Учениците ни добри рецитатори, но ги е страх от новите технологии

100 млн. евро отиват за младежка заетост през следващите 2-3 години
Обновена: 14 окт 2013 17:01 | 14 окт 2013 11:44, Веселина Йорданова
67
Учениците ни добри рецитатори, но ги е страх от новите технологии
Премиерът Пламен Орешарски. Снимка: арихв, БТА

Студентите и учениците ни рецитират добре, но трудно решават практически казуси, заяви премиерът Пламен Орешарски на дискусия за професионалното образование в Министерския съвет. Премиерът открои практическата насоченост като основна слабост на обучението у нас в последните години.

Орешарски съобщи, че България ще разполага със 100 млн. евро от структурните фондове за насърчаване на младежката заетост през следващите две-три години. Така държавата ще създава възможности за стимулиране на работодателите да осигуряват работа, обучение или преквалификация на младежите до четири месеца от завършването им или оставането им без работа.

„Няма сектор по-важен от образованието, никъде другаде залозите не са по-големи, а и нашето бъдеще зависи от качеството на образование на нашите деца днес“, изтъкна Орешарски и допълни, че по тази причина образованието е един от приоритетите на правителството в бюджет 2014 година.  Премиерът увери, че то ще бъде приоритет и в политиките през следващите бюджетни периоди.

Амбицирани сме да продължим реформите, започнати в по-предишния мандат и практически замразени в последните четири години, каза още той.

Премиерът посочи, че повече от 20 години се води дискусия как да се реформира образователната ни система, която протича фрагментарно и без необходимата приемственост. Най-често постиганият ефект беше появата на учебници и помагала със спорни сравнителни преимущества спрямо старите.

Обществото ни разбираше за подобни дискусии от сензационните новини във всекидневниците как Славейков сменя Вазов или Яворов отстъпва на Ботев, заяви Орешарски, който изтъкна, че образованието ни е все по-далеч от модерните форми на преподаване и все по-дистанцирано от потребностите на практиката.

Нашите студенти и ученици знаят добре античната история и устройството на вселената, но се затрудняват да анализират съвременните процеси и изпитват страх от новите технологии, обобщи премиерът.

Образователният министър проф. Анелия Клисарова каза, че целта е да се постигне точно съчетание между образование и обучение, което да отговаря на потребностите на пазара на труда.

С близо 50 000 са намалели учениците в професионалните гимназии през миналата учебна година в сравнение с учебната 2000/2001 година.

Причините са демографски, миграционни и социални, а това води и до намаляване на професионалните гимназии, които вече са по-малко с 60.

Броят на завършилите професии също е намалял с близо 20 % по данни на НСИ. Нашите ученици не избират професионалното обучение и образование, а трябва да ги убедим, че то ще им даде по-добър старт в живота, обобщи Клисарова.

Като проблем тя открои и това, че професионалните гимназии са избирани от ученици с по-нисък успех и с по-слаба мотивация в обучението си, затова трябва да бъдат мотивирани този избор да направят и отлични ученици. Диспропорции има и в професията, която се избира. Най-търсените специалности в момента са туризъм и информационни технологии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
4
 
33
 
! Отговори
до 39 преди 10 години
Цветът на нацията е избит през 44-56г. от комунистите-в голяяяма грешка си.Тъкмо нашият изстрадал народ се е създал водачи и истински елит-и хоп в ямата или в Белене.Късметлиите са се отървали зад граница.Това,което комунистите правят вече над 60 години,османците не успяват за 500 години.А ако ни управляваха кадърните,нямаше да сме в това положение.Управляват ни ***.Комунистът и майка си ще продаде за власт.
35
2
 
24
 
! Отговори
Марин преди 10 години
Младите усвояват най-добре новите технологии. Жалко, че старите избират кой да ни управлява.
34
7
 
14
 
! Отговори
Елена преди 10 години
Да...... Като чета написаното до тук......Радвам се.Толкова много ограничени и малограмотни неудачници!Радва меТова означава само, че можете да лаете, но няма с какво да хапете. Управляват само кадърните. А те дърпат конците на *** като Вас. Колкото и да не ви се иска.и за сведение..... комунистите са избити през 1944-1956год. Повтаряте като истински глупациархаизми без да се замисляте.Радвам се!
33
2
 
