Целта на ПОМАК е да раздели българите, сигурен е проф. Овчаров

Партиите да се обединят в защита на националните идеали, призова той
Обновена: 17 дек 2013 16:54 | 17 дек 2013 16:54, Красимир Ангелов
97
Целта на ПОМАК е да раздели българите, сигурен е проф. Овчаров
Проф. Николай Овчаров. Снимка: БТА

Целта на политическата формация ПОМАК е да противопостави българите християни на българите, изповядващи ислям, обяви проф. Николай Овчаров в коментар на подадения срещу него вчера сигнал в прокуратурата от лидера на партията ПОМАК Ефрем Моллов.

Обвиненията срещу проф. Овчаров са, че е нарекъл представителите на партията ПОМАК "сепаратисти" и "българо-мохамедани". Във връзка с изказванията си археологът е бил разпитван в СДВР.

На специална пресконференция проф. Овчаров застана напълно зад думите си и се аргументира с книгата на Моллов "Има ли бъдеще Велика Булгария или защо бе скрита историята на помаците?", в която според археолога лидерът на ПОМАК сипе хули срещу християнизацията на българите и нарича Борис, Симеон, Кирил и Методий "предатели".

Още по темата

По думите на Овчаров в изказванията си пред медиите Моллов е заявявал, че "българите не са единна нация, а сбор от етноси", че срещу помашкия етнос се осъществявал геноцид", както и че помаците имали и собствен език, който ние българите не сме разбирали.

“Очевидно целта е да се прокара разделителна линия между българските християни и мюсюлмани, като се промият мозъците на хората от цял един регион”, каза Овчаров, цитиран от БТА.

По второто обвинение за употребата на понятието "българо-мохамеданин" професорът обясни, че става дума за теологичната трактовка и е несериозно въпросът да бъде поставен пред прокуратурата. Той уточни, че думата "българо-мохамеданин" съществува в българския правописен и тълковен речник и че с нея се обозначават българите, които са последователи на пророка Мохамед.

По думите на археолога той вече е разговарял с министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев, който е заявил, че е загрижен за случващото се напоследък, и е обещал скоро да бъде създадена Национална стратегия за България.

Проф. Овчаров призова партиите да загърбят различията си по всички останали въпроси и да се обединят в защита на националните идеали. Той обясни, че донякъде се радва на подадения сигнал срещу него, защото така има възможност да разкрие истинското лице на партията ПОМАК, която по думите му води агресивна, антибългарска политика, основана върху манипулацията на факти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
5
 
12
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
На вниманието на всички депесари: Със свои укази президентът Росен Плевнелиев удостои с най-висшето държавно отличие 19 от най-славните български офицери и военачалници от Балканската война, посветили живота си на България, на освобождението и обединението на българския народ, съобщи прессекретариатът на държавния глава....посмъртно с орден Стара планина I степен с мечове бяха удостоени ... генерал-майор Васил Делов..- днес.бг. Дпс да се хване наведено за палците на краката си:)
61
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Партия *** се прави от ДПС и БСП за да може такива като "археолога" да има за какво да призовават и да отвличат вниманието от некадърното и безпринципно правителство.
60
3
 
21
 
! Отговори
Дан-55 преди 10 години
Кога нашите историци ще зарабтят в един глас,за България и българското?На колко места на мястото на черкви са построени джамии по време на робството,и сега разни мюфтии и турчеещи се имат претенции за имоти.ЗАЩО МЪЛЧИТЕ ГОСПОДА ПОЛИТИЦИ,ИСТОРИЦИ И ПРОФЕСОРИ ?
59
15
 
6
 
! Отговори
атакистка преди 10 години
НЕКА ИМА ***,КАКТО ИМА И ПОМАЦИ.ЩЕ ОБЕРЕ ДОСТА ГЛАСОВЕ ОТ ДПС И ГЕРБ.АЗ СЪМ ЗА.ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ ХАУСА Е ПЪЛЕН.ПОЗДРАВИ ОТ АТАКА ,СЛЕДВАШИЯ ПЪТ СНИМАЙТЕ *** НА ВОЛЕН
58
3
 
15
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
Крайно време беше да се появят историци и археолози.Длъжници сте на народа си .Показвайте документите ,крайно време този народ да се осъзнае чии наследник е и какво има по нашите земите !Помаците в България нека да кажат от кога говорят друг език,освен български,нека оставят гайдите и тамбурите и засвирят на ТЕХЕН инструмент и изпеят тяхна песен.
57
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
неразбирам защо им давате гласност на на тия и без това на никой не им пука за тях?
56
2
 
5
 
! Отговори
алилиии преди 10 години
професоре, ква е целта на "***"? ами и те да бъркат в качето с медо наречено БГ, а че ще разделят е сигурно че ще е турската партия на дуган, така че не се аби ноо, БГ ще е само от полза да се разедини тоа етническо-мафиотски зговор, та цървените *** да се позапекат малко.
55
2
 
