Заради съкращенията зреят чиновнически стачки

Лидерът на КНСБ видя излишни кадри в министерствата
Обновена: 14 окт 2013 09:07 | 14 окт 2013 09:07,
102
Заради съкращенията зреят чиновнически стачки
Опашки в НАП-Варна. Снимка: Impact Press Group

Президентът на КНСБ Пламен Димитров прогнозира сериозно напрежение и катаклизми в държавните ведомства след вестта, че предстоят сериозни съкращения на държавни чиновници.

По думите му проблемът се явява от неяснотата около това кой всъщност е държавен чиновник.

Още по темата
"И работещият в затвора се води на държавна длъжност. Като кажем администрация, не е ясно за какво става въпрос, тя е много разтегливо понятие. При Дянков държавните служители станаха 135 000 души, след като бяха включени НОИ, Здравната каса и още 40 ведомства, които не бяха държавни служители. В агенцията за социално подпомагане също има хора, които са държавни работници, а взимат мизерни заплати, за да работят в много тежки условия. В тези служби има напрежение и ще има протестни действия", добави Димитров пред Нова тв.

Президентът на КНСБ изтъкна две стъпки, които трябва да бъдат предприети, за да се избегнат подобни проблеми.

"Първо, когато се прави оптимизация на персонала, да се вземе под внимание електронното управление. Второ – в приходните администрации, контролните администрации – инспекция по труда, инспекция по храните, РИОКОЗ , агенциите, които работят с хората – не трябва да има съкращения. Там дори трябва да се увеличи работната сила. В министерствата обаче със сигурност има излишни кадри", пресметна той.

Синдикалният лидер обяви, че в няколко институции вече зрее напрежение и готовност за стачки.

"Никой от служителите в тях не е запознат с реалните намерения на управляващите. Между 11 и 15 хиляди души могат да излязат на протест", категоричен бе Пламен Димитров.

Според него напрежението тлее в сектори, в които от години няма дългосрочни решения: въгледобив, енергетиката, жп сектор, транспортен сектор.

"Още тази зима, ако няма решения, може да има сериозни катаклизми в тези сектори", прогнозира лидерът на КНСБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
0
 
! Отговори
The king преди 10 години
Администрацията в някои институции и министерства е повече от раздута Крайно време е да бъде намалена И най после да се помисли за някакво производствено предприятие в тази държава
87
0
 
0
 
! Отговори
PetyaM преди 10 години
Значи синдикатите са съгласни, че администрацията е раздута, ама са против съкращенията - колкото разговор да става... Къде бяха тези "големи" синдикалисти цели 4 години, когато не смееха да гъкнат пред Бойко?! Че даже се изсулиха и от тристанката, да не би да им се случи нещо... Сега седнали да се пъчат...
86
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нека да стачкуват, но моля без заплати докато трае въпросната стачка! Те така и така работа никаква не вършат. Ако някому е притрябвала някаква услуга, ще си плати и нещата ще се наредят както и когато няма стачка. Омръзна ми и аз и държавата да им цакаме, само и само да си свършат работата, докато ни викат и се държат абсолютно безобразно!
85
0
 
6
 
! Отговори
уийчо преди 10 години
САЩ=300 млн.души=900 хил.души администрцияБГ=7 млн.души=над 700 хил.души администрацияВ БГ например има областен управител, с трима заместника с по една секретарка. После има дирекции, на всяка от дирекцията има директор, така. А на всички директори има директор на директорите. Всеки има по секретарка, а всички секретарки имат главна секретарка на секретарките. Това ако не е разпиляване на народните пари, та здраве му кажете. Ефекта от тази администрация е точно НИКАКВА, затова да се махат.
84
5
 
2
 
! Отговори
lavender преди 10 години
До 76 Мирослав"Винаги когато ми се е налагало да контактувам с тези чиновници (независимо къде) съм оставал без нерви!То ти се карат, че си отишъл да им нарушиш спокойствието!Айде половината вън!По-добре 2-3 пъти по-малко чиновници, но като отида да ми кажат "Добър ден" с усмивка и да ми свършат работа.Драги ми Смехурко,те сега ти се карат като отидеш,а като останат по-малко, въобще няма да си вдигнат главата да те погледнат,защото ще са затрупани освен с двойно-тройно повече работа.
83
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това би било първото разумно нещо, което ще направят тия "експерти". Доста непопулярен ход, нещо което червените кукловоди не биха направили просто ей така, явно е момента в който гербаджийските калинки ще си заминат, а на тяхно място ще останат верни на партията хора... Лошо няма, имам едни подозрения, че неефективността на администрацията не само няма да намалее, а ще се увеличи. Между другото да ви питам, напълнихте ли бурканите с еврата, за тежката зима която ни чака?
82
2
 
