Четиригодишно дете почина, линейката закъсняла

Детето е било с порок на сърцето, но лекарите дошли без дефибрилатор
Обновена: 25 ное 2013 12:54 | 25 ное 2013 07:26, Петя Славова
55
Четиригодишно дете почина, линейката закъсняла
Снимка: Булфото

Четиригодишно дете почина на 24 ноември в столичния хотел "Хилтън", докато близките му чакали да дойде линейка, предаде в. "Преса".

По същото време 550 лекари в конгресната зала на хотела са провеждали Първия национален конгрес по спешна медицина и са разисквали проблемите на сектора.

Момиченцето е сираче и е било с тежък сърдечен порок. То било осиновено от германско семейство, което преди дни пристига в България, за да си го вземе.

В неделя рано сутринта детето внезапно спира да диша. Веднага викат по тел. 112 линейка. Тя идва с 40 минути закъснение, и то без дефибрилатор.

Междувременно стана ясно, че пациенти, докарани с линейка, няма да бъдат разкарвани от болница в болница, докато им се намери свободно легло, а ще бъдат приемани в лечебното заведение веднага щом колата ги докара.

За целта ще бъдат възстановени спешните отделения, които бяха закрити през 2007 г., съобщава "Монитор", позовавайки се на Максим Гайдов - главен експерт от Министерството на здравеопазването.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След като в София има 15 екипа на ЦСМП и над 100 коли на НСО в които се возят правоимащи какво очаквате?Досега не съм чул да е имало протест пред МЗ затова.Е като си трайкате ще ви газят.Догодина ще са още по малко ,а след това сигурно СМП ще я закрият.Мулчанието на българският народ е довело само до 500 годишното турско робство.
50
5
 
3
 
! Отговори
Драган преди 10 години
До АНОНИМНАНие сме завършили друго, но когато не си вършим работата не умират хора , а ни уволняват или губим пари. Който не си върши работата (като съдии, прокурори, лекари ) няма извинение. Всеки ,който плаща на друг има право на претенции ! На който са му малко парите да напусне , така или ще вдигнат заплащането или ще закрият ЕВЕНТУАЛНА ПОМОЩ.
49
2
 
2
 
! Отговори
Драган преди 10 години
За 40-50минути се стига до Пловдив , ако е спешен случай . Защо ни е спешна помощ в София, която идва от Видин примерно. GPS в линейките и да ги следи пациентска организация ....По-високи заплати и глоби при закъснение.
48
1
 
0
 
! Отговори
Стършел преди 10 години
..40 минути закъснение си е направо "спешно"! На 18-ти след 35 минути чакане и повторно позвъняване, дежурния в "бърза помощ" ми отговори: ".. че трябва да чакам, хората чакали по три - четири часа", а племеницата ми имаше проблеми със сърце-бял дроб...затова се принудихме на ръце до личния автомобил, независимо, че риска беше голям и направо в спешното отделение на Токуда. Там нещата бяха овладяни и слава на Господ сега всичко е наред! Съжалявам много за детето! Това е тъпата ни действителност!
47
4
 
13
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 10 години
ПРЕДЛАГАМ НА ВСИЧКИ, КОИТО РЕАГИРАТ ОТРИЦАТЕЛНО ДА ЗАВЪРШАТ МЕДИЦИНА , ДА ОТИДАТ ДА РАБОТЯТ В СПЕШНА ПОМОЩ, ДА ИЗДЕЖУРЯТ ПО 2-3 НОЩНИ ДЕЖУРСТВА ДА ВИДЯТ КАК СЕ РАБОТИ . ДА СЕ НАДУПЯТ НАД НОСИЛКИТЕ В ЛИНЕЙКИТЕ ИЛИ НАД КУШЕТКИТЕ В ЗАЛИТЕ, А МОЖЕ И НА КОЛЕНЕ И ТОГАВА ДА ПИШАТ ГЛУПОСТТИ И НЕЛЕПОСТТИ. ПЪРВО ЗАВЪРШЕТЕ МЕДИЦИНА И ТОГАВА ПРЕТЕНЦИЙТЕ. МОЛЯ!
46
2
 
5
 
! Отговори
Сандо преди 10 години
Моят доктор ми даде шест месеца живот, но след като не можах да му платя сметката, ми даде още шест. (Уолтър Матау)
45
2
 
1
 
! Отговори
? преди 10 години
40 минути от Пирогов до Хилтън. Стига бе, пеша да бяха тръгнали по-бързо щяха да стигнат.
44
0
 
24
 
! Отговори
мирослав преди 10 години
Цялата държава е в това състояние, но дефибрилатор няма за да я върнем към живота! Когато видите линейка или друго мпс със спец режим на движение правете път!Ако трябва на тротоара се качваш за да минат!
43
0
 
15
 
! Отговори
??? преди 10 години
Защо се премълчава, че лекар от Пирогов на място е оказал първа помощ, за съжаление безуспешно?Мир на праха му.
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За целта ще бъдат възстановени спешните отделенияв БГ има предостатъчтно болници, отделения...но са неефективни..важно е качеството не количеството.Не може да дойде линейка без дефибрилатор в 22 век, защо идва въобще..не може от хотела да виждат, че някой умира и 550 лекаря да са на метри от детето. Аман от простотия!!!Дано поне на тези хора им съдействат да осиновят по-скоро друго българско дете и да му дадът шанс за живот. потресваща статия, отражение на Бг действителността. Обичам
41
2
 
12
 
! Отговори
Софиянец преди 10 години
А иначе за някакъв умрял сирийски *** всички мръсни продажни журналисти,медии и организации вдигнаха шум до небето.Да ни прости милото.Още един БЕЗЦЕНЕН ЖИВОТ НА БЪЛГАРСКО дете си отиде,а онези грозни арабски изчадия ги отглеждат като писани яйца.Слъчицето е било и сираче....
40
1
 
1
 
! Отговори
Angelhell преди 10 години
До АлексА за запознатите със София ще кажа, че задръстване в посока Люлин почти никога няма.Така че нека да не оневиняваме съвсем Бърза помощ.Защото когато на баща ми му прилоша на Сточна гара, където е Бърза помощ и отиде на крака до тях, му отказаха помощ.И след като бяха извикани по телефон (такова било правилото), отново закъсняха!
39
0
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
според мен не е виновен само трафика. Също така проблем е ,че шофиорите не правят път на линейките и се бутат с тях да минат първи. Например аз бях свидетел едно лято как на един дядо му прилоша и припад в автобус на лъвов мост , заради жегата в автобуса и чакахме линейка 40 мин. През това време го пръскахме вода и горе долу го свестихме. За хора, който не са запознати със София , бърза помощ е на около 20 мин пеша от лъвов мост.
38
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
СЕГА НЯМАМЕ ЛЕКАРИ ,А ТЪРГОВЦИ , ВЕЧНО НЕЩО НЕ ИМ ДОСТИГА ,
37
2
 
19
 
! Отговори
Ф.С.В преди 10 години
Не знам друга европейска страна в която пациентът се разхожда от болница към друга болница -докато му намерят свободно легло - германското семейство сигурно е било потресено от наличието на 500 лекари и накрая линейка без техника -в БГ има линейки -няма лекари за тях -или има линейки няма нужната техника вътре -Парадокса здравеопазване е в пъти по некачествен от преди 25 г- скоро идва 2014 г а ние сме назад в всякакъв сектор а Бойко щеше да прави спешни медицински екипи с АТВта и мотори -Ужас
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
за град като София и ужасния трафик е изключително неефективно централизирано управление на линейките. Те трябва да са към болниците със съответните дежурни специалисти. Като се получи сигнал, да се праща линейка от най-близката болница. Престъпление е да има необорудвани линейки!
35
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ето за това е опасно да осиновиш дете . Даваш хиляди, а...плюс това ако вярваш в еволюционната теория и гените си, ТРЯБВА да си е мое. Е, с нездравословен живот и безразборен секс на теб или партньора- няма да стане или поне не здраво. Заради бактериите и ***, не заради господ. Но бих го подкрепил в смисъл-осиновяват, жената се успокоява, мускулатурата й се отпуска, и...забременява
34
2
 
20
 
! Отговори
ЗОРО преди 10 години
До Край-не в лекарите е проблема,а в други дебелокожи безчувствени ОСОБИ !!!
33
4
 
24
 
! Отговори
Край преди 10 години
стига сте се пенили, а като чуете сигнал на линейка веднага правете място че ви гледам как реагирате. Лекарите са хора и не сав и с нищо виновни. Дайте им човешки заплати и условия на труд и въобще не пискайте щото и тези ще идат в нормална страна за десеторни пари. когато е умряло дете никой не е виновен. няма човек които да не направи всичко по силите му да го спаси човешките сили обаче са малки. Деца винаги ще умират такъв е живота и света научете се да го приемате с цялата му сложност.
32
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 32Само които не е викал линейка може да ти повярва че тя е дошла на 8-мата минута.

Спонсорирани публикации