"Пирогов" на протест, другите болници в София - утре

Лекари: По Коледа и Нова година няма да има пари и за спешна помощ
Обновена: 31 окт 2013 11:58 | 31 окт 2013 11:29, Камелия Цветанова
39
"Пирогов" на протест, другите болници в София - утре
През 2007 г. се стигна до ефективна стачка на работещите в "Пирогов". Снимка: Булфото, архив

Работещите в Института за спешна помощ „Пирогов” ще излязат на протест още днес от 12.30 часа до 13 часа, съобщиха от пресцентъра на болницата.

Медиците от останалите столични болници ще го направят утре, както и тези в Пловдив, но масово в страната ще чакат заседанието на Националния съвет на съсловната организация на 8 ноември, на който ще се решат окончателно формите на евентуални протести.

Причината за недоволството на лекарите е плащането на 80% от изработените дейности за септември, октомври и ноември от НЗОК.

Още по темата

 
Твърдението, че парите на болниците ще стигнат за заплати на лекарите, забива клин между медиците и пациентите, коментира проф. Милан Миланов, председател на Софийската колегия на Българския лекарски съюз, цитиран от БТА.

По думите му от 80-те процента 60 на сто са за заплати, а с останалите трябва да се платят осигуровки към НАП, режийни разноски, лекарства и консумативи.

Проф. Миланов, който е и завеждащ Централна реанимация в болница "Пирогов", каза още, че това звено е на загуба с 800 хиляди лева заради недофинансирането.

Бургаските лекари, както и тези в Кюстендил, засега няма да стачкуват.

Д-р Антон Григоров, председател на БЛС- Бургас обясни, че е даден срок на Министерството на здравеопазването и на НЗОК до 8 ноември 2013 г. да намерят липсващите пари в бюджета на Здравната каса до края на годината за разплащане на болничната помощ, съобщи „Фокус“.

На 8 ноември ще се проведе Национален съвет в София, на който ще се решат следващите действия и евентуално под каква форма ще се правят протестите.

"Навсякъде в страната Здравната каса плаща 80%. Това ще затрудни работата на болниците. Министърът на здравеопазването Таня Андреева каза, че не вижда нищо драматично в това, но аз си мисля, че има драма и тя е много голяма. За съжаление, тя ще се усети най-много по време на предстоящите коледни и новогодишни празници. Тогава болниците няма да имат възможност да обезпечат дори и спешната помощ поради липса на средства. Три месеца подред се плаща по 80%. Има недостиг на финансови средства, които няма да могат да позволят на лечебните заведения да закупят необходимите медикаменти и консумативи за обезпечаване на нормалната работа на болниците по време на празниците. Аз очаквам точно тогава най-голямата драма”, каза още д-р Григоров.

Лекарите в Кюстендил нямат готовност за протестни действия, увери и д-р Пламен Симеонов, председател на Районната колегия на Български лекарски съюз.

Следващата седмица предстои да се проведе управителен съвет на колегията, където всеки ще даде предложения как да се действа. Освен това на 8 ноември в София ще се състои Национален съвет на съсловната организация и на него ще се решат окончателно формите на евентуални протести. Дотогава в Кюстендил лекарите няма да обявяват стачни действия или протести, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: НЗОКболниципротести
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
20
 
6
 
! Отговори
Mangi4a преди 10 години
Не е по темата, но току що казаха по радиото, че студентите в София налягали по улицата и с телата се изписали "оставка", а преподавателите им ръкопляскалиЕВАЛА!После се чудим , че нямало стойностни специалисти -- те като студенти за по 5-10 лв се правят на магарета, а после по за 500-600 лв нас ще правят на магарета.:)
17
4
 
28
 
! Отговори
en taro adun преди 10 години
До АнонименТова правителство НЕ ТРЯБВА ДА работи и секунда повече. ОСТВКА! Защо да го оставяме да работи, посочи ми една причина? Да взема от един заем ли? Да назначи още един мафиот за шеф ли? Да открие още 250 000 работни места или да съкрати още 10%. Гнили, долни *** - ОСТАВКА!
16
5
 
