"Пирогов" на протест, другите болници в София - утре

Лекари: По Коледа и Нова година няма да има пари и за спешна помощ
Обновена: 31 окт 2013 11:58 | 31 окт 2013 11:29, Камелия Цветанова
39
"Пирогов" на протест, другите болници в София - утре
През 2007 г. се стигна до ефективна стачка на работещите в "Пирогов". Снимка: Булфото, архив

Работещите в Института за спешна помощ „Пирогов” ще излязат на протест още днес от 12.30 часа до 13 часа, съобщиха от пресцентъра на болницата.

Медиците от останалите столични болници ще го направят утре, както и тези в Пловдив, но масово в страната ще чакат заседанието на Националния съвет на съсловната организация на 8 ноември, на който ще се решат окончателно формите на евентуални протести.

Причината за недоволството на лекарите е плащането на 80% от изработените дейности за септември, октомври и ноември от НЗОК.

Още по темата

 
Твърдението, че парите на болниците ще стигнат за заплати на лекарите, забива клин между медиците и пациентите, коментира проф. Милан Миланов, председател на Софийската колегия на Българския лекарски съюз, цитиран от БТА.

По думите му от 80-те процента 60 на сто са за заплати, а с останалите трябва да се платят осигуровки към НАП, режийни разноски, лекарства и консумативи.

Проф. Миланов, който е и завеждащ Централна реанимация в болница "Пирогов", каза още, че това звено е на загуба с 800 хиляди лева заради недофинансирането.

Бургаските лекари, както и тези в Кюстендил, засега няма да стачкуват.

Д-р Антон Григоров, председател на БЛС- Бургас обясни, че е даден срок на Министерството на здравеопазването и на НЗОК до 8 ноември 2013 г. да намерят липсващите пари в бюджета на Здравната каса до края на годината за разплащане на болничната помощ, съобщи „Фокус“.

На 8 ноември ще се проведе Национален съвет в София, на който ще се решат следващите действия и евентуално под каква форма ще се правят протестите.

"Навсякъде в страната Здравната каса плаща 80%. Това ще затрудни работата на болниците. Министърът на здравеопазването Таня Андреева каза, че не вижда нищо драматично в това, но аз си мисля, че има драма и тя е много голяма. За съжаление, тя ще се усети най-много по време на предстоящите коледни и новогодишни празници. Тогава болниците няма да имат възможност да обезпечат дори и спешната помощ поради липса на средства. Три месеца подред се плаща по 80%. Има недостиг на финансови средства, които няма да могат да позволят на лечебните заведения да закупят необходимите медикаменти и консумативи за обезпечаване на нормалната работа на болниците по време на празниците. Аз очаквам точно тогава най-голямата драма”, каза още д-р Григоров.

Лекарите в Кюстендил нямат готовност за протестни действия, увери и д-р Пламен Симеонов, председател на Районната колегия на Български лекарски съюз.

Следващата седмица предстои да се проведе управителен съвет на колегията, където всеки ще даде предложения как да се действа. Освен това на 8 ноември в София ще се състои Национален съвет на съсловната организация и на него ще се решат окончателно формите на евентуални протести. Дотогава в Кюстендил лекарите няма да обявяват стачни действия или протести, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: НЗОКболниципротести
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
0
 
! Отговори
d-r преди 10 години
Kato nedovolstvate ot doktorite,za6to ne se lekuvate pri znahari!6te patite malko pove4e,no balgarskia pazient zaslugava!Koi ot vas e rabotil I daval no6ni degurstva bez zaplazane 6 meseza?Az v BG polu4avah 460 lv.,a sega vGermany za sachata deinost vzimam 6200 Euro.Iskam da vi osvetlia po oche edin vapros-v 4asnite bolnizi rabotiat kolegi ot dargavnite,taka 4e lekaria ne moge da nadhvarli sebe si-kolko si moge,tova e!
37
1
 
1
 
! Отговори
Mangi4a преди 10 години
Хайде да се съберем съмишленици и да се опитаме да ги променим нещата!Стига сме лаяли зад дувара!
36
1
 
2
 
! Отговори
Аз преди 10 години
До не на мафията в бяложалко, че в тази държава има такива тикви като теб. Ти си по-голяма тиква и от господаря си. Няма просперираща нация на планентата, която да мрази лекарите, учителите и другата интелигенция. Само Вие българчетата с промитите мозъци сте способни да мразите и само да мразите. След 5 години ще останете без никакви докторчета в бяло. Ще се молите някой да ви измери кръвното, но ще бъде късно. Мразете, проблемът е в мразещия. Ние Ви прощаваме, защото всеки ден спасяваме хора.
35
3
 
10
 
! Отговори
hes преди 10 години
До ЛилиИзглежда на Вас не ви е ясно, че медиците са възмутени от рекетьорските действия на правителството - ако подпишат, че са готови до края на годината да получават 80% от парите, ги получават. Ако не - пари не се получават. Какво стана с едно малко заемче, което бе взето уж за резерв - за непредвидени случаи?
34
14
 
