В СУ заседават заради окупацията, омбудсманът готов да помогне

Студентите да протестират пред КС, посъветва проф. Драганов
Обновена: 28 окт 2013 10:50 | 28 окт 2013 09:31,
120
В СУ заседават заради окупацията, омбудсманът готов да помогне
Снимка: Булфото

Ръководството на Софийския университет "Св. Климент Охридски" днес от 14.00 ч. свиква извънредно заседание на Академичeския съвет заради окупацията на сградата на Ректората от студенти.

Днешният ден е неучебен за студентите от СУ. На заседанието на Академичния съвет се очаква ръководството на СУ да вземе решение по повод на бъдещите действия заради окупацията на Ректората от "Ранобудните студенти".
Студенти окупираха вечерта на 25 октомври централната сграда на висшето училище и се обявиха в декларация за оставка на 42-то Народно събрание и за предсрочни избори.

Бих приел да съм модератор на среща между премиера и студентите, заяви пред Нова телевизия омбудсманът на България Константин Пенчев.

Премиерът Пламен Орешарски заяви в неделя, че е готов да се срещне с „окупаторите“. Те от своя страна поставиха условия срещата да се проведе в Ректората, да се излъчва на живо, а модератор да е омбудсманът Константин Пенчев.

Във връзка с окупацията на Софийския университет, протестите и контрапротестите Пенчев заяви, че се въртим в една и съща схема.

Още по темата
„Когато някой протестира, при всички положения този протест създава неудобства за други хора”, допълни той.

По думите му от февруари ни се втълпява, че българският народ е тълпа от безделнци, а в същото време искаме да има гражданско общество, после казваме, че хората на протестите са купени. Според омбудсмана сме свидетели именно на формиране на гражданско общество.

Настроенията сред преподавателите по отношение на окупацията на Софийския университет са раздвоени, коментира пре Нова телевизия проф. Драгомир Драганов.

„Подкрепям исканията на студентите, но в същото време това е грубо нарушение и на закона, и на нашия правилник в университета”, отбеляза историкът.

„На мен ми е забранено да ходя на работа. Не е ли унизително за един професор да го блъскат и да не може да стигне до работното си място”, попита преподавателят.

Драганов посъветва „Ранобудните студенти” да окупират Конституционния съд, а не Алма матер. Той посочи, че университетът не е място за предявяване на политически искания. Историкът е на мнение, че студентския протест постепенно ще утихне.

Окупацията на Ректората ще продължи, докато бъдат изпълнени исканията ни, каза пред БНР един от участниците в протеста - студентът от Математическия факултет Александър Витанов. На призива на премиера Пламен Орешарски да не се стига до крайности в протеста, Витанов отговори:

Протест, който не пречи на никого, не е никакъв протест. На нас със сигурност не ни е най-приятното нещо да не спим по цели дни и нощи и да будуваме в Софийския университет. Ние го правим, за да привлечем вниманието на хората.

Студентите, окупиращи Ректората, са против опитите на партии да използват акцията за повдигане на рейтингите си, каза още Александър Витанов.

Според ректора на СУ проф. Иван Илчев обаче е време окупацията да спре.

"Сега не е времето, не е мястото и не е това начинът. Студентите дадоха един достатъчно ясен знак какво искат. Но същевременно е лесно да си герой, когато на раменете ти не виси грижа за семейство, за заплата, за хора, за които си отговорен. Така, че идеализмът трябва да се съобразява с отговорността. Протестът започва да върви срещу себе си. Той привлече апетитите и мераците на доста хора от различни политически групировки да се възкачат на раменете на студентите към ново стъпало в своята политическа кариера", коментира той пред БНР.

Вчера студенти, които не подкрепят окупацията, и контрапротестиращи атакуваха заключените врати в двора на Софийския университет с искане за дебати. До сблъсъци не се стигна, но напрежението видимо се покачи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
Магистър от СУ преди 10 години
dnes.bg защо ми изтрихте коментара ?
36
15
 
13
 
! Отговори
viva преди 10 години
Мда, студентчетата свършиха парите от летните протести и сега заработват за 8-ми декември.Като са толкова отворени, защо не протестираха като доктор Борисов ги пращаше да пасат овце?Или тогава нямаха финансов стимул?То хубаво, ама тия финансови стимули за "млади, красиви, интелигентни и успели" протестиращи идват от престъпното управление на сикаджията и неговите мутри.
35
12
 
