В СУ заседават заради окупацията, омбудсманът готов да помогне

Студентите да протестират пред КС, посъветва проф. Драганов
Обновена: 28 окт 2013 10:50 | 28 окт 2013 09:31,
120
В СУ заседават заради окупацията, омбудсманът готов да помогне
Снимка: Булфото

Ръководството на Софийския университет "Св. Климент Охридски" днес от 14.00 ч. свиква извънредно заседание на Академичeския съвет заради окупацията на сградата на Ректората от студенти.

Днешният ден е неучебен за студентите от СУ. На заседанието на Академичния съвет се очаква ръководството на СУ да вземе решение по повод на бъдещите действия заради окупацията на Ректората от "Ранобудните студенти".
Студенти окупираха вечерта на 25 октомври централната сграда на висшето училище и се обявиха в декларация за оставка на 42-то Народно събрание и за предсрочни избори.

Бих приел да съм модератор на среща между премиера и студентите, заяви пред Нова телевизия омбудсманът на България Константин Пенчев.

Премиерът Пламен Орешарски заяви в неделя, че е готов да се срещне с „окупаторите“. Те от своя страна поставиха условия срещата да се проведе в Ректората, да се излъчва на живо, а модератор да е омбудсманът Константин Пенчев.

Във връзка с окупацията на Софийския университет, протестите и контрапротестите Пенчев заяви, че се въртим в една и съща схема.

Още по темата
„Когато някой протестира, при всички положения този протест създава неудобства за други хора”, допълни той.

По думите му от февруари ни се втълпява, че българският народ е тълпа от безделнци, а в същото време искаме да има гражданско общество, после казваме, че хората на протестите са купени. Според омбудсмана сме свидетели именно на формиране на гражданско общество.

Настроенията сред преподавателите по отношение на окупацията на Софийския университет са раздвоени, коментира пре Нова телевизия проф. Драгомир Драганов.

„Подкрепям исканията на студентите, но в същото време това е грубо нарушение и на закона, и на нашия правилник в университета”, отбеляза историкът.

„На мен ми е забранено да ходя на работа. Не е ли унизително за един професор да го блъскат и да не може да стигне до работното си място”, попита преподавателят.

Драганов посъветва „Ранобудните студенти” да окупират Конституционния съд, а не Алма матер. Той посочи, че университетът не е място за предявяване на политически искания. Историкът е на мнение, че студентския протест постепенно ще утихне.

Окупацията на Ректората ще продължи, докато бъдат изпълнени исканията ни, каза пред БНР един от участниците в протеста - студентът от Математическия факултет Александър Витанов. На призива на премиера Пламен Орешарски да не се стига до крайности в протеста, Витанов отговори:

Протест, който не пречи на никого, не е никакъв протест. На нас със сигурност не ни е най-приятното нещо да не спим по цели дни и нощи и да будуваме в Софийския университет. Ние го правим, за да привлечем вниманието на хората.

Студентите, окупиращи Ректората, са против опитите на партии да използват акцията за повдигане на рейтингите си, каза още Александър Витанов.

Според ректора на СУ проф. Иван Илчев обаче е време окупацията да спре.

"Сега не е времето, не е мястото и не е това начинът. Студентите дадоха един достатъчно ясен знак какво искат. Но същевременно е лесно да си герой, когато на раменете ти не виси грижа за семейство, за заплата, за хора, за които си отговорен. Така, че идеализмът трябва да се съобразява с отговорността. Протестът започва да върви срещу себе си. Той привлече апетитите и мераците на доста хора от различни политически групировки да се възкачат на раменете на студентите към ново стъпало в своята политическа кариера", коментира той пред БНР.

