Целта на ПОМАК е да раздели българите, сигурен е проф. Овчаров

Партиите да се обединят в защита на националните идеали, призова той
Обновена: 17 дек 2013 16:54 | 17 дек 2013 16:54, Красимир Ангелов
97
Целта на ПОМАК е да раздели българите, сигурен е проф. Овчаров
Проф. Николай Овчаров. Снимка: БТА

Целта на политическата формация ПОМАК е да противопостави българите християни на българите, изповядващи ислям, обяви проф. Николай Овчаров в коментар на подадения срещу него вчера сигнал в прокуратурата от лидера на партията ПОМАК Ефрем Моллов.

Обвиненията срещу проф. Овчаров са, че е нарекъл представителите на партията ПОМАК "сепаратисти" и "българо-мохамедани". Във връзка с изказванията си археологът е бил разпитван в СДВР.

На специална пресконференция проф. Овчаров застана напълно зад думите си и се аргументира с книгата на Моллов "Има ли бъдеще Велика Булгария или защо бе скрита историята на помаците?", в която според археолога лидерът на ПОМАК сипе хули срещу християнизацията на българите и нарича Борис, Симеон, Кирил и Методий "предатели".

Още по темата

По думите на Овчаров в изказванията си пред медиите Моллов е заявявал, че "българите не са единна нация, а сбор от етноси", че срещу помашкия етнос се осъществявал геноцид", както и че помаците имали и собствен език, който ние българите не сме разбирали.

“Очевидно целта е да се прокара разделителна линия между българските християни и мюсюлмани, като се промият мозъците на хората от цял един регион”, каза Овчаров, цитиран от БТА.

По второто обвинение за употребата на понятието "българо-мохамеданин" професорът обясни, че става дума за теологичната трактовка и е несериозно въпросът да бъде поставен пред прокуратурата. Той уточни, че думата "българо-мохамеданин" съществува в българския правописен и тълковен речник и че с нея се обозначават българите, които са последователи на пророка Мохамед.

По думите на археолога той вече е разговарял с министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев, който е заявил, че е загрижен за случващото се напоследък, и е обещал скоро да бъде създадена Национална стратегия за България.

Проф. Овчаров призова партиите да загърбят различията си по всички останали въпроси и да се обединят в защита на националните идеали. Той обясни, че донякъде се радва на подадения сигнал срещу него, защото така има възможност да разкрие истинското лице на партията ПОМАК, която по думите му води агресивна, антибългарска политика, основана върху манипулацията на факти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
8
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
. Трябва да бъдат разписани съответните наказания, защото, така или иначе, България и българската нация е малка, за да я делим на повече националности. Тук не може да има много националности, освен българската. В Наказателния кодекс в момента няма нищо конкретно по този въпрос и смятам, че е дошло време да се замислим и по такъв тип казуси, свързани със сепаратизъм и сепаратистки изказвания и се надявам българската журналистическа гилдия да не дава трибуна на подобни изказвания, посочи Ангелов
21
1
 
10
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
Браво , проф. Овчаров! И една неочаквана за мен реакция -предвид консумираният брак между бсп и дпс- Страхил Ангелов: Спешно трябва да бъдат внесени промени в Наказателния кодекс и да бъде дефинирано точно и ясно, що е сепаратизъм 17 Декември 2013 | 17:06 | Агенция "Фокус" София. Спешно трябва да бъдат внесени промени в Наказателния кодекс, и да бъде дефинирано точно и ясно, що е сепаратизъм. Това заяви пред Агенция Фокус народният представител от Коалиция за България Страхил Ангелов, по повод изказвания на един от учредителите на партия ***. Трябва да бъдат разписани съответните наказа
20
2
 
18
 
! Отговори
гофус преди 10 години
Ами прав е професор Овчаров,така наречените помаци,са си чиста проба българи.И какво сега...да вземем да се делим по всичко ли,има шопи,има граовци и др.Само в Странджа планина,има три български общности;рупци,тронки и загорци,но всички са общо българи.А българите сме и различни вероизповедания,и католици,и православни,и евангелски християни,и мюсюлмани.Това няма значение,всички заедно са българи.
19
3
 
