Има окуражаваща промяна в бежанските центрове

Не очакваме увеличаване на бежанския поток, заяви Борис Чеширков
11 яну 2014 18:43, Екип на Bulgaria On Air
24
Има окуражаваща промяна в бежанските центрове
Снимка: Bulgaria On Air

До 1  април е реалистично България да постигне минималните международни стандарти за битовите условия в бежанските центрове,  заяви пред Bulgaria On Air Борис Чеширков, говорител на представителството на Върховния комисариат на ООН за бежанците. По думите му в бежанските лагери у нас се наблюдава окуражаваща промяна на условията за живот.

В Харманли бежанците вече имат възможност да се регистрират и да кандидатстват за получаване на статут. От своя страна, Върховният комисариат изгражда кухни, трапезарии и перални помещения в Харманли и софийските квартали Враждебна и „Военна рампа”. Ангажимент на правителството е да назначи персонал и да осигури храната.

В момента България получава техническа помощ не само от Комисариата, но и от Европейската служба за бежанците, които обучават нови кадри на Агенцията за бежанците. В следващите месеци персоналът там ще се увеличи двойно.
Представителството на ООН вече втори месец осигурява топли ястия, които частично покриват нуждите. До края на януари от там по веднъж на ден ще предоставят храна в 4 центъра – Харманли, Пъстрогор, Баня и Ковачевци.

От 1 февруари правителството да поеме тази грижа за всички центрове, както е и по закон. В момента всеки бежанец получава само 65 лева на месец за храна. Остава нерешен и проблемът с пренаселените центрове.

От Върховния комисариат не прогнозират увеличение на бежанския поток към България.

През декември у нас са влезли по-малко от 300 души, а за първите 10 дни на януари едва 10-15 бежанци. Официално регистрираните у нас са 7 500 души.

През декември ООН поиска помощ за Сирия в размер на 6,5 милиарда долара.

През 2014 се очаква броят на бежанците да нарасне с 2 милиона души, но в съседите Турция, Ливан, Йордания, Ирак. В Европа бежанците са само 70 хиляди.
 

 


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
6
 
! Отговори
Българин преди 7 години
В медиите не съм чул от никъде нищо да се каже. Утре може да отстъпим държавата на ислямистите подкрепяни от Катар и Суадитска арабия, без да разберем. Ако са си купили и медиите... че нищо се не казва
19
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дълго ни лъжеха , че не може да вдигаме ограда или стена по границата.. Сега от Европейската комисия и ООН ни натискат да не вдигаме оградата, защото било нехуманно. Нито спряха Гърция и Испания да си направят, нито може да ги накарат да си ги махнат.
18
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Все още никой не е питал българите дали са съгласни в близко време да се окажат в една държава с една много голяма общност свои съграждани от африкански и азиатски произход, на базата на изключително съмнителни основания. Задължително е да има референдум по този въпрос.
17
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Логично е България да настоява Турция да харчи добре предоставените й от ЕС средства за бежанците, и като богата мюсюлманска държава да осигури добър прием на всички от тези 1 милион регистрирани и нерегистрирани сирийци на нейна територия, които следва да го получат. Ако Турция не се съобрази с това, богатите страни по света трябва да понeсат тежестта, а не да тя да се стоварва върху малкия и беден български народ. Все още никой не е питал българите дали са съгласни в близко време да се окажат в една държава с една много голяма общност свои съграждани от африкански и азиатски произход, на баз
16
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"През декември у нас са влезли по-малко от 300 души"--300 души на месец не е никак малко, с това темпо за година ще са над 3000, за няколко години напред да не смятаме колко ще станат, те се размножават като ***. Ако започнат да влизат и повече, е въпрос на десетина години етническият облик да бъде променен към пълна ислямизация.
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хм, Колко бързо и успешно успяха да се организират в създаването на нормални условия за живот ... българите, които плащат данъци в тази държава?
14
2
 
7
 
! Отговори
Debora1 преди 7 години
Balgarite izgnanici v chujbina a arabi islamadjuu skoro shte sa gospodari na krasiva Balgaria
13
2
 
23
 
! Отговори
боко тиквата преди 7 години
сами трябва да си помогнем ,да излезем на протести всички заедно , и да ги изринем с булдоза предателите заедно с нелегалните мръсни мюсулмани
12
4
 
11
 
! Отговори
rumen221 преди 7 години
Имам наивни въпросиКъм Вильо Офшорналиев 1. Има ли нещо общо между етническия произход на Лъжльо Офшорнолшив и бездействието му, като Президент и Върховен главнокомандващ, при явната агресия по Турската граница...???2. Има ли договор между Лъжльо Офшорналиев, ДПС, Боко и Ердоган, за обучението на (май вече пребазираната) бригада от 2 000 талибани във военната база в Телиш...???- Само питам, де, нищо не намеквам....
11
3
 
