Не е нормално Авиоотрядът да се използва за ходене на лов!

Сметната палата обаче няма данни за престъпления
7 фев 2014 08:48,
103
Не е нормално Авиоотрядът да се използва за ходене на лов!
Снимка: архив, Булфото

Няма данни за престъпления в докладите на Сметната палата за финансовото управление на Министерски съвет и за Авиоотряд 28, въпреки констатираните нередности. Това заяви  председателят на Смeтната палата проф. Валери Димитров пред bTV тази сутрин.

Полети без заявки и без заповед на тогавашния премиер Бойко Борисов откри проверката на Сметната палата за дейността на правителствения "Авиоотряд 28" в периода 1 август 2009 – 28 февруари 2013 година. Докладът констатира 53 незаконни полета.

„Става въпрос за лоша нормативна уредба – Авиоотрядът е използван за неща, които не са му присъщи”, каза председателят на Сметната палата.

Тези полети са по заявка на физически лица за 830 000 лв. „Авиоотрядът е специализирано звено, което трябва да превозва само определени длъжностни лице. Изключително лоша практика е да извършва търговски полети”, подчерта Валери Димитров.

Той уточни, че всички полети практически са платени. Заявените два полета за Федерацията по мотоциклетизъм първоначално били поискани да са безплатни, но по време на одитната проверка сумите са били възстановени и това е констатирано в документа.

Още по темата
„Разходите за пътувания на бизнесмени за лов са покрити, но въпросът е, че Авиоотрядът не е търговски превозвач”, подчерта Валери Димитров.

„Тази лоша практика не е от сега, данните са че и преди е имало такива полети по заявки на други лица. Трябва изрично да бъде променена нормативната уредба”, настоя председателят на Сметната палата.

Зам.-председателят на институцията Цветан Цветков коментира отчетените в доклада суми за допълнително материално стимулиране на служителите, които в периода на одита възлизат на 247 000 лв.

„В медиите беше посочена сумата от 1,3 млн. лв., но това са пари за заплата на политическия кабинет за цяла година - там са премиерът, тримата вицепремиери, секретарите и пресцентърът, общо 42 души”, обясни Цветков.

Той пресметна, че се падат средно по 500 лв. бонуси за всеки служител, като сумата се вписва в действалото тогава изискване да не надвишава 30% от общата сума за заплати. 

„В момента администрацията на Министерския съвет работи много по-добре, отколкото преди четири години, когато докладът беше изпратен в прокуратурата, имаше много лоши договори по обществени поръчки”, подчерта Димитров и настоя да отбележи, че това в огромна степен се дължи на секретаря Росен Желязков, който управлявал добре администрацията и имуществото на кабинета.

Той беше обвинен в престъпления по служба за незаконните бюлетини в Костинброд. Обвинителният акт, който беше внесен в съда през декември, обаче беше върнат на прокуратурата заради процесуални нарушения в края на януари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
3
 
19
 
! Отговори
Оня преди 10 години
Комунистите пак се оакаха :))))))))Как е кутевската пасмина? :)))) Чакаме една година да ни покажат престъпленията на кабинета Борисов , а то "Сметната палата обаче няма данни за престъпления".
52
2
 
12
 
! Отговори
акуд преди 10 години
шефът на Сметната палата Валери Димитров, a нормално ли е дпс чрез бсп и атака да харчат данъците на Българите за подпомагане на наследствени безработни роми който съвсем преднамерено раждан по 7,8 деца????
51
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това не е от вчера, а откакто имат самолет. Всички са го правили. Най-нагъл беше Първанов.
50
2
 
10
 
! Отговори
Марин преди 10 години
Не е нормално правителствата на БСП/ДПС и НДСВ да купят толкова много правителствени самолети, които да стоят на земята.
49
2
 
16
 
! Отговори
Пешко преди 10 години
Боко се киска отстрани - кутевци цяла година се занимават с Авиоотряда, чак сметната палата натовариха и пак един дебел, дълъг, четвъртит
48
11
 
11
 
! Отговори
kokalala преди 10 години
до 52Че Бойко не е ли комунист?Прочетете му автобиографията ве!!!!!
47
2
 
