Повече от 243 000 младежи празнуват 8 декември у нас

МВР ще ги пази, нощен транспорт ще им бъде осигурен в София
Обновена: 8 дек 2013 12:06 | 8 дек 2013 08:31, Анисия Иванова
37
Повече от 243 000 младежи празнуват 8 декември у нас
Архив: Булфото

Повече от 243 000 младежи в България празнуват студентския празник на днешния 8 декември. Той се отбелязва за първи път у нас през 1903 г. като празник на единствения тогава в Княжество България университет - Висшето училище, след решение на Академичния съвет от 30 ноември 1902 г., пише БТА.

В решението се определя честването да бъде на 8 декември – в Деня на Свети Седмочисленици (на 25 ноември по стар стил) - един от които е и Свети Климент Охридски.

Празнуването е отменено след 1944 г. и датата е заменена със 17 ноември - Международен ден на студентската солидарност. През 1962 г. празникът на университета отново е възстановен на 8 декември. В продължение на годините се чества от студентите в цялата страна като студентски празник.

На 28 октомври 1994 г. Съветът на ректорите на висшите училища обяви 8 декември за неучебен ден и за празник на българските студенти.

Сега системата на висшето образование у нас включва 51 висши училища - 37 държавни и 14 частни, като в тях се обучават общо 243 065 студенти.

За днешния празник Столичен автотранспорт ще осигури нощно движение на метрото и някои автобуси във връзка, съобщава сайтът на Център за градска мобилност към Столична община.

По заповед на общината ще има нощно движение от 24.00 часа на 8 декември до 05.00 часа на 9 декември по автобусни линии 94 и 280.

"Метрополитен" ЕАД ще осигури нощно движение на влаковете на интервал 30 (тридесет) минути, допълват от Центъра за градска мобилност.

От МВР уверяват, че е създадена нужната организация за осигуряване на полицейско присъствие по пътищата и маршрутите към курортите, за да бъде подобрена безопасността на движението.

Униформените по места са провели вече беседи с охранителните фирми на заведенията за повишаване на бдителността по време на бурните купони.

В навечерието на празника МВР публикува съвети към студентите относно шофирането, опасността от неизправност на автомобила, разваляне на времето.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За съжаление младото поколение в България,а и по целият свят е провалено и деградирало от масова култура,секс,алкохол и наркотици! А при нас решаващ фактор е и чалготията! Светът няма никакво бъдеще,особено Старият континет,на който са просъществували десетки велики цивилизации,само след няколко десетилетия той ще се превърне в джунгла! Ако нещата не се променят радикално и младите хора не бъдат тласнати към правилният път,всичко ще продължава да се срива!
31
1
 
2
 
! Отговори
немразещ преди 10 години
Празник, празник, ама пак ще има прекалили с веселенето.
30
2
 
4
 
! Отговори
Митака преди 10 години
Абе едно ще ви кажа. Пийте и се веселете всеки ден студенти. Това е истината. Яжте, пийте и се веселете. Който не се е веселил все едно не е живял.
29
0
 
5
 
! Отговори
Лора преди 10 години
Бъдете здрави и ненаситни за знание и никога не забравяйте, че професията "Човек" не се преподава в никой университет!
28
0
 
5
 
! Отговори
Ставри преди 10 години
Честит празник на всички настоящи и бивши студенти !Живи и здрави , умни и красиви и най-вече реализирани след дипломиране.
27
1
 
1
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
До 22А че лъжа ли е? Няма какво да спорим.Ще се види като тръгнат да работятИ не говоря за завършили,а за сега,които учат. Предните випуски са една идея по-добре. ПС:Има и такива,които стават де,ама за съжаление със сухото гори и мокрото.
26
0
 
4
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До 26 - И понеже се страхуват за работните си места, или пък нямат висше образование, което да им предостави възможност за по-добре платени позиции на ЕС трудов пазар, доста хора си изливат злобата върху нашите студенти.
25
0
 
2
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До 26 Има обяснение: 1. Става въпрос за празника на българските студенти, а не на турските или други- българофобите отново използват наши, чисто български празници, за да ни оплюват2.От 01.01.2014г. всеки бг. гражданин има право да работи на законен трудов договор в друга държава- член на ЕС. Колкото и да се рие срещу нашето висше образование е факт, че то се признава в рамките на ЕС, а това означава- масов напив на бг. висшисти на ЕС трудов пазар- доста други ЕС граждани се страхуват от това
24
2
 
11
 
! Отговори
22 преди 10 години
Аз съм студент, прегледах набързо коментарите и не видях нищо освен злоба и подмятания как студентите не стават за нищо. Даже не знам как да си обясня това назлобяване, честно казано...
23
3
 
11
 
! Отговори
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!!! преди 10 години
ДА СТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ ДЕЦА НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ!!!СЕГА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ, ВАЗИ ГЛЕДА !!НАДЕЖДИТЕ СА НИ ВЪВ ВАС!!!!!!!!!!!!!!!!!!ЧЕСТИТО И ..УМНАТА!!!
22
10
 
9
 
! Отговори
Пъзел преди 10 години
Утре от токсикологията на "Пирогов" ще съобщят точно колко са празнували :)
21
8
 
6
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
Бреее всичкото младеж с визшу.Уаууууууууууууууу
20
3
 
3
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
От 1903г. 8ми декември е празник на БЪЛГАРСКИТЕ студенти. Из уикито"...Студентският празник - 8-ми декември се чества в България от 1916 г. 8-ми декември е денят на свети Климент Охридски по нов стил на календара. Българската православна църква празнува деня на свети Климент Охридски по стар стил (25 ноември). Свети Климент Охридски е един от Светите Седмочисленици и е считан за покровител на българското висше образование..."ЗА ТОВА ***, ТУРЦИ И МЮСЮЛМАНИ НЕ ХАРЕСВАТ 8МИ ДЕКЕМВРИ!
19
4
 
4
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До Анонимен 18 *** празници има в ***- т.е. Индия. Не ти харесва празника на БЪЛГАРСКИТЕ СТУДЕНТИ, щото не е вписан като ислямски религиозен празник в корана?:) Свиквай- ТУК Е БЪЛГАРИЯ И СИ ИМАМЕ НАШИ, БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИЦИ, КОИТО НЕ СА ВПИСАНИ В ТЪПИЯТ ТИ КОРАН:)
18
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какви студенти,какъв празник?! Нито едно от двете не ни е като хората! Университетите ни не могат да попълнят квотите си за прием,дори и СУ?! Не беше далеч времето,когато имаше конкуренция и за едно място се бореха по 7-8 човека?А сега произвеждаме неграмотни висишсти.Празникът пък се е превърнал в пореден повод за свинско напиване и дрогиране,по скъпи курорти,все едно че т.нар. студенти са спечелили Нобелова награда?!В резултат държавата бавно,но сигурно върви към гибел!
17
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поредният *** празник даващ поредна възможност на всякакви "ранобудни" да си избиват комплексите. И отново улиците ще приличат на свинско бунище.
16
4
 
5
 
! Отговори
акушер-гинеколог преди 10 години
Хайде да сте живи и здрави скъпи студентки и ще ви чакам в родилното в началото на септември догодина.
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Честит празник. И за довечера се снабдете с качествен алкохол и достатъчно презервативи ;) Защото доста хора са умрели от алкохол, но още повече са се родили ;)
14
7
 
8
 
! Отговори
ODESSA преди 10 години
Да празнуват, 95% от тия не стават даже и за портиери. Умряла работа. Напийте се яко студенти. За вас работа няма, щото сте талаш. Както казва един, поздрави от Щутгарт.
13
2
 
0
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
1. Gaudeamus igitur, Juvenes dum sumus; (2)Post jucundam juventutem,Post molestam senectutemNos habebit humus! (2)1. Нека бъдем весели, докато младеем; (2)След щастливата ни младост,След досадната ни старостВ гроба ще изтлеем! (2)Из студентският химн :)