1
 
! Отговори
Shark преди 10 години
Да се сърдят на ГЕРБ, те назначиха сума ти калинки - техни хора по министерствата и ведомствата. Сега всички, назначени без конкурси и такива без необходимия за длъжността ценз да си ходят!! Лошото е обаче това, че в народното събрание влезнаха доста хора с престъпно минало, които покровителстват една камара други некадърници и престъпници под тях.
81
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
77,пич ,за кой завод и за кои автомобили пишеш?Спомням са за Булгарено.Булгаралпин и Моисквич 408. Има си хас да сме пеербали и СААБ?
80
0
 
17
 
! Отговори
muzaka преди 10 години
Ако се съкратят по 20%, то дейността им и услугите им ще се подобрят с 50%.Това е същественото.БГ е с най-много администрация от всички държави в ЕС.
79
0
 
10
 
! Отговори
d преди 10 години
samo taka
78
4
 
14
 
! Отговори
кк преди 10 години
Ами да ги съкращават, те герб токова раздуха щата и назначиха роднини, приятели, любовници. Правилно!!!
77
1
 
6
 
! Отговори
stoian000 преди 10 години
ДИМИТРОВ, ДА НЕ ИДВА РЕД НА ЖЕНА ТИ /МАРИЯ ДИМИТРОВА/ ДА Я СЪКРАЩАВАТ КАТО ДИРЕКТОР НА ДИРЕКЦИЯ В НАП???!!! А АЗ СЕ ЧУДЯ ЗАЩО Е ТАКАВА СНИМКАТА ОТГОРЕ НА ... НАП!!!!
76
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най накрая ........Браво !
75
1
 
12
 
! Отговори
До шефа на АПИ преди 10 години
Инженер Чайков, до кога ще търпите в ОПУ - Шумен военен пенсионер с образование радиолокация да бъде Директор? А в горепосоченото ОПУ има и още работещи пенсионери. Да не говорим за калинките по бюрата.
74
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До анонимен 81Да не говорите за кмета на гр.Разград? Защото и тук е същата ситуация
73
1
 
12
 
! Отговори
тя преди 10 години
А мен като ме съкратиха от държавната работа и казаха от утре работиш частно , какво трябваше да направя? и сега изкарвам с данъците си заплатите на многобройните чиновници.Защо стачка , просто минават на частна работа. Толкова е " просто".
72
1
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
КМЕТА В НАШИЯ ГРАД ДЪРЖИ ПОНЕ 10-ТИНА ПЕНСИОНЕРИ , КОИТО СИ ВЗЕМАТ И ПЕНСИЯ И ЗАПЛАТА! И НЕ СМЕЕ ДА ГИ СЪКРАТИ , ЗАЩОТО ПОЛОВИНАТА ОТ ТЯХ СА МУ РОДНИНИ! А В СЪЩОТО ВРЕМЕ МЛАДИТЕ ХОРА СЕ СКИТАТ ИЗ ГРАДА, БЕЗ РАБОТА,НЕМИЛИ- НЕДРАГИ !!1
71
0
 
31
 
! Отговори
Димо Димов преди 10 години
Всички пенсионери, които вземат пенсии и заплати от администрацията вън - и 10- те % са изпълнени. Всички, които заемат длъжности без нужната квалификация и подготовка - вън и ето ти поне още 20 %. Ако това се случи управляващите имат моя глас сега и в бъдеще. Пък недоволните нека си врещят.
70
14
 
18
 
! Отговори
СХЕМАТА Е ПРОСТА: преди 10 години
НА ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖБИ ДА ОСТАНАТ САМО ХОРА --ВЕРНИ НА ПАРТИЯТА бкп/БСП и ДС/дпс!СЛЕД ТОВА ЩЕ ИМ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ С 12%!!!ТАКА СЕ ОСИГУРЯВАТ ГЛАСОВЕ ЗА ИЗБОРИТЕ и КАДРИ ,КОИТА ДА ОБСЛУЖВАТ БКП/бсп и ДПС/дс в ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ!ЕЛЕМЕНТАРЕН КОМУНИСТИЧЕСКИ ХОД!ЗАТОВА ВИ КАЗВАМ: Тая червена *** ,трябва да се изчисти веднаж за винаги!Те са свикнаали ,само да цицат от Държавата ,защото са тотално некадърни!
69
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЗАЩО ЩЕ СТАЧКУВАТ ? - КАТО СА ТОЛКОВА КАДЪРНИ ДА ОТИДАТ В ЧАСТНИТЕ ФИРМИ - ПЪК И ЗАПЛАТИТЕ СА МНООГО ПО ГОЛЕМИ - НА СЛУКА