"Оставка" грейна и от Стената на Роджър Уотърс

Музика, история и политика съчета той в шоуто си "The Wall"
31 авг 2013 09:20,
427
"Оставка" грейна и от Стената на Роджър Уотърс
Снимка: Булфото

Музика, история и политика съчета в шоуто си "The Wall" тази вечер в София легендарният музикант Роджър Уотърс.

Под звуците на песните от концептуалния албум "The Wall" от 1979 г. на "Пинк Флойд" спектакълът пресъздаде падането на Берлинската стена след края на Студената война.

Малко след началото на концерта прозвуча и емблематичната песен от албума "Another Brick in the Wall", в чието изпълнение се включиха 15 български деца.

Показвайки специално отношение към страната ни, Роджър Уотърс поздрави публиката на български език и заяви, че е изключително щастлив да бъде тук.

Известен с призивите си против войната, по време на шоуто си, макар и затруднен с произношението, Уотърс продължи на български, говорейки за истината и справедливостта и против тероризма в целия свят.

Смесвайки музиката и историята, Уотърс направи препратка и към днешната политическа обстановка, с акцент върху България.

По време на изпълнението на песента "Mother", в която се пита: "Мамо, трябва ли да вярвам на правителството", на стената зад изпълнителя се изписа на български език "Оставка".

Скандиранията бяха подети и от публиката.

Уотърс показа как се отстоява позиция - с лекота "помете" религии, идеологии, свещените крави на консуматорското общество - търговските марки, и подкрепи искането за оставка по един много елегантен начин.

По дължина на цялата сцена, висока 12 метра, беше изградена огромна стена от бели тухли, върху която беше прожектирана ефектната мултимедия. Звуци на прелитащи хеликоптери, маршове и писъци допълваха атмосферата на цялото шоу, а разбиващ се самолет създаде реално усещане за война.

По време на продължилото над два часа шоу Роджър Уотърс изпълни "The Show Must Go On", "Comfortably Numb", "Goodbye Blue Sky" , "Hey You", "Nobody Home", "Bring the Boys Back Home" и други, а след събарянето на Стената, символизиращо края на разделението между хората, изпя "Outside The Wall".

В няколкото минути пауза между двете части на концерта на екрана бяха прожектирани снимки на хора, загубили живота си по време на войни.

Така - със спомени по миналото, музика с история и призиви за мирно бъдеще, Роджър Уотърс построи и събори своята Стена в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


427
Още по темата: The WallРоджър Уотърс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
295
1
 
1
 
! Отговори
73171 преди 10 години
Хаха те ви плюят а вие си мислите че дъжд вали :)Всички които не са българи и имат някакъв допир до обстановката в България ви го казват а вие продължавате да ди мислите че никой освен вас нищо не разбира и не вижда. И естествено се опитвате да кажете на бялото -черно и разсъждавате кого е визирала думата оставка... ВСЕКИ НАРОД СИ ЗАСЛУЖАВА ПРАВИТЕЛСТВОТО !!!!
294
3
 
2
 
! Отговори
подробност преди 10 години
До Какъв е тозиот другата страна на стената пишеше също "no fucking way" ...може да интерпретирате според умствените си възможности.
293
7
 
3
 
! Отговори
van Gohg преди 10 години
Всичко е ясно и няма място за интерепретации. Уотърс е с леви убеждения. Приет е от ръководството на българската левица. Посещава гроба на британски комунист, участвал в антифашиската съпротива, убит от фашиктката власт. На концерта се иска оставката на присъстващия президент, който е олигарх и не се справя със задълженията си.Иначе българите са с десни убеждения и леви интереси, за които се сещат отвреме навреме.
292
2
 
3
 
! Отговори
до 318 преди 10 години
Пише се куплет, а не коплет - ясен си ми.
291
7
 
2
 
! Отговори
Открехнат преди 10 години
Не ще да е за баш президента, явно! Нали е обеДНител на нацията - на муслиманите - баш, не башка е! От година на година обеднява нацията , че джобът му и на Прокопиев бил като бездънна яма - все малко!
290
16
 