21
 
! Отговори
rumen221 преди 7 години
Приятели,- Леенето на кръв, рязането на глави и бомбените атентати са религиозни актове - "Светая светих" за Исляма...- Да си ги практикуват в Ислямските държави... Няма лошо, толерантни сме...- Важното е да не допуснем тези религиозни обряди и у нас..., например в Кърджали или Разград, защото тук - там, май се обучават талибанчета..., в ръцете на недоучилите се гърмяха бомби, а после инструкторите им ги "самоубесваха"...!- ВРЕМЕ Е ДА ВЪЗСТАНОВИМ АРМИЯТА!!!.
10
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искам отчет за всяка стотинка от теглените заеми. Веднага!
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми ония ПрезидентО викаше те жени и деца влизат.То щото на жените бомбите и автоматите гърмят по лекичко,тоо женски автомат,женска бомба според ПрезидентО са лабави.А децата те винаги ще си останат деца няма да пораснат такива са си вечно млади и деца.Това според ПремиерОи ПрезидентО.
8
3
 
9
 
! Отговори
ISTINATA преди 7 години
EHEEEE.....TO GOLQMO OBGRIJVANE BE?!?!?! KUHNI MUHNI TRAPEZARII, DUSH KABINI ONQ DEN PAK SE HVALIHTE CHE STE NAPRAVILI ZA NELEGALKITE! BRAVOS! ASHKOLSUN! MASHALLAH! KAK NE VI E SRAM BE!?!? *** TAKIVA!!! KOLKO BULGARI IZNEMOGVAT A PLASHTAT DANYCI KATO POPOVE, NO ZA TQH NQMA NISHTO, A ZA SULQ I PULQ NELEGALEN TYRCHI PERSONAL DA IM GOTVI DA GI OBLICHA DA GI LEKUVA EHEEEEE !!!! BULGARI MAHAITE SE OT TAQ POMIINA QMA AKO IMATE VYZMOJNOST! NESHTATA SA POVECHE OT QSNI!!!
7
0
 
23
 
! Отговори
Селяко преди 7 години
Не очакваме увеличаване така ще си остане потока от 250-300 терориста на ден.Всичко си е нормално и така,дрън дрън пляс....
6
1
 
23
 
! Отговори
rumen221 преди 7 години
Чеширков признай!- Как не те е срам от недоразумението Йовчев, който твърди: - "...Осигурява се медицинска помощ на бежанците... Трябва да направим така, че държавата да може да осигури минимума за НЕЗАКОННИТЕ ЕМИГРАНТИ (бежанците няма...!!!), тъй като 65 лева не са достатъчни...!Така, така..., а за българите - НАРОДНА МУЗИКА И СТУДЕНА ВОДИЦА...( но... само, ако могат да си я платят...).
5
2
 
36
 
! Отговори
избирател-безпартиен преди 7 години
Важното е да има пари за бежанците , *** , маргиналите, а за нормалните Българи пенсия от 160 лв. и заплата от 360 лв. Браво на БСП-ДПС-Атака-ДС т.н. социално управление. *** ще кажа и това е.
4
3
 
17
 
! Отговори
rumen221 преди 7 години
"Да бе, да..., ама едва ли...Всеки ден рота Талибани пробиват Държавната ни граница...- С ТЯХ ТАЛИБАНИТЕ УСПЕШНО ПРОБИЛИ ГРАНИЧНАТА НИ ЗАЩИТА ДОСТИГНАТХА ЕДНА ДИВИЗИЯ ОТ 10 000 души...(Върховния главнокомандващ, Лъжльо Офшорналиев, само констатира пробива на Националната ни сигурност)- ДА ВИДИМ ЗА КОЛКО ВРЕМЕ В ПРОБИВА ЩЕ ВЛЕЗЕ ЦЯЛ ТАЛИБАНСКИ КОРПУС...(30 000 талибана... и какво ще предприемете с Лъжльо Офшорналиев).
3
1
 
31
 
! Отговори
Д-р МАХМУРЛИЕВ преди 7 години
БЪЛГАРИ - БЪЛГАРИЯ ЗАГИВА!
2
0
 
19
 
! Отговори
Революционер преди 7 години
Правителството е на сметка от бежанците-1100 лв. месечна издръжка за един бежанец=300 лв.+800 лв. откраднати пари :).
1
1
 
24
 
! Отговори
Валентин преди 7 години
Всяко потупване по рамото от тези *** е като да ти забият нож в гърлото. В България има само нелегални имигранти подлежащи на глоби и депортация, Бежанци няма.