"Оставка" грейна и от Стената на Роджър Уотърс

Музика, история и политика съчета той в шоуто си "The Wall"
31 авг 2013 09:20,
427
"Оставка" грейна и от Стената на Роджър Уотърс
Снимка: Булфото

Музика, история и политика съчета в шоуто си "The Wall" тази вечер в София легендарният музикант Роджър Уотърс.

Под звуците на песните от концептуалния албум "The Wall" от 1979 г. на "Пинк Флойд" спектакълът пресъздаде падането на Берлинската стена след края на Студената война.

Малко след началото на концерта прозвуча и емблематичната песен от албума "Another Brick in the Wall", в чието изпълнение се включиха 15 български деца.

Показвайки специално отношение към страната ни, Роджър Уотърс поздрави публиката на български език и заяви, че е изключително щастлив да бъде тук.

Известен с призивите си против войната, по време на шоуто си, макар и затруднен с произношението, Уотърс продължи на български, говорейки за истината и справедливостта и против тероризма в целия свят.

Смесвайки музиката и историята, Уотърс направи препратка и към днешната политическа обстановка, с акцент върху България.

По време на изпълнението на песента "Mother", в която се пита: "Мамо, трябва ли да вярвам на правителството", на стената зад изпълнителя се изписа на български език "Оставка".

Скандиранията бяха подети и от публиката.

Уотърс показа как се отстоява позиция - с лекота "помете" религии, идеологии, свещените крави на консуматорското общество - търговските марки, и подкрепи искането за оставка по един много елегантен начин.

По дължина на цялата сцена, висока 12 метра, беше изградена огромна стена от бели тухли, върху която беше прожектирана ефектната мултимедия. Звуци на прелитащи хеликоптери, маршове и писъци допълваха атмосферата на цялото шоу, а разбиващ се самолет създаде реално усещане за война.

По време на продължилото над два часа шоу Роджър Уотърс изпълни "The Show Must Go On", "Comfortably Numb", "Goodbye Blue Sky" , "Hey You", "Nobody Home", "Bring the Boys Back Home" и други, а след събарянето на Стената, символизиращо края на разделението между хората, изпя "Outside The Wall".

В няколкото минути пауза между двете части на концерта на екрана бяха прожектирани снимки на хора, загубили живота си по време на войни.

Така - със спомени по миналото, музика с история и призиви за мирно бъдеще, Роджър Уотърс построи и събори своята Стена в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


427
Още по темата: The WallРоджър Уотърс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
275
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
11Viktor Stoichev | 31.08.201323:11Не ги разбира Утърс тънкоситите на Българската реалност.Не разбира защо трябва да оставим едни доказани мутри да ни управляват защото разбираш ли били по-добри от други мутри за които хората биха били така глупави да гласуват ако им се даде шанс.Глупаво е да с идеалист.Глупаво е да искаш промяна.Глупаво да изкрещиш, че 23 години преход стигат. Че е време всички герои на прехода да си ходят и, че нормална държава не е непостижима химера.
274
11
 
8
 
! Отговори
Журналисти преди 10 години
Журналистите винаги сте изкривявали инфорамцията в полза на дадени обществени групи! Защо пропускате да дадете другата полувина от стената където пише No Fuckin' Way? Защото винаги сте представяли полувината истина!!!
273
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До реалистИма два вида социализъм - този в скандинавия и комунизъм прикрит зад думата социализъм. При първия всеки дава нещо от себе си, за да получи нещо. Кеф ти безплатно образование, кеф ти безплатно здравеопазване. Там обаче е нямало комунизъм и е имало развитие през втората половина на 20и век. В българския социализъм има и безплатна закуска, обяд и вечеря освен другите неща... Но само за станишев, доган и тези дето им лижат дупарите. Разликата е от тук до Андромеда и обратно.
272
9
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 10 години
Следващия концерт ще се казва "Паве в главата" крепяща се на непресъхващото алчно гърло на шоумените "борци за правда" с мултимилионни банкови сметки.
271
9
 
4
 
! Отговори
Открехнат преди 10 години
Ми той... дали не искал оставката на баш президента?! Нали баш той го уважи с присъствието си на концерта!!! Ама хей на, са ни ни заряза в размисли. :)))
270
10
 
1
 
! Отговори
wc преди 10 години
rodger ako iskash da badesh haresvan samo si pei be chovek ne si slagai zadnika kadeto e napecheno ili i ti kato nashia prezident se nadypvash za pari bez da razbirash balgarite
269
11
 