10
 
! Отговори
Адолф Хитлер преди 10 години
"Оставка, оставка, оставка!", но после какво, деградирали *** такива?! К'во правим после?! Платени папагали!
289
12
 
3
 
! Отговори
6ifoto преди 10 години
идеите са му добри,най-вече за дебелата му стотици милиони сметка.......
288
6
 
8
 
! Отговори
viktor.stoichev преди 10 години
До ОСТАВКА за ПрезидентИ това прасе със сърпа и *** дето го дадоха на буликата да го разкъса сигорно е символизирало фашизма:)То комунизма и фашизма са си реално една и съща управленска система само марката е различна.
287
6
 
11
 
! Отговори
viktor.stoichev преди 10 години
До ОСТАВКА за ПрезидентБахти ***, честно:)В песента се пее "мамо да вярвам ли на правителството":)) и това пишеше от другата страна срещу "ставка".Дали е за президентаТочно Утърс да е за единовластието, една партия да си прави каквото иска, и да е срещу протестите на народа :)Какви фашист и са ти в главата?Ако според теб дясно означава фашизъм припомни си кой въведе плоския данък.Щото по дясно от това няма.30 лв по коледа преди избори не са лява политика.
286
30
 
15
 
! Отговори
Какъв е този преди 10 години
просто един успял певец на възраст. И какъв му е проблемът, има си публиката. От какъв зор ще ни се меси и манипулира чрез славата си във важен за нашата си държава и народ въпрос.,На концерта има и почитатели против оставката ,Изгуби уважението ми.
285
28
 
8
 
! Отговори
ОСТАВКА за Президент преди 10 години
Ето доказа се, че и международно му искат ОСТАВКАТА на ПРЕЗИДЕНТА...., то всъщност го казва и в сама песен .... Роджър Уотърс е против президента защото е антифашист и дефакто защитава антифашиското правителство на Орешарски и е против гаргамелските фашаги протестиращи за сваляне на антифашиското правителство....
284
18
 
22
 
! Отговори
123 преди 10 години
Не е необходимо да си гений за да се сетиш че идеята не е на Роджър, а на местните му организатори на концерта. Това само доказва какви пари се наливат за постигането на нечисти политически цели цели, щом могат да си позволят да манипулират легенда като Роджър Уотърс! Между другото политическите възгледи на звездата са против войните глобализма и Новия световен ред!
283
15
 
20
 
! Отговори
той преди 10 години
Написаното"Оставка",всеки може да тълкува както си иска,защото тя няма точен адресат,може,да е и за Президента,който е присъствал там,може да е за правителството......
282
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И сто оставки да има пак ще са червените на власт самоче пребоядисани малко!Този определено се пенсионира с този концерт.Липсва дясно пространство и десница от 40 години.
281
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
киро маричков е по хипер мега стат (звезда). И той ги разбира нещата и е в анасон с лятото. Е, уби човек, ама кво от тпваю нали е стар (звезда). И той иска оставка...
280
10
 
12
 
! Отговори
Чавдар турс преди 10 години
Петното каза, че шамара ще прави контра протест на платеният еврейн Утърс и ще го завре на кучето у ауспуха.
279
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ОСТАВКА за ПрезидентБреййййййййййййй а в момента в който се появи думата "оставка" от другата страна на "стената" пишеше "Mother should I trust the government?", а в същия момент той пееше точно този ред? Сърпа и *** бяха на прасето, което беше дадено на публиката да го разкъса. Май е крайно време украйнския пор да послуша тлъстата си майка и да направи следното: "RUN LIKE HELL!"
278
3
 
18
 
! Отговори
До Журналисти преди 10 години
Утърс одкрепя орешарски де мек:)МуахахаСъвсем изтрещяхте
277
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ОткрехнатНа коплетът "мамо да вярвам ли на правителството":)Баш за президента ще е било
276
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименМани го тоя Утърс бе, на малкото пръстче на Шамара не може да стъпи по разбиране на нещата от общ характер :)