Не е нормално Авиоотрядът да се използва за ходене на лов!

Сметната палата обаче няма данни за престъпления
7 фев 2014 08:48,
103
Не е нормално Авиоотрядът да се използва за ходене на лов!
Снимка: архив, Булфото

Няма данни за престъпления в докладите на Сметната палата за финансовото управление на Министерски съвет и за Авиоотряд 28, въпреки констатираните нередности. Това заяви  председателят на Смeтната палата проф. Валери Димитров пред bTV тази сутрин.

Полети без заявки и без заповед на тогавашния премиер Бойко Борисов откри проверката на Сметната палата за дейността на правителствения "Авиоотряд 28" в периода 1 август 2009 – 28 февруари 2013 година. Докладът констатира 53 незаконни полета.

„Става въпрос за лоша нормативна уредба – Авиоотрядът е използван за неща, които не са му присъщи”, каза председателят на Сметната палата.

Тези полети са по заявка на физически лица за 830 000 лв. „Авиоотрядът е специализирано звено, което трябва да превозва само определени длъжностни лице. Изключително лоша практика е да извършва търговски полети”, подчерта Валери Димитров.

Той уточни, че всички полети практически са платени. Заявените два полета за Федерацията по мотоциклетизъм първоначално били поискани да са безплатни, но по време на одитната проверка сумите са били възстановени и това е констатирано в документа.

Още по темата
„Разходите за пътувания на бизнесмени за лов са покрити, но въпросът е, че Авиоотрядът не е търговски превозвач”, подчерта Валери Димитров.

„Тази лоша практика не е от сега, данните са че и преди е имало такива полети по заявки на други лица. Трябва изрично да бъде променена нормативната уредба”, настоя председателят на Сметната палата.

Зам.-председателят на институцията Цветан Цветков коментира отчетените в доклада суми за допълнително материално стимулиране на служителите, които в периода на одита възлизат на 247 000 лв.

„В медиите беше посочена сумата от 1,3 млн. лв., но това са пари за заплата на политическия кабинет за цяла година - там са премиерът, тримата вицепремиери, секретарите и пресцентърът, общо 42 души”, обясни Цветков.

Той пресметна, че се падат средно по 500 лв. бонуси за всеки служител, като сумата се вписва в действалото тогава изискване да не надвишава 30% от общата сума за заплати. 

„В момента администрацията на Министерския съвет работи много по-добре, отколкото преди четири години, когато докладът беше изпратен в прокуратурата, имаше много лоши договори по обществени поръчки”, подчерта Димитров и настоя да отбележи, че това в огромна степен се дължи на секретаря Росен Желязков, който управлявал добре администрацията и имуществото на кабинета.

Той беше обвинен в престъпления по служба за незаконните бюлетини в Костинброд. Обвинителният акт, който беше внесен в съда през декември, обаче беше върнат на прокуратурата заради процесуални нарушения в края на януари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
9
 
! Отговори
outlaw преди 10 години
вече на хората ни е все тая какво се случва едно е ясно няма как да се случват нормални неща в ненормална държава и каква полза от това като ни казвате това нали Вие медиите обслужвате нечии интереси и това не е нормално но е в световен мащаб.
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
всичко може в тая *** държава
31
7
 
8
 
! Отговори
Az преди 10 години
големо важно за тея полети. Сегашните крадат милиарди. Крадат в такива мащаби че може да се сравнят единствено с заграбването на спестяванията и пенсиите през виденовата инфлоация.
30
2
 
4
 
! Отговори
макето преди 10 години
на авиоотреда не знам ама *** и на здравната каса дет си мени политиката през седмица
29
6
 
13
 
! Отговори
Бистришки Тигри преди 10 години
Бойкоооо на кого ни остави, сега трябва с автобуса да ходим на мач :(
28
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Боко главоча си помисли, че може да царува като Тодор Живков, но накрая му намериха фалшивите бюлетини. Помня, че когато тази новина беше разпространена, Цецко Цветанов беше станал бял като платно, направо не можах да го позная по телевизията.
27
3
 
11
 
! Отговори
И аз питам преди 10 години
А нормално ли е "голямата и малката кака"-Емел Етем и Ф.Хюсменова с тоя авиотряд да летят до Хавай,като се отбиват да видят Операта в Сидни? Другарите от БСП защо не поставят и тоя въпрос тогава?
26
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
е как да няма престъпление, става въпрос за стотици хиляди левове.
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само така Волене, бой, е-ан и ниско стригане за мутрата!
24
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За Гоце ли става въпрос?
23
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
за всичко е виновен Волен
22
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
и на фона на това отбор от В група с чартърен полет.
21
3
 
13
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 10 години
Не е нормално и крадлата Масларова да лети до тези с дръпнатите очи да си купува тоалети,когато хората не могат да си купят обувки на децата ? Нормално е червените другари да имат амнезия с тази сто годишна партия,само те помнят това което им изнася.
20
4
 
14
 
! Отговори
Българска работа преди 10 години
Няма данни за престъпления = 53 незаконни полета. Хем има незаконни полети, хем няма престъпление.
19
11
 
16
 
! Отговори
s преди 10 години
Абее, то и за превоз на плодове и зеленчуци не е редно да се ползва Отряда, ама Боко Тиквунята се е повозил доволно.
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
най-ще е нормално ако всички политици на прехода се оттеглят
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ХАХАХАХАХАХАХАААААААА!!!Преди известно време се изказаха,че няма никакъв документ в който да са отразени участниците в полетите,а сега Сметната палата ни казва,че всичко е платено с фактури и нарушения няма!!Ами,Прокуратурата тогава да пита който е платил ТЕЗИ ФАКТУРИ,кои са участниците в полетите бре,че да образува дело за престъпление по служба,злоупотреба с власт!!Честно,много тъпо племе сме ей или по-точно на *** ни правят!!
16
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Върви после разправяй, че Волен бил прахостник.
15
4
 
8
 
! Отговори
Мдааа преди 10 години
Само стойте и гледайте как всички пушилки дето вдигнаха комунделите ще се окажат само прах в очите! Никой няма да бъде осъден, защото няма на какво основание! Истината е че компроматите си свършиха работата, а тия дето мътят водата никой не им търси отговорност! СМЕШНА ДЪРЖАВА! А ние сме още по смешни да търпим такива управници вместо да хванем сопите и да им строшим главите! ОСТАВКА!
14
8
 
17
 
! Отговори
до пич преди 10 години
Имам предвид другаря Борисов. Все още се просълзявам от думите "Аз ще напусна МВР, но няма да напусна БКП." Да живее другаря Борисов, ура другари!