17
 
! Отговори
Р преди 10 години
За какво точно протестират студентите а .За оставка за нови избори и ГЕРБ и РБ евентуално на власт затова протестират.Нали имаше избори преди 4 месеца. Докога ще правим избори. Докато ви хареса резултатът ли ? Няма как да ги подкрепя тези
34
8
 
9
 
! Отговори
huqvei преди 10 години
олигарски някак си не го виждам да се навие на среща пред камери - не е същото като *** "журналисти" да ти задават удобните въпроси
33
8
 
12
 
! Отговори
en taro adun преди 10 години
Мас от прасе и власт от комунисти се взима само с дране! ОСТАВКА! Давайте момчета, ние отвън, от нормалният протест ще ви подкрепим.
32
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Будните студенти - от Буда ли иде? А защо не - Тиквите студенти?
31
11
 
21
 
! Отговори
Бивш студент преди 10 години
Щом студентите протестират това е добре !...в младите е надеждата на България !
30
21
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
няколк мързеливи студента окупирали СУ... СМЕШНИЦИ
29
11
 
17
 
! Отговори
BIG AL ::))))) преди 10 години
Любов необяснима , залива сайтовете :) Любов към доган и червените отпадъци..Славословене на *** около воленчо, възхвала на 'законноста " от комунистите !!??Власте това .Власт на пеевските и ромите от Пазарджишко, власт на купените гласове от ДС- турчетата, власт на мафията , червената - която си я иска вечно - като всяка мафия ..Власт -за да има ново безвремие- като беровото- за да поукрепнат ПАК мутрите от ДС-БКП-ДПС ..Тези, вечно трябвало да са "лидерите" на България ::))
28
3
 
11
 
! Отговори
vlady преди 10 години
Редно е протестите да се провеждат пред арменската църква или пред настоятелството и.
27
12
 
12
 
! Отговори
Барбалей преди 10 години
До Фарфалей,Пикльо си ти! Тези т.н. хлапета са студенти, а ако не знаеш какво означава това понятие, бягай си на село, поляни бол!!!
26
19
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Недорасли саморасляци
25
15
 
13
 
! Отговори
Аха преди 10 години
А и обудсмана цъфна. Този човек откакто ГЕРБ падна от власт непрекъснато е по телевизиите.
24
12
 
16
 
! Отговори
321 преди 10 години
До BGNкакви интелегентни коментари подкрепящи с"оставка"! Всички неграмотни пишат,иначе няма с какво да направят впечатление!Какво да очакваш-прочетете СТУДЕНТСКИ БИСЕРИ на приемните изпити, и такива ще имат интелегентно държание и мнение!
23
20
 
20
 
! Отговори
Фарфалей преди 10 години
Мале, заради няколко лигльовци, толкова церемониалности. Няма да правим избори, през два дни, заради тез прости лапета.
22
16
 
18
 
! Отговори
Агресивни окупатори преди 10 години
Хайде стига с тази лъжа, че ви подкрепят всички студенти. Просто медиите ви отразяват като жертви. И да ще имате много подкрепа, но ако вашите тартори си платят достатъчно.
21
7
 
6
 
! Отговори
син боклук преди 10 години
ти говори още за децата ми и ще те намеря и ще ти счупя кривите крачета=*** такъв гърбав
20
11
 
30
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
Успех студенти!Скоро няма да бъдем сред страните от белия свят щом искаме затвор за будните и умните.Друго си е да си даваме последните пари за *** и пенсионери,за помощи на неграмотния електорат.Всичко свеждаме до таксите,които плащаме,до дребното и материалното.Пари ще изкараме,но дали ще ни стигнат да си платим загубеното.Май тези деца,които са тук ще се доразвият в чужбина,парите им ще постъпват в чужда хазна,защото всеки на запад ще привлече образован млад човек.Жалко,предаваме децата си
19
6
 
8
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Не веднъж съм писал ,че по простотията им може да ги разпознаете /21/
18
11
 
11
 
! Отговори
321 преди 10 години
какви интелегентни коментари подкрепящи с"оставка"! Всички неграмотни пишат,иначе няма с какво да направят впечатление!Какво да очакваш-прочетете СТУДЕНТСКИ БИСЕРИ на приемните изпити, и такива ще имат интелегентно държание и мнение!