Куцо и сакато е влязло в болница, смята шефката на НЗОК

Заради пари изкуствено са завишени хоспитализациите, според Тодорова
Обновена: 7 ное 2013 23:20 | 7 ное 2013 19:41, Веселина Йорданова
50
Куцо и сакато е влязло в болница, смята шефката на НЗОК
Снимка: Булфото, архив

Изкуствено са завишени хоспитализациите и това е проблем за бюджета на НЗОК, заяви управителят на касата Румяна Тодорова пред журналисти в парламента.

Тя присъства на заседанието на бюджетната комисия, на което беше приет бюджетът на институцията за 2014 г. на първо четене.

"За септември месец болниците отчетоха 135 млн. лв. реален разход, от което заплатихме 80%. Сега заявките, които идват от октомври, са за над 150 млн. лева", обясни Тодорова. По думите й търсят се възможности разходите на болниците да се платят на 100%, но най-вероятно останалите 20% ще бъдат дължими до началото на следващата година.

"Куцо и сакато е влязло в болницата, за да е всичко фул, да е задръстено всяко отделение, така че като направят голям разход, 80% вече е една друга цифра", обясни ситуацията шефката на НЗОК.

Тодорова акцентира и на проблема с многото здравни заведения. По думите й оказва се, че Касата не плаща на пациента, а плаща, за да се издържат болниците.

100 000 повече хоспитализации ще има тази година спрямо миналата. По 700 лева цена на клинична пътека, ето ви ги 70 млн. преразход веднага, изчисли Тодорова.

Според доклад на Световната банка от септември, за миналата година 30% от пациентите в България са влезли повече от 2 пъти в болница, а една четвърт от пациентите са били веднъж в една болница и за същото заболяване после във втора. Според управителя на НЗОК това говори, че първата болница не си е свършила работата, но е взела парите.

Според нея трябва пациентът да има идентификатор и да се вижда в реално време в момента, в който влиза в кабинета на лекаря или в болница.

Същевременно председателят на БЛС Цветан Райчинов коментира по време на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване, че още през юли-август идната година може да се очаква дефицит в бюджетите на болниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази другарка,като не може да се справи с повереното й ведомство за втори път, да си ОТИВА!Осигурявам се 43 години на прилична за нашата страна заплата.Работя повече от година без да се пенсионирам (с право на пенсия почти колкото максималната).За тези годи-ни съм ползвала не повече от 50 дни болнични.Сега ми се налага мозъчна операция, с напра-вление от невролог за магнитен резонанс. Обиколих няколко, вдигат ръце и ми отговарят,че съм спешен случай,но нямат възможност! Къде ми отиват парите?
19
2
 
13
 
! Отговори
123 преди 10 години
Тая е много проста, от първия момент - само глупости дрънка, не можеш така да се изказваш от такова ниво на поста си - и като ги видя с тия коси, има и една министърка....., ама ми призлява, мозъка й някъде по косите се оттича, никаква тежест, сякаш на бар ще отива!
18
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Куцо и сакато е влязло в болница, смята шефката на НЗОК!!!!!!!!!!!!!!!!Защо не и сложихте снимката на тази Гениална ШЕФКА?
17
2
 
35
 
! Отговори
festo преди 10 години
Куцо и сакато били влезли в болниците..... ами няма здрави да влизат...Бах ти крилатата мисъл
16
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз съм се осигурявал сумати години и дори няма личен доктор. Къде са ми парите я питам тая другарка. Че тея имат автопарк по-голям от тоя на мин.съвет и НС взети заедно. Администрацията им колко българската армия преди тя да стане професионална. ЧШШШ Ало че застрахователите изплащат повече годишно за тенекии отколкот вие за здравето на хората. Не говоря за порочната практика инвалидизация, а за наистина болни и нуждаещи се.
15
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Господ да ги убие със собствените им бюджети и да изминат своята голгота по собствените им клинични пътеки. А в пъкъла да са на здравни осигуряване в НЗОК и през ден да са на болнично лечение. Аман от кожодери значи.
14
1
 
17
 
! Отговори
За Пламен 70 преди 10 години
обяснявам простичко-има една мафия с бели престилки, която обслужва едни ***, като ги изкарва инвалиди след определен брой влизания в болница... Ако искаш вярвай много народ е нареден в схемата и няма нужда от болница.
13
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това НЗОК е за закриване много отдавна. Ако данъчни им направят ревизия ще се видят къде са по потънали милиарди ама не ... нещат да я резнат тая пирамида. 3.5 млн. души средно по 15 лв. средно на месец прави по 52,5 млн. всеки божи месец в тая пирамида. Все средна сума както те смятат. И какво *** ми покриват на един пациент като 80% си го плаща той. Те да не смятат по уедрени показатели, че по уедрени показатели само сградата им в Кърджали струваше няколко милярда, взети от болинте.
12
2
 