16
 
! Отговори
Кратун преди 10 години
Целта на *** е да нацепи електората на ДПС. Никой българин - християнин няма да гласува за тази партия. Аз съм "за"!
18
31
 
4
 
! Отговори
ПОМАК преди 10 години
Наслука на новата партия ***! Всеки християнин, който е недоволен от демокрацията и плурализма е свободен да емигрира на запад и се оплаче на своя идол християнския папа в Рим. Християните са свободни да се изселят от тази територия. Нека заминат всичките.
17
5
 
2
 
! Отговори
dicho преди 10 години
Shto za givotno e tui neshto nare4eno POMAK, nesto mejdu Izv4nzemno i 4ovek. P4k njamalo da se nadidat nazionalistite, ili horata koito si obi4at RODINATA B4lgarija.
16
0
 
4
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
Не може да има синкретично обединение на базата на един мним враг (партия "***").
15
9
 
4
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
Коминтернът, Георги Димитров и Дс, нал тъй, *** овчарски?? А ти патриоте европейски, защо се срамиш да се наречеш болгарин?
14
3
 
8
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
ДПС не само има влияние, ами е една от партиите управлявала най-дълго.
13
1
 
12
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
Пак се манипулира народа.Кои са тези "***"?Тази партия няма никакво влияние в България. Как може да прави нещо, като реално няма никакво влияние?Тези, които създават разделение са ДПС. И то вече 23 г. Защо никой от обществените личности не говори против татарите от ДПС?ДПС не само има вли
12
2
 
8
 
! Отговори
Рейтинг помпа преди 10 години
Пак някво театро да плашат гаргите. С бели конци е съшита тази партия ***. Явно трябва да се помпа рейтинга на националистите.
11
22
 
6
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
Целта на *** е да раздели българите, сигурен е ***, проф. Овчаров...
10
3
 
17
 
! Отговори
555 преди 10 години
"Целта на *** е да раздели българите, сигурен е проф. Овчаров"Дооооообре. Щото българите сега са единни.
9
2
 
25
 
! Отговори
ИК преди 10 години
Какво доживяхме-предатели да пращат сигнали срещу Български професор, и други предатели да го викат на разпит.Къде е Волен,какво ще каже Сергий,Бойко и другите "политици". Как може да се оставя държавата на национални предатели.
8
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Интересно колко много партии има в малка Мангалия.
7
9
 
9
 
! Отговори
БОРИС преди 10 години
Мисля че може да се окаже че *** ще изиграе една непредвидена роля около сплотяването на Българите. Ние може да сме разделени политически но в момента в който се появи външна заплаха ставаме единни. Затова мисля че *** всъщност може да изиграе една положителна роля в борбата за обединението на България.......защото...да не настъпят котето по опашката..
6
5
 
16
 
! Отговори
Проект на ДС преди 10 години
И на децата е ясно, че *** е последния инжинерингов проект на ДС - да наливат вода в мелницата на националистите и про-руски настроените групи (като АТАКА например).
5
1
 
23
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
Самият факт, че съзнателно е търсена тази абревиатура *** (патриотично обединение за многообразие, автентичност и култура), макар и по заобиколен начин доказва, че партията смята да работи активно по въпроса с разединението на българския народ. Всички етноси в България сме дълбоко в калта, какво налага създаването на помашка партия? Специално внимание обръщам на думите на Моллов "срещу помашкия етнос се осъществявал геноцид", това е доста показателно за намеренията му да насъсква етносите.
4
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Май че е късно за каквото и да било... Държавата се *** и ислямизира с бясна скорост и то не от днес. И никаква национална стратегия няма да проработи, докато не се спре първо развъждането на *** и второ всеки нехристиянин, който не се чувства българин, да напусне държавата!!! Но тези неща скапания ЕС няма да ги позволи...
3
4
 
29
 
! Отговори
Д-р МАХМУРЛИЕВ преди 10 години
Ето, този голям българин трябва да се подкрепи веднага!

Спонсорирани публикации