"Оставка" грейна и от Стената на Роджър Уотърс

Музика, история и политика съчета той в шоуто си "The Wall"
31 авг 2013 09:20,
427
"Оставка" грейна и от Стената на Роджър Уотърс
Снимка: Булфото

Музика, история и политика съчета в шоуто си "The Wall" тази вечер в София легендарният музикант Роджър Уотърс.

Под звуците на песните от концептуалния албум "The Wall" от 1979 г. на "Пинк Флойд" спектакълът пресъздаде падането на Берлинската стена след края на Студената война.

Малко след началото на концерта прозвуча и емблематичната песен от албума "Another Brick in the Wall", в чието изпълнение се включиха 15 български деца.

Показвайки специално отношение към страната ни, Роджър Уотърс поздрави публиката на български език и заяви, че е изключително щастлив да бъде тук.

Известен с призивите си против войната, по време на шоуто си, макар и затруднен с произношението, Уотърс продължи на български, говорейки за истината и справедливостта и против тероризма в целия свят.

Смесвайки музиката и историята, Уотърс направи препратка и към днешната политическа обстановка, с акцент върху България.

По време на изпълнението на песента "Mother", в която се пита: "Мамо, трябва ли да вярвам на правителството", на стената зад изпълнителя се изписа на български език "Оставка".

Скандиранията бяха подети и от публиката.

Уотърс показа как се отстоява позиция - с лекота "помете" религии, идеологии, свещените крави на консуматорското общество - търговските марки, и подкрепи искането за оставка по един много елегантен начин.

По дължина на цялата сцена, висока 12 метра, беше изградена огромна стена от бели тухли, върху която беше прожектирана ефектната мултимедия. Звуци на прелитащи хеликоптери, маршове и писъци допълваха атмосферата на цялото шоу, а разбиващ се самолет създаде реално усещане за война.

По време на продължилото над два часа шоу Роджър Уотърс изпълни "The Show Must Go On", "Comfortably Numb", "Goodbye Blue Sky" , "Hey You", "Nobody Home", "Bring the Boys Back Home" и други, а след събарянето на Стената, символизиращо края на разделението между хората, изпя "Outside The Wall".

В няколкото минути пауза между двете части на концерта на екрана бяха прожектирани снимки на хора, загубили живота си по време на войни.

Така - със спомени по миналото, музика с история и призиви за мирно бъдеще, Роджър Уотърс построи и събори своята Стена в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


427
Още по темата: The WallРоджър Уотърс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
4
 
9
 
! Отговори
!!! преди 10 години
До АтакистПо-големи простаци от вашата партия няма
214
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен 1 преди 10 години
Всеки чуждоземен *** може да се бърка в държавните ни работи, и да си играе на борец за "демокрация" на наш гръб!..****ната им-велики музиканти били, явно са оглупели и покварени вече...
213
4
 
17
 
! Отговори
lyudmil stoyanov преди 10 години
Сегаааа. Малко да светна тук пишещите.СТЕНАТА е интелектуална реакция на протест срещу машината за мелене на души в Западна Европа, по времето когато е писана.Как така стана, че при тях всичко цъфти и върже, а ние станахме лошите, дето имаме държава, преди те да спрат да се наричат племена.
212
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да интересно е, но за да ти стане още мъничко по-интересно, забележи факта, че пред белия дом няма седмици на ред хора, крещящи "мафия" и "оставка". Познавам добре стила и творчеството на Уотърс, не се съмнявам, че в подобна ситуация и в САЩ би направил така! Не търси такова противопоставяне САЩ-България, така се заиграваш с едни гадни комплекси на част от българите, комплекси, които трябва да изчезнат.
211
14
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Каза ли ви го, бе ?! Каза ли ви го дядо ви Уотърс, бе! Урурунгели!Може да не е роден по наште земи, ама има смелостта и доблестта да изрази личната си позиция, създадена след десетилетия натрупан опит и след като е видял не една или две чужди земи. А не като вас, шушумиги продажни с миши душици :)))
210
5
 
22
 
! Отговори
Ко речи преди 10 години
*** тази песен в цял свят символизира падането на комунизма няма значение кога е писана факт е че се асоциира с падането на стената,на такива като теб у наше село им викат Мара Подробната...
209
7
 
11
 
! Отговори
Бат Рамбо преди 10 години
Е те тая стена ни разказа играта 25 години,дори и по османско България е била с по голям естествен приръст -сега сме болни ,бедни и неуки.....ако ще чичовитечервенотиквеничита да пише на скапаната му стена вече ми е през оная работа...
208
7
 