4
 
! Отговори
реалист до 353 преди 10 години
и Брус Спрингстийн,въобще всякви милиардерчета,дето много се кахърят за несправедливостите спямо бедните :)
268
26
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Уотърс с лекота "помете" религии, идеологии, свещените крави на консуматорското общество - търговските марки.... но най-вече си взе тлъстите парици за концерта! От такива като Уотърс, Боно , Мадона и т.н. ми се повръща.
267
3
 
13
 
! Отговори
реалист преди 10 години
между другото ,Роджър Уотърс,според творчеството,си е баш анархо-социалист :)
266
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Оставка Оставка ОСТАВКА
265
10
 
27
 
! Отговори
GOZE преди 10 години
ДОЛУ КОМУНИЗМА
264
13
 
9
 
! Отговори
maora преди 10 години
Abe kuv e toia kelesh da mi dava naklon na ......motikata
263
3
 
13
 
! Отговори
demosten2 преди 10 години
Хайде да поиграем на "Бесеница": дума със седем букви :-)
262
9
 
11
 
! Отговори
реалист преди 10 години
Само да ви кажа,че на всеки концерт,в същия момент от театъра,се изписват с червени букви антиправителствени лозунги,в която и да е страна.И навсякъде на края казва ,че това е ,,най-специалната '' публика.И така ,човекът си е милионер,да е жив и здрав.
261
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯхахахаха
260
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Естествено че иска оставка...само да влезем в реалността - България е КАПИТАЛИСТИЧЕСКА държава,правителството е КАПИТАЛИСТИЧЕСКО, създадено и подкрепено от КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ партии, самият Роджър Уотърс има активна гражданска позиция и тя е АНТИГЛОБАЛИСТКА и АНТИКАПИТАЛИСТИЧЕСКА. Всеки истински фен на рока знае историята на създаването на СТЕНАТА, посланията на албума и посланията на спектакъла. Не създавайте нови стени демократчета тоталитарни...
259
8
 
25
 
! Отговори
riko69 преди 10 години
Човека е институция.Пинк Флойд легенди,вдъхновили и вдъхновяващи много поколения!Спектакълът Стената с право си е заслужил да бъде в топ 3 на най-силните концертни спектакли по света и самият албум е сред най-влиятелните албуми в историята на музиката.Такъв човек да подкрепи исканата от народа Оставка не е никак малко и не е нищозначно,нито е популистка идея.Беше свързано тясно тематично с албума и момента,а освен това не усетих някой да освирка музикантите,след ОСТАВКА-та на стената.Напротив.И след концерта всичките десетки хиляди фенове на стадиона в един глас скандираха именно ОставкаИз
258
15
 
9
 
! Отговори
БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ преди 10 години
ЕКЛЕКТИКА И ЕМОЦИИ НА ЕДИН НЕПРОСВЕТЕН ЗА СИТУАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ ЧОВЕК. ПРОСТЕНО ДА МУ Е. ТОВА ВСЕ ПАК Е ШОУ И ОТ ВИСОКА КЛАСА, ЗА РАЗЛИКА ОТ ПОШЛОТО ШОУ НА МРАЗЕЩИТЕ ПЛАТЕНИ Т.НАР. ПРОТЕСТИРАЩИ, ВРЯКАЩИ И КРЯКАЩИ И ЗАРАБОТВАЩИ УСЪРДНО ПЛАТЕНОТО ИМ ОТ *** И МУТРИТЕ НА АЛЧНИЯ ЗА ВЛАСТ И НАЙ ВЕЧЕ ЗА ПАРИ БОКО И ПЛАЧЕЩИЯ ЗА ЗАТВОРА ГУЗЕН Г*З ЦЕЦО.
257
14
 
11
 
! Отговори
Концерт преди 10 години
Бях на концерта и също така съм ПРОТИВ оставка на правителството. Мога да кажа, че това НЕ МЕ засегна, защото знам насочеността на музиката на Roger. Самия концерт беше доста идеен и имаше доста послания както и емоции. Roger винаги се е борил за онеправданите и ощетените. А и има екип, който следи дадената ситуациа в страната на концерта и всеки концерт е уникален за дадената държава. В Турция например е показал имената на загиналите на протестите там. Очаквано е да сложи нещо актуално в шоуто
256
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Съмнява ме Роджър въобще да знае какво са му пробутали. Нека да не го обвиняваме, скоро ще излезе истината...