Бежанци у нас гладуват, ходят още по джапанки

БЧК: Дарявайте дрехи, обувки, играчки
Обновена: 27 сеп 2013 19:01 | 27 сеп 2013 15:20, Камелия Цветанова
195
Бежанци у нас гладуват, ходят още по джапанки
Сирийски бежанци в лагера в Любимец. Снимка: Ройтерс, архив

Бежанците, настанени в софийските квартали "Враждебна" и "Военна рампа", както и в центъра в Елхово, са в изключително тежко положение, няма какво да ядат, а една част от децата все още са по джапанки. За това алармира председателят на БЧК Христо Григоров, цитиран от БТА.

Той съобщи, че хуманитарната организация е помолила за финансова помощ Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП) в Женева.

Поисканата помощ е за най-уязвимата група, която наброява 2000 души от общия брой бежанци, търсещи убежище у нас.

Още по темата
Има нужда основно от вода, храна, хигиенни средства, нехранителна помощ - одеяла, чаршафи, обувки, дрехи, памперси за деца.

БЧК ще деблокира от своите резерви комплекти за 1000 души за бежанците, настанени в домовете във Враждебна и Военна рампа, съобщи още Христо Григоров.

Комплектите включват одеяла, чаршафи, възглавници и други. Отделно от това, ще бъдат отпуснати хигиенни материали, памперси, играчки и други необходими вещи за триста деца.

Към момента в центровете за бежанци в страната са настанени 4798 бежанци, а до достигане на абсолютния максимум остават 202 души. Предвид темпото на навлизане на бежанците в страната този максимум ще бъде запълнен за два дни, коментира председателят на БЧК.

От организацията отново апелираха всеки да прояви човечност и да подаде ръка на бежанците, една част от които майки с малки деца, принудени да напуснат домовете си, като се включи в националната благотворителна кампания.

Досега по банковата сметка на кампанията са набрани 5612 лв., като с близо 3000 лв. от тях са купени хранителни продукти за бежанците, настанени в центъра в кв."Враждебна".

Те апелираха към фирмите за детски дрехи, обувки и други принадлежности да дарят, каквото могат, защото част от децата нямат дрехи.

Голяма е нуждата и от общински жилища за хората, придобили статут на бежанци, като от БЧК нееднократно са отправяли молба към Столична община за това.

Председателят на БЧК съобщи, че араби, завършили у нас медицина, са предложили доброволно да отидат на границата, за да помагат на своите сънародници. В разговори с бежанците повече от две-трети от тях твърдят, че искат да се върнат в родината си, каза още Григоров.

От БЧК в момента работят за отпечатването на информационни материали на арабски и на английски език, за да знаят бежанците къде и към кого да адресират своите нужди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бежанци у нас гладуват, ходят още по джапанки - ЗИМАТА ЩЕ ГИ ОПРАВИ, САМО *** ВЪВ ВЛАСТТА ДА НЕ РЕШАТ И ТЕ КАТО *** ДА СЕ ТОПЛЯТ НА ТОК БЕЗ ПАРИ А НАША СМЕТКА.
93
0
 
6
 
! Отговори
до 83 преди 10 години
Неграмотнико, научи се да говориш правилен български, тогава давай акъл! Програмисти и администратори, не програмиста и администратора търсиш, мързелако! И каква стана тя? Май ти си мързелакът тук, защото не си си научил урока по български, а? Това, че предвид е една дума, а не две, ти е рано да ти го обяснявам.
92
2
 
25
 
! Отговори
Бънди преди 10 години
И ние гладуваме. БЧК ще ни даде ли пари и дрехи?
91
1
 
16
 
! Отговори
681 преди 10 години
Щом сте замиляли за тези хора, тогава ги пратете отвъд океана на гости на тези дето ги докараха до това положение, за да ги обуят и нахранят!
90
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България е на кръстопът между Европа и Азия,и от тук е минал кой ли и какво ли не.И това ли ще отречете?
89
0
 
19
 
! Отговори
Една преди 10 години
И БЧК-то и КНСБ-то и останалите подобни институции са само едни чиновници....хитреци инаглеци.Вместо да потърсят сметка от политиците и ЕС,те пак от бедния народ чакат...
88
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НЕ, няма да дарим нищо! За кучетата по кучкарниците ще дарявам, за тези- не! Идете и вижте тази напаст как живее до НБУ.
87
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Айде обратно към Сурия! Писна ми все с това да ме занимават. Отворили усти като не знам какво, с какво сме им длъжни? По телевизията се изказват по начин, който показва, че едва ли не сме виновни, че не можем да им осигурим по един апартамент на семейство и личен готвач и шивач. Що за извратени разбирания?
86
3
 
30
 
! Отговори
селянин преди 10 години
Еми пуснете ги хората към европата, нека се не мъчат тука.
85
0
 
5
 
! Отговори
CS преди 10 години
Ozloben e normalno pri tezi obstoqtelstva .Da ti minava jivota den i no6t za kusei klqb voda , tok , hrana i nqkoi dete .Sled tova v groba .A nqkolko purvenci i hrantutnika da lapkat qko .Taka ,4e neo4akvai ot Bulgarina da e vuztorjen pri suzdalata se bejanska vulna .Za6toto niq samite sme bejanci dori bez voina v stranata ni .
84
0
 
0
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
До макетоНим се притеснувай, гюпците дойдоа веке!
83
4
 
0
 
! Отговори
макето преди 10 години
до 83 скоро неке да найдеш не се коси умните избегая сипи по едно па ако нещо не мож да направиш ке ти кажем как ай наздраве
82
29
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българина е толкова озлобен и комплексиран,че няма накъде повече
81
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На моето дете кой ще даде обувки?Никой...Мама и тати ще бачкат като роби за едни обувки и за да си платим сметките...БЕЗСРАМНИЦИ!
80
30
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пред вид, че хората в Сирия са доста по-образовани и не са мързеливи за разлика от 20-годишните пишлемета, предлагам моментално да им бъде дадено гражданство и право на работа. Пример: във фирмата която работя се търсят 3-*** линукс администратора и 8 програмиста.
79
3
 
6
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
Ами не напускайте тия зами - що ги напускате???
78
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
гответе се за шериат, забрадки и ултра ислямизирани водачи на групировки, които влезнаха с вълната
77
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
dreme mi na dyunera za tiq charshafi
76
1
 
13
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
да им дадем и добруджа???
75
0
 
21
 
! Отговори
Б2 преди 10 години
Що не отделим част от почетната рота (гвардийците) да ги посрещат с почести?Скоро нашите ду.едайци-управници ще посрещат бежанците с девойчета в национална носия с хляб и сол!Да ви пи.ая на демокрацията!