16
 
! Отговори
контузена пчеличка преди 10 години
Не е вярно, това е манипулация! Другарката Манолова не е влязла в болница, ходи си с патериците в парламента!
11
3
 
9
 
! Отговори
plamen70 преди 10 години
ABE MARSHO CHERVENA KOI NORMALEN CHOVEK SHTE VLEZNE V BOLNICA AKO NIAMA NYJDA.E TOVA CHERVENITE BOKLYCI NIAMATE NASISHTANE NO I VIE SKORO SHTE BADETE NA YLICATA.NE STIGA CHE V TOVA PRAVITELSTVO SA VSICHKI SHYROBAJENACI AMI I IMATE NAGLOSTA DA PRIKAZVATE.I DA VZEMESH DA SE YSPOKOISH DA NE TI IZNIKNE PAPKA NA NOSA,TAM RASTAT SAMO NA LAJCITE
10
1
 
20
 
! Отговори
Lan преди 10 години
Да си помисли ИМА ли човек дето за кеф отива в болница! Системата им куца, няма направления и се налага да се "заобикаля" за да получи човек това, за което все пак си е платил и си и плаща, а именно необходимите изследвания! А за източването на касата, ами то си има начини бре, цяла година се спи и накрая се правят някакви "открития"!
9
1
 
39
 
! Отговори
Ben-Adam преди 10 години
Болниците са пълни с ***. Чрез тяз докторите най лесно източват касата. *** не плащат здравна осигуровка, лекуват се с парите на българите които плащат и затова са готови да подпишат всеки лист който им поднесе доктора. Чрез ***, докторите правят луди далавери. Развъждай си *** държаво ненормална, като ти е толкова акъла.Докато наричаме *** - българи така ще бъде и по-лошо !
8
0
 
38
 
! Отговори
Марк преди 10 години
Колко жалко за добрите и съвестни лекари, които все пак съществуват!!Защото "лекар" вече започва да звучи като "престъпник", лъжец" или "мафиот"!!
7
1
 
46
 
! Отговори
Панчо преди 10 години
Мамка ви ***! 30 години внасям осигуровки и в болница не съм лежал,а не мога едно направление от джипито си да взема за профилактични изседвания!Бал съм ви мамата,зорлем още утре отивам и се тръшкам възнак пред някой кабинет и да видим кво ще ме правят!А някой крадлив доктор ми е казал,че ми няма нищо,а съм му разбил мутрата!
6
0
 
33
 
! Отговори
ххх преди 10 години
Всеки българин със собствена здравноосигурителна сметка т.е който не плаща не ползва болнична помощ много просто,но политиците искат да крадат.
5
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Здраво и право ли да влезе в болницата ? Не е ли нормално куцо и сакато да е там ? Явно иска да каже нещо , но не и е стигнало творческо вдъхновение. :)))
4
2
 
35
 
! Отговори
БГ преди 10 години
МИ ПРОСТА СЕЛСКА ПРЪЧКО,КАКВО ИСКАШ ДА ВЛЕЗЕ В БОЛНИЦИТЕ?НЕОСИГУРЕНИТЕ ***,КОИТО НИ ЯДАТ ПАРИТЕ ЛИ?ЦЯЛ ЖИВОТ ХОРАТА СА ВНАСЯЛИ ПАРИ ЗА ЗДРАВЕ И НАКРАЯ НЯМАТ ПРАВО ДА СЕ ЛЕКУВАТ,АЙ СИКТИР *** *** КОМУНИСТИЧЕСКА,НА ВСИЧКОТО ОТГОРЕ И НЕ ОСИГУРЯВАТЕ ТЕЗИ ,КОИТО ЗАВИСЯТ ОТ ДЪРЖАВАТА,НАКРАЯ НЯМА ПАРИ ЗА ЗДРАВЕ,ШИРЕЩА СЕ КОРУПЦИЯ СЛЕД ЛЕКАРИТЕ,КОЙ Е ВИНОВЕН ?
3
3
 
34
 
! Отговори
една преди 10 години
Болницата не може да вкара насила пациента да лежи без причина.Влязъл ли е- има защо.А касата да спре да финансира частните болници и да спре да сключва договори с новопоявили се.Така ще си избият парите.Частните и без друго взимат от пациента- защо да взимат и от касата.
2
3
 
23
 
! Отговори
Rumen преди 10 години
А добро утро. Сега ли схвана, че болниците лъжат и са направили системата така, че всички да се хоспитализират за да дърпат кинти. За пукната ръка (дори не счупена) те хоспитализират за 3 дни. Това е лудница бе, едно време ме гипсираха и след 20 мин си бях в нас. Пробаите сега. Пускат ви само с рушвет а болницата пак си пише, че лиежите 3 дни...
1
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Куцо и сакато в болниците"???Какво ли щеше да бъде,ако "право и здраво"лежеше там?Проста,нагла,хлевоуста махленка.И тя и сестра и нямат мозък,но уста голяма,като на жаба!Всъщност,какво искаме от червени ***?