Бизнесът разколебан за дуалната система

Митко Василев: Малко се говори за ролята на работодателите
Обновена: 4 яну 2014 19:55 | 4 яну 2014 19:49, Екип на Bulgaria On Air
33
Бизнесът разколебан за дуалната система
Снимка: Bulgaria on Air

"Бизнесът е разколебан относно въвеждането на дуалната система на обучение защото не знае каква ще е неговата роля", обяви в предаването„Брюксел 1“ на телевизия Bulgaria On Air Митко Василев, управител на Германо-българската индустриално-търговска камара.

Той обаче уточни, че всички анкети, които са били правени по темата, ясно показват липсата на квалифицирана работна ръка и именно дуалното обучение е навярно най-добрият метод за преодоляване на този проблем.

"Несигурност създава и фактът, че този тип практики и стажове не гарантират постоянно назначение, не означава, че фирмата ще реши да задържи кадрите, които е обучила, те могат да отидат и при конкуренцията.

Затова работодателите трябва да инвестират в бъдещето, а не да правят моментни разходи, защото все пак практиките и стажуването ще бъдат платени. Условията, които дружествата ще предлагат трябва да бъдат достатъчно добри, за да не се получава текучество на кадри“, обясни Василев.

Той изрази недоволството си, че обсъжданията до момента са предимно в посока училище и учебни модели за учениците, а за бизнеса се говори твърде малко.

Цялото предаване може да видите ТУК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
ДС преди 10 години
Притеснени, че от гимназиите ще излизат готови за работа хора (както в Германия). И тези можещи хора ще искат адекватно заплащане от първия работен ден.
21
0
 
3
 
! Отговори
Мунчо - продължение преди 10 години
Един дори ми направи сметка, че съм печелел повече от него при такива цени (сметна, че обслужвам 10-15 фирми) и дори ми завидя :D :D :D Той бил производител, имал 150 работника, а накрая аз съм изкарвал повече от него, без да имам и един работник. Ами кой за каквото е учил - аз не получавам субсидии, нито държавни поръчки, нито пък се отчитам на партии. Като не им оттърва да не си внедряват ЕРП системи и да си купуват сървъри и т.н. специализирано оборудване - да пишат на тефтери!
20
1
 
8
 
! Отговори
Мунчо преди 10 години
Може да Ви прозвучи гадно, но работодателите (има и изключения за радост) с кеф харчат 5000 евро за 1 уикенд с любовницата си, но нямат пари за заплати. Затова аз отдавна съм приключил с работодателите и вече години наред им дера кожите за специализирани IT услуги, скъпо им е и мрънкат, но накрая плащат, защото нямат изход. Имаше няколко, които не искаха да плащат - сега се оправят сами и нямат сървъри, защото на никой от колегите не му се занимава със селски тарикати.
19
5
 
13
 
! Отговори
до 20 преди 10 години
А Радомирското ЗТМ има близнак и в Русе подобен е и Шишманци , а тракторните заводи ,а военните заводи ,и те ли са с откраднати западни технологии...истината е че победата на запада в студената воина унищожи нашата индустрия и ни наложи нови правила на икономическо развитие известни като ,,бананова държава ,, с унищожена икономика ,селско стопанство ,алкохолен туризъм ръководен от хора с анцузи...може би подобна картина ти харесва ,ама по добре да съм *** партиец отколкото демократ разкрачен.
18
1
 
3
 
! Отговори
до 20 преди 10 години
Радомир не е построен по хрумване на *** партиец ,строенето му е започнало към края на 70-те по линия на сив ,и не случайно е построен на онова място, Да не би в момента да няма индустриални гиганти в Европа ? има ,но БГ не влиза в европеиската ПЛАНОВА икономика, а тоя дето твърди ,че ЕС не е с планова икономика и то по-планова от тази на СИВ си е меко казано манипулатор ...Естествено ,че след разпада на СИВ тои става в тежест на страната и всичките напъни са обречени...а ти казваш полуистини..
17
1
 
2
 
! Отговори
до 20 преди 10 години
Радомир не е построен по хрумване на *** партиец ,строенето му е започнало към края на 70-те по линия на сив ,и не случайно е построен на онова място, Да не би в момента да няма индустриални гиганти в Европа ? има ,но БГ не влиза в европеиската ПЛАНОВА икономика, а тоя дето твърди ,че ЕС не е с планова икономика и то по-планова от тази на СИВ си е меко казано манипулатор ...Естествено ,че след разпада на СИВ тои става в тежест на страната и всичките напъни са обречени...а ти казваш полуистини..
16
0
 
23
 
! Отговори
1234 преди 10 години
Българският "бизнес" както толкова реве - защо не си внесе кадри от Европа? Нали движението на хора, стоки и услуги е свободно? Аааааааааа - трябва да им плаща. Как тогава *** ще забогатее за два дена....
15
0
 
16
 
! Отговори
gtf преди 10 години
До БВВабсолютно си прав, все по-малко хора се възползват от "изключителните условия" предлагащи нашите "бизнесмени" - работодатели. За тва и младите бягат...
14
0
 
12
 
! Отговори
БВВ преди 10 години
Не е липса на квалифицирана работна ръка. Липсват достатъчно квалифицирани хора, които да им приемат офертите за унизително ниски заплати срещу тези изисквания. Затова наемат недостатъчно квалифицирани хора и после се оплакват. Ами най-евтините продукти в супермаркета естествено, че има причина да са токова евтини. Ако искаш по-хубаво, развързваш кесията. И също махаш интригантите, че обикновено за отрицателно време се съюзяват срещу по-кадърните, за да ги изгонят.
13
1
 