15
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
До 35Te nali iztegliha oshte 700 miliona leva sled tova? Zaema koito vzeha e veche blizo 2 miliarda.
32
1
 
21
 
! Отговори
999 преди 10 години
Свобода или смърт. НЕ съм роден роб и няма да умра такъв. Нима човек като остарее заслужава да живее като скот и да умре сам и в болести като ненужна вещ. Нима измислените пари и псевдо икономика се нуждае от пенсия и внимание,нима тя носи душа и има чувства. Хора ,събудете се и съборете системата. Тя е в услуга на шепа безскрупулни тарикати живеещи на Хората и Обществата на гърба. Днес те млади,имате силата и духът да промените света и да се отърсите от робството.Утре ще е късно!
31
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От заем от 1 милиард, цели 40 милиона отидоха за социални нужди.Значи от 100 милиона евро за образование ще отидат около 4 милиона, а за другите ще питаме КОЙ...ги изхарчи?
30
1
 
15
 
! Отговори
Лешников преди 10 години
Нема страшно, ХАЙ ФАЙ ще има за всички!
29
2
 
25
 
! Отговори
7 преди 10 години
Не искам г-н Седянка да ми говори за образование!
28
2
 
16
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
Ot kyde gi vzeha tia pari che trygnaha da gi davat? Aman ot zaemi
27
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
САМО в Бг--24г.--МИЖИМ ,...ТА ТЕ ЛАЖЕМ!БСП пави ''реформи'',за 4-ти път в Бг!
26
1
 
19
 
! Отговори
ФАКТИТЕ---24г. преди 10 години
Oт тези 100 мл. ,...ще останат само 10 мл.,както винаги ,заяпочва се с ...''КОНСУЛТАНТИТЕ'' и по веригата та чак до ,...ПАРТИНИТЕ КАСИ!
25
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Даммммм у сега е момента да попитам-по-добре ли живеете при комунистите? Оправиха ли ви живота? Къпете ли се в пари? Някакви 250,000 работни места говорехте, ама май само съкратени има. Радвам се от сърце.
24
0
 
30
 
! Отговори
RIP BG преди 10 години
А политиците ни - добри лапачи, но ги е страх да работят за народа (иначе ако общото ниво се вдигне, раята няма да търпи повече да я управляват такива ***)!
23
0
 
38
 
! Отговори
BlackMamba преди 10 години
Министрите ни добре рецитират, но като трябва да решават практически казуси предпочитат "да развалят седянката". :)
22
8
 
17
 
! Отговори
ivan.hristov.779205 преди 10 години
Еврофондове се усвояват и парите се изпращат по предназначение за важна сфера като образованието. Дано Бойко и компания не успеят да изопачат и тази добра новина
21
7
 
16
 
! Отговори
ivan.hristov.779205 преди 10 години
Еврофондове се усвояват и парите се изпращат по предназначение за важна сфера като образованието. Дано Бойко и компания не успеят да изопачат и тази добра новина
20
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България има един огромен проблем - отчайващо нисък за Европа брутен вътрешен нпродукт. Причината - ниското качество на човекия капитал (не само недостатъчни знания и умения, но и нисък морал). Как се "лекува" това. Единсвено със силно образование. 10 години по 10% от държавния бюджет.
19
4
 
16
 
! Отговори
ivan.hristov.779205 преди 10 години
Това е добра новина от дълго време имаше нужда от промени в образованието хубаво е да видиш някой да се изкаже интелигентно по въпроса и освен, че се изказва да видиш и реално действие, дано добрата работа на правителството продължи, защото образованието има нужда от реформа
18
2
 
19
 
! Отговори
БГ преди 10 години
А Вие знаете л какъв идеален *** сте за хидроинженера и вярна дгужка на В. Божков?Срамувам се от този, беше в СДС изгониха го за връзки с В. Бойков и отиде в БСП?!?БОЖЕ!Оставка на тази кукла на конци!Бойкот на медиите на еничарчето Пеевски!Да живее България!
17
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя ако знаеше как половината му студенти си взимат изпитите благодарение на новите технологии и това благодарение на факта, че повечето преподаватели са престарели и сухари и нямат и бегла представа какви възможности предоставят съвременните технологии.