3
 
! Отговори
Лили преди 10 години
Нали на всички тук им е ясно, че воят на медицинските работници е в защита на собствения им джоб, а не както те го представят, за здраве и за интересите на пациентите...
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Политиката на висока безработица и ниски заплати води до фалит здравеопазването и образованието, защото те разчитат на пари от данъци и осигуровки. Когато имаш висока безработица и ниски заплати, трябва да вдигнеш данъците на богатите и на тези които могат да плащат иначе цялата система върви към фалит. Другата възможност е да се приватизират болниците и училищата, но тогава само богатите в София ще могат да се лекуват и учат а останалите ще трябва да умират или да живеят на помощи
32
5
 
6
 
! Отговори
Mangi4a преди 10 години
До до"борците" и 32ДОЛУ ТИКВЕНИЦИТЕ ОТ ГЕРБ!Доволен ли си?
31
2
 
12
 
! Отговори
до"борците" преди 10 години
Към "борците" срещу "докторската мафия",години ви промиваха мозъците, че лекарите са виновни, предумишлени убийци, а хич не ви е на акъл, че всичко струва пари - и апаратурата, и медикамента, и труда. Вие работите ли без пари? А докторите явно трябва по Коледа да си носят от къщи медикаменти! Щот са дали клетва?!?! И това, и предишното правителство активно разсипват болниците! Що не скачате срещу ГЕРБ, че ни окрадоха 1,5 млрд. здравни осигуровки, а БСП угаждат на полицаите и загробват болници
30
2
 
5
 
! Отговори
Mangi4a преди 10 години
Мафията цвят няма!
29
1
 
9
 
! Отговори
Ново начало преди 10 години
Тази държава върви стремглаво по нанадолнищото. А елитът си спори кой назначил повече калинки, кърлежи и друга многоръка фауна... Трябва да почнем да си търсим правата, като началото на този процес трябва да е спиране на очакаванията Бойко/Станишко да преживее катарзис и да ни оправи!
28
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пирогов беше източена през 2009 -2013 г. за да може да се приватизира.
27
14
 
9
 
! Отговори
vse oshte mi puka преди 10 години
До злорадстващите гробарски ***, използващи в партийни интереси стачката на лекарите от Пирогов. Болницата е била пред фалит и по време на управлението на ГРОБ. И тогава те са имали същите искания. ТА КОЙ ОКРДЕ КАСАТА, гробароуроди? Натискахте се на реформаторите, на атака, употребихте студентите, сега и лекарите искате да използвате за гнусната ви долна цел - ВЛАСТ НА ВСЯКА ЦЕНА?!
26
10
 
17
 
! Отговори
до генади преди 10 години
Личи си, че си кух гербер, я кажи кой източи 2 милиарда от НЗОК, аз ще ти подскажа започва с Д и завършва на янков.
25
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Протестите трябва да са пред централата на ГЕРБ, защото ГЕРБ и Дянков източиха 1,5 милиарда лева от резервите на здравната каса. Освен това много доктори станаха милионери и не си плащат данъците.
24
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сигурно червените *** и тях ще изкарат, че са им платили от ГЕРБ. Та една груба сметка - ако на глава се плаща по 50 лева, значи от ГЕРБ до този момент са похарчили еквивалентното на цената на Майкросогт, Гуугъл и Оракъл... Сумирани. А щеше да е по-изгодно да ги купят.
23
23
 
11
 
! Отговори
не на мафията в бяло преди 10 години
Лекарската мафия, облечена в бяло....съзнавате ли колко опасна е днес тя??? Едва ли....е ще го осъзнаете едва, когато легнете на масата и пред вас застане докторчето в бяло и екипа му от съмишленици мафиоти, също облечени в бяло. И никой да не смее да ме репликира и да реве насреща ми, че не е така! Идете в която и да е държавна или общинска болница сблъскайте се с докторчетата в бяло, но преди това почакайте 2-3 часа на опашка и сами си направете изводите.
22
5
 
5
 
! Отговори
Бай Хасан преди 10 години
артък докторята , че то след 2-3 години няма да има кой да лекуват - сетила се Мара да са побара по резервоара- КАТАСТРОФАТА Е НЕИЗБЕЖНА - СПАСЕНИЕ НЯМА АКО ЩЕ ДА СИ СЪДЕРАТ ТРЪТКИТЕ СТУДЕНТИТЕ
21
1
 
10
 
! Отговори
Mangi4a преди 10 години
До ERВиждам че разбираш нещата. Хайде да наберем съмишленици и да се опитаме да ги променим!Стига сме лаяли зад дувара!
20
8
 
34
 
! Отговори
гнусняци червиви преди 10 години
Дежа-вю, като дойде БСП/ДПС на власт и се почват стачките, заради тоталната им некадърност, наглост и тъпанарщина. Едно нещо не могат да направят като хората, а излъгах, бива ги в едно - във фалитите. Хората не могат да ви понасят, Станишев, мишко проклета, не могат да ви дишат. Ако не са купените гласове в *** махали и сенилните старци над 80години, ще видите власт през крив макарон. Разпродайте България на турците, това ви е целта, явно! Проклети да сте!
19
5
 
10
 
! Отговори
ER преди 10 години
До vargЩото сте роби бе! Те не протестират, а изпълняват!!За да протестираш трябва малко мозък, робите нямат!!