13
 
! Отговори
en taro adun преди 10 години
До сдфКогато държавните болници заприличат на часните болници, тогава могат да протестират срещу тях. Аз съм здравно осигурен но кракът ми няма да стъпи в държавна болница. Гадно, мръсно, претъпкано. Инервен персонал, в голяма степен некомпетентен, не мерси. В частната болница е чисто, има създаден ред и дори да има много хора всеки знае кога ще мине. Лекарите вече дори предпочитат да работят в частни болници защото дават повече пари.
15
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нови ефтини гербераски номера ама мафията с бели престилки да внимава да не го отнесат те. Всички знаем колко им е морала. Оставете правителството да работи малко на спокойствии да се отлепим малко от дъното бе!!! Секи ми протестира за нещо
14
16
 
8
 
! Отговори
varg преди 10 години
В България откраи време протестират едни и същи лекари,учители и минъори.Защо робите работещи за 250 лева не протестират!?!
13
1
 
2
 
! Отговори
Mangi4a преди 10 години
До тиквен хелоуинТо си е така!
12
0
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 10 години
До до 4Ценоразписът ме интересува, защото той играе ролята на доказателство, така да се каже придава тежест в доводите на аргументиращия се
11
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Явно им е дошло много през последните 5-6 години, едва ли им е от вчера, ние -българите носим повечко. А кои бяха на власт миналите няколко години?... :)
10
1
 
14
 
! Отговори
Дятка преди 10 години
И сега кво... да лягаме и да мрем ли
9
27
 
5
 
! Отговори
до 4 преди 10 години
На всички е ясно кой дърпа конците на "народното" недоволство, включително на мафията в бели престилки. Или си толкова ***, че някой трябва да ти го подсказва?
8
5
 
11
 
! Отговори
сдф преди 10 години
На здравно осигурен на който му е направена операция от херния му се пада доплащане 1000 лева. Е уважаеми медици къде е справедливостта. Истината е че трябва да протестирате срещу частните лечебни заведения които източват сдравната каса а не срещу лимитирания й бюджет
7
33
 
13
 
! Отговори
тиквен хелоуин преди 10 години
Пирогов си има гербаджия за директор. Дойде време да се включи и той в играта. Всички пациенти, с крака и без крака - вън на протест. Пациентите на моргата ще присъстват мълчаливо, с многозначителни лозунги на големия пръст на крака!
6
4
 
14
 
! Отговори
Mangi4a преди 10 години
Предлагам лекарите да бъдат освободени от заадъллжението да плащат здравни осигуровки, както "пулицаите" са освободени от данъци.
5
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
а защо да не падне търговската тайна с сектора и да се покаже вси4ко на бял свят, защото в последните 10-15 год. парите в сектора постоянно се увеличават, населението емигрира (намалява) а там все не стигат парите или лекарския съюз гго тресе страх от калта в която е нагазил
4
11
 
14
 
! Отговори
Пешко преди 10 години
Как някой Кутевец не е разкрил още ценоразписа, по който сорос плаща на протестиращите медици? Те по принцип много ги знаят нещата
3
0
 
30
 
! Отговори
Йордан Шангов преди 10 години
Некачествено образование - необразован народ,некачествено здравеопазване - болен народ.Съвкупността и от двете е равна на застаряваща и болна нация с липса на каквито и да било перспективи....ЖАЛКО!!!
2
2
 
19
 
! Отговори
! преди 10 години
Каквато ни държавата,такива ни и протестите-пълна чалга!!Онзи ден автобусите бяха с надписи протест,но работиха...недейте така,ще ни се смее света.Всеки вика за нещо си,всеки иска нещо,а не разбира,че проблемът е само един-че мафията е на места,където не трябва да е-в съда, при политиците,които ни управляват 20+ години!Няма да се оправим,на българите явно им се живее като мишки.Продължавайте да четете как за това няма пари,за онова няма пари,как *** ползват всичко наготово и не недоволствай
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лелее на един познат,уж щяха да му оперират крака днес...