22
 
! Отговори
шщд преди 10 години
Когато опре до плащане на заплати, работодателите винаги нещо не са разбрали, все нещо не е уточнено, имало несигурност. Тоя пич Митко Василев най-добре трябва да знае,че в Германия първо плащат заплати, а после купуват лъскав мерцедес. А в *** е обратно.
12
6
 
16
 
! Отговори
Аз съм 18 преди 10 години
А на другаря, който тъгува за ТМ Радомир и т.н. му предлагам да се замисли как така се случи, че примерно, завода в Радомир едва не фалира "Народната Република"? Щото то далеч не стига да откраднеш некви западни технологии и да ги внедриш с .. 10 годишно закъснение, другари!Щото до голяма степен сегашния т. нар. бизнес, дето плаче за квалификацията на работниците си е същия този комунист-комсомолска скодоумна номенклатура, която се упражняваше по иконом. и стопанско планиране на гърба на народ
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поредните празни приказки по тази тема.Сега с некви 'духални' системи.Икономическия стимул е най-силния локомотив на образованието и самообучението. Системата е сбъркана: нещо средно м/у съветско образование за нуждите на централизрана държавна икономика и банановите държави. Същото се отнасия и за научната дейност.И въпреки целия батак, ако все пак се пръкне некво по-образовано и умно същество, то гадната политико-икономическа реалност бързо го изритва надалеч в чужбина.
10
3
 
3
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
До Див аграрПриятелю,- Бъркаш средното образование, което дава професии по отраслови сектори... с Висшето образование..., което дава основи за интелектуално развитие в област (области) от човешкото познание...Принципите трябва да са - Средното образование - всеки с професия или само само с по-обща с професионална подготовка...- Висшето - студентско кредитиране по отраслови прогнози... (и платено). За основа - Единния класификатор и кадрови прогнози на министерствата....
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За рапфага ----тои има смисъл при определени условия , като изключителен бум на нови заводи в които липсват кадри над средно ниво / управленски / ---полу-висше работническо образование в съкратен срок ....
8
1
 
6
 
! Отговори
див работник преди 10 години
Аграр ----прав си но няма как да напиша всичко това . То и едно време в техникумите си имаше и бази и т.н.т ....а сега учителската професия е феминизирана пак от ниското заплащане....аз и не знам защо някои си мислят ,че единствено от у-ата трябва да излизат само комп. спец. за техниката са нужни и шлосери и ел. техници и техници и оператори и инжери....и климатични инсталации ,ако щете и маслари и т.н.т. Имам чувсвото че някои изобщо в заводи не са влизали от тез стопански камери де !!!
7
2
 
12
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
До кога евроунижения, налагани ни от евроеничари?- Взеха ни пазарите и заводите, разориха селското ни стопанство и искат да ни изкупят земята - МЪЛЧИМ!- Взеха ни 10% от спестянатията, 90% живеят с доходи под Обществения минимум от 562лв., качват ни възрастта за пенсий МЪЛЧИМ!- Спряха ни евтиния от Козлодуй, пробутват ни скъпия фото-ток и ни пречат да печелим от Южен поток и Белене ДО КОГА ЩЕ МЪЛЧИМ? - Едно унижение, което не получи подобаващ отговор, става причина за все нови и нови унижения Р.Рейгън!!!ВСЕКИ ПЪТ, КАТО ЗАМЪЛЧИМ, ТАКА И СТАВА!!!.
6
5
 
13
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Приятели,- Дуалната "система" (Раб.Фак) произвежда ЧИРАЦИ - полуграмотни индустриални роби...!- С пълна сила искат да правят децата ни ПОЛУГРАМОТНИ ИНДУСТРИАЛНИ РОБИ И ***...- Техникумите, които СВРЪХ-ЛИБЕРАЛНИТЕ ДИВАЦИ закриха правеха истински средни технически специалисти..., които "пробиха" в целия свят...!!!Просто е... ВЪЗСТАНОВЕТЕ ТЕХНИКУМИТЕ...!!!.
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
При нас положението е следното ....взеха ни пазарите /питомното/ и сега оди гони дивото ....а тоя батка костюмара от девет извора вода ще ни докара само и само да ни докаже че българина не го бива да работи и е мързелив, не учи, всичко му е калпаво и затова трябва да е на заплата от 200 лв. Истината е , че миниджмънта ни е калпав / управлението / парите са у неправилните хора и ние плащаме уж че сме неквалифицирани...на тея и немски спецове да им дадеш ще ги изкарат некадърници и ще им дадат по
4
0
 
16
 
! Отговори
a преди 10 години
Един бизнесмен да каже какво трябва да работи човек в България, за да изкара 500 евро, колкото получава безработен германец.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само ако се помотат още 5-г. и краи ,къса се връзката изчезва приемствеността и с нея всичко ----сега все още има специалисти които могат да обучат нови кадри ,но е въпрос на време всичко да се срути окончателно ! Ама и аз не си правя илюзия ,че някога ще им трябват нови предприятия и заводи , защото завода е главоболие ,тои е нищо без пазар и то скъп пазар ,е точно това ни бе отнето 89 г и след това ние сами си спряхме заводите, и китаиците са опасни,като конкуренти...