за обикновения осигурен българин, а една лекарска върхушка станаха приказно богати.Този Начев през периода 2006-2010 взимаше на месец 70000 лв. по документ/от три болници/, отделно комисиони и рекет.Когато казах на един изтъкнат немски лекар, че в бедната БГ има лекари получаващи законно по 30-35 хил.евра на месец той зяпна
72
0
 
29
 
! Отговори
darcas преди 10 години
*** до *** - цялата ши*ана здравна каса да се премахне, лечението става изцяло платено, освен спешното, което се покрива от бюджета. Хората си минават на лични и семейни здравни застраховки и се решава проблема и с цялата скъпа и излишна администрация, и лечението ще стане по-евтино. Така поне ще даваш пари, които знаеш, че отиват в твоето семейство, или за теб
71
2
 
31
 
! Отговори
Нина преди 10 години
Добре де хора,аз НЯМАМ здравни осигуровки и никога не съм имала.Ходя ,когато се наложи,при доктори,които не работят със Здравната каса,т.е. не ми трябват осигуровки,защото минавам платено.Предстой ми раждане,където си плащам всичко кеш,няма каси,маси и други подобни.Питам аз,защо трябва да плащам за нещо ,което не ползвам и ако започна да плащам какво получавам в замяна - по добро отношение,по-адекватно лечение,повече внимание,какво??? Пак си плащаш и то като поп,само те третират като куче.