12
 
! Отговори
Мунчо преди 10 години
Аман нискочели лешоери да приписват политически смисъл на "The Wall"! ТОЗИ АЛБУМ НЯМА НИЩО ОБЩО С БЕРЛИНСКАТА СТЕНА!!! Ъой е издаден през 1982 г., когато никой и не смееше да мисли за падане на каквито и да било стени! АНАДЪМ?!!! Този албум изказва само ЛИЧНИ чувства и изживявания на Уотърс от детството и младостта му! Така е виждал демократичната английска действителност, гурели неграмотни!!!!! Всичко ви е на вас комунизъм! Това за редакторите на статията!
207
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До МироЗащото винаги е взимал страна. бкп е първоизточника на пропагандата и промиването на мозъци в малката ни държава - именно това, за което се отнася всяка тяхна песен. Нещо, което е известно на всеки, който се поинтересувал дори и малко от нашата безмислена и незначителна държава. Социализъм в скандинавският му вид в българия няма как да просъществува по хиляда и една причини. Още повече с комунисти представящи се за социалисти.
206
6
 
16
 
! Отговори
аха преди 10 години
След като руските слуги Станишев, Местан и Волен могат да управляват България и българите, защо един музикант от чужбина да не може да изкаже своята позиция. Политиката не е само за политиците. Всичко е политика - цените в магазините, липсата на морал сред тези, които ни управляват, това, което пише в учебниците на децата ни. Ботев и Левски политици ли са били?
205
17
 
10
 
! Отговори
Какво се случи ? преди 10 години
Ден преди концерта си Роджър Уотърс, придружен от Янаки Стоилов посети гроба на майор Томпсън-участник в палтизанското движение в България и убит от царската войска.В същия ден Роджър е имал среща и със Станишев. Било му е обяснено,че у нас хората искат оставката на държавния глава.Уведомили са го,че президента ще присъства на концерта му. Това което се видя на стената на стадиона е работа на самият Роджър. Плевнелиев е напуснал стадиона веднага след като е прочел думата "Оставка".
204
1
 
3
 
! Отговори
demosten2 преди 10 години
До Анонимен 259А също и изпълнителните директори на двете ни най-големи банки са арменци. Случайност?
203
1
 
3
 
! Отговори
demosten2 преди 10 години
До Анонимен 259А също и изпълнителните директори на двете ни най-големи банки са арменци. Случайност?
202
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не, Миро, Уотърс не взима страна измежду едните крадци или другите крадци. Той взе страната на хората, но не на правителствата. Има разлика.
201
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименСтанишев е по-еврейн от Утърс!
200
25
 
16
 
! Отговори
Е га ти държавата преди 10 години
Това е все едно Лили Иванова на предстоящия си концерт в Брюксел, да изпише на стената "Оставка на Елио Ди Рупо!!!" (министър- председател на Белгия). Е, представете си какво ще стане! Не мисля, че някакъв музикант, бил той и Роджър Уотърс има право да се бърка във вътрешната политика на една държава, за която до скоро вероятно дори не е знаел, че съществува! За мен този факт може да се окачестви с една- единствена дума- ГАФ!!!
199
14
 
7
 
! Отговори
Миро преди 10 години
В момента в България едни крадци искат да изгонят от властта други крадци, за да ограбват държавата те. Защо Уотърс взима страна остава загадка за мен.
198
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дълго ще помня и аз, и не само, демонстрираната социална ангажираност (!) на Роджър - част от неговия личен стил. А адресатите на неговата ОСТАВКА, независимо дали са Лешника и шайката престъпници, фесове и олигарси около него или пък Мутрата, всички те след някоя и друга година ще са избледняващ лош спомен. А конюнктурните платени драскачи, погазващи сами морала и достойнството си, могат да се настанят удобно на големия ми пернишки **й. Правителствата трябва да служат на хората, не обратното!!!
197
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Атакист"Да подкупваш депутати-това е търговия с влияние и е престъпно действие, както да купуваш гласове на изборите. Разбираш ли к'во ти говоря, папагал? "Като е престъпно защо доган, болен, станишев, гоце, местан, виденов и царю не са в затвора, а? Всички бяха хванати в крачка.
196
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До StaikoStaikov50Веднага и казвам - каквото и да е, само да не са турци, комунисти и шизофреници. Близо 80 години само такива ни управляват и видяхме какво носят със себе си - глад, мизерия, не скъпи а липсващи горива, заеми и дългове. Ама не за тях самите, а за всички останали.

Спонсорирани публикации