Заплатите в София – притегателна сила за провинцията

За да се реши демографската криза – скок на доходите с 20%
Обновена: 4 фев 2014 19:27 | 4 фев 2014 19:18,
358
Заплатите в София – притегателна сила за провинцията
Снимка: Dnes.bg

Годишно от провинцията в София пристигат по около 20 хиляди души, пресметна проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика.

По думите му за десет години това прави 200 000 души, които са се преселили в столицата заради по-високите заплати.

Той подчерта, че доходите на един български гражданин годишно са в размер на 14 хил. щатски долара, докато в страни като Ботсвана и Габон доходите са по-високи и стигат около $16-17 хил.

Още по темата
"За да започне да се решава демографската криза у нас, е необходимо бързо, драстично и шоково увеличение на доходите в България - поне с 20 на сто за година - на пенсионери и работещи", включи се в защита на колегата си проф. Никола Алтънков.

По думите му недостатъчните доходи не окуражават младите семейства да имат деца.

"Доходите са най-големият фактор за младите и предприемчиви българи да напускат страната ни. Нашите сънародници в чужбина са между 800 000 и 2,2 милиона души", предположи проф. Алтънков, но коментира, че "не всички от тях са богати".

Според него половината от родните гастарбайтери в чужбина "мият улици, пекат хамбургери и чистят градини, берат портокали и с удоволствие биха се върнали в България, ако взимат поне толкова мизерни пари, колкото получават в Испания и Гърция".

Учените от Центъра за демографска политика за пореден път представиха "стряскащи статистики" - за намаляване на българското население с по осем души на час, за "самоубийства на трима българи на ден" и за напускането на България - по един лекар на ден.

"Заобикалянето на демографския проблем е свързано със смърт - със смъртта на нацията", заяви проф. Алтънков, цитиран от БТА. 

Той отбеляза, че една от най-често срещаните нападки към тях, като учени, изнасящи подобни факти, била, че са "кабинетни фантазьори".

Проф. Петър Иванов пък констатира, че "демографската катастрофа се използва много упорито, системно и целенасочено като PR от политическите партии".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


358
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
277
0
 
2
 
! Отговори
Martov преди 10 години
rejem bg levovete ot danatzite na bg narod v periferiata za bg tzentralnata administratzia v sofia...i v sofia narastvat ikonomikata i dohodite stremglavo visoko!v pokraininite na bg provinciite stava ubiistveno hubavo s mestni pari mestno razvitie na ikonomikata i dohodite!:-)))))korumpiranite bg tzentralni administratzii i mafiotskite bg partii na bukluka.
276
0
 
3
 
! Отговори
msc преди 10 години
podleza na Orleto mega krasota! :-)))) asansiora mega chistota!:-)))) v gradinkata voennia minister s invalidna kolichka ?:-(((((( trotoarite, sgradite naokolo mega red i hygiena :-)))) abe koi vi bombardira posledno tam?
275
0
 
5
 
! Отговори
София Лорен я е срам преди 10 години
София по скоро е "кистата" на страната!Еднакво лош избор е да се живее там или в малък град! Не че някъде в България е добре но това са двете крайности!Само като чух ректора на Софийския университет да говори в интервю по телевизията че" нямал родова връзка с Ванга и че полицията не можела да пипа окупаторите в университета въпреки че по закон били извършители на престъпление,понеже то не било криминално"!Тогава си дадох сметка че това е обичайното поведение на всички хора които съм срещал там !
274
0
 
3
 
! Отговори
selskia преди 10 години
До силвияАз съм този селски, но съм роден в София и израстнал там. Никога не съм поставял хората от провинцията в друга категория. Сега живея в Осло и в тази мултинационална среда за сетен път се убеждавам, че само качествените хора, независимо от техните религиозни възгледи имат шанса на съдбата и постигат успех. Да търсиш работа не е срамно, но, да хленчиш винаги, че някой друг ти е виновен или си ощетен от съдбата защото си от друго тесто -това е жалко.
273
5
 
2
 
! Отговори
силвия преди 10 години
Проблем няма. който от провинцията се домогне до НЕЩО, власт или се задоми подобаващо започва до води родата до девето коляно. Това не е от вчера. Лошото е, че идвайки тук те са предпочитани работници, принизявайки и морално- етическите критерии като цяло. Това е последствието от лишаването на българина от интелигенция, за сметка на работническо селското бедствие.
272
0
 