10
 
! Отговори
xxx преди 10 години
ама то всичко друго е наред в тая държава , та тва остана да се разследва.а кои окраде държавата и сасипа икономиката , нема. как хората мизерстват няма значение. да в Е- А в политиците
46
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами то не е нормално и бившият охранител на бай Тошо да се представя за "десен","проевропейски" и "демократ",ама го преглътнахме.Както се видя,преглътнаха го и евроатлантическите партньори.Съдба.
45
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Абе, за какво си ги правят тези комисии и си прилапват още парички, след като винаги се установява, че няма престъпление, че дори и нарушения?"Гарван гарвану око не вади", е казал народът.Да спрат с тези измислени комисии, така и така няма никаква полза от тях, само ни бъркат по-дълбоко в джобовете.Ама...нищо ново. Един куп хора, включвайки и депутатите, си живеят в комунизма, срещу който иначе се борят.
44
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много шум за нищо. Всички полети са платени. Нормативната уредба не забранява извършването на търговски полети. Всичко е законно. Разбира се на някой им се трува че не е нормално на правителствен самолет да се возят футболни отбори. Щом обаче нормативната уредба го разрешава, къде е проблема? И на мен не ми се струва нормално да храня с данъците си партиите и партйците да ходят в Куба с тея пари но нормативната уредба го разрешава. Така че пия една студена вода.
43
1
 
12
 
! Отговори
кентавър преди 10 години
В БГ винаги е така-има нарушения,но няма виновни;има убийство ,но няма достатъчно доказателства;има престъпления,но срещу неизвестен извършител.......и така до края на света.
42
3
 
10
 
! Отговори
преди 10 години
Както се вижда от доклада всички полети са платени прилежно, т.е. вместо да дремат пилотите са изкарали повече пари за държавата. А комуноидите търсят някакви нередности, в същото време Моника Хохегерова и Сергейчо си крадат на воля.
41
15
 
5
 
! Отговори
АНТИ преди 10 години
ПЕСЕНТА НА ЛЕТЯЩИЯ БУДАПальот ми дай,пальот ми дай,билиони литри изгори,ако не стигнем до летище,на магистрала приземи!Гласа си дай-акъл недейБудистко расо ти сложи!Избяга Дянков и откраднаот Вас народните пари!Ти Вот ми дай, ти Вот ми дай,ГЕРБ-бюлетина избери,от обещанията сладкипостна пица имаш ти!Кога не управлява Вождагорко сърцето го боли!Щом има хитър Буда -ще има прости Буда-ли!!
40
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След близо 70-годишно грабителско управление червените боклу.и успяха да приключат с 1300-годишна държава! Видяхме каузата на Фамилията! Успяха! След 20 години няма да има българи в България!
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
а на мене като ми дадът болничен със закъснение, не го признават.
38
0
 
4
 
! Отговори
ДИМОВ преди 10 години
ПРАВИЛНО ,ГОСПОДИНЕ ОТ СМЕТНАТА ПАЛАТА, ГАРВАН -ГАРВАНУ ОКО НЕ ВАДИ ! ДОКАЗВАТЕ ГО ВЕЧЕ ТРИДЕСЕТ ГОДИНИ ! АКО БЕШЕ БАЙ ТОШО ,ДО СЕГА КОКАЛИТЕ НА НЯКОИ МАРОДЕРИ ЩЯХА ДА СА ВЕЧЕ НА ПЕПЕЛ !
37
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
всичко платено, но със закъснение
36
2
 
18
 
! Отговори
ОК преди 10 години
Добре разбрахме за борисов, а сега ще може ли да видим статистика първата тройна коалиция колко е летяла ?
35
0
 
8
 
! Отговори
червената книга преди 10 години
що да не е нормално , аз като си платя тока -145 лв и ше остана с 27 за ядене за цял месец, всичко е ок
34
0
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРКА преди 10 години
Е КАК НЕ Е НОРМАЛНО,ТЕ СПАЗВАТ ПРОТОКОЛА ОТ КОМУНИЗМА ВСИЧКИ СА МАСКАРИ,И ТИЯ И ПРЕДИШНИТЕ,ЩОМ СЕ ХВАНАТ ЗА КОКАЛА,САМО КРАДЕНЕ ПАДА,*** БЕЗ СЪВЕСТ,А РОДИТЕЛИТЕ НИ УМИРАТ С ПЕНСИЙ ОТ 120ЛВ,ЗАРАДИ ТАКИВА