Вчера студенти, които не подкрепят окупацията, и контрапротестиращи атакуваха заключените врати в двора на Софийския университет с искане за дебати. До сблъсъци не се стигна, но напрежението видимо се покачи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
12
 
26
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Ще си позволя да перефразирам малко Вазов "България цяла сега нази (вази) гледа"Наистина можете го направите .Кой ако не вие . Бареков ли / егати погнусата /.
16
9
 
10
 
! Отговори
баща на студент преди 10 години
минусите не покриват загубите които ние ще понесем-а стане ли това в феисбук ще се появи група на ощетените бащи която ще заведе дело за щети стрещу ъниверситета
15
9
 
7
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
14 от написано от теб излиза че твоя син ако разсъждава като теб изобщо не става за студент, сбъркали сте генерално и двамата . Тракторист е моя татко тракторист ще стана аз .
14
16
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Платените комунисти окупираха форума, отново.Само човек, който не е бил никога студен, може да плюе в момента по студентите.То, според повечето от коментиращите по-долу, по-добре да няма студенти, университети...квалифицираните хора в България били разглезени...и те нямали право да протестират...студентите не били студенти...а вие какви сте, бе, нещастници?Кой мислите, че ще вади страната от дупката?- Селяците и неграмотните чалгаджийки и мутри?Точно умните и квалифицирани хора дърпат обще
13
18
 
27
 
! Отговори
възмутен преди 10 години
Отвратен съм от младото, подкупно поколение. Навсякъде медиите тръбят, че вчера в пробилите окупацията хора имало младежи, членове на БСП. Защо не се казва кой подстрекава пък окупаторите - например като бившия министър на образованието Сергей Игнатов и други знайни и незнайни "войни" на СДС и тем подобни реформатори. В учебното заведение няма място за политагитация и политически искания. Като искат оставка да се смесят с тълпата пред НС. Те не са моя глас и не ме представляват пред никого.
12
22
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е БАСИ И ТЪПИЯ МАТ,РЯЛ СА ТИЯ *** ЗА НЯКОЙ И ДРУГ ЛЕВ СА ГОТОВИ И МАЙКА СИ ДА ПРОДАДЪТ ,ИСКАМ ДА ПИТАМ ТИЯ ПОМЯРЧЕТА ДЕТО СА ОКУПИРАЛИ УНИВЕРСТИТЕТА ,ДАЛИ СИ ДАВАТ СМЕТКА,ЧЕ ИМА СТУДЕНТИ КОИТО ИСКАТ ДА УЧАТ,МОЯТА ДЪЩЕРЯ Е ОТ ТЕЗИ,ЗА ДА УЧИ В СОФИЯ,АЗ СЪМ ПРИНУДЕН ДА РАБОТЯ НА 2 МЕСТА ЗА ДА Я ИЗДЪРЖАМ И НАКРАЯ ТЕЗИ ОКУПАТОРИ НЕ СИ ЛИ ДАВАТ СМЕТКА ,ЧЕ ГИ ИЗПОЛЗВАТ ЗА ОТВЛИЧАНЕ НА ВНИМАНИЕТО,ОТ МНОГО ПО ВАЖНИ ПРОБЛЕМ ЗА СТРАНАТА НИ КАТО БЕЖАНЦИТЕ,ПРОДАЖБАТА НА ЗЕМЯ ЗА ЧУЖДЕНЦИ И ДРУГИ
11
26
 
14
 
! Отговори
баща на студент преди 10 години
да си взимат парцалите и при мотиките там откъдето са дошли...забравете някакви *** да ми бъркат в джоба и да ми се правят на велики за моя сметка.... грубо 5 бона е годишната издръжка на студент в софия-да не обяснявам с какъв труд ги вадя ,за да реши някои лигльо че може да ги пропилее
10
33
 
20
 
! Отговори
BGN преди 10 години
Будни студенти ??? Рошави и брадясали............Защо им дававте трибуна на тези, студент от математическия факултет, 'дето не е стъпвал в ректората, се е заврял вътре и иска да раздава правосъдие????Трябва тези 50 човека да ги изключат от университета!!!Трябва тия 50 души да ги изключат от университета!!!
9
20
 
15
 
! Отговори
BUDAOUT преди 10 години
И какво ще обсъдят в академичния съвет академичните люде???!?!КАК Една шепа УРКОпатори, платени ***, тЪпингпойнтовци, и Антоанета Цонева.... зад кадър.... Как една шайка УРКОпатори се гаври с онази част, интелигентната и умната част на България ли??? И се гаври под диктовката на разни ***, Ивен, Карагьозови с тЪпънг пойнта ли? Какво беше тЪпинг пойнт с малки групи нагнетяване напрежение в обществото, така ли беше? Още едно допълнение към тази дефиниция и с малко пари за надник и за кльопачка и пиене през нощта... Айде, да се омитат УРКОпаторите ... има правилник на СУ
8
14
 
16
 
! Отговори
BUDAOUT преди 10 години
И какво ще обсъдят в академичния съвет академичните люде???!?!КАК Една шепа УРКОпатори, платени ***, тЪпингпойнтовци, и Антоанета Цонева.... зад кадър.... Как една шайка УРКОпатори се гаври с онази част, интелигентната и умната част на България ли??? И се гаври под диктовката на разни ***, Ивен-Минетки, Карагьозови с тЪпънг пойнта ли?Какво беше тЪпинг пойнт с малки групи нагнетяване напрежение в обществото, така ли беше? Още едно допълнение към тази дефиниция и с малко пари за надник и за кльопачка и пиене през нощта...Айде, да се омитат УРКОпаторите ... има правилник на
7
15
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Очаквам Петново да се появи в Университета, с група *** културисти и да се нахвърли срещу студентите.Пред камерите на ТВ7, разбира се.Дръжте се студенти, демократичните, интелигентни и прозападно настроени хора са с вас. Селяците, чалгаджиите, мутрите и Бареков са от другата страна на барикадата.Ситуацията в страната отдавна не е политическа, тя е идеологична- ***, селяци, бездарни мафиоти и политици срещу интелигентни, млади, квалифицирани хора.
6
23
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Хм тези ли са будните студентчета смях .БУДА МНОГО РАНО ВЕ Е НАКАРАЛ ДА ПЛЮЕТЕ ТЪПИЗМИ ПРОСТИ ХОРИЦА ПРОДАЖНИЦИ
5
15
 
38
 
! Отговори
Rumen преди 10 години
Браво Студенти!. Не се плашете. Много хора ще Ви плюят и обиждат. Много от тях (особено платените драскачи) ще пишат че сте платени и политически ангажирани, но тза мен това е проява на Смелост. - Това се толкова необходимо образовани хора да застанете с лицата си и да кажете НЕ на това, което се случва в България.
4
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До НИКОГА ВЕЧЕ ХУНТА !И НИНА ГЕРГОВА !
3
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До НИКОГА ВЕЧЕ ХУНТА !не мислиш ли че лудите се лекуват върви на там бе ***
2
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НЕ СЕГА СИ БРЪСНАТ ПРАЗНИТЕ,ДРОГИРАНИ ГЛАВИ ,ПЪЛНЯТ С ДЖОБОВЕТЕ С КАМЪНИ И СИ ВЗЕМАТ ЛИСЧЕТАТА С НАПИСАНИТЕ ТЕКСТОВЕ ДЕТО ЩЕ ДРАСКАТ ПО 24 ЧАСА В ДЕНОНОЩИЕТО ПО ФОРУМИТЕ,ВЗЕМАТ СИ НАДНИЦИТЕ И ТРЪГВАТ ДА ОБИКАЛЯТ *** В КОЯТО ИСКАТ ДА ЖИВЕЯТ. ТОВА СЕ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИТЕ НА СТАНИШЕВ,ДОГАН И СИДЕРОГЛУ !
1
23
 
44
 
! Отговори
Хм преди 10 години
Къде са платените *** да плюят по будните студенти? Сигурно още са на инструктаж при др. Кутев!