4
 
! Отговори
selskia преди 10 години
До Софиянец 60+Tova s toka e maloumie da pishesh. Tarsiat horata RABOTA, zashtoto v provinciata NIAMA ZA VSICHKI. Ot tam kadarnite se izstrelvat v chujbina, a ti lapai muhite v tvoiata stolica i chakai niakoi drug da ti reshi problemite!
271
1
 
4
 
! Отговори
Софиянец 60+ преди 10 години
Има други по "сериозни" фактори за миграцията към София:- държавната хранилка напълни София с юнаци и мацки, които прескачат трамвайните релси да не ги хване ток, придвижването е осигурено от партийните централи;- желанието на забогателите хора ,че в София детето ще е в подходяща среда ( на село любимата щерка на местния бизнесмен няма с кой да се такова освен с овчаря);- Простите хора считат ,че тяхния наследник е най умния и цялата рода бачка за да платят наема на жилището и лизинга и тел
270
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много точно изречение от 315- "В България за нормалния човек няма добро място."!!!!!!
269
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не ,хората от провинцията от доста време не ги блазни София.Заплатите в столицата са малко по -големи ,но и разходите са също много по-големи .Имаше малък период от време ,когато си въобразяваха,че София е добър град за живеене.Разбраха,че това е пълна илюзия и се изстреляха кой ,където може. В България за нормалния човек няма добро място.
268
0
 
6
 
! Отговори
Статс преди 10 години
14 000 $ е БВП на калпак от населението, няма нищо общо с минимални и средни заплати.... БВП-то на държавата е към $52 милярд
267
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
14 000$ X 6 000 000 Българи .... бая БВП излиза!!!
266
6
 
7
 
! Отговори
seira преди 10 години
ЩЕ СЕ НАМЕРИ ЛИ НЯКОЙ, КОЙТО ДА ОБЯСНИ КОГА В БЪЛГАРИЯ Е ИМАЛО "КОМУНИЗЪМ"?!...
265
3
 
12
 
! Отговори
До 301 преди 10 години
"Точно преди комунизма да влезе на власт, дядо ми е разправял на баща ми как гърците са идвали да просят в България.Разликата между нас и тях е че те са вярвали и градили, а ние се мразим един друг и бягаме от държавата. "Ооооох колко не си прав.Ами вярвай и ти да видим какво ще стане.Не става с вяра.В Гърция са наляти стотици милиарди и продължават да се наливат.Опрощават им заемите и вкарват още свежи пари.Ако и тук вложат колкото в Гърция,България ще е рай.
264
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Даже сирийците бягат от България и София, защото в Сирия и пустинята е доста по-добре.
263
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това за размера на доходите е пообъркано.А за липсата на деца не са виновни доходите.Хората с най-ниски доходи имат най-много деца,и обратно имам познати с доста добри доходи и са с по едно дете или не искат деца.Другият "виновник" за демографската криза е емиграцията.Емигрират предимно младите,а именно те раждат деца.
262
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хората от провинцията емигрират в София, хората от София - в Европа. София е само междинна стъпка преди Германия, Испания, Англия, напоследък дори Дания. Тъжно и жалко е, но е факт.. Хубавото е, че на никой не му пука - нито на БСП, нито на ДПС, нито на ГЕРБ. Нещата просто се случват
261
0
 
22
 
! Отговори
seira преди 10 години
КАКВИ ГЛУПОСТИ ПИШАТ В СТАТИЯТА?СРЕДНАТА ЗАПЛАТА В СОФИЯ Е 500 лв....ПО-СПЛРАВЕДЛИВО Е ДА СЕ ВЪВЕДЕ ЗА СТРАНАТА, ЗА ВСЯКА КОНКРЕТНА РАБОТА, ЕДИННО МИНИМАЛНО ПОЧАСОВО ЗАПЛАЩАНЕ И ТЕЗИ "РАБОТОДАТЕЛИ", КОИТО ГО НАРУШАВАТ - КОНФИСКАЦИЯ НА ИМУЩЕСТВОТО И В ЗАТВОРА!!!
260
0
 
13
 
! Отговори
Петър преди 10 години
До УМИРАЩАТА ПРОВИНЦИЯВъпрос от един истински Българин!!! Правилния въпрос обаче е "на какво основание за една и съща работа в провинцията взимат 5 пъти по-малко пари". Помисли над разликата!
259
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В чужбина заплатите са доста по-високи от София и това заглавие не отговаря на истината.
258
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Професора, който смята по 14 хилки на човек, на година в БГ ли живее?