15
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До Исмаил Т.е.- за да се направи генетично изследване на генетичният произход на българите, са изследвани чрез вземане на кръв 855 БЪЛГАРИ, ЕДНА ЧАСТ ОТ КОИТО СА ПОМАЦИ. АКО помаците и българите бяхме отделни етноси, ТРЯБВАШЕ ДА ИМА РАЗЛИКА В ГЕНЕТИЧНИЯТ НИ ПРОИЗХОД, а такава не случайно няма и не е установена от учените от БАН- просто ние сме от един и същ етнос!
54
3
 
5
 
! Отговори
eyeless преди 10 години
Политиката трябва да се забрани със закон!
53
6
 
8
 
! Отговори
ПАРТИЯ = МАФИЯ преди 10 години
Целта на *** е да раздели българите, сигурен е проф. ОвчаровА целта на ДПС каква е бе, професорчо ???? Що и за ДПС не каже нещо тоя интелектуален титан, или според тоя ДПС не раздела българите по религиозен признак ????
52
3
 
11
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До Исмаил Не можеш да ме манипулираш- ставаше въпрос за ПРИЧИНИТЕ за възродителният процес, а не за помаците - виж коментар 47. НИКОГА, НИТО ЕДИН ИСТОРИЧЕСКИ ИЗВОР ИЛИ АРХЕОЛОГИЧЕСКА НАХОДКА НЕ Е ДОКАЗАЛА ТЕЗАТА, ЧЕ ПОМАЦИТЕ НЕ СА ОТ БЪЛГАРСКИЯТ ЕТНОС! Ето нещо интересно:"...Направени са кръвни изследвания на 855 българи и българо-мохамедани. Български граждани от ромски, турски или друг произход не са изследвани..."08.09.2011 Откритие за генетичния произход на българите бнт.бг
51
7
 
7
 
! Отговори
Исмаил преди 10 години
софиянец ,съзнателно или от неграмотност свързваш помаците и ги приемаш че са турци.По вероятно от фанатична глупост и комплекс за малоценост(имащо в предвид клипчетана Борис бачковски и баба Гуси) заради скандалите в църквата.Ние там вина нямаме:).Я се информирай първо исторически и изясни понятията българин -мюсюлманин и турчин и събитията свързани с тях!А за кюрди и араби да не спамим.
50
3
 
9
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
Координиранa терористичнa атакa с взривове на важни публични транспортни обекти едновременно в отдалечени едни от друг големи градове надхвърля обикновения атентат. Тактиката на терористично настъпление с последователни атаки е нетипична до този момент. Ударите са планирани като мощни "слепи" атентати, т.е. нямат конкретна мишена, а целят граждански жертви, максимални разрушения и психическо въздействие върху обществото.Атентатите предизвикват ескалацията на кампанията за насилствена промяна на арабско-турските имена, чийто период се определя от 24 декември 1984 г. до 19 януари 1985 г.
49
0
 
13
 
! Отговори
Революционер преди 10 години
Кога ще учредят партия "Турчин"? Чакам с нетърпение :)
48
2
 
17
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
Ето- даже в уикито вече са го написали- не знаех за тази статия...Терористични актове в България 1984-1987 от Уикипедия, свободната енциклопедия В периода 1984 - 1987 г., в хода на т.нар. Възродителен процес, в България са разкрити 42 нелегални "протурски" групи; извършени са терористични актове и саботажни акции.Някои от членовете на тези групи са осъдени за противодържавна дейност, планиране или извършване на тероризъм - атентати, саботажи и диверсии, контакти с турски задгранични функционери
47
2
 
2
 
! Отговори
чвор преди 10 години
До 44Нито сляп,нито глух.По-скоро ***,незаинтересован и страхлив!
46
1
 
11
 
! Отговори
Революционер преди 10 години
Скоро ще има партия "Таш*ак" и партия "***".
45
2
 
11
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До Исмаил Има групи , за които е установено, че в състава си НЯМАТ сътрудници на дс, а в името на нелегалната организация съществува определението "Турска националноосвободителна....."- ТОВА какво означава юридически - знаеш ли? А според теб как Турция юридически гледа на такава организация, само че с името "Кюрдска националноосвободителна....", с членове, сред които НЯМА сътрудници на МИТ?
44
11
 
6
 
! Отговори
Исмаил преди 10 години
38, а не ти ли е хрумвало че може възродителите да стоят зад тези атентати с влаковете и гарите.Набедените за терористи защо ли са били сътрудници на ДС?Случайно ли е това?И възродителните кръстилки за помаците започват от 1912г м октомври и са от 5 до 7 в различните краища на държавата ако не си запознат.1912г нямало други терористи освен от ВМРО които не са "сепаратисти" и терористи разбира се:)
43
2
 
25
 
! Отговори
? преди 10 години
До кога ДПС ще властва и ръководи държавата ? НАРОДЕ БЪЛГАРСКИ, СЛЯП ЛИ СИ , ГЛУХ ЛИ СИ ?

